Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Forex > Forex Articles

Forex Articles All articles relating to forex trading are discussed here. Some of them may useful as a guidance for your trading, while some of them have some other objectives to take for granted.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 20-02-2007, 03:20 PM
jibamcash jibamcash is offline
Regular

jibamcash's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2006
Location: Pearl Island
Posts: 592
Thanks (Received): 33
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default Money Management Khas Untuk Forex...

Baru2 nie ader org bertanya tentang money management.. So aku nak share MY money management dalam FOREX untuk kengkawan kat CG..

Semoga ia membantu..

Aku selalu RISK 2% principal + 50% profits..

Untuk mudah math..

Tujuan Money Management: Preserve The Capital

Currency: GBP/USD
Account Principal: $10000
Akaun Type: Mini Lot.
Risk: 2 %
Stop Loss Pip value: 50 PIP


Step 1: Determine stop loss pip value..

Ini bergantung pada jenis pairs yang trade.. Namun aku nyer stop loss bergantung pada chart on entry..

So aku assume kita decide untuk stop loss ialah 50 PIP..

So .. satu mini lot untuk GU = $1.. Maka untuk 50 pip.. Jumlahnya $50..

Note:
Satu Standard Lot (100000 unit) = $10.
Satu Mini Lot pip value (10000 unit) = $1
Satu Micro Lot pip value (1000 unit) = $0.10

(Unit bahagikan ngan 10000)

Ini khas untuk xxx/usd.. pair lain biasanya hampir ngan 90% value tu..

Step 2: Determine max risk untuk satu trade.. So 2% (bergantung pada anda.. lagi besar lagi byk drawdown).

Dalam kes nie.. Risk 2% ( 2/100 x $10000) = $200.. ( Ini adalah jumlah maksimum yang akan aku loss dalam trade nie.. Walau apa pun yang berlaku)

Step 3: Identify position Size.. Berapa byk mini lot nak beli?

Caranya: $200 (Risk) / $50 (pip value) = 4 mini Lot..

So.. aku akan beli 4 Mini Lot.. Letak Stop Loss Kat 50 pip.. Pas tu kalau stop loss kena hit.. Aku akan loss $200...

Bila kita beli 4 mini lot.. Satu pip = $4 .. so $4 x 50 = $200...

( So.. kita dah decide awal.. akan loss $200.. kalau kita enter dan jadi losing trade.. maksimum loss ialah $200 nie jer..)

Step 4: Leverage..??

So.. bila enter trade.. kita kena make sure.. trade kita ader room untuk move.. Biasanya aku make sure trade aku ader 100% room untuk move.. maknanya kalau stop loss aku 50 pip.. Aku kena make sure room untuk dia move ialah 100 pip..

Di sebabkan satu pip dalam trade diatas ialah $4.. Maka untuk trade tu move 100 pip.. Kita kena ader balance sekurangnya $400 sebagai free margin..( $4x100)..

Note: Bila kita buka akaun.. 1:500 tu ialah maksimum leverage yang broker benarkan.. Tak semestinya kita guna.. kalau kita tak gunakan dengan bijak.. Kita akan kena margin call..

Jika konsep money management diatas digunakan dalam Micro Lot.. Kelebihannya ialah.. kita boleh Let The Profit Run.. lagi berkesan..

Mungkin anda dapat bayangkan.. Jika anda beli 40 micro lots.. Dengan risk yang sama dan kos yang sama..

Contohnya:

Bila kita BUY LONG.. Kita harap.. Currency akan UP... Sometimes dia akan buat PULLBACK.. kalau panic.. dan takut loss.. Kita KUAR... Tapi bila kita dapat ader byk micro lot (40 Micro Lot).. Mungkin kita take profit 1/2.. Pas Tu Kita boleh trailing sampai big trend reverse..

Sebenarnya.. panjang gak kalau nak cerita.. Ini yang aku mampu ringkaskan..

Harap membantu dan menyumbang idea kepada anda..

Happy Trading

JC

Note: Tujuan sama cara berbeza.. kalau nak berkongsi ilmu silalah..
__________________
My Blog Mainly For GJ Analysis :http://caripips.blogspot.com/
download free ebook untuk trade GJ by NickB
Reply With Quote
Thanks ask-what, rockstar, razali85, theBLOGGERboy, ejoybaik and 17 others thanked for this post
Likes gold9000 liked this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 21-02-2007, 02:16 AM
thereds thereds is offline
Super Active

thereds's Avatar
 
Trader Rating: (10)
Join Date: Dec 2006
Location: Anfield
Posts: 5,361
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

waaa..detailnya..
__________________

You'll Never
Walk Alone``
``
Reply With Quote
  #3  
Old 22-02-2007, 12:29 PM
jibamcash jibamcash is offline
Regular

jibamcash's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2006
Location: Pearl Island
Posts: 592
Thanks (Received): 33
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by thereds View Post
waaa..detailnya..
Satu perkara yang aku belajar semenjak berkecimpung sebagai TRADER..

Kena ader objektif dalam setiap tindakan...

SEBAGAI Contoh:-

Untuk Entry:- Definisi: Aku akan open position sekiranya dalam 4H Chart berlaku MA Crossover dan di confirm oleh MACD. Aku hanya masuk hanya selepas candle closed.

Untuk Kuar: Definisi of LOSING TRADE.. Aku definisikan losing TRADE setelah TRADE yang aku enter hit STOP LOSS..

STOP LOSS.. Definisi: Jika price closed above price SHORT TERM SWING LOW....

So RANGE DARI ENTRY sehingga SWING LOW ialah PIP VALUE..

Pas tu gunakan formula diatas untuk MONEY RISK MANAGEMENT...

Kita tak boleh control PRICE MOVEMENT.. Tapi kita boleh CONTROL.. How much max loss untuk satu trade..?

Semoga membantu..

Happy Trading...

JC
__________________
My Blog Mainly For GJ Analysis :http://caripips.blogspot.com/
download free ebook untuk trade GJ by NickB
Reply With Quote
Thanks ask-what, forexbah, K.E.N.S.H.I.N thanked for this post
  #4  
Old 08-05-2007, 12:50 PM
stitch_cute stitch_cute is offline
Active Member

stitch_cute's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2007
Posts: 1,944
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

wa....ilmu nie...thnkz...saya budak baru nk belajar
__________________
Reply With Quote
  #5  
Old 09-05-2007, 02:52 PM
smartrader smartrader is offline
Regular

smartrader's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Mar 2007
Location: BUMI YG SEMENTARA
Posts: 496
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Bagus2...
Boleh Paham Bagi Yg Baru Nk Terjun Dlm Forex Nie..
Teruskan Usaha Mu Wahai Jibam...
Reply With Quote
  #6  
Old 07-06-2007, 10:12 PM
onetarmizi onetarmizi is offline
Elite Member


 
Trader Rating: (5)
Join Date: May 2006
Location: Metatrader Platform
Posts: 4,153
Thanks (Received): 634
Likes (Received): 50
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

ilmu yg bagus..tq for sharing
Reply With Quote
  #7  
Old 16-06-2007, 07:30 PM
izery izery is offline
Active Plus

izery's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Mar 2006
Location: From North 2 South
Posts: 3,661
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

ni money management yg aku wat sendiri.. pandai2 la korang fahamkan k mcmn nak gunakannya.. hehe..

p/s : aku xleh upload ms excel file format kat sini.. so aku compress ke winrar..

Last edited by izery; 05-01-2008 at 05:42 AM..
Reply With Quote
  #8  
Old 16-06-2007, 07:42 PM
nazzfx nazzfx is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2007
Location: Kota Bharu, Kelantan.
Posts: 636
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by izery View Post
ni money management yg aku wat sendiri.. pandai2 la korang fahamkan k mcmn nak gunakannya.. hehe..

p/s : aku xleh upload ms excel file format kat sini.. so aku compress ke winrar..
Huhu miba best ko nyer money management.. snang skit camnih.. aku tengok ari tu tak paham.. ingat 20% tu target profit.. hehe rupenyer 20% margin.. best best.. aku sarankan untuk semua download.. boleh edit untuk kesesuaian korang.. jgn risau sbab takde tulis 'made from miba' kat situ.. saper nak jual pun bleh gak..
__________________
[B]aku si miskin yang main demo jer dari dulu..[/B] tapi best demo aku ni boleh withdraw..
Reply With Quote
  #9  
Old 16-06-2007, 08:11 PM
izery izery is offline
Active Plus

izery's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Mar 2006
Location: From North 2 South
Posts: 3,661
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by nazzfx View Post
Huhu miba best ko nyer money management.. snang skit camnih.. aku tengok ari tu tak paham.. ingat 20% tu target profit.. hehe rupenyer 20% margin.. best best.. aku sarankan untuk semua download.. boleh edit untuk kesesuaian korang.. jgn risau sbab takde tulis 'made from miba' kat situ.. saper nak jual pun bleh gak..
hahaha.. siut jerk.. siap sarankan org jual tu.. aku dah kasi free tu.. kasi free lak plak kat orang.. huhuhu..
Reply With Quote
  #10  
Old 16-06-2007, 08:14 PM
nazzfx nazzfx is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2007
Location: Kota Bharu, Kelantan.
Posts: 636
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by izery View Post
hahaha.. siut jerk.. siap sarankan org jual tu.. aku dah kasi free tu.. kasi free lak plak kat orang.. huhuhu..
Banyak nak jual ni aku nak wat satu pakej.. Ebook aku nanti ada sistem Kuskus updated, ada money management ko.. tgah pikir apa lagi aku nak cilok ni.. apa apa pun miba.. aku perlukan sokongan kau sebagai master aku. Harap ko pembeli pertama nanti.. Pakej tu aku letak RM500 jerk.. tuk ko RM50 jer aku kasik..

Aku tgah pikir camna nak buang nama web ko kat semo ko nyer SS tuh.. nak letak kat site aku nanti..
__________________
[B]aku si miskin yang main demo jer dari dulu..[/B] tapi best demo aku ni boleh withdraw..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Tags
money management

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump