Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Official News, Current Issues

Official News, Current Issues Discuss daily updated official news from tv to newspapers, current issues from locals to all around the world.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 13-10-2017, 07:26 AM
TT TT is online now
CG Super Hardcore

TT's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jan 2009
Location: cybertorium, level 3
Posts: 114,500
Thanks (Received): 194
Likes (Received): 8268
Active Level
My Mood:
Default Kalimah Allah pada pakaian pahlawan Viking

Quote:



SATU daripada elemen pakaian pengebumian pahlawan Viking yang ditenun dengan benang emas dan perak. - SUMBER BBC.CO.UK


The mirrored script reading 'Allah'. Photo: Annika Larsson



STOCKHOLM 12 Okt. - Para pengkaji di Sweden menemukan corak tulisan Arab yang ditenun pada pakaian-pakaian pengebumian pahlawan Viking, sekali gus mencetuskan persoalan berhubung pengaruh agama Islam di Scandinavia.

Kajian yang dilakukan terhadap pakaian-pakaian yang ditemukan daripada kubur berusia dari abad kesembilan dan ke-10 itu secara tidak langsung memberi gambaran mengenai hubungan pahlawan Viking dengan dunia Islam.

Tulisan Arab yang ditenun dengan benang emas dan perak pada pakaian tersebut dieja sebagai Allah dan Ali.

Penemuan itu didedahkan selepas ahli arkeologi tekstil, Annika Larsson dari Universiti Uppsala meneliti semula kesemua sisa pakaian pengebumian yang ditemukan pada bot lelaki serta wanita Viking dan sebuah makam yang digali di Birka dan Gamla Uppsa pada akhir abad ke-19 dan 20.

Lapor BBC, Larsson mula meminati untuk mengkaji pakaian tersebut selepas beliau menyedari bahan yang digunakan untuk membuat pakaian tersebut berasal dari tengah Asia, Parsi dan China.

Larsson menyatakan bahawa beliau tidak pernah melihat corak geometri kecil yang ditemukan pada pakaian tersebut dalam mana-mana penemuan di Scandinavia sebelum menyedari corak itu adalah tulisan purba.

“Corak tulisan pertama yang saya kenal pasti dengan bantuan rakan dari Iran adalah Ali dan satu lagi pada mulanya agak sukar untuk dilihat namun setelah diteliti dari pelbagai sudut, tulisan yang tertera adalah Allah,” katanya.

Larsson setakat ini sudah menemukan sekurang-kurangnya 10 corak tulisan Arab pada 100 pakaian pengebumian dan setiap satunya saling berpasangan iaitu Allah dan Ali.

Penemuan baharu itu juga mencetuskan persoalan mengenai agama dengan Larsson memaklumkan kemungkinan jasad-jasad di dalam semua kubur yang ditemukan adalah beragama Islam tidak boleh disangkal.

Hal demikian kerana keputusan asid deoksiribonukleik (DNA) menunjukkan beberapa pahlawan Viking yang dikebumikan kebanyakannya berasal dari Parsi.

“Bagaimanapun, penemuan ini cenderung menunjukkan adat pengebumian Viking dipengaruhi idea Islam seperti hidup kekal abadi di dalam syur*ga selepas mati,” jelasnya.

Pasukannya kini menjalin kerjasama dengan Jabatan Imunologi, Genetik dan Patologi Universiti Uppsala untuk merungkai asal usul jasad-jasad yang dipakaikan dengan pakaian pengebumian Viking.


http://www.utusan.com.my/berita/luar...#ixzz4vKvgiUH1
Reply With Quote
Likes cek mek molek, xerocracker liked this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 13-10-2017, 07:31 AM
dausbiz dausbiz is offline
CG Top Poster Club

dausbiz's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Apr 2015
Location: www.rahsiafirdaus.com
Posts: 32,654
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 479
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Allahuakhbar

bukti sejarah islam di serata pelusuk dunia
__________________


Komisyen Lebih RM1,000 untuk Projek Bina Rumah Atas Tanah Sendiri di www.rahsiafirdaus.com

Call/whatsapp/telegram 016-4650338
Reply With Quote
  #3  
Old 13-10-2017, 07:33 AM
johor1976 johor1976 is online now
Super Active

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2016
Posts: 6,885
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 302
Active Level
Default

teringat masa belajar world civilisation dulu.
ada article suggest yg ukraine tu asalnya negara islam bawah gengiz khan
Reply With Quote
  #4  
Old 13-10-2017, 07:38 AM
keraskhejong keraskhejong is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2015
Posts: 363
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 10
Active Level
My Mood:
Default

dibantu rakan iran...
Reply With Quote
  #5  
Old 13-10-2017, 07:45 AM
michael scotfield michael scotfield is offline
Legendary Member

michael scotfield's Avatar
 
Trader Rating: (14)
Join Date: May 2007
Location: Fig fx
Posts: 15,292
Thanks (Received): 299
Likes (Received): 142
Active Level
Default

Kalau tgk viking season 4 dh sampai spain
Reply With Quote
  #6  
Old 13-10-2017, 08:12 AM
cre8tive cre8tive is online now
Legendary Member

cre8tive's Avatar
 
Trader Rating: (21)
Join Date: Oct 2008
Posts: 14,326
Thanks (Received): 24
Likes (Received): 94
Active Level
My Mood:
Default

Viking = syiah?
__________________
LOGO | BUSINESS CARD | FLYERS | FB TIMELINE | STICKADZ
Reply With Quote
  #7  
Old 13-10-2017, 08:46 AM
TengkuHaadi TengkuHaadi is offline
Active Plus

TengkuHaadi's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Mar 2008
Posts: 3,897
Thanks (Received): 276
Likes (Received): 70
Active Level
Default

Pernah tgk dulu dokumentari pasal tentera Islam pernah berperang dgn pasukan Viking. Juga hubungan perdagangan dgn Viking. Tak pelik pun kalau berlaku Culture exchange antara kedua-dua budaya berbeza ni. Kerajaan Islam bertapak di Sepanyol masa tu.

So, kubur yg ditemui tu mengadap Kiblat ke tak? Kalau tak maknanya mungkin ia sekadar hiasan untuk si mati. Bukan ke Viking ni funeral diorang dgn membawa mayat dlm perahu?

Kalu pernah tgk citer Robin ada seorang bangsa Moor (lakonan Morgan Freeman) dalam pasukan Robin Hood.
Reply With Quote
Likes Dann liked this post
  #8  
Old 13-10-2017, 09:12 AM
Niyang Niyang is offline
CG Top Poster Club

Niyang's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2009
Posts: 35,116
Thanks (Received): 72
Likes (Received): 158
Active Level
My Mood:
Default

Viking = org gasar ?
__________________
"Jika inginkan tempat di sisi Matahari, bersedialah utk terbakar"

"Kita memerlukan kegelapan untuk melihat Bintang"
Reply With Quote
  #9  
Old 13-10-2017, 09:17 AM
TengkuHaadi TengkuHaadi is offline
Active Plus

TengkuHaadi's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Mar 2008
Posts: 3,897
Thanks (Received): 276
Likes (Received): 70
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by johor1976 View Post
teringat masa belajar world civilisation dulu.
ada article suggest yg ukraine tu asalnya negara islam bawah gengiz khan
Masa hayat Genghis Khan setakat mampu tawan 2/3 keluasan China dan paling jauh sampai kat Asia Tengah n dekat2 Parsi je lepas hancurkan Kerajaan Ghaznawi Sultan Muhammad II. Serangan pertama ke atas Kiev oleh cucu dia nama Batu Khan. Masa ni dia dah lama mati.
Reply With Quote
Likes Dann, TT liked this post
  #10  
Old 13-10-2017, 09:23 AM
blogpstr blogpstr is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2011
Posts: 982
Thanks (Received): 8
Likes (Received): 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by keraskhejong View Post
dibantu rakan iran...
Sobab tu ada perkataan ali.... hontah2 perkataan lain....
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold