Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 12-10-2017, 09:22 AM
dausbiz dausbiz is offline
CG Top Poster Club

dausbiz's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Apr 2015
Location: www.rahsiafirdaus.com
Posts: 34,596
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 539
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Exclamation Apa yang anda buat bila penganut agama lain mempersoalkan Ibadat Dalam Agama Islam!!!

Assalamualikum

apa yang saya bincangkan terlalu sensitif

Mohon maaf kalau bagi kat sini sakit hati ,menyinggung perasaan dan bagi orang geram kat saya

Tapi saya buka thread nie sebab dalam hidup saya sejak sekolah rendah sampai keja lani

Berikut adalah persoalan dari penganut agama lain tentang ibadat umat islam

ada satu kes

kawan saya Mohan

dia tanya bro

Dalam islam tak boleh sembah patung semua kan

Dosa kan

ye saya gtau

tapi saya belajar islam nie

Allah Taala mana kita nampak kan

Tapi saya pelik

kenapa orang islam sembah batu empat segi hitam

tunjuk sujud cuim lantai semua

bende tue Kaabah kan Bukan Allah

dan yang saya tau dalam islam

kita hanya sembah Allah Taala

kena perlu tunduk sujud pada Kaabah.

Dan lagi satu dia tanya

sebelum Nabi Muhammad jadikan Kaabah kiblat orang islam

Kaabah tue tempat penyembahan berhala kan

jadi sekarang camne

Saya cam tergamam apa dia lontarkan.

Dia nie kawan lama saya pernah biz

saya suruh dia rujuk Ustaz atau pi masjid.

Lagi satu

nie soalan dari penganut kristian

Bro

Umat islam kena puasa 30 hari pada bulan ramadan kan

sahur sebelum subuh dan berbuka pada waktu maghrib kan

dan tak boleh makan tak boleh buat jahat semua kan.

Tapi yang i pelik la

sebulan jer camtue lagi 11 bulan jadi jahat makan gila gila semua lar

lagi satu

maaf saya nak gtau

Allah Maha Penyayang kan

tapi dari sebelum subuh sampai maghrib

sampai setitis air makan sikit pun tak leh

Kalau orang tue dahaga letih semua camna bro

Takkan Tuhan yang Maha Penyayang sampai air makan tak leh walaupun sikit

Lagi satu bro

Umat islam tau kan

Allah Maha melihat Maha mendengar semua

tapi kenapa umat islam saya tengok

kena tangkap rogol anak sendiri

rasuah tipu orang

buat aniaya orang

yang isis potong kepala orang


Bro saya baca Al Quran 30 juzuk

tak ada satu ayat pun bila potong kepala orang hidup hidup sebut nama Allah cam orang islam buat

Orang bukan islam bukan semua tak mengaji Al Quran bro

ada khatam faham maksud semua

Saya bukan nak hina islam

tapi kadang saya tertanya tanya apa orang islam buat

kadang umat islam mempersoalkan sembah berhala patung semua

mempersoalkan agama lain

tapi agama sendiri orang lain nampak
__________________


INFO PERCUMA Rahsia Kenikmatan SEKS SUAMI ISTERI di www.rahsiafirdaus.com

Call/whatsapp/telegram 016-4650338
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 13-10-2017, 05:12 AM
ResellerMaxis ResellerMaxis is offline
Active Plus

ResellerMaxis's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2013
Posts: 2,723
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 127
Active Level
My Mood:
Default

aku nak komen part baca quran 30 juzuk xde suruh sembelih org sambil sebut allah hu akhbar je..

Bagitahu dia xleh baca quran je..kena baca penerangan ulamak..penerangan ulamak tu lagi penting dari quran..
Reply With Quote
  #3  
Old 13-10-2017, 06:42 AM
akundaktau akundaktau is offline
Super Active

akundaktau's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Mar 2013
Posts: 9,628
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 68
Blog Entries: 1
Active Level
Default

Abang hensem..boleh buat perenggan ka? Mana soalan mohan..mana soalan kristian...mana yg jawapan abang yg hensem...keliru nak baca
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 13-10-2017, 07:17 AM
jaws_am jaws_am is online now
Active Plus

jaws_am's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Location: wherever you are
Posts: 4,936
Thanks (Received): 47
Likes (Received): 319
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by ResellerMaxis View Post
aku nak komen part baca quran 30 juzuk xde suruh sembelih org sambil sebut allah hu akhbar je..

Bagitahu dia xleh baca quran je..kena baca penerangan ulamak..penerangan ulamak tu lagi penting dari quran..
jika benar tuan anti ulamak bagai..
x perlu nak hina para ulamak..
mereka merupakan pewaris kpd ilmu yg disampaikan nabi..

keep it to your self..
nak melingkup dlm dunia.. sila melingkup seorang2..
____

boleh baca Al-Quran, tapi untuk memahami secara lebih detail, kena rujuk orang yg dlm bidang tersebut.. etc para ulamak, ustaz2 yg diiktiraf kelayakan bidang pengajiannya..
__________________
So long, and thanks for all the fish
Reply With Quote
  #5  
Old 13-10-2017, 07:25 AM
imatheonlyone imatheonlyone is offline
Legendary Member

 
Trader Rating: (20)
Join Date: Mar 2009
Posts: 10,349
Thanks (Received): 29
Likes (Received): 49
Active Level
Default

Yang pasal kaabah tu, kita bukan sembah kaabah,... Kaabah tu kiblat... Kiblat tu arah.... Klu kita gantung gmbar kiblat kat rumah kita, and gmbar tu bukan arah kiblat, kita xkan solat ikot arah tu...

Yang pasal byk org melayu Islam buat jenayah semua tu, sbb kita kan kat Malaysia yg majoriti nya org melayu Islam... Mmg la byk jenayah dlm kalangan melayu islam... Cuba duduk jepun... Mst ramai dalam kalangan jepun...
Reply With Quote
  #6  
Old 13-10-2017, 07:33 AM
dausbiz dausbiz is offline
CG Top Poster Club

dausbiz's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Apr 2015
Location: www.rahsiafirdaus.com
Posts: 34,596
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 539
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by akundaktau View Post
Abang hensem..boleh buat perenggan ka? Mana soalan mohan..mana soalan kristian...mana yg jawapan abang yg hensem...keliru nak baca
rasa apa saya terang detail pe

baca je santai

fahamkan
__________________


INFO PERCUMA Rahsia Kenikmatan SEKS SUAMI ISTERI di www.rahsiafirdaus.com

Call/whatsapp/telegram 016-4650338
Reply With Quote
  #7  
Old 13-10-2017, 08:27 AM
ck3er ck3er is offline
Super Active

 
Trader Rating: (6)
Join Date: Apr 2010
Posts: 5,187
Thanks (Received): 27
Likes (Received): 6
Active Level
Default

ambil iktibar daripada kisah ni; kalau ada berkawan dgn agama lain kena banyak belajar ilmu agama islam kalau tak ni dipersoalkan x berjawab wat malu je.
__________________
Malaу$їaи КGєя$
Reply With Quote
  #8  
Old 13-10-2017, 09:16 AM
Archangel17 Archangel17 is offline
Active Member

Archangel17's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2016
Posts: 1,282
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 143
Active Level
Default

Kaabah

ni biasa misconception orang hindu kat orang islam..abam daus.. ada jawapan zakir naik n ahmad deedat.. abam dauz pon tahujawapan gak.. cuma nak jawab tu satu hal gak..

1st sekali dgn yakin nya cakap kat kawan abam firdaus, orang islam xsembah kaabah. orang islam hanya sembah Allah dan xboleh persekutukan Allah.
"Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan" Alfatihah 5

2 Kaabah tu hanya qiblat (maksd nya direction-arah) Dalam islam, kita percaya penyatuan. sebagai cth, digalakkan solat jemaah.. dan kalau nak solat, sorang mengadap timur, sorang mengadap barat, sorang lagi nak mengadap selatan.. susahlah..Jadiberdasarkan konsep penyatuan ni, setiap orang islam diarahkan solat ke arah kaa'bah dan kita xsembah kaabah.

"Sungguh Kami (sering) melihat mukamu menengadah ke langit[4], maka sungguh Kami akan memalingkan kamu ke kiblat yang kamu sukai. Palingkanlah mukamu ke arah Masjidil Haram. Dan dimana saja kamu berada, palingkanlah mukamu ke arahnya. Dan sesungguhnya orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang diberi Al Kitab (Taurat dan Injil) memang mengetahui, bahwa berpaling ke Masjidil Haram itu adalah benar dari Tuhannya; dan Allah sekali-kali tidak lengah dari apa yang mereka kerjakan." Al Baqarah 144

3. Dalil lain yang jelas kita xsembah kaabah..
a)boleh tanya orang sembah patung etc adakah mereka pijak sembahan mereka? confirm jawab x.. kaabah pulak, dipijak oleh orang tukar sarung kaabah tiap2 tahun
dan kita pon pijak gambar kaabah(atas sejadah)

b)sebelum kaabah , direction(arah) adalah baitul muqadis,

Orang-orang yang kurang akalnya[1] diantara manusia akan berkata: "Apakah yang memalingkan mereka (umat Islam) dari kiblatnya (Baitul Maqdis) yang dahulu mereka telah berkiblat kepadanya?" Katakanlah: "Kepunyaan Allah-lah timur dan barat; Dia memberi petunjuk kepada siapa yang dikehendaki-Nya ke jalan yang lurus" al Baqarah 142

Masa nabi masuk mekah dari madinah.. semua berhala dah dilupuskan.. dalam tu dah xdak apa..

setengah orang india akan tanya pasai cium batu hajar aswad..bro boleh guna jawapan saidina umar r.a "Demi Allah, aku tahu bahwa kamu adalah sebongkah batu, jika bukan karena aku pernah melihat Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam menciummu, tentu aku tak akan menciummu”.

Bab puasa plak

(30 hari puasa jadi baik lagi 11 bulan jadi jahat makan gila2)

bab ni kelakar sikit..Agama mana suruh umat dia jadi jahat, Islam adalah agama yang mendidik.. tiap tahun dalam 30 hari, islam menyuruh umat berpuasa, menahan diri dari lapar, dahaga even buat perkara jahat walau pon xdak sapa2 tau..

cth mamat dok kat rumah sorang2.. boleh dak dia melahap? tp pasaipa dia xbuat?(banyak oo non muslim repek kita bab ni)

sebab latihan Allah bg untuk orang islam bersifat jujur. Adakah lepas bulan puasa buat jahat xdak masalah? x.. setiap perbuatan akan dihitung dan dibalas setimpal pada hari pembalasan.

Makan gila2 -aku rasa xde masalah pon.. jgn membazir, dan kalau boleh bersederhana. orang islam pon digalakkan puasa sunat isnin dan khamis

Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang -Takkan Tuhan yang Maha Penyayang sampai air makan tak leh walaupun sikit

Deep gak ni, respect tol kat member abam dauz ni..

fisrtly, Allah juga bersifat Maha mengetahui dan Maha Bijaksana. Maha Penyayang nya Allah, ada rukhsah tertentu untuk hamba yang xmampu berpuasa;

1. orang yang sakit
2. orang kerja berat (fi sabilillah)
3. ibu yang hamil atau menyusu
4 orang tua(tgk kudrat)
5. anak kecil
6 musafir (fisabilillah -dan jarak perjalanan)
7. wanita dalam haid dan nifas

secondly, apa yang kita buat solat ka, puasa ka.. x bagi manfaat pon kepada Allah. Dalam erti kata lain, xbeza pon kekuasaan Allah. kita [email protected] solat pon kuasa Allah tetap tiada tandingan.
soalan berbangkit Abes tu kita solat dan puasa ni manfaat kat sapa?

Maha pengasih nya Allah, cer tgk apa yang kita dapat kalau kita puasa?

1. dapat keredhoan Allah (macam majikan suruh buata task n abam dauz dapat buat task dgn jayanya.. mesti dia suka )

2. Dapat god consciousness a.k.a Taqwa. and jujur e.g macam cth mamat tadi.. boleh je dia nak makan kat dalam rumah sorang2 xde orang tau.. tp dia x buat.

3. of course untuk masuk syurga Allah, sbb sebahagian rukun islam. untuk mendapat pahala etc.

4. Pada masa sama mendidik ke arah akhlak yang baik/ bukan xleh makan n minum saje. kalau perasan ramai orang islam sedekah / amal jariah masa bulan puasa. masa ni juga ramai dapat kesedaran untuk kesusahan golongan fakir miskin berlapar dan dahaga.

5. dan acara tahunan ni bukanlah satu kesedaran untuk satu generasi sahaja, tetapi generasi demi generasi seterusnya.

ada bnyak lagi malaih nak taip.

Allah Maha melihat Maha mendengar

Bro saya baca Al Quran 30 juzuk

1st sekali den ucap tahniah kat kawan abam firdauz.. nampak macam minat ngan islam maybe abam leh cari ustaz yang lebih pandai menjawab.. boleh cuba g sabak islamic media..or abim.. ada bnyak ustaz pendakwah lg arif.

Kalau boleh tau ape agama asal kawan abam firdauz tu maybe better..

kalau nak tgk agama, jangan tengok pada individu atau kelompok..
cth dalam hindu pon ade kelompok ekterim macam tamil tiger
cth dalam kristian Harry S. Truman yang suruh bom bunuh jutaaan penduduk jepun Hiroshima dan nagasaki.etc

apa yang ada dalam kitab barangkali xdiamal atau pon x dipelajari

abes x tengok individu tgk ape?

tgk kitab suci dan buat perbandingan dan cari kalau ade keraguan. Kitab suci yang tiada keraguan adalah sebaik baik kitab.

kadang umat islam mempersoalkan sembah berhala patung semua

mempersoalkan agama lain


tgk keadaan, kalau dia tanya untuk mengetahui (cakap0 kat kawan ) maybe u bley explain kat dia. tapi kalau dia nak menghina. suruh kawan abam firdaus bgtau kat kawan dia (yang hina agama kawan abam firdaus tu ) qur'an xajar hina agama lain. "Untukmu agamamu, dan untukkulah, agamaku” al kafirun ayat 6


P/s untuk abam fidaus, maybe sbab bnyak kawan non muslim.. nasihatkan maybe boleh ambik klas perbandingan agama, misconception in islam etc... xpon dengar zakir naik , ahmad deedat yusuf estes(ex priest) etc

Last edited by Archangel17; 13-10-2017 at 09:24 AM..
Reply With Quote
Likes dookster, onewafer, penhitam, dausbiz, asamboy and 2 others liked this post
  #9  
Old 13-10-2017, 07:09 PM
ResellerMaxis ResellerMaxis is offline
Active Plus

ResellerMaxis's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2013
Posts: 2,723
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 127
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by jaws_am View Post
jika benar tuan anti ulamak bagai..
x perlu nak hina para ulamak..
mereka merupakan pewaris kpd ilmu yg disampaikan nabi..

keep it to your self..
nak melingkup dlm dunia.. sila melingkup seorang2..
____

boleh baca Al-Quran, tapi untuk memahami secara lebih detail, kena rujuk orang yg dlm bidang tersebut.. etc para ulamak, ustaz2 yg diiktiraf kelayakan bidang pengajiannya..
Tang mana aku hina ulamak??

Kan aku suruu refer ulamak..

Sebab dalam quran memang xde ajar benda mcm tu..ulamak yg ajar.:
Reply With Quote
  #10  
Old 13-10-2017, 07:58 PM
jaws_am jaws_am is online now
Active Plus

jaws_am's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Location: wherever you are
Posts: 4,936
Thanks (Received): 47
Likes (Received): 319
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by ResellerMaxis View Post
Tang mana aku hina ulamak??

Kan aku suruu refer ulamak..

Sebab dalam quran memang xde ajar benda mcm tu..ulamak yg ajar.:
minta maaf, salah faham maksud yg tuan sampaikan..
__________________
So long, and thanks for all the fish
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump