Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > COMPUTER, INTERNET > Computers > PC Hardwares

PC Hardwares Let us discuss anything about hardware including any products that can bring peak performance for our PC's

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 07-05-2018, 01:10 PM
junaidi junaidi is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2018
Posts: 3
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default hard disk ada bunyi klik

assalam....
kat mana tempatyg murah nak dapat kan isi dlm extenal hard disk
on je ada bunyi klik...pas tu dia stop
tanya kat lok yat sampai rm 800
mati lak mak nakkkkkkk
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 07-05-2018, 02:21 PM
Kretos Kretos is offline
Regular

Kretos's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2010
Posts: 171
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

hardisk da kong tu , kena pakai usb kit utk ambik hardisk pny data tu pn kalo harddisk leh detect.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-05-2018, 03:02 PM
nx105 nx105 is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,479
Thanks (Received): 7
Likes (Received): 50
Active Level
Default

hdisk ada jatuh ke? terhentak?
atau hdisk terlalu lama on..
tu antara pyebab hdisk rosak..

salah satu cara mintak kedai tukar dulu board sama ngan hdisk tu.. kalau ada lah..
takot board rosak tp disk x rosak..
kalau lepas tukar board sama pun bunyi jgk...kt dalam dah rosak lah tu..
kena mintak kedai check dulu kot2 boleh recovery..
recover lah files penting sahaja..

antara risiko external hardsdisk camtu lah...sensitif
Reply With Quote
  #4  
Old 07-05-2018, 03:26 PM
superdogol superdogol is offline
Regular

 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2012
Posts: 634
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 3
Active Level
Default

kalau terdesak nau boleh buat camni bro, tried n tested, tp result mungkin berbeza2

1) keluarkan harddisk dr casing

2) balutkan dengan helaian suratkhabar kemas2
masukan dlm ziplock bag & tutup rapat (air tight)

3) boh dlm freezer overnight

4) keluarkan harddisk, mount dlm extenal usb harddisk docking station, sambung ke pc

5) copy sebyk mana data yg boleh

yg pernah buat dulu boleh recover sampai 60% data dr harddisk yg mmg dah nazak
__________________

premium.to | onedrive cloud storage
Reply With Quote
  #5  
Old 07-05-2018, 04:24 PM
Jedi Jedi is offline
CG Top Poster Club

Jedi's Avatar
 
Trader Rating: (19)
Join Date: Feb 2009
Posts: 39,877
Thanks (Received): 151
Likes (Received): 1174
Active Level
My Mood:
Default

Tu pasal jangan simpan lelama data dalam hdd tue.

Apa error yang kuar bila boot PC?
__________________
{MACAM-MACAM ADA** Idea Bisnes Untung Lebih 200%

WTS GOLD Kausar Pure Natural Honey (RM80)
CD inggeris/melayu RM25 setiap satu. Termasuk pos.
Ruang signature saya untuk disewa (RM30)

Reply With Quote
  #6  
Old 07-05-2018, 04:25 PM
Jedi Jedi is offline
CG Top Poster Club

Jedi's Avatar
 
Trader Rating: (19)
Join Date: Feb 2009
Posts: 39,877
Thanks (Received): 151
Likes (Received): 1174
Active Level
My Mood:
Default

Kalau reti, try kat motherboard lain.

Try cable lain.

Try letak hdd tu jadi secondary.


Kena try segala cara.

Dapat hidup sekali jer pun jadi lah; untuk copy failČ penting ke dalam USB etc.
__________________
{MACAM-MACAM ADA** Idea Bisnes Untung Lebih 200%

WTS GOLD Kausar Pure Natural Honey (RM80)
CD inggeris/melayu RM25 setiap satu. Termasuk pos.
Ruang signature saya untuk disewa (RM30)


Last edited by Jedi; 08-05-2018 at 09:48 AM..
Reply With Quote
  #7  
Old 08-05-2018, 12:24 AM
skorupt skorupt is online now
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Location: Kg. Paya Keladi, Kepala Batas, Pulau Pinang.
Posts: 587
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 7
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by superdogol View Post
kalau terdesak nau boleh buat camni bro, tried n tested, tp result mungkin berbeza2

1) keluarkan harddisk dr casing

2) balutkan dengan helaian suratkhabar kemas2
masukan dlm ziplock bag & tutup rapat (air tight)

3) boh dlm freezer overnight

4) keluarkan harddisk, mount dlm extenal usb harddisk docking station, sambung ke pc

5) copy sebyk mana data yg boleh

yg pernah buat dulu boleh recover sampai 60% data dr harddisk yg mmg dah nazak
Yup btol, cra ni mmg brkesan dan sy dh try.. Dgr mmg lwak tpi tu la hkikat yg akan dbuat cra ni oleh it expert yg tau kaedah ni.. Tpi cara pmbungkusan sy len sket dri ats ni.. Sy bngkus dgn tuala good mrning kcik tu pastu msuk dlm plastik yg tbal (slalunya plastik tbal ni kat bank guna utk packing duit syiling) dan ikat padait2 dgn gelang getah dan msuk dlm freezer smpai sok pg bkak dan connect ke pc desktop as secondary atau slave dan cpat2 copy data yg dkhndaki.. Sbb klu lmbt nnti hrd disk dh pnas atau suam skit dh x bleh copy dh.. Kna ulang step awl la utk sjukkan balik dan ulang copy.. Hrap mmbntu..
Reply With Quote
  #8  
Old 13-05-2018, 12:30 PM
SmileAlways SmileAlways is online now
Super Active

SmileAlways's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2014
Posts: 8,000
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 273
Active Level
My Mood:
Default

fuhh biar betul masukkan dlm peti ais tu. aku baru tahu
__________________
Jangan tenggelam di dalam air yang jangkat
Reply With Quote
  #9  
Old 22-05-2018, 01:48 PM
junaidi junaidi is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2018
Posts: 3
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

ok geng nanti balik sy cuba.....
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump