Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Forex > Forex Journal

Forex Journal Some good forex trader prefer to record a journal for of their trading performance. This could bring some motivation for to be able to use in trading. However, some of them record a journal only to just take for granted to newbies. So please becareful.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Closed Thread
 
Thread Tools
  #11  
Old 24-06-2017, 11:26 PM
FAUZEY_FX FAUZEY_FX is offline
Legendary Member

FAUZEY_FX's Avatar
 
Trader Rating: (17)
Join Date: Nov 2010
Location: Sekadar Di Pinggiran Ukay..
Posts: 18,443
Thanks (Received): 431
Likes (Received): 95
Active Level
My Mood:
Default

Berikut pula contoh market berada di low (oversold).. so fokus kepada buy sahaja...


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
__________________
Dapatkan Ilmu Bermanfaat Disini
Paid Advertisement
  #12  
Old 24-06-2017, 11:34 PM
FAUZEY_FX FAUZEY_FX is offline
Legendary Member

FAUZEY_FX's Avatar
 
Trader Rating: (17)
Join Date: Nov 2010
Location: Sekadar Di Pinggiran Ukay..
Posts: 18,443
Thanks (Received): 431
Likes (Received): 95
Active Level
My Mood:
Default

Dulu pernah profit 1000% tak sampai 2 minggu trade..berjaya withdraw some of profit lepas tu akaun melingkup... dah nama ambil high risk, so kalau loss pun banyak ler..hehe... apa yang saya belajar dalam Forex ni adalah erti kesabaran... kena sabar dalam proses belajar..kena sabar dalam menunggu peluang datang..dan kena sabar sewaktu trade dibuka..

Saya harap dengan adanya trading journal ni, saya akan lebih disiplin dalam trading dan sabar menunggu peluang.. bila market cantik datang, apa lagi nak ditunggu? rembat aje ler... hehehe...
__________________
Dapatkan Ilmu Bermanfaat Disini
  #13  
Old 24-06-2017, 11:35 PM
pokler pokler is offline
Active Member

pokler's Avatar
 
Trader Rating: (12)
Join Date: Jan 2008
Location: E:\DnT-GembokMan
Posts: 2,355
Thanks (Received): 8
Likes (Received): 5
Active Level
My Mood:
Default

gud luck bro.. may the rizki with you.. i support this thread
__________________
Anda Buasir? Janganlah Malu, Ada Ubatnya KLIK SINI
Likes FAUZEY_FX liked this post
  #14  
Old 24-06-2017, 11:37 PM
FAUZEY_FX FAUZEY_FX is offline
Legendary Member

FAUZEY_FX's Avatar
 
Trader Rating: (17)
Join Date: Nov 2010
Location: Sekadar Di Pinggiran Ukay..
Posts: 18,443
Thanks (Received): 431
Likes (Received): 95
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
gud luck bro.. may the rizki with you.. i support this thread
tq tuan...good luck to you too... tuan guna teknik mana sekarang..?
__________________
Dapatkan Ilmu Bermanfaat Disini

Last edited by FAUZEY_FX; 24-06-2017 at 11:41 PM..
  #15  
Old 24-06-2017, 11:39 PM
FAUZEY_FX FAUZEY_FX is offline
Legendary Member

FAUZEY_FX's Avatar
 
Trader Rating: (17)
Join Date: Nov 2010
Location: Sekadar Di Pinggiran Ukay..
Posts: 18,443
Thanks (Received): 431
Likes (Received): 95
Active Level
My Mood:
Default

dulu sy pernah offer nak ajar tbst... maaf ler saya takde kekuatan untuk mengajar... harap thread ni dapat beri manfaat sedikit sebanyak kepada mereka yang pm saya pasal tbst... sekali lagi saya mohon kemaafan di atas kekurangan saya yer..
__________________
Dapatkan Ilmu Bermanfaat Disini

Last edited by FAUZEY_FX; 24-06-2017 at 11:43 PM..
  #16  
Old 24-06-2017, 11:43 PM
FAUZEY_FX FAUZEY_FX is offline
Legendary Member

FAUZEY_FX's Avatar
 
Trader Rating: (17)
Join Date: Nov 2010
Location: Sekadar Di Pinggiran Ukay..
Posts: 18,443
Thanks (Received): 431
Likes (Received): 95
Active Level
My Mood:
Default

tips untuk sukses yang saya belajar dari seorang masta terkenal di negara kita ni :
1) Komited
2) Matlamat jelas
3) Bertindak pantas
4) Jangan kedekut
5) Bersyukur
__________________
Dapatkan Ilmu Bermanfaat Disini
  #17  
Old 24-06-2017, 11:52 PM
FAUZEY_FX FAUZEY_FX is offline
Legendary Member

FAUZEY_FX's Avatar
 
Trader Rating: (17)
Join Date: Nov 2010
Location: Sekadar Di Pinggiran Ukay..
Posts: 18,443
Thanks (Received): 431
Likes (Received): 95
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
tips untuk sukses yang saya belajar dari seorang masta terkenal di negara kita ni :
1) Komited
2) Matlamat jelas
3) Bertindak pantas
4) Jangan kedekut
5) Bersyukur
1) KOMITED
Perlu bersemangat dalam setiap apa yang kita lakukan..

2)MATLAMAT JELAS
Contoh target 10k USd sebulan, then kasi details dalam setiap yang kita keluarkan duit tersebut.. contoh 100usd bayar bil astro..200usd makan...dan lain2

3) BERTINDAK PANTAS
Lepas dah dapat ilmu, terus praktikkan..jangan MALAS! Sebab orang MALAS tidak akan sukses!

4) JANGAN KEDEKUT
Banyakkan sedekah..setiap sedekah kita beri..diberi 700 kali ganda.. taknak ker?

5) BERSYUKUR
Barangsiapa yang bersyukur, maka Allah akan tambahkan nikmat kepadaNYA..barangsiapa yang kufur, maka sesungguhnya azab Allah sangatlah pedih
__________________
Dapatkan Ilmu Bermanfaat Disini
  #18  
Old 24-06-2017, 11:59 PM
KojiGawa KojiGawa is online now
Regular

KojiGawa's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2013
Posts: 530
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Money managament saya untuk 10% risk adalah seperti berikut:
modal/5000 = lot size
Modal saya 100usd : 100/5000=0.02 lot size ($0.20 per pips)

Untuk 25% risk adalah seperti berikut :
Modal/2000= lot size
Modal saya 100usd : 100/2000 = 0.05 lot size ($0.50 per pips)

Untuk risk 10% dan 25%, saya akan lihat bentuk market, jika bentuk market cantik saya akan risk 25% per trade.. Jika bentuk market kurang cantik tapi ada potensi untuk win maka saya akan risk 10% per trade
Boleh terangkan kenapa bahagi 5000 & 2000 yer?
Likes FAUZEY_FX liked this post
  #19  
Old 25-06-2017, 12:04 AM
FAUZEY_FX FAUZEY_FX is offline
Legendary Member

FAUZEY_FX's Avatar
 
Trader Rating: (17)
Join Date: Nov 2010
Location: Sekadar Di Pinggiran Ukay..
Posts: 18,443
Thanks (Received): 431
Likes (Received): 95
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Boleh terangkan kenapa bahagi 5000 & 2000 yer?
saya lupa cmner sy leh dpt number tu.. sebelum ni sy ada MM untuk modal 100 usd tu..lepas format laptop, semua data hilang termasuk MM tu.. yang saya tahu, 5000 dan 2000 tu adalah kiraan lot size yang kita leh open...contoh modal tuan 400 usd.. bahagi la 5000 atau 2000 untuk dapatkan lot size..
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
__________________
Dapatkan Ilmu Bermanfaat Disini
  #20  
Old 25-06-2017, 12:10 AM
FAUZEY_FX FAUZEY_FX is offline
Legendary Member

FAUZEY_FX's Avatar
 
Trader Rating: (17)
Join Date: Nov 2010
Location: Sekadar Di Pinggiran Ukay..
Posts: 18,443
Thanks (Received): 431
Likes (Received): 95
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Boleh terangkan kenapa bahagi 5000 & 2000 yer?

ok tuan saya dah ingat dh cmner leh dpt 5000 dan 2000 tu... contoh modal tuan 100USD dan tuan ingat bukak lot size sebanyak 0.02.. 100 tu tuan bahagi dengan 0.02 maka tuan akan dapat 5000...

kalau lot size 0.05 dan tuan ade modal 100... 100 tu tuan bahagi dengan 0.05 maka dapatlah 2000.. harap jelas ye..
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
__________________
Dapatkan Ilmu Bermanfaat Disini
Sponsored Links
Closed Thread

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump