Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Forex > Forex Journal

Forex Journal Some good forex trader prefer to record a journal for of their trading performance. This could bring some motivation for to be able to use in trading. However, some of them record a journal only to just take for granted to newbies. So please becareful.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-06-2013, 07:24 AM
muzani muzani is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Oct 2009
Posts: 1,116
Thanks (Received): 106
Likes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Default Journal Trading muzani

Assalam,

Ingin saya meneruskan pelajaran di sini mengenai QM - quasimodo , FL - Flag Limits , Bounce, TG1 - Target 1

Terus terang saya katakan setelah bertahun belajar forex. Hampir give up. Alhamdulillah dah discover something. Dan bak kata guru saya.. jika kita learning by sharing, kita sebenarnya dapat belajar lebih.. InshaAllah .. No signal here, saya tak bertanggungjawab atas apa pun kesan dari sini. harap faham.

Bacaan forex yang berfaedah dari
- Readthemarket dan rtm at FF
- mansor sapari at utube
- rtm at youtube dan investing

yg lain tu elok tinggal kan jika minat bidang naked chart ni. no offense.

CHALLENGE / CABARAN DARI SAYA.. Sila kemukakan fakeout atau bounce yg rasa2 tak logik atau tuan2 tak dapat nak explain ie:
kenapa dia bounce sini eh? kenapa dia makan SL eh... sila kemukakan kat sini .. kita bincang sama2.. saya cuba jawab sedaya saya... terima kasih utk masa anda...

Last edited by muzani; 23-10-2017 at 05:41 PM.. Reason: update 2017
Reply With Quote
Likes elnino25 liked this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 11-06-2013, 07:25 AM
SUPERFOREX_AEDIN SUPERFOREX_AEDIN is offline
Legendary Member

SUPERFOREX_AEDIN's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Oct 2009
Posts: 10,318
Thanks (Received): 68
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

nubies tumpang belajar ...
__________________
Regulated by IFSC
Reply With Quote
  #3  
Old 11-06-2013, 07:30 AM
muzani muzani is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Oct 2009
Posts: 1,116
Thanks (Received): 106
Likes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Default

pertama sekali kena faham benda yg sblm ni sy nampak remeh.

uptrend - L - H - HL - HH - HL - HH

downtrend - H - L - LL - LH - LL - LH

macamana flow ini berlaku dan macamana boleh ter'ganggu' flow ni..
Reply With Quote
  #4  
Old 11-06-2013, 07:43 AM
muzani muzani is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Oct 2009
Posts: 1,116
Thanks (Received): 106
Likes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Default


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


tgh try upload gambar.. tak tahu ok ke tak..

kalau tgk gambar ni .. nampak downtrend jelas... bagi sy kalau jadi macam ni tak kira apa timeframe, possibility utk countertrend / reversal sgt tinggi.. bila2 masa boleh reverse dan boleh entry guna signal / teknik masing2 bila cukup syarat.

mungkin begini hasil dia... tapi bukan confirm ya.. ada syarat2 lain..


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

Last edited by muzani; 11-06-2013 at 07:45 AM..
Reply With Quote
  #5  
Old 11-06-2013, 07:45 AM
ZONDA ZONDA is offline
Legendary Member

ZONDA's Avatar
 
Trader Rating: (13)
Join Date: Feb 2011
Posts: 14,895
Thanks (Received): 34
Likes (Received): 9
Active Level
My Mood:
Default

Quote:

To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


tgh try upload gambar.. tak tahu ok ke tak..

kalau tgk gambar ni .. nampak downtrend jelas... bagi sy kalau jadi macam ni tak kira apa timeframe, possibility utk countertrend / reversal sgt tinggi.. bila2 masa boleh reverse dan boleh entry guna signal / teknik masing2 bila cukup syarat.
ini teknik bugil ke masta?
Reply With Quote
  #6  
Old 11-06-2013, 07:52 AM
SUPERFOREX_AEDIN SUPERFOREX_AEDIN is offline
Legendary Member

SUPERFOREX_AEDIN's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Oct 2009
Posts: 10,318
Thanks (Received): 68
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

apa syarat utk trend betul betul reverse?
__________________
Regulated by IFSC
Reply With Quote
  #7  
Old 11-06-2013, 07:54 AM
muzani muzani is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Oct 2009
Posts: 1,116
Thanks (Received): 106
Likes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Default


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


mungkin jadi camni..


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


atau mcm ni... semua bergantung kepada structure yg jadi selepasnya dlm wave kecil dalam sesuatu swing high atau low tersebut...(pinjam perkataan dari ew)
Reply With Quote
  #8  
Old 11-06-2013, 07:59 AM
muzani muzani is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Oct 2009
Posts: 1,116
Thanks (Received): 106
Likes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
apa syarat utk trend betul betul reverse?
mcm masta2 semua ckp sebelum ni la.. trend reversal , tempat dia berlaku... Major SnR... cuma mcmana nak berlaku tu kena betul2 tgk structure kecil dan besar sesuatu pergerakan..
Reply With Quote
  #9  
Old 11-06-2013, 08:00 AM
muzani muzani is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Oct 2009
Posts: 1,116
Thanks (Received): 106
Likes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Default


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


jom tgk apa yg berlaku kat EU h1 baru2 ni.. case study.. yg org panggil sideway... tapi sebenarnya boleh translate structure dia kalau dapat baca... fokus yg kat dlm kotak sblm price naik

kalau sy imagine.. lebih kurang jadi camni dlm bentuk lukisan yg tak cantik.. hehe


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


pertama sy akan label dulu setiap small structure tu apa berlaku... (label dlm kepala)

from 0 to 1 - small downtrend (DT)
1 ke 2 - small uptrend(ut) tapi tak lepas / sama high sblmnya
2 ke 3 - small DT dan melepasi low sblm nya dan point 3 boleh jadi new hl
3 ke 4 - small UT dan melepasi high point 2.. kat sini dah tahu jika price lepas ni buat low dan tidak lepas point 3 atau 1.. uptrend sah utk small wave..
4 ke 5 dan 6 ke 7 ... small dt tapi tak lepas low sblm nya..

dan point 7 ke 8 .. by this time , masta2 semua mesti dah buy dgn sl previous low..
dan rules yg saya apply sama seperti yg dlm post
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
... utk tanda2 reversal samada besar atau kecil

Last edited by muzani; 11-06-2013 at 08:28 AM..
Reply With Quote
  #10  
Old 11-06-2013, 08:38 AM
dapatduit dapatduit is offline
Super Active

dapatduit's Avatar
 
Trader Rating: (13)
Join Date: Apr 2010
Location: johor
Posts: 6,203
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 0
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

assalamualaikum.....tumpang belajar master
__________________
click sufi-atau-Click syirik
-CLICK99santapanjiwa(Dia adalah Tuhan) Yang Mengetahui yang ghaib, maka Dia tidak memperlihatkan kepada seorangpun tentang yang ghaib itu kecuali kepada rasul yang diridhai-Nya, maka sesungguhnya Dia mengadakan penjaga-penjaga (malaikat) di muka dan di belakangnya. [Al Jin 26-27]
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump