Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Forex > Forex Journal

Forex Journal Some good forex trader prefer to record a journal for of their trading performance. This could bring some motivation for to be able to use in trading. However, some of them record a journal only to just take for granted to newbies. So please becareful.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



View Poll Results: Berapa banyak wang yang telah anda leburkan di Forex?
kurang dari usd100 11 11.00%
kurang dari usd500 22 22.00%
kurang dari usd1000 13 13.00%
kurang dari usd5000 27 27.00%
LEBIH dari usd5000 !!! 27 27.00%
Voters: 100. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 22-02-2010, 10:48 PM
amat_kayu amat_kayu is offline
Regular

amat_kayu's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2010
Posts: 302
Thanks (Received): 16
Likes (Received): 21
Active Level
Default

alhamdulillah, malam nih aku berjaya menahhan nafsu dari buat entry sebab market pun tak cun. setup yang aku tunggu tak muncul-2 dan asyik ranging jer,..

kalau selalu nya aku dah terjebur,.... nampak mcm senang nak kawal saikologi,.. tapi sebenarnya susah...

80% dari market adalah ranging dan 20% trending,... so kena tunggu yg 20% tuh,...

rdgs
@mat
__________________
Journal Teknik Kelam Kabut

Jom trade di Harvest Market click SINI
Reply With Quote
Thanks g r a n p a thanked for this post
Paid Advertisement
  #12  
Old 22-02-2010, 11:05 PM
darwisy darwisy is offline
Forex Moderator

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2008
Posts: 831
Thanks (Received): 940
Likes (Received): 5
Active Level
Default

Quote:
ok lah ,.. ingin menyahut seruan Darwisy,.. aku draftkan rule untuk diri aku

1) Jangan buat andaian / don't speculate
2) Jangan masuk di tengah jalan
3) jangan trade sebelom makan
4) jangan buy at Top dan sell at bottom
5) jangan masuk jika was-was
6) cut the loss jika sedar tersalah arah
7) jangan trade semasa news
8) mesti guna stop loss sama ada hard atau dynamic stop loss atau pun mental stop loss.

banyak nih,.. boleh ingat ker aku nih,...
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
Rules ni dah ok tapi kalau boleh spesifikkan lagi.
Contohnya dari segi money management. Jika bro ada equiti USD 5000 berapa maksimum lot yang bro tetapkan. Katakan 0.5 lot sebagai contoh. So kalau USD 10,000 mesti maksimum lot yang dibenarkan untuk entry 1 lot dan begitulah seterusnya. Perkara ni pun bro perlu pertimbangkan utk mengelakkan kita dari over trading atau masuk lot terlalu besar. Jika boleh control benda ni insya Allah boleh konsisten tetapi ada yang lain-lain lagi semuanya atas kajian dan ikut kesesuaian dgn diri bro
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
__________________
"Market has a structure"
Reply With Quote
  #13  
Old 07-03-2010, 01:37 AM
amat_kayu amat_kayu is offline
Regular

amat_kayu's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2010
Posts: 302
Thanks (Received): 16
Likes (Received): 21
Active Level
Default Tengelam Timbul

Salam semua,

journal aku nih mmg mcm biskut chipsmore,... sekejap ada sekejap takde. almaklumlah belum lagi full time. Balik keje dah tak larat nak bukak journal.

Kalau full time pun, belom tentu boleh gerenti update journal selalu,...
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


oklah,... disebabkan hujung minggu nih aku agak free,.. so adalah mase nak analyze chart sket,...


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


ini adalah analysis terkini untuk GBPUSD. Jangan gunakan analysis ini sebagai entry sebab semua dalam forex adalah uncertainity. Tiada siapa boleh predict market dengan tepat atau betul. Analysis digunakan untuk dijadikan sebagai peta, untuk mengagak ke manakah market akan pergi dan di mana entry perlu dibuat untuk mengurang kan risiko yang akan ditanggung.

Based on aku punya analysis ini aku akan tengok apa yg akan berlaku pada price sekiranya gu turun antara 1.5100 dan 1.5000. sekiranya ada tanda-2 trend reversal then aku akan buat BUY, dan letak stoploss pada 1.4980. semakin rendah gu turun, semakin kecil SL , dan risiko yg akan ditanggung sekiranya analysis aku nih salah.
Untuk take profit pulak aku akan letak pada 1.5330 .

jangan overconfident dan menarilah ikut rentak.

happy trading!!!
__________________
Journal Teknik Kelam Kabut

Jom trade di Harvest Market click SINI
Reply With Quote
Thanks amirazmi thanked for this post
  #14  
Old 07-03-2010, 02:08 AM
amat_kayu amat_kayu is offline
Regular

amat_kayu's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2010
Posts: 302
Thanks (Received): 16
Likes (Received): 21
Active Level
Default

Quote:
Rules ni dah ok tapi kalau boleh spesifikkan lagi.
Contohnya dari segi money management. Jika bro ada equiti USD 5000 berapa maksimum lot yang bro tetapkan. Katakan 0.5 lot sebagai contoh. So kalau USD 10,000 mesti maksimum lot yang dibenarkan untuk entry 1 lot dan begitulah seterusnya. Perkara ni pun bro perlu pertimbangkan utk mengelakkan kita dari over trading atau masuk lot terlalu besar. Jika boleh control benda ni insya Allah boleh konsisten tetapi ada yang lain-lain lagi semuanya atas kajian dan ikut kesesuaian dgn diri bro
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
TQ bro Darwisy,

Satu komen yg menarik pasal MM. apa yg bro katakan tu memang betul dan tak dapat dinafikan MM amat penting.

oklah,.. my MM teknik adalah lain sket,.. aku nya modal tak ler besar sampai usd1K. paling besar pun usd100 jer,.. sbb duit pun mmg dah ciput,...

ok cara nya cam ini,...

capital usd100.
risk per trade = usd5 (makna nya setiap kali trade, jumlah yg aku sanggup terima kerugian adalah usd5). Oleh sbb tuh SL adalah kemestian.

jadi dengan modal usd100 ini, aku boleh trade sebanyak 100/5 = 20 kali.

scenario 1:
jadi ideanya , sekiranya based on aku punya analysis , SL yg diperlukan adalah 50 pip then lot yg kena guna adalah 500sen /50pip = 10 sen/pip
iaitu 1 pip = 10sen.
Jumlah lot per trade = kalau guna broker yg aku pakai ( micro acct) sama dengan 1 lot.

Scenario 2
sekiranya SL yg diperlukan adalah 30 pip, then lot yg kena guna 500sen/30pip = 17 sen/pip
iaitu 1 pip = 17sen.
Jumlah lot per trade = kalau guna broker yg aku pakai sama dengan 1.7 lot.

aku hanya benarkan max loss dalam satu hari sebanyak 3x kali. sekiranya 3 kali dah loss aku akan terus tutup laptop dan tengok TV. Sekiranya lebih 3 kali loss maknanya analysis aku totally wrong dan kena buat immediate post mortem. makna nya dalam satu hari, maximum loss yg aku boleh terima adalah usd5 x 3 = usd 15.

Ini lah cara MM yg aku rancangkan,... bab take profit atau risk and reward mungkin lain kali aku cerita,...

rdgs
amat
__________________
Journal Teknik Kelam Kabut

Jom trade di Harvest Market click SINI
Reply With Quote
Thanks g r a n m a thanked for this post
  #15  
Old 07-03-2010, 02:57 AM
amat_kayu amat_kayu is offline
Regular

amat_kayu's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2010
Posts: 302
Thanks (Received): 16
Likes (Received): 21
Active Level
Default Istilah Forex oleh Otai-2

alamak ,.. dah tgh malam,... esok nak gerak balik JB, mata tak leh nak tido lagi,... penat betul ler pusing KL tadi

oklah ,.. ni istilah-2 atau kata-2 hikmat yg biasa otai-2 pakai pasal forex

1. sell at top, buy at bottom
2. Follow the trend, trend is your best friend, and don't against him
3. SFB , sell from bounce
4. BFD , Buy from Dip
5. Keep it simple and short
6. how much you can profit from the trade and not how many you can trade
7. rule #1, don't loss your money, rule #2, don't forget rule no 1.
8. trade is not only about buy and sell, but also the most important is "stay out"

and many more. ni jer yg aku teringat malam nih,...
__________________
Journal Teknik Kelam Kabut

Jom trade di Harvest Market click SINI
Reply With Quote
Thanks darwisy thanked for this post
  #16  
Old 07-03-2010, 01:48 PM
darwisy darwisy is offline
Forex Moderator

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2008
Posts: 831
Thanks (Received): 940
Likes (Received): 5
Active Level
Default

Quote:
TQ bro Darwisy,

Satu komen yg menarik pasal MM. apa yg bro katakan tu memang betul dan tak dapat dinafikan MM amat penting.

oklah,.. my MM teknik adalah lain sket,.. aku nya modal tak ler besar sampai usd1K. paling besar pun usd100 jer,.. sbb duit pun mmg dah ciput,...

ok cara nya cam ini,...

capital usd100.
risk per trade = usd5 (makna nya setiap kali trade, jumlah yg aku sanggup terima kerugian adalah usd5). Oleh sbb tuh SL adalah kemestian.

jadi dengan modal usd100 ini, aku boleh trade sebanyak 100/5 = 20 kali.

scenario 1:
jadi ideanya , sekiranya based on aku punya analysis , SL yg diperlukan adalah 50 pip then lot yg kena guna adalah 500sen /50pip = 10 sen/pip
iaitu 1 pip = 10sen.
Jumlah lot per trade = kalau guna broker yg aku pakai ( micro acct) sama dengan 1 lot.

Scenario 2
sekiranya SL yg diperlukan adalah 30 pip, then lot yg kena guna 500sen/30pip = 17 sen/pip
iaitu 1 pip = 17sen.
Jumlah lot per trade = kalau guna broker yg aku pakai sama dengan 1.7 lot.

aku hanya benarkan max loss dalam satu hari sebanyak 3x kali. sekiranya 3 kali dah loss aku akan terus tutup laptop dan tengok TV. Sekiranya lebih 3 kali loss maknanya analysis aku totally wrong dan kena buat immediate post mortem. makna nya dalam satu hari, maximum loss yg aku boleh terima adalah usd5 x 3 = usd 15.

Ini lah cara MM yg aku rancangkan,... bab take profit atau risk and reward mungkin lain kali aku cerita,...

rdgs
amat

Nice bro sudah ada plan sebelum trade.

At least kita tahu berapa yg sanggup kita rugi jika entry kita salah. Kita tdk pernah tahu mana satu entry kita yg betul atau salah tapi yg penting kita stand by jika market tdk memihak pd kita serta cuba kurangkan mistake. Untuk kurangkan mistake kena catat sebagai journal trading supaya kita boleh review balik dan cuba memperbaiki untuk trade yg akn dtg.
__________________
"Market has a structure"
Reply With Quote
  #17  
Old 07-03-2010, 08:43 PM
amat_kayu amat_kayu is offline
Regular

amat_kayu's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2010
Posts: 302
Thanks (Received): 16
Likes (Received): 21
Active Level
Default

Quote:
Nice bro sudah ada plan sebelum trade.
aha ,... satu lagi kata hikmat,..

Plan your trade, Trade your plan
__________________
Journal Teknik Kelam Kabut

Jom trade di Harvest Market click SINI
Reply With Quote
  #18  
Old 07-03-2010, 09:07 PM
amat_kayu amat_kayu is offline
Regular

amat_kayu's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2010
Posts: 302
Thanks (Received): 16
Likes (Received): 21
Active Level
Default Pivot Point

Salam all brothers,

Salah satu teknik yg aku gunakan adalah pivot point. Pivot dalam bahasa melayu adalah alat yg digunakan untuk pusing, atau tukar arah. (correct me if I'm wrong, sebab aku bukannya terrer pun bab english nih). jadi pivot point bermaksud, titik atau kawasan yg akan berlakunya pertukaran arah atau trend.

cara pengiraan pivot adalah Pivot = ( High + Low + Close ) / 3.

terdapat beberapa jenis pivot mengikut session, daily, weekly dan monthly. cara pengiraan nya pulak adalah sama mengikut price time frame yg digunakan.

contohnya , kalau nak kira utk daily pivot kena bukak daily chart dan lihat pada candle stick hari sebelom nya. ambik nilai high, low dan close dan bahagi dgn tiga.

Pivot juga bagi tau kita apakah trend pada waktu itu mengikut time frame itu. contohnya kalau price di atas daily pivot, maknanya tengah UP trend, dan sekiranya price di bawah daily pivot, maknanya DOWN trend. Jadi, kalau price di atas daily pivot, then kena trade BUY sahaja , dan sebaliknya. sekira nya price di tengah-2 pivot, makna nya market takde trend , atau side way.

pengunaan session, daily, weekly dan monthly pivot kenalah paham time frame mana yg sesuai digunakan. Jika kita nak trade dekat M5 atau M15 atau H1,.. then daily pivot adalah lebih sesuai, dan kalau kat H4 weekly pivot lebih sesuai. Pengunaan daily weekly dan monthly pivot serentak adalah lebih bagus , tetapi memerlukan pengalaman.

session pivot, iaitu asia, london dan NY, aku jarang guna sebab aku trade guna TF H1 ke atas. Kalau nak trade dekat TF H1 below , session pivot mungkin applicable.

Pengunaan pivot bukan lah stand alone. Ianya hendaklah digabungkan dengan teknik-2 lain untuk menambah kan probability. untuk buat entry kena gabungkan dgn PA (price action). Kena lihat apa akan berlaku jika price touch pada pivot. Tak kira guna candle stick atau pun bar chart, pengunaan atau konsep nya adalah sama. cara pengunaan PA,.. akan diceritakan lain kali.

pivot bukan sekadar satu line, sebaliknya adalah kawasan atau area. Normally aku akan ambik tolerance +/- 10 pip untuk daily pivot, +/- 20 pip untuk weekly pivot dan +/- 30 pip untuk monthly pivot. Jangan buta-2 ambik satu line sebagai pivot, sebab market ada noise dan kena ambil tolerance tersebut. bawah nih adalah pengiraan pivot untuk minggu depan.


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


Normally aku just guna indicator untuk draw pivot line. Kiraan secara manual aku hanya buat pada weekend, atau utk kira pivot hari dan minggu berikutnya.

Jangan pandang rendah pada pivot. keberkesanan tidak dinafikan. Lain pair akan react berlainan pada pivot. Just kena lebih observe baru boleh paham.

rdgs
amat
__________________
Journal Teknik Kelam Kabut

Jom trade di Harvest Market click SINI
Reply With Quote
Thanks geesya, agen14 thanked for this post
  #19  
Old 07-03-2010, 09:10 PM
amat_kayu amat_kayu is offline
Regular

amat_kayu's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2010
Posts: 302
Thanks (Received): 16
Likes (Received): 21
Active Level
Default

Mari layan Raja lawak,.. malam nih Final
__________________
Journal Teknik Kelam Kabut

Jom trade di Harvest Market click SINI
Reply With Quote
  #20  
Old 07-03-2010, 11:22 PM
amat_kayu amat_kayu is offline
Regular

amat_kayu's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2010
Posts: 302
Thanks (Received): 16
Likes (Received): 21
Active Level
Default Support and Resistance , Nombor Bulat a.k.a Round Number #

Salam and greeting,

Salah satu criteria yang aku gunakan untuk mencari support dan resistance adalah round no.

Apa itu round number? Kenapa ianya significant sebagai support dan resistance? Camne nak trade guna round no?

round no adalah nombor yg kita bulatkan , untuk memudahkan pengiraan. sebagai contoh 1.5376 jika dibulatkan kepada 2 titik perpuluhan akan menjadi 1.54 .

Ianya significant sebagai S&R, kerana bank-2 , market-place dan BIG boys mengunakannya. mudah untuk membuat order dengan mengunakan round no. Sebagai contoh, dalam kehidupan seharian kita, jika kita beli barang yg berharga RM14.85, kita akan bayar rm15.00 dan keep the change pada tokay kedai. Malahan gomen pun sudah melaksanankan konsep no bulat pada sistem jual beli di Malaysia , untuk menghapuskan duit siling 1 sen dan memudahkan urusan jual beli dan pembayaran bil-2.

Jadi sebagai contoh jika price GBPUSD 1.5245 sedang menuju ke atas (UP trend), ada kemungkinan price akan bounce dekat round no 1.5300 iaitu di antara 1.5290 dan 1.5310. Tengok apa jadi pada candlestick atau bar chart bila price tiba di situ.

Camne nak trade mengunakan round no adalah dengan melihat price action , semasa price tiba di round no. Round no juga tidak stand alone. Ianya mesti digabungkan dgn teknik-2 lain seperti mencari titik persilangan (confluence) dgn teknik lain seperti Fibo, trendline etc,...

Disebabkan market ada noise, round no juga tidak lari dari tolerance. Biasanya aku akan letak tolerance +/- 10 pip hingga 20 pip bergantung pada time frame dan pair yg aku analyze.

rdgs
amat
__________________
Journal Teknik Kelam Kabut

Jom trade di Harvest Market click SINI
Reply With Quote
Thanks g r a n m a thanked for this post
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump