Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Official News, Current Issues

Official News, Current Issues Discuss daily updated official news from tv to newspapers, current issues from locals to all around the world.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #181  
Old 13-08-2017, 10:11 AM
ResellerMaxis ResellerMaxis is offline
Active Plus

ResellerMaxis's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2013
Posts: 2,707
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 124
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ekptd View Post
Nak fahami isi quran, bukan dgn bc terjemahan.
Kn kuasai 15 cabang ilmu dulu
So xboleh baca kisah ibrahim tu kalau x kuasai 15 cabang ilmu??

Kalau kau kena paham15 ilmu baru boleh baca kisah tu..xyah lah baca..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #182  
Old 13-08-2017, 10:47 AM
hj_maikel hj_maikel is offline
CG Top Poster Club

hj_maikel's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2010
Location: semenanjung emas
Posts: 23,558
Thanks (Received): 378
Likes (Received): 475
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ResellerMaxis View Post
Antara pengasas free-minds adalah pakar quran dari arab saudi yang guna id layth..

Dekat situ kalau kau tengok dia orang punya perjumpaan n tour..kebanyakan di sertai oleh pakar pakar pengajian islam di seluruh dunia..

Kalau orang xminat dalami islam n quran xkan jadi golongan quranist..
Pakar quran bukan dia sorang, bahkan ramai yg claim dirinya pakar even ada non muslim pun pakar quran yg mana kerja kepakaran mereka adalah mencari ruang kesilapan dlm quran.. kepakaran mereka juga ada yg diakui lsehinggakan lebih pakar dari org islam yg mana terjemahan mereka lebih tepat dari org islam sendiri...

Aminah wadud juga tak silap adalah seorang yg pakar..

Persoalannya, apakah titik yg mereka dpt..?? Dan bagaimana jika dimasa hadapan ada org claim yg lagi pakar terpaksa cantas pendapat pakar hari ini..?? Apakah pakar hari ini silap dan tak betul sudah melalui jln yg salah atau yg masa hadapan itu yg salah..??

Bila nk endingnya siapa yg betul..??

Cth, awak dah claim kepakaran lebai2 dan org kepakaran ulamak2 silam adalah salah dan tak betul dan mengakui yg hari ini inilah yg betul perlu diikut... so awak rasa akan dtg takde yg akan argue ke dakwaan yg awak rasa benar tu dari golongan awak sendiri..?
Reply With Quote
  #183  
Old 13-08-2017, 11:26 AM
shah_ae shah_ae is offline
Legendary Member

shah_ae's Avatar
 
Trader Rating: (102)
Join Date: Oct 2008
Location: K.L dan kwsn yg sewaktu dgnnye
Posts: 12,454
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 60
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ResellerMaxis View Post
yep..dia kata dia tanya pak kasim macam mana sembahyang ikut quran..pak kasim xleh jawab..

then dia terangkan ikut quran..pak kasim xnak terima juga..sebabnya pak kasim xdapat hidayah..

sebagai seorang yang neutral n xmemihak pada lobai or pak kasim..aku xleh nak tengok video syok sendiri macam ni sampai abis..nampak sangat menipunya..
neutral?

ostaz ni menipu?
ok gune akal...
ade kasim ahmad saman die balik tak?
berat tuduhan die ni,maruah ni...
cer cari kot aku tak jumpe...
klau ade baru percaye ustaz ni menipu...
Reply With Quote
  #184  
Old 13-08-2017, 08:01 PM
ResellerMaxis ResellerMaxis is offline
Active Plus

ResellerMaxis's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2013
Posts: 2,707
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 124
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by hj_maikel View Post
Pakar quran bukan dia sorang, bahkan ramai yg claim dirinya pakar even ada non muslim pun pakar quran yg mana kerja kepakaran mereka adalah mencari ruang kesilapan dlm quran.. kepakaran mereka juga ada yg diakui lsehinggakan lebih pakar dari org islam yg mana terjemahan mereka lebih tepat dari org islam sendiri...

Aminah wadud juga tak silap adalah seorang yg pakar..

Persoalannya, apakah titik yg mereka dpt..?? Dan bagaimana jika dimasa hadapan ada org claim yg lagi pakar terpaksa cantas pendapat pakar hari ini..?? Apakah pakar hari ini silap dan tak betul sudah melalui jln yg salah atau yg masa hadapan itu yg salah..??

Bila nk endingnya siapa yg betul..??

Cth, awak dah claim kepakaran lebai2 dan org kepakaran ulamak2 silam adalah salah dan tak betul dan mengakui yg hari ini inilah yg betul perlu diikut... so awak rasa akan dtg takde yg akan argue ke dakwaan yg awak rasa benar tu dari golongan awak sendiri..?
sebab tu aku katakan dari awal..kebenaran itu bukan sesuatu yang absolute sebaliknya sesuatu yang relative..apa yang dianggap kebenaran pada hari ini belum tentu kebenaran pada keesokan hari..

sama juga dengan segala macam formula math, physic, chemical n even it..ianya benar pada hari ini kerana berdasarkan kepada tahap pengetahuan yang kita pada hari ini..kalau esok kita dapat penemuan baru..maka mungkin ianya tidak lagi relevan..

it doent matter dude..saper yang lagi pakar ke apa..ibarat macam einstein pakar fizik..apakah semua teori einstein mesti kekal macam tu??apakah ianya tidak boleh dikembangkan??apakah tiada teori einstein yang salah??

what matter is einstein memang tokoh physic terulung..dari segala teori n kajian beliaulah terciptanya berbagai benda pada hari ini..

sama macam sumbangan ibnu sina dalam perubatan moden..

golongan educated macam ni..mereka lagi berbangga kalau ada orang continue research mereka..improve research mereka..walaupun jumpa kelemahan or kesalahan dalam research mereka..it doesnt matter..sebab semua orang educated tahu semua itu bersifat relative..

apa yang penting adalah kita melakukan kajian dan memperkembangkan kajian tersebut..
Reply With Quote
  #185  
Old 13-08-2017, 08:12 PM
ResellerMaxis ResellerMaxis is offline
Active Plus

ResellerMaxis's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2013
Posts: 2,707
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 124
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by shah_ae View Post
neutral?

ostaz ni menipu?
ok gune akal...
ade kasim ahmad saman die balik tak?
berat tuduhan die ni,maruah ni...
cer cari kot aku tak jumpe...
klau ade baru percaye ustaz ni menipu...
apa yang beratnya..sekadar ceramah syok sendiri macam tu..memang biasa lobai lobai buat..

jangan kata orang macam kasim ahmad..

tun m pun pernah dituduh oleh lobai menonton video lucah bersama cucunya..tapi xder pun tun m saman lobai ni..

sebab dia tahu..buang masa jer..kalau saman nak kena keluar duit untuk peguam semua..dan kalau menang pun bukan lobai boleh bayar..

then pengikut lobai pun akan makin benci pada mereka..

https://www.malaysiakini.com/news/12385
Reply With Quote
  #186  
Old 13-08-2017, 08:24 PM
jookiba jookiba is online now
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2016
Posts: 799
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 91
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by ResellerMaxis View Post
So xboleh baca kisah ibrahim tu kalau x kuasai 15 cabang ilmu??

Kalau kau kena paham15 ilmu baru boleh baca kisah tu..xyah lah baca..
tu lama dah aku ckp.... diorang ni.... kena kuasai ilmu itu ilmu ni bertingkat tongkat... bari bleh pahami quran... kalau mcm ni sampai kiamat pun majoriti umat islam takkan pahami quran ... padahal quran tu dah jelas dan nyata ayat ayat dia
Reply With Quote
  #187  
Old 13-08-2017, 08:30 PM
hj_maikel hj_maikel is offline
CG Top Poster Club

hj_maikel's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2010
Location: semenanjung emas
Posts: 23,558
Thanks (Received): 378
Likes (Received): 475
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ResellerMaxis View Post
sebab tu aku katakan dari awal..kebenaran itu bukan sesuatu yang absolute sebaliknya sesuatu yang relative..apa yang dianggap kebenaran pada hari ini belum tentu kebenaran pada keesokan hari..

sama juga dengan segala macam formula math, physic, chemical n even it..ianya benar pada hari ini kerana berdasarkan kepada tahap pengetahuan yang kita pada hari ini..kalau esok kita dapat penemuan baru..maka mungkin ianya tidak lagi relevan..

it doent matter dude..saper yang lagi pakar ke apa..ibarat macam einstein pakar fizik..apakah semua teori einstein mesti kekal macam tu??apakah ianya tidak boleh dikembangkan??apakah tiada teori einstein yang salah??

what matter is einstein memang tokoh physic terulung..dari segala teori n kajian beliaulah terciptanya berbagai benda pada hari ini..

sama macam sumbangan ibnu sina dalam perubatan moden..

golongan educated macam ni..mereka lagi berbangga kalau ada orang continue research mereka..improve research mereka..walaupun jumpa kelemahan or kesalahan dalam research mereka..it doesnt matter..sebab semua orang educated tahu semua itu bersifat relative..

apa yang penting adalah kita melakukan kajian dan memperkembangkan kajian tersebut..
Kalau begitu cara akal berfikir maka bolehlah kita kata ajaran yg dibawa oleh nabi tak betul lalu dibetulkan pula oleh sahabt sbb dah dibuat tambahan yg takde dlm ajaran muhammad dan dikembang dikembang dikembang mengikut kesesuaain masa dan manusia.. gitu..?
Reply With Quote
  #188  
Old 15-08-2017, 10:15 AM
ResellerMaxis ResellerMaxis is offline
Active Plus

ResellerMaxis's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2013
Posts: 2,707
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 124
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by hj_maikel View Post
Kalau begitu cara akal berfikir maka bolehlah kita kata ajaran yg dibawa oleh nabi tak betul lalu dibetulkan pula oleh sahabt sbb dah dibuat tambahan yg takde dlm ajaran muhammad dan dikembang dikembang dikembang mengikut kesesuaain masa dan manusia.. gitu..?
sahabat ada buat penambahbaikan ke??apa dia penambahbaikan yang sahabat buat??

aku sebenarnya suspicious sikit kisah sahabat ni..sebab xder langsung kisah mereka dalam quran..
Reply With Quote
  #189  
Old 15-08-2017, 10:17 AM
ResellerMaxis ResellerMaxis is offline
Active Plus

ResellerMaxis's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2013
Posts: 2,707
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 124
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by jookiba View Post
tu lama dah aku ckp.... diorang ni.... kena kuasai ilmu itu ilmu ni bertingkat tongkat... bari bleh pahami quran... kalau mcm ni sampai kiamat pun majoriti umat islam takkan pahami quran ... padahal quran tu dah jelas dan nyata ayat ayat dia
sampai mati xleh baca quran..pas khatam 1 ilmu kena khatam ilmu lain lak..

tapi yang pasti ajaran kena khatam sampai 15 ilmu baru boleh baca quran tu tiada kaitan dengan quran..
Reply With Quote
  #190  
Old 15-08-2017, 10:23 AM
d_conan d_conan is offline
CG Top Poster Club

d_conan's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Aug 2011
Posts: 21,184
Thanks (Received): 110
Likes (Received): 130
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ResellerMaxis View Post
sampai mati xleh baca quran..pas khatam 1 ilmu kena khatam ilmu lain lak..

tapi yang pasti ajaran kena khatam sampai 15 ilmu baru boleh baca quran tu tiada kaitan dengan quran..
ko ni nampak je gaya tulisan mcm org cerdik.. tapi syg, benda simple pun ko xleh paham..

aku nk tanya ko, apa hobi ko?
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold