Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Kuala Lumpur Stock Exchange (KLSE) > Stocks General Discussion

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 25-11-2015, 04:16 PM
Bateleur Bateleur is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2015
Posts: 1,514
Thanks (Received): 70
Likes (Received): 36
Active Level
My Mood:
Default Sembang sembang FCPO

Assallamualaikum wtw

Rasa segan juga asyik kacau thread Sony Boy . (err tak pernah nampak dah Tuan Tanah tu ye? )

Saya buka Thread ni utk ajak kawan kawan sembang sembang FCPO.

Kita sembang santai2 sja.


Sejak buat full time trading ni, memang saya habiskan kebykan masa depan computer je, & teknik yg saya guna memang memrlukan saya selalu duk pandang skreen.

it's a hard work, hihi...in a way lah


Tapi , thanks Allah, buat masa ni, o.k laa...bolehlah bayar keperluan bulan2. (Padanlah dgn modal kecik saya) kira kais pagi makan pagi lah juga.hihihi

Apa yg penting, konsistant!


O.K, lets rockkkk
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 25-11-2015, 04:40 PM
Bateleur Bateleur is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2015
Posts: 1,514
Thanks (Received): 70
Likes (Received): 36
Active Level
My Mood:
Default

Crude Palm Oil Futures (FCPO)



Contract Specification

Contract Code FCPO


Underlying Instrument Crude Palm Oil


Contract Size 25 metric tons


Minimum Price Fluctuation RM1 per metric ton



Daily Price Limits

With the exception of trades in the spot month, trades for future delivery of Crude Palm Oil in any month shall not be made, during any one Business Day, at prices varying more than 10% above or below the settlement prices of the preceding Business Day ("the 10% Limit") except as provided below.
When at least 3 non-spot month contracts are trading at the 10% Limit, the Exchange shall announce a 10-minute cooling off period ("the Cooling Off Period") for all contract months (except the spot month) during which trading shall only take place within the 10% Limit. Following the Cooling Off Period, all contract months shall be specified as interrupted for a period of 5 minutes, after which the prices traded for all contract months (except the spot month) shall not vary more than 15% above or below the settlement prices of the preceding Business Day ("the 15% Limit").

If the 10% Limit is triggered less than 30 minutes before the end of the first trading session, the following shall apply:-

the contract months shall not be specified as interrupted;
the 10% Limit shall be applied to all contract months (except the spot month) for the rest of the first trading session; and
the 15% Limit shall be applied for all contract months (except the spot month) during the second trading session.
If the 10% Limit is triggered less than 30 minutes before the end of the second trading session, the 10% Limit shall be applied to all contract months (except the spot month) for the rest of the Business Day.
Contract Months Spot month and the next 5 succeeding months, and thereafter, alternate months up to 24 months ahead



Trading Hours

First trading session: Malaysian time 10:30 a.m. to 12:30 p.m.

Second trading session: Malaysian time 3:00 p.m. to 6:00 p.m.




Speculative Position Limits The maximum number of net long or net short positions which a client or a participant may hold or control is:
800 contracts for the spot month
10,000 contracts for any one contract month except for spot month
15,000 contracts for all months combined
The above position limit will be a combined limit for Crude Palm Oil Futures Contracts and Options on Crude Palm Oil Futures. (Please note that spot month futures limit will not be applicable to the options)



Final Trading Day and Maturity Date Contract expires at noon on the 15th day of the delivery month, or if the 15th is a non-market day, the preceding Business Day.


Tender Period 1st Calender Day to the 20th Calender Day of the spot month, or if the 20th is a non- market day, the preceding Business Day.


Contract Grade and Delivery Points Crude Palm Oil of good merchantable quality, in bulk, unbleached, in Port Tank Installations approved by the Exchange located at the option of the seller at Port Kelang, Penang/Butterworth and Pasir Gudang (Johor).
Free Fatty Acids (FFA) of palm oil delivered into Port Tank Installations shall not exceed 4% and from Port Tank Installations shall not exceed 5%.

Moisture and impurities shall not exceed 0.25%.

Deterioration of Bleachability Index (DOBI) value of palm oil delivered into Port Tank Installations shall be at a minimum of 2.5 and of palm oil delivered from Port Tank Installations shall be at a minimum of 2.31.
Deliverable Unit 25 metric tons, plus or minus not more than 2%.

Settlement of weight differences shall be based on the simple average of the daily Settlement Prices of the delivery month from:
The 1st Business Day of the delivery month to the day of tender, if the tender is made before the last trading day of the delivery month; or
The 1st Business Day of the delivery month to the last day of trading, if the tender is made on the last trading day or thereafter






Saya copy paste drp BURSA MALAYSIA...entah mcmcna rupa dia jadi...tak pa...nanti kita explain

Last edited by Bateleur; 25-11-2015 at 04:57 PM..
Reply With Quote
  #3  
Old 25-11-2015, 04:45 PM
Humanspider Humanspider is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2007
Posts: 850
Thanks (Received): 8
Likes (Received): 0
Active Level
Default

bro, tak paaki software ka untuk trade
Reply With Quote
  #4  
Old 25-11-2015, 04:49 PM
Bateleur Bateleur is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2015
Posts: 1,514
Thanks (Received): 70
Likes (Received): 36
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Humanspider View Post
bro, tak paaki software ka untuk trade
errr...software mcmana tu bro, explain sikit!

minatt ni
Reply With Quote
  #5  
Old 25-11-2015, 04:54 PM
akaifx akaifx is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2011
Posts: 140
Thanks (Received): 5
Likes (Received): 0
Active Level
Default

tahniah bro bateleur....dah bina rumah sendari pasal cpo ...boleh saya tumpang belajar

juga tahniah kerna berjaya menjadi FTT...
Reply With Quote
  #6  
Old 25-11-2015, 05:13 PM
Bateleur Bateleur is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2015
Posts: 1,514
Thanks (Received): 70
Likes (Received): 36
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by akaifx View Post
tahniah bro bateleur....dah bina rumah sendari pasal cpo ...boleh saya tumpang belajar

juga tahniah kerna berjaya menjadi FTT...

Terima kasih, sudilah doakan saya

Saya suka nak sembang sikit History .

Memang ramai yg syok sembang bab duit! Tapi, apa salahnya kita ambik tau basic knowladge tentang perkara yg kita cerita ni.

Baik, dalam bahasa sendiri, salah ..harap tolong perbetoi..

Sejarah Future trading ni bermula di Jepun, zaman dulu dulu.

Masa tu, petanian sedang menaik di Jepun dan komoditi utama dia adalah beras/padi.

So..bila petani padi di dah keluar banyak...Industri berkaitan pun dah berkembang maju...so..akan berlaku macam2 hai..misalnya monopoli, main harga dsbnya.

Petani nak harga baik, dan harap dapat jual semua padi dia.
Bagi yg pakai dlm Industri, misalnya yg buat tepung , juga harap nak murah & jaminan bekalan.

Bayangkan kalau kilang tepung tu taknak beli dan tekan harga..petani akan susah.

kalau Petani pulak main harga dan tak nak supply, pekilang akan susah.

Semua pun dah ada komitment tinggi & takut monopoli.




Jadi, jalan penyelesaian diujudkan semacam satu " Exchange" atau pusat..yg mana..petani & pengguna dapat bereunding dan tawar menawar utk "BEKALAN DI MASA DEPAN"


Dari situlah ujudnya "Future Exchange" atau Bursa Komoditi.

)kalau tak silap..masa tu..mereka guna "raga" utk tanda oder dsbnya..
Reply With Quote
  #7  
Old 25-11-2015, 06:17 PM
Bateleur Bateleur is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2015
Posts: 1,514
Thanks (Received): 70
Likes (Received): 36
Active Level
My Mood:
Default

Pasaran baru tutup

Pasaran hari ini.

Open : 2278

Hi : 2307

Lo : 2260

closed : 2300



Volume : 24 451 (patutlah market hari ni bagus..volum tinggi! )

"BAGUS" maksud saya..market hari ni tak jalan side way, sebab sebagai scalpers, saya perlukan volatiliti yg tinggi


Syukur juga hari ni saya untung

pagi tadi...saya Short 2281- dan 3 minit kemudian saya Long 2271 yg bagi saya untung satu lot RM 250.00 (hihi...3 minit je )


Kemudian saya BUY pulak pukul 10.39 pd harga 2269 dan SELL balik pukul 11.00 dgn harga 2275..alhamdullillah untung RM 150 satu lot



Petang saya cuma masuk 1 position..BUY kat 2281......kalau saya simpan sampai closed hari ni..untung saya RM 475 ! tapi...hihi saya SELL pada harga 2282 yg bagi saya RM 25 sja tiap lot..hahaha


Insyaallah, kita sembang2 lagi nanti.
Reply With Quote
  #8  
Old 25-11-2015, 06:23 PM
kemolok kemolok is offline
Super Active

kemolok's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2007
Location: N9
Posts: 6,123
Thanks (Received): 12
Likes (Received): 13
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Bateleur View Post
Pasaran baru tutup

Pasaran hari ini.

Open : 2278

Hi : 2307

Lo : 2260

closed : 2300



Volume : 24 451 (patutlah market hari ni bagus..volum tinggi! )

"BAGUS" maksud saya..market hari ni tak jalan side way, sebab sebagai scalpers, saya perlukan volatiliti yg tinggi


Syukur juga hari ni saya untung

pagi tadi...saya Short 2281- dan 3 minit kemudian saya Long 2271 yg bagi saya untung satu lot RM 250.00 (hihi...3 minit je )


Kemudian saya BUY pulak pukul 10.39 pd harga 2269 dan SELL balik pukul 11.00 dgn harga 2275..alhamdullillah untung RM 150 satu lot



Petang saya cuma masuk 1 position..BUY kat 2281......kalau saya simpan sampai closed hari ni..untung saya RM 475 ! tapi...hihi saya SELL pada harga 2282 yg bagi saya RM 25 sja tiap lot..hahaha


Insyaallah, kita sembang2 lagi nanti.
Ni tahap otai dah ni..MM mcm mane..
Reply With Quote
  #9  
Old 26-11-2015, 09:16 AM
Bateleur Bateleur is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2015
Posts: 1,514
Thanks (Received): 70
Likes (Received): 36
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by kemolok View Post
Ni tahap otai dah ni..MM mcm mane..

Saya segan nak jawab soalan Bro kemolok ni, ni otai tahap Dewa ni, saya ni oootai'kucin

Tak pa, kita santai bincang je..
rasanya, bukan saya jawab Masta Kemolok, tapi saja bagi tau cara saya sja..& mintak tolong , sesiapa tolong bagi perbetul .



FCPO ni kalau kita kata MM ni...dia memang "pening kepala sikit.


Kalau Forex, mudah! sebab kita ada byk pemboleh ubah...kita boleh ubah lot size, ubah leverage dsbnya.....Tapi dalam FCPO, memang kena perah kepala


Baik...

1.FCPO...Ctract Saiz dia dah FIX...1 lot adalah minima dgn jumlahnya adalah 25 metric Ton Minyak Sawit Mentah.


2.Minimum modal kita, ditetapkan oleh kerajaan (Bursa Malaysia ), utk 1 Lot kena ada RM 5000.00
(maksudnya kalau kita floting -ve bawah RM 5000 akan kena margin call )

- Bagaimana pun..bagi org yg dah o.k, dan utk scalpers..boleh apli kat FBR mintak 'Day trade margin"...dia bagi guna RM 2500 sja utk 1 lot .


3. Tick value pun dah fix...setiap pergerakan RM 1 ...adalah RM 25.00 (sebab kita niaga sebenarnya 25 Ton Metrik ..perubahan RM 1 tadi adalah bagi 1 ton metric)
So..nak kecikkan..memang tak boleh.
Nak besarkan boleh


Atas faktor kat atas....kalau kita pakai "Simple Rule" ...5 % Risk..

Katakan kita letak modal RM 10 000.00

So 5 % adalah RM 500.


RM 500 adalah bersamaan pergerakan harga RM 20 atau dlm forex kita kata 20 tick.


Hihi..Pergerakan FCPO ni, kalau 20 tick, atau RM 20 rengget ni, kadang kadang (dan sebenarnya selalu juga)...ambil masa tak sampai 1 jam!



So..kalau kita nak guna rule 5% dlm trading FCPO, munkin kita kena letak Margin, paling kurang RM 20 000.00 , itu pun..munkin boleh bertahan utk beberapa trade sahaja.



Satu lagi, dalam trading FCPO (atau lain2 instrument pun )...kita tak boleh nak fixkan Stop Loss (SL ) ..katakan SL utk setiap trade adalah RM 500.....sebab kita ada RM 10 000.00,
atau RM 250...fixkan 10 tick sja ..
Sebab ianya sangat bergantung kepada keadaan pasaran.


JADI...NAK BUAT MACAMANA???

Sebab tu lah, untuk trader ikan bilis, macam saya...saya terpaksa guna segala maklumat technical untuk ,

1. Pastikan chance utk profit adalah lebih besar drp loss.
Gunalah segala mcm indicator, calculation dsbnya...supaya chance utk profit lebih besar drp loss bagi setiap entry.

Maksudnya...kita akan "sangat memilih entry!

hanya trade "A " trade shj.
(sebab tu, petang semalam saya keluar dgn RM 25 sja...sbb saya terasa itu bukan A trade...tapi..saya silap lah kot..kalau stay ..untung..hihi)...tapi ..NO regret..


2. Walau pun saya pilih hanya "A" trade...TETAP..bila dah enter market...saya TETAP KATA CHANCE DIA ADALAH 50-50 juga!
(ini rule yg saya pakai)..so..saya tetap akan letak SL .

Tapi SL saya tak fix..tapi bergantung pada 'Tecnical Analysisi tadi.


3. Selalu org kata kena trade ratio 2 :1 ..2 untung , 1 rugi....Tapi..sebab faktor2 kat atas..nak dapat Ratio 2 :1 ..utk ikan bilis adalah sangat susah.




Bagaimana saya trade :

1.Mengambil kira semua faktor di atas...Saya biasanya akan hanya trade ...A trade...maksudnya ..yg saya yakin .

2. Calculation saya memang dah termaksuk Stop Loss point...so..saya akan letakkan SL bagi setiap[ entry..
Kalau calculation tu SL dia besar sangat..saya tak trade.
Atau saya "Yakin"..munkin saya "pejam mata" dan letak SL tak uikut calculation..tapi ini selalunya utk betul2 hit and run .

3. A trade...maksudnya..secara Calculation..memang Profit loss ratio dia cantik..dan Winning Chance dia cantik.

but still..saya akan kata chance 50-50 ..

dan untuk mencapai "TARGET" seperti yg dah di Culculate....AKAN LEBIH MUDAH...kalau kita sanggup ambil nilai yg lebih kecil!..
(Maksudnya..kalau dalam calculation...saya boleh dapat RM 500...saya akan hanya ambil profit RM 250 sja! )


4. Saya tak akan munkin ubah stop loss!


Kesimpulannya...saya cuba dapatkan untung yg sikitttt sja bagi setiap lot.
Kalau chance (melalui cculation ) boleh untung RM 500...saya munkin ambil RM 150 dulu...kemudian re enter..ambil lagi 100.00 dan seterusnya...
Memang rugi sebab banyak byr brokerage,..tapi saya tetap happy sebbab FBR saya lagi happy.....asal untung o.k


Cara nak dapat untung banyak...GANDAKAN LOT.


Sebab apa...kalau nak untuk RM 1000 dgn 1 lot 1 entry...boleh..tapi hi risk!..& dan susah.

Tapi nak ambil RM 200 sja....sangat mudah! (relatif kepada nak ambil RM 1000.. ...tapi secara realiti...ini pun susah juga..)

So..Kalau nak RM 1000...lebih mudah kalau trade 3 lot..ambil 200....dgn 2 kali entry.

Contoh


O.K, harap dapat perbetulkan saya sifu2 sekalian
Reply With Quote
Thanks akusS, kemolok, bapatua, mzak, orgbendang and 11 others thanked for this post
  #10  
Old 26-11-2015, 09:24 AM
Bateleur Bateleur is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2015
Posts: 1,514
Thanks (Received): 70
Likes (Received): 36
Active Level
My Mood:
Default

Sebelum Lupa ...SL saya memang tak ikut rule...tapi..tak akan makan modal saya banyak sangat.

Habis besar pun SL...munkin kena cover dgn 2 profit.

Kalau lebih drp itu...saya tak trade.



SIMPLE RULE : Cari alasan untuk tidak trade.
Trade A trade sahaja.
Reply With Quote
Thanks orgbendang thanked for this post
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold