Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Historical, Myth, Legend

Recommended Brokers

Forex Chart
CG Sponsors



View Poll Results: Percayakah anda bumi ini rata?
Ya 109 18.41%
Tidak 431 72.80%
Berkecuali 52 8.78%
Voters: 592. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools
  #11051  
Old 13-08-2017, 06:51 AM
matabulat matabulat is offline
Active Member

matabulat's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2016
Posts: 1,106
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 224
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by azarulez View Post
dalam sains, perlu sertakan bukti yang solid.

ini bukti kajian pun xde..video yang simple pun tak boleh nak ambil.

dia cakap dah tengok matahari terpesong or whatever..sepatutnya masa dia tengok tu, rekod sekali video sebagai bukti..itu baru cara org sains buat kerja.

sebab bila org minta dia terangkan pasal benda ni, dia dah ready dengan hujah dan bukti yang kuat. buat video tu macam short dokumentari..ada penerangan yang jelas, baru orang berlumba nak kaji juga.

buat sambil bersantai di tepi pantai pun boleh..bawak joran sekali, pastu pasang kamera..sambil tunggu pergerakan matahari tu, boleh pancing ikan kat situ.

balik rumah..masukkan suara latar dan sedikit petunjuk seperti anak panah or ayat2 penting..pastu upload di youtube. done..

pm cocoreX suruh copy paste masuk dalam ni kalau x mahu malu kena hentam..cocoreX ok je..sebab dia spesis hit n run.
nk kaji nk buktikan kesahihan mcm mne lg dh tau benda ni karut..
bersembg ngn geng2 pentaksud ni tak boleh bawa kemana pn. pentaksub emo tggi..
sembg sekadar hiburan cukup la,
sembg la konar baring tara mana pn.depa mana mau kalah, ckp nk meninggi saja bak kata org vavi pn bleh terbang..
bg bukti kt geng pentaksub ni useless plus pointless...
depa ttp ngn pendirian bumi ni rata.

p/s: yg kelakarny sampai alam ghaib pn nk dikaitkn sama, konon depa turut setuju ngn pentaksud bumi ni rata.lagi sronok la aku sakat.
apa nk jd dunia. pungah...
Reply With Quote
Likes Faizudin liked this post
Paid Advertisement
  #11052  
Old 13-08-2017, 07:00 AM
kiddd2 kiddd2 is offline
Legendary Member

kiddd2's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jun 2011
Posts: 14,790
Thanks (Received): 37
Likes (Received): 920
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by sharemalaysia View Post
Nyusahkan orang je ko ni.. Try la naik gunung kinabalu tu tengok puas2 matahari terbenam macam mana... Tak cecah garis horizon pun untuk hilang dari pandangan..

Tak payah rakam atau teropong, pakai mata kasar pun boleh perhati..


X percaya? Tu masalah ko... Nak percaya pii tengok sendiri...


Nak aku suap?... No way...
ko nak sembang apa??

mana ada matahari hilang x cecah horizontal line??

menipu x hagak2..

macam laa dah panjat gunung kinabalu..
__________________
NAK TAHU HARGA HANDPHONE TERKINI??? MASUK SINI

: KEDAI HANDPHONE ONLINE :
Reply With Quote
Likes Faizudin liked this post
  #11053  
Old 13-08-2017, 07:11 AM
sharemalaysia sharemalaysia is offline
Legendary Member

sharemalaysia's Avatar
 
Trader Rating: (276)
Join Date: Feb 2010
Location: Johore
Posts: 13,327
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Send a message via MSN to sharemalaysia Send a message via Yahoo to sharemalaysia Send a message via Skype™ to sharemalaysia
Default

Quote:
Originally Posted by kiddd2 View Post
ko nak sembang apa??

mana ada matahari hilang x cecah horizontal line??

menipu x hagak2..

macam laa dah panjat gunung kinabalu..
Hahaha... Dol, kinabalu adalah puncaj tertinggi di Malaysia la ko boleh capai dengan kos mampu...

Wife aku dua2 sabahan la... Sabah johor dah mcm naik bas je pada aku dol..

Pii tengok fb aku la... Ada sikit pic tu kinabalu la walaupun xda apa2 signboard..

Reply With Quote
  #11054  
Old 13-08-2017, 07:13 AM
sharemalaysia sharemalaysia is offline
Legendary Member

sharemalaysia's Avatar
 
Trader Rating: (276)
Join Date: Feb 2010
Location: Johore
Posts: 13,327
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Send a message via MSN to sharemalaysia Send a message via Yahoo to sharemalaysia Send a message via Skype™ to sharemalaysia
Default

Quote:
Originally Posted by matabulat View Post
nk kaji nk buktikan kesahihan mcm mne lg dh tau benda ni karut..
bersembg ngn geng2 pentaksud ni tak boleh bawa kemana pn. pentaksub emo tggi..
sembg sekadar hiburan cukup la,
sembg la konar baring tara mana pn.depa mana mau kalah, ckp nk meninggi saja bak kata org vavi pn bleh terbang..
bg bukti kt geng pentaksub ni useless plus pointless...
depa ttp ngn pendirian bumi ni rata.

p/s: yg kelakarny sampai alam ghaib pn nk dikaitkn sama, konon depa turut setuju ngn pentaksud bumi ni rata.lagi sronok la aku sakat.
apa nk jd dunia. pungah...
Budak ni tengah emo. Pii berhibur ko sana..
Reply With Quote
  #11055  
Old 13-08-2017, 07:14 AM
kiddd2 kiddd2 is offline
Legendary Member

kiddd2's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jun 2011
Posts: 14,790
Thanks (Received): 37
Likes (Received): 920
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by sharemalaysia View Post
Hahaha... Dol, kinabalu adalah puncaj tertinggi di Malaysia la ko boleh capai dengan kos mampu...

Wife aku dua2 sabahan la... Sabah johor dah mcm naik bas je pada aku dol..

Pii tengok fb aku la... Ada sikit pic tu kinabalu la walaupun xda apa2 signboard..

pejadah cerita bini bagai nih..

aku tanya ko sembanggggg lebat dah panjat gunung kinabalu, panjat hingga puncak..

dah sampai puncak, tgk sendiri laa matahari terbit disebalik horizon..
__________________
NAK TAHU HARGA HANDPHONE TERKINI??? MASUK SINI

: KEDAI HANDPHONE ONLINE :
Reply With Quote
Likes Faizudin liked this post
  #11056  
Old 13-08-2017, 07:18 AM
matabulat matabulat is offline
Active Member

matabulat's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2016
Posts: 1,106
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 224
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by sharemalaysia View Post
Budak ni tengah emo. Pii berhibur ko sana..
ha mula la tuh..
nk merepek je..
terlebih hidu bau kemenyan hitam la tuh..

Last edited by matabulat; 13-08-2017 at 07:24 AM..
Reply With Quote
Likes Faizudin, mr minzuar liked this post
  #11057  
Old 13-08-2017, 07:26 AM
kiddd2 kiddd2 is offline
Legendary Member

kiddd2's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jun 2011
Posts: 14,790
Thanks (Received): 37
Likes (Received): 920
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by matabulat View Post
ha mula la tuh..
nk merepek je..
terlebih hidu bau kemenyan hitam la tuh..
sembang pasal bini pulak..

sakit perut aku gelak..

konon naik gunung kinabalu, padahal jalan2 kaki gunung kinabalu je..
__________________
NAK TAHU HARGA HANDPHONE TERKINI??? MASUK SINI

: KEDAI HANDPHONE ONLINE :
Reply With Quote
Likes Faizudin, mr minzuar liked this post
  #11058  
Old 13-08-2017, 07:42 AM
mrvx mrvx is offline
Super Active

mrvx's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2009
Posts: 7,112
Active Level
My Mood:
Default

bumi takkan rata sbb ada bukit, gaung dsb
Reply With Quote
Likes Faizudin liked this post
  #11059  
Old 13-08-2017, 07:51 AM
Faizudin Faizudin is online now
Active Plus

Faizudin's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Apr 2011
Location: 3rd Rock From Sol
Posts: 4,747
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 22
Active Level
My Mood:
Default

Nak dengan cakap pakar dalam bidang ilmu masing-masing atau cakap bomoh carigold yang cuma main google youtube depan monitor

Quote:
Quote:
Originally Posted by sharemalaysia View Post
Kita semua boleh ada beberapa kehebatan tanpa perlu pertolongan bunian pun. Aku dah banyak kali masuk alam bunian cari kemenyan hitam.
Quote:
Originally Posted by sharemalaysia View Post
Buka mata batin ko dulu..
Yang aku boleh cakap, bumi hanya 1 saja.

Pengalaman pembelajaran manusia di alam nyata iaitu di MUKA BUMI NYATA adalah yang di yakini tertinggi TETAPI SALAH sebab ada pengetahuan yang disembunyikan dan diselewengkankan.

Pada MUKA BUMI NYATA YANG KO SEDANG DIAMI SEKARAN YANG FIZIKAL ini juga ada beberapa alam lelembut yang mata ko dan mata majority yang konon pandai dalam cg pada topik ini pun tak nampak,.. Sedangkan kayangan yang lebih maju dari manusia buat masa sekarang pun menolak bumi fizikal yang 1 yang kita ko dan aku diami ni bulat

Sedangkan teknologi mereka itu lebih canggih.

Manusia sebenarnya lebih canggih, tapi manusia yang canggih tu Allah dah pupuskan sebelum kenabian Nabi Muhammad. Manusia pada state teknologi sekarang tak cukup canggih lagi...

Berguru lah ko... Buka mata batin ko..
Quote:
Originally Posted by sharemalaysia View Post
Daripada banyak nyalak dengan perumpamaan mengarut avocado la singapore la baik ko beri bukti tang mana lengkungan bumi tu... Orang hikmah buat ritual panca getaran minda dari Malaysia ke Japan xda drop pun kelurusan dan kekuatan signal tu asalkan memijak lagi di tanah.. Ujian lain.. Sedangkan kaki bertemu kaki kepala saling bertentangan atas dan bawah pada 1 titik yang sama pun boleh lost signal yg dihantar melalui kaedah ini.

Ko faham apa yang bilang ni? X faham lantak ko..

Ko buat la ujian high beam laser kat laut.. Cahaya bergerak lurus.. X payah jauh la sampai jepun.. 1 batu je cukup kalau nak main nisbah skala..

Kalau ilmu moden mcm ni pun xda ilek, x payah ckp ngn aku.... X cukup capasity ko..
Quote:
Originally Posted by sharemalaysia View Post
Budak2 kat sini kalau xboleh praktik dan berhasil 1 ilmu hikmah pun.. Sama ada inner energy apatah lagi laduni... Jika x boleh berhasil baik tak payah la nak defend bumi ni bulat... Sebab korang hanya ikut math dan asumsi saja...

Bab guna akal dan ilmu mengenal korang fail..

Ilmu sains tipu mmg korang power sebab study dari dajjal yang ada segala phd dalam ilmu menipu nih..

Hahahaha..
Quote:
Originally Posted by sharemalaysia View Post
Tuju ke diri sendiri tak habis ko ni.. Meh aku tunjuk sikit ye

Try ko jawab... Haha

Alahai budak hingusan ni pergi berguru lah dulu ye hingusan. Ko xda hak untuk perlekeh ilmu hikmah.

Kalau aku tanya ko soalan, bagaimana orang nusantara dulu2 menghasilkan air beku, ice, air batu untuk diminum dan untuk pelbagai kegunaan lain.. Boleh ke bagi jawapan yang sahih, berasas, praktikal dan terbukti dari sudut ilmiah sains dan hikmah?

Aku yakin 1000% ko tak mampu menjawabnya...

Sebab ko total xda pengetahuannya..

Sama jugak macam topic fe ni.. Ko mmg xda pengetahuan pun baik ge atau fe.... Ko je x sedar diri

Ko faham ke apa yang merahkan pada post aku tu? Jangan cerita kalau x faham la.. Sekelumit daripada capasity aku pun lum tentu ko boleh capai la budak

Kesian.. X sedar diri lagi..

Oh ye, p hang bantu budak sekoq tu terkial-kial nak cari post aku semalam untuk fitnah aku..


__________________

-
Reply With Quote
  #11060  
Old 13-08-2017, 10:15 AM
azarulez azarulez is online now
Super Active

azarulez's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jul 2008
Location: Flower Hill
Posts: 7,695
Thanks (Received): 217
Likes (Received): 517
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by sharemalaysia View Post
Nyusahkan orang je ko ni.. Try la naik gunung kinabalu tu tengok puas2 matahari terbenam macam mana... Tak cecah garis horizon pun untuk hilang dari pandangan..

Tak payah rakam atau teropong, pakai mata kasar pun boleh perhati..


X percaya? Tu masalah ko... Nak percaya pii tengok sendiri...


Nak aku suap?... No way...
Nampak sgt basic sbg ahli sains kau pun xde..tapi masih mau sembang pasal sains.

sains adalah pembuktian..kalau kau nak org percaya hujah kau.buktikan la..macam saintis lain. Buat article, tesis, at least log book sebagai bukti kajian mereka.

kalau ini la jawapan kau..memang kau x layak bercakap tentang sains. Kajian bentuk bumi pun salah satu cabang sains.

Aku tau kau takut kena hentam sebab mmg x betul pun point kau tu. Tapi kau bagi jawapan mcm ni sebab kau masih sombong dengan ketaksuban bumi rata.

lepas ni kau jgn cakap pasal sains lagi..sungguh memalukan. Just bagi je hujah2 jin dan bunian tentang bumi ni sebab aku nampak kau ada ilmu dalam cabang tu je..

I'm done..no more debate with brainless and limitless stoopid people like him..
__________________
watch your mind,it will become your word,
watch your word, it will become your act,
watch your act, it will become your habit,
watch your habit, it will become your destiny..
Reply With Quote
Likes Faizudin liked this post
Sponsored Links
Reply

Tags
bentuk bumi, bumi rata atau bulat, saiz bumi

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 09:17 PM.


Copyright ©2000 - 2017, CariGold.com.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you