Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Debate & Mature Discussion

Debate & Mature Discussion This section is not like "Santai" style. This is the place to debate things, as well as strike up a more mature conversation. Respect other people's opinions and do not flame nor troll. Immediate suspension will be imposed.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #71  
Old 25-09-2016, 10:07 PM
Bersara.com Bersara.com is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2016
Posts: 277
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 2
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by jaws_am View Post
Up thread bagaimana ekonomi berfungsi..
dan solution kpd masalah ekonomi orang islam..

kalau ada yang berkemampuan.. boleh try setup wakaf mini mart..
dan kongsikan bersama warga cg..

ambil produk2 orang islam/ produk asasi dan pasarkan secara zero profit..
setup tabung khas untuk kos pengurusan berdasarkan sumbangan orang ramai..

*dalam proses mencari idea2 yg lebih releven dan logik..
crowdfunding?

kenapa tak ada platform ni?
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #72  
Old 02-10-2016, 11:54 PM
jaws_am jaws_am is offline
Active Plus

jaws_am's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Location: wherever you are
Posts: 4,576
Thanks (Received): 47
Likes (Received): 234
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Bersara.com View Post
crowdfunding?

kenapa tak ada platform ni?
crowdfunding utk wakaf mini mart ?

ini sekadar pandangan sendiri.. idea

kena ada strong finance,
projek nih bukan bizness profit..

first kena ada bizness sendiri yg membawa profit..
second setup wakaf minimart..

kena asing management main bizness dgn management wakaf..

income main bizness akan support kelansungan wakaf bg tempoh 6-12 bulan

timeframe 6-18 bulan wakaf..
baru boleh nak start crowdfunding..

dalam masa yang sama ada return customer yg menyumbang..
awareness untuk membangunkan ekonomi orang islam..

minimart wakaf utk semua orang tak kira muslim or non muslim..
(nih kena tgk semula konsep wakaf.. adakah layak utk non muslim)

kalau nak running konsep kickstarter..
belum ada idea lagi..
__________________
So long, and thanks for all the fish
Reply With Quote
  #73  
Old 03-10-2016, 12:25 AM
wanzul69 wanzul69 is offline
Regular

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jan 2009
Posts: 513
Thanks (Received): 9
Likes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by jaws_am View Post
crowdfunding utk wakaf mini mart ?

ini sekadar pandangan sendiri.. idea

kena ada strong finance,
projek nih bukan bizness profit..

first kena ada bizness sendiri yg membawa profit..
second setup wakaf minimart..

kena asing management main bizness dgn management wakaf..

income main bizness akan support kelansungan wakaf bg tempoh 6-12 bulan

timeframe 6-18 bulan wakaf..
baru boleh nak start crowdfunding..

dalam masa yang sama ada return customer yg menyumbang..
awareness untuk membangunkan ekonomi orang islam..

minimart wakaf utk semua orang tak kira muslim or non muslim..
(nih kena tgk semula konsep wakaf.. adakah layak utk non muslim)

kalau nak running konsep kickstarter..
belum ada idea lagi..
Salam TT,

Just beri pendapat saya ya. Wakaf hanya untuk Islam/Muallaf sahaja. Jika diberi kepada kafir iaitu selain dari Islam dan Muallaf maka tiada manfaatnya.

Kita boleh set satu term dimana setiap orang Islam/Muallaf jika mahu membeli goods mesti set a side satu pembelian kedepan. Seperti pay forward system. Beli satu untuk diri sendiri dan beli satu untuk orang yang tidak berkemampuan langsung.

Pembelian kedua itu tak semestinya pembelian barang. Ianya adalah nilai yang sama dgn barang yang kita beli tapi dalam nilai matawang. Sejumlah nilai inilah yang terkumpul untuk membiayai perkhidmatan ini. Jika semua membeli goods dengan harga dasar (Lebih murah dari pasaran) ia menggalakkan pembeli untuk membelikan untuk orang yang tidak berkemampuan.

Jika dapat direalisaikan saya rasa seluruh dunia akan mengikutinya dengan tekun.
__________________
Jawatan Kosong Segera
Reply With Quote
  #74  
Old 06-11-2016, 11:52 PM
jaws_am jaws_am is offline
Active Plus

jaws_am's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Location: wherever you are
Posts: 4,576
Thanks (Received): 47
Likes (Received): 234
Active Level
Default

Update Info Ekonomi Malaysia [06/11/2107] : Mengulas isu Hasil Sumber Minyak,Bajet2017,GST,dll

1) Sumber Rujukkan youtube : watch?v=_dCc_Eu9RFo Ucapan rafizi dalam bajet 2017 berkaitan hasil sumber minyak.

Masalah utama malaysia bukan sumber pendapatan kerajaan, masalahnya ialah perbelanjaan yang tidak terkawal sehingga menyebabkan pembaziran..

- Dari tahun 2004 - 2016 (12 tahun), sebanyak 595 Billion ringgit jumlah wang yg kerajaan ambil dari petronas dalam bentuk cukai dll.
- Perbelanjaan mengurus kerajaan dalam bajet 2017 sebanyak 215 billion
- Lain2 perbelanjaan dalam bejet 2017 sebanyak 70 Billion ( umum ketahui jumlah ini merupakan belanja mengurus hutang negara )
- hasil kira2 ringkas team rafizi, Pembaziran bajet 2017 negara dianggar sebanyak 15.2% - iaitu sebanyak 30 Billion..

* ini bukan thread politik , sebarang info tidak tepat boleh dibaiki dengan menyatakan sumber rujukkan yang baru..
__________________
So long, and thanks for all the fish
Reply With Quote
  #75  
Old 22-12-2016, 04:10 PM
jaws_am jaws_am is offline
Active Plus

jaws_am's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Location: wherever you are
Posts: 4,576
Thanks (Received): 47
Likes (Received): 234
Active Level
Default

up thread ke atas..
mana tahu ada pakar ekonomi nak kongsi info..

kalau ikut sembang2 pakar ekonomi luar..
malaysia akan bergerak ke arah 1USD = RM5

rancang perbelanjaan hemah
__________________
So long, and thanks for all the fish
Reply With Quote
  #76  
Old 23-12-2016, 09:17 AM
d_conan d_conan is offline
CG Top Poster Club

d_conan's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Aug 2011
Posts: 21,189
Thanks (Received): 110
Likes (Received): 132
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by jaws_am View Post
up thread ke atas..
mana tahu ada pakar ekonomi nak kongsi info..

kalau ikut sembang2 pakar ekonomi luar..
malaysia akan bergerak ke arah 1USD = RM5

rancang perbelanjaan hemah
emm.. apa pendapat bro tentang projek HSR KL-SIN..?

adakah ia akan memberikan impact pada ekonomi malaysia khususnya?
Reply With Quote
  #77  
Old 24-12-2016, 11:37 PM
jaws_am jaws_am is offline
Active Plus

jaws_am's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Location: wherever you are
Posts: 4,576
Thanks (Received): 47
Likes (Received): 234
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by d_conan View Post
emm.. apa pendapat bro tentang projek HSR KL-SIN..?

adakah ia akan memberikan impact pada ekonomi malaysia khususnya?
Terima kasih sebab bertanya

nih info carian google shj

secara umum.. projek dijangka siap tahun 2026..
kawasan2 seperti seremban,ayer keroh.. akan boom..
negara yg akan bid project nih.. jepun,korea selatan,china, negara2 europe.
dijangka harga tiket dlm rm300++ year 2026
90minit kl-singapore
kos RM40 bilion

projek gov selalunya bnyk ketirisan..
so kita akan tengok projek nih drag brpa2 billion lgi..

projek siap 2026 ? kita tengok siapa menang bid.. ura2 china akan dapat..

apa kata pembangkang ? pembangkang tak setuju dengan pemenang bid..

adakah memberi impact pada ekonomi malaysia khususnya ?
-secara umum win2 situation..
-kita akan tengok org2 singapore duduk di malaysia..
-harga tanah/barang melambung di kawasan2 terminal..
-alternatif pengangkutan baru bagi pelancong..
-penduduk asal akan ke kwsn kampung..

pada pendapat aku possibility untuk jadi projek gajah putih tinggi..
akibat dari kesan politik dan ekonomi semasa malaysia tahun 2016-2018..

maklumat lain..

HSR thailand KL dalam perbincangan..
__________________
So long, and thanks for all the fish
Reply With Quote
  #78  
Old 30-07-2017, 04:25 PM
jaws_am jaws_am is offline
Active Plus

jaws_am's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Location: wherever you are
Posts: 4,576
Thanks (Received): 47
Likes (Received): 234
Active Level
Default

up thread bagaimana ekonomi berfungsi..
adakah malaysia sedang bergerak ke arah pemulihan ekonomi ?
cycle to the top ?
__________________
So long, and thanks for all the fish
Reply With Quote
  #79  
Old 23-08-2017, 07:05 AM
jaws_am jaws_am is offline
Active Plus

jaws_am's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Location: wherever you are
Posts: 4,576
Thanks (Received): 47
Likes (Received): 234
Active Level
Default

mengikut pendapat PENGERUSI CIMB Group Holdings Nasir Razak berkata rakyat Malaysia perlu bersedia untuk menghadapi ekonomi yang lemah pada separuh kedua tahun ini (2017).

pengamal ekonomi jangka, malaysia bakal pulih tahun 2018..

pengamal ekonomi us, jangka us bakal hadapi masalah currency 2018 kelak..
__________________
So long, and thanks for all the fish
Reply With Quote
  #80  
Old 23-08-2017, 09:33 PM
mrbukan2 mrbukan2 is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2012
Posts: 442
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 5
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by jaws_am View Post
mengikut pendapat PENGERUSI CIMB Group Holdings Nasir Razak berkata rakyat Malaysia perlu bersedia untuk menghadapi ekonomi yang lemah pada separuh kedua tahun ini (2017).

pengamal ekonomi jangka, malaysia bakal pulih tahun 2018..

pengamal ekonomi us, jangka us bakal hadapi masalah currency 2018 kelak..
Kalau dulu, majoriti pasaran dunia guna US Dollar, jadi cycle ekonomi pun ikut cycle US.

Sekarang ni, China dah jadi salah satu kuasa ekonomi macam US. So, susah nak predict bila jatuh naik ekonomi lepas ni.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold