Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Debate & Mature Discussion

Debate & Mature Discussion This section is not like "Santai" style. This is the place to debate things, as well as strike up a more mature conversation. Respect other people's opinions and do not flame nor troll. Immediate suspension will be imposed.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 08-09-2014, 08:00 AM
strom strom is offline
Legendary Member

strom's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2011
Location: ~ wherever i may roam ~
Posts: 17,841
Thanks (Received): 4709
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default Peraturan baru lampu kereta oleh JPJ mulai 1 Oktober 2014.

Peraturan baru lampu kereta oleh JPJ mulai 1 Oktober 2014. Pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mengambil tindakan tegas terhadap pemandu jalan raya yang melakukan kesalahan menggunakan lampu aksesori tambahan pada kenderaan bermula 1 Oktober 2014.

Keputusan itu dibuat selepas mendapati ianya antara salah satu penyumbang kepada kemalangan jalan raya. Pada masa yang sama, pengguna yang ingkar dengan peraturan itu akan dikenakan kompaun saman sebanyak RM300.

Pemasangan lampu aksesori yang tidak dibenarkan JPJ.

1.Pemasangan lampu HID secara retrofit.
2.Lampu berkelip-kelip (selain daripada lampu penunjuk arah dan lampu berjaga-jaga) pada bahagian hadapan atau belakang kereta.
3.Pemasangan apa apa lampu tambahan selain warna putih / amber pada bahagian hadapan dan selain warna merah / amber pada bahagian belakang.

Tarikh Berkuatkuasa.

Mulai 1 Oktober 2014.

Kadar Kompaun Saman.

Maksimum RM300 bagi setiap kesalahan.

Sumber: M.A.L.V.I.S.T.E.R.C.O.M.

Keterangan lanjut sila hubungi pejabat JPJ berhampiran..


Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 08-09-2014, 08:09 AM
silvermaddness silvermaddness is offline
Legendary Member

silvermaddness's Avatar
 
Trader Rating: (11)
Join Date: Oct 2007
Location: Alor Star
Posts: 11,332
Thanks (Received): 18
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

lanjiao....musim cari duit bermula
Reply With Quote
  #3  
Old 08-09-2014, 08:09 AM
mrwest mrwest is offline
Regular

mrwest's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2010
Posts: 315
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Saman geng2 HID & yang suka bawa High beam time malam... bengong!
__________________
BOLD VENTURES
NURSE & PHYSIOTHERAPIST | CLEANING SERVICES |
| PENANG | KEDAH | PERAK |
Call/WhatsApp 0182660905.
http://boldventures.asia/
Reply With Quote
  #4  
Old 08-09-2014, 08:13 AM
soyabean84 soyabean84 is offline
Active Plus

soyabean84's Avatar
 
Trader Rating: (12)
Join Date: Mar 2009
Posts: 2,957
Thanks (Received): 14
Likes (Received): 21
Active Level
My Mood:
Default

Sori la, bukan nk dengki, sy mg x mampu nk pakai HID ni. Tp serius jenis yg pakai lampu HID putih ni menyakitkkan mata, terutama kalau ada yg follow belakang.

Lg 1 lampu putih ni dlm hujan @ kabut mg xde function, lampu standard ni pun kalau hujan samar2.

Sy bukan nk kata sokong,cuma menyatakan apa yg biasa sy tgk sndr. Psl faktor menyumbang kepada kemalangan tu sy x arif psl tu.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-09-2014, 08:23 AM
wandzul wandzul is offline
Regular

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Sep 2013
Posts: 255
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by soyabean84 View Post
Sori la, bukan nk dengki, sy mg x mampu nk pakai HID ni. Tp serius jenis yg pakai lampu HID putih ni menyakitkkan mata, terutama kalau ada yg follow belakang.

Lg 1 lampu putih ni dlm hujan @ kabut mg xde function, lampu standard ni pun kalau hujan samar2.

Sy bukan nk kata sokong,cuma menyatakan apa yg biasa sy tgk sndr. Psl faktor menyumbang kepada kemalangan tu sy x arif psl tu.
Kalau retrofit biasanya tak silau sebab dia masukkan projector dalam headlamp tu..
Reply With Quote
  #6  
Old 08-09-2014, 08:34 AM
strom strom is offline
Legendary Member

strom's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2011
Location: ~ wherever i may roam ~
Posts: 17,841
Thanks (Received): 4709
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Penguatkuasaan Terhadap Lampu HID.
*
High intensity Discharged (HID) Headlamp iaitu lampu yang tidak menggunakan filament tetapi menggunakan Gas Xenon. Pemasangan lampu HID secara aksesori (Retrofit) adalah tidak dibenarkan kecuali penukaran keseluruhan sistem lampu tersebut dengan mendapat akreditasi daripada badan yang diberi kuasa seperti SIRIM.

Lampu HID yang dipasang secara aksesori (retrofit) dengan kuasa melebihi standard yang telah ditetapkan boleh menganggu penglihatan dan seterusnya memudaratkan pengguna jalan raya lain.

Pada 19 November 2007, JPJ telah mengemaskini C&U dan memasukkan peraturan kawalselia terhadap penggunaan lampu HID di dalam Kaedah 96 (2)(i) yang menyatakan "sekiranya lampu HID digunakan, pemasangan,spesifikasi dan sistem lampu tersebut hendaklah mematuhi peraturan UNECE 48, UNECE 98 dan UNECE 99".

Penguatkuasaan terhadap kenderaan yang menggunakan lampu HID yang dipasang secara aksesori (Retrofit)boleh diambil tindakan dibawah Kaedah 94 Kaedah-kaedah Kenderaan Bermotor (Pembinaan dan Kegunaan) 1959 iaitu 'keadaan kenderaan bermotor yang digunakan di atas jalan raya dan semua bahagian dan aksesorinya hendaklah sentiasa tidak mengakibatkan atau mungkin mengakibatkan merbahaya pada orang di dalam kenderaan atau di atas jalanraya', kesalahan ini boleh didenda sehingga RM 2000 atau penjara bagi tempoh tidak lebih 6 bulan dibawah seskyen 119(1) APJ 1987.

Pemeriksaan terhadap kenderaan yang mengubahsuai/memasang lampu HID secara aksesori (retrofit) dengan mengeluarkan notis larangan Penggunaan Kenderaan (PG1) di bawah Seksyen 59 APJ 1987 bagi kes-kes yang dikesan sehingga akhir bulan November 2008.

Saman mula dikeluarkan bermula bulan Disember 2008 terhadap kenderaan yang mengubahsuai/memasang lampu HID secara aksesori (retrofit).

Pemandu/pemilik akan diberi masa selama sepuluh hari (10) untuk memperbetulkan lampu tersebut kepada lampu asal.

http://www.jpj.gov.my/penguatkuasaan-terhadap-lampu-hid
Reply With Quote
  #7  
Old 08-09-2014, 08:37 AM
Roey Roey is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2014
Posts: 111
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

yap.. aku memang suka langkah tegas JPJ terhadap pengguna yang cuba menambah lampu terutama lampu Putih.. memang menganggu pemandangan..
Reply With Quote
  #8  
Old 08-09-2014, 08:42 AM
sfauzie sfauzie is offline
Active Plus

sfauzie's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Dec 2007
Location: Big River
Posts: 3,790
Thanks (Received): 10
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Yang silau menyakitkan mata tu bila bulb HID sumbat masuk dalam lampu hologen bukan dalam projektor...tp kalau HID atau bulb hologen biasa dalam projektor pon kalo tak ejas tinggi rendahnya...silau gak.

Aktiviti saman bermusim...pas ni senyap...
Reply With Quote
  #9  
Old 08-09-2014, 08:45 AM
biomedik biomedik is online now
Active Plus

biomedik's Avatar
 
Trader Rating: (11)
Join Date: Sep 2006
Posts: 3,701
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 56
Active Level
My Mood:
Default

astrok la tt..
__________________
Saya pengamal teknik rawatan Reiki berasaskan Tenaga Alam dan Kuasa Minda mampu merawat dari jarak jauh utk segala penyakit & masaalah. Rawatan saya PERCUMA! Kalau minat nak belajar Reiki, hanya dengan upah RM500 dan dengan izin Allah, dalam sehari saja anda sudah mampu utk merawat,melindungi dan mengawal diri sendiri dan orang lain.
Reply With Quote
  #10  
Old 08-09-2014, 08:56 AM
strom strom is offline
Legendary Member

strom's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2011
Location: ~ wherever i may roam ~
Posts: 17,841
Thanks (Received): 4709
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Yerr..tt tahu memang dah ada dua tread dgn tajuk yg sama..tapi takde penerangan terperinci apa yg boleh apa yg tak boleh..

Tread 1.http://carigold.com/portal/forums/sh...d.php?t=530642

Tread astrok 1.http://carigold.com/portal/forums/sh...d.php?t=530725

Gi baca kalau rasa was was..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold