Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Debate & Mature Discussion

Debate & Mature Discussion This section is not like "Santai" style. This is the place to debate things, as well as strike up a more mature conversation. Respect other people's opinions and do not flame nor troll. Immediate suspension will be imposed.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #31  
Old 30-08-2017, 02:42 PM
ResellerMaxis ResellerMaxis is offline
Active Plus

ResellerMaxis's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2013
Posts: 2,726
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 127
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by hashocean View Post
ya betul...den ada baca jugak pasal tempoh waktu antara nabi adam dengan zaman kita..
lebih kurang 5,000 tahun sahaja
mana ada sampai puluh2/ratus2 ribu tahun, pun
Tapi tengkorak manusia yang berusia ratusan ribu tahun dan jutaan tahun tu benar..sebab itu mereka menerima teori evolusi..dan manusia manusia di zaman tersebut tidak di panggil sebagai manusia..otak mereka belum berevolusi jadi mcm otak kita sejak 5000 tahun lepas..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #32  
Old 30-08-2017, 03:07 PM
hashocean hashocean is offline
Regular

hashocean's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2016
Posts: 617
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 21
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ResellerMaxis View Post
Tapi tengkorak manusia yang berusia ratusan ribu tahun dan jutaan tahun tu benar..sebab itu mereka menerima teori evolusi..dan manusia manusia di zaman tersebut tidak di panggil sebagai manusia..otak mereka belum berevolusi jadi mcm otak kita sejak 5000 tahun lepas..
itu maybe species lain kot
- homo-erectus
- hetero-sapiens

kita species homo-sapiens

wallahu'alam
__________________
Selalu GAGAL Trading Forex?
Boleh Cuba COPYTRADE
Segalanya Automatik & Tidak Perlu Tengok Chart
Pilih Sendiri Leader Yang Anda Ingin COPY
Daftar Di SINI
Reply With Quote
  #33  
Old 30-08-2017, 08:38 PM
sharemalaysia sharemalaysia is offline
Legendary Member

sharemalaysia's Avatar
 
Trader Rating: (276)
Join Date: Feb 2010
Location: Johore
Posts: 13,504
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Sampai kiamat manusia akan menggunakan mukjizat Al-Quran.

Secara ringkasnya status peradaban paling berteknologi pada zaman akan datang tetap tidak dapat menyaingi wahimah 1/10 pun daripada status kaum2 terdahulu yang telah Allah SWT hancurkan.

Hancur dari Allah adalah hancur yang amat hancur dan besar kemungkinan tidak bersisa.

Ia lebih membawa erti "reset".

Bukan kajian2 biasa seperti banjir zaman nabi Nuh atau kaum nabi Luth atau zamam Firaun kerana itu masih tidak cukup maju lagi, mungkin ya mungkin tidak.

Ia adalah zaman kaum jin masih dapat naik kelangit. Perlu baca tentang ini.

Dan mungkin zaman malaikat mengajar sihir.

Allah lebih mengetahui.
Reply With Quote
  #34  
Old 06-09-2017, 09:28 PM
ipp ipp is offline
Active Plus

ipp's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jan 2010
Location: JB
Posts: 4,842
Thanks (Received): 44
Likes (Received): 10
Active Level
Default

Takda sebut pun pasal alien dlm quran..
Jin, manusia, malaikat ada la.
Tapi makhluk yg paling superior adalah manusia.
Yg paling mulia, manusia.. Nabi Muhammad.
Yg paling jahat pun manusia.. Dajal.
Iblis pun tunduk pada dajal.

Cuma kalau rujuk kitab dragonball baru boleh nampak punya la banyak alien. Semua cakap bahasa jepun.
Reply With Quote
  #35  
Old 11-09-2017, 04:55 PM
GamezStar GamezStar is offline
CG Top Poster Club

GamezStar's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jul 2008
Posts: 24,625
Thanks (Received): 196
Likes (Received): 91
Active Level
My Mood:
Default

sape mengaku keturunan dia dari alien. sila angkat tangan
Reply With Quote
  #36  
Old 16-09-2017, 11:02 PM
sanz sanz is offline
Super Active

sanz's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Jul 2008
Location: KL / Seremban
Posts: 5,906
Thanks (Received): 481
Likes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default

aku tak dapat lagi nak kaitkan jangkamasa yang ahli agama kata dengan jangka masa yang ahli saintis jumpa. contoh saintis kaji dan jangka masa manusia ada kat bumi 200k tahun. tapi ahli agama kata dlm 10k tahun.. lebih kurang gitu la.
__________________
Di Malaysia terdapat pulau yang Top-10 dalam dunia... Betul ke???
Keselamatan keluarga dan rumah anda amatlah penting... CCTV Murah
Reply With Quote
  #37  
Old 16-09-2017, 11:10 PM
thezul thezul is offline
Active Plus

thezul's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2010
Posts: 2,868
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 32
Active Level
My Mood:
Default

Perbincangan takda kesudahan
Attached Images
File Type: jpg lLxCoWM.jpg (150.4 KB, 2 views)
Reply With Quote
  #38  
Old 11-10-2017, 05:12 PM
udainosor udainosor is offline
Regular

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Aug 2008
Posts: 770
Thanks (Received): 25
Likes (Received): 7
Active Level
Default

ini hanya pendapat aku, daripada ilmu yg cetek ni..

1) Selama ni kite diper*****kan ahli sejarah dan ahli sains yg buat kajian tak bersandar agama, kebanyakan mereka adalah atheis yg percaya kepada teori 'natural selection' dan segala benda berlaku secara semulajadi selepas big bang.

2) Kat sekolah cikgu2 ajar pasal manusia tertua zaman Paleolitik, Mesolitik, Neolitik...manusia macam beruk la, duduk dalam gua la..aku faham cikgu hanya ikut buku silibus, tapi apekah kita xpikir manusia pertama adalah Nabi Adam a.s & Hawa. Mereka adalah manusia pertama yg wujud dan diturunkan ke bumi. Cuba korang bayangkan Nabi Adam duduk dalam gua, jalan cam monyet...unacceptable.

3) Aku percaya manusia pernah jadi terlalu maju dan angkuh dgn teknologi, manusia dah ada helikpter semua dah, zaman atlantis, manusia membelakangkan Tuhan, masalah ssial berleluasa, dan semuanya hilang bila Allah tenggelamkan bumi, banjir besar zaman Nabi Nuh. Dan manusia bermula semula di situ...

4) Makhluk ghaib, hantu, jin, semua ni wujud....Allah dah terangkan dalam Quran...alien plak, aku percaya wujud, dorang pun makhluk Allah..tapi dorang x sehebat manusia...Allah dah bgtahu manusia sebaik2 ciptaan, sbb kita ada pilihan..Malaikat tiada pilihan, mereka hanya patuh kepada Allah.

5) Pada pendapat aku, manusia akan kembali ke zaman maju tu sekali lagi,manusia lebih percaya sains dan teknologi, masalah sosial berleluasa, fitnah berleluasa,manusia mula membelakangi Tuhan, cuba menyaingi kuasa Tuhan, cuba cipta makluk yg Tuhan cipta (klon) dan Allah akan sekali lagi hancurkan semahuNya. Wallahua'lam.

*ni yg aku sendiri pikir, tiada betul atau salah..
*kadang2 kita kene ada kritikal thinking supaya xmenerima bulat2 ape yg kita belajar kat sekolah..
Reply With Quote
  #39  
Old 12-10-2017, 02:55 PM
Dragonforex Dragonforex is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2017
Posts: 446
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 47
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by udainosor View Post
ini hanya pendapat aku, daripada ilmu yg cetek ni..

1) Selama ni kite diper*****kan ahli sejarah dan ahli sains yg buat kajian tak bersandar agama, kebanyakan mereka adalah atheis yg percaya kepada teori 'natural selection' dan segala benda berlaku secara semulajadi selepas big bang.

2) Kat sekolah cikgu2 ajar pasal manusia tertua zaman Paleolitik, Mesolitik, Neolitik...manusia macam beruk la, duduk dalam gua la..aku faham cikgu hanya ikut buku silibus, tapi apekah kita xpikir manusia pertama adalah Nabi Adam a.s & Hawa. Mereka adalah manusia pertama yg wujud dan diturunkan ke bumi. Cuba korang bayangkan Nabi Adam duduk dalam gua, jalan cam monyet...unacceptable.

3) Aku percaya manusia pernah jadi terlalu maju dan angkuh dgn teknologi, manusia dah ada helikpter semua dah, zaman atlantis, manusia membelakangkan Tuhan, masalah ssial berleluasa, dan semuanya hilang bila Allah tenggelamkan bumi, banjir besar zaman Nabi Nuh. Dan manusia bermula semula di situ...

4) Makhluk ghaib, hantu, jin, semua ni wujud....Allah dah terangkan dalam Quran...alien plak, aku percaya wujud, dorang pun makhluk Allah..tapi dorang x sehebat manusia...Allah dah bgtahu manusia sebaik2 ciptaan, sbb kita ada pilihan..Malaikat tiada pilihan, mereka hanya patuh kepada Allah.

5) Pada pendapat aku, manusia akan kembali ke zaman maju tu sekali lagi,manusia lebih percaya sains dan teknologi, masalah sosial berleluasa, fitnah berleluasa,manusia mula membelakangi Tuhan, cuba menyaingi kuasa Tuhan, cuba cipta makluk yg Tuhan cipta (klon) dan Allah akan sekali lagi hancurkan semahuNya. Wallahua'lam.

*ni yg aku sendiri pikir, tiada betul atau salah..
*kadang2 kita kene ada kritikal thinking supaya xmenerima bulat2 ape yg kita belajar kat sekolah..
berfikir boleh. tapi kena ada bukti info. manusia sebaik2 pilihan? mengapa?? malaikat xde pilihan, bukti??

kena cabar fikiran dengan soalan2 begini, baru otak kita akn terus gali dan mengali.
Reply With Quote
  #40  
Old 12-10-2017, 02:56 PM
Dragonforex Dragonforex is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2017
Posts: 446
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 47
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by sanz View Post
aku tak dapat lagi nak kaitkan jangkamasa yang ahli agama kata dengan jangka masa yang ahli saintis jumpa. contoh saintis kaji dan jangka masa manusia ada kat bumi 200k tahun. tapi ahli agama kata dlm 10k tahun.. lebih kurang gitu la.
ahli sains lebih dipercayai, sbb mereka ada bukti. ahli agama cakap kosong, ikut pakai kitab pak man telo.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump