Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Debate & Mature Discussion

Debate & Mature Discussion This section is not like "Santai" style. This is the place to debate things, as well as strike up a more mature conversation. Respect other people's opinions and do not flame nor troll. Immediate suspension will be imposed.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #131  
Old 05-02-2014, 02:09 PM
lantana lantana is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2012
Posts: 4,035
Thanks (Received): 24
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by eLLYaNa View Post
sama2.

aku pun tak sokong parents yang sogok anak dengan gadget2 macam tu.
ni pengalaman yang aku nampak depan mata.
budak tu sekarang dah darjah 5, tapi mmg nampak x sihat.
muka cengkung, pucat. kurus melengkung badannye, tulang je.
dari kecik layan gadget.
disuruh makan mmg susah. sampai maknye suapkan sambil budak tu baring main psp.
maknye pun satu xmo bertegas. kalau aku dah aku hambur suruh makan sendiri kat meja makan. bukan depan tv, bukan kat katil.
disuruh buat pape termasuk letak botol susu yg dia minum kat sinki dapur pun payah sbb mata hadap psp je.
main sepah je botol tu merata2. dah time nak minum lagi baru sebok cari.
mak bapaknye kata biarkan dia main game, asalkan anaknye pandai sekolah.
org lain jgn marah anaknye tu.
mmg budak tu bijak kat sekolah. tapi kurikulum je la.
bab ko-ko hampeh. x aktif langsung. mmg lembik sgt budaknye.
naik basikal pun xtau. bila adiknya dah pandai baru dia belajar.
baru2 ni result exam dia menurun.
parents dia cakap xpe, diorg tau anaknya dah berusaha bersungguh2.
padahal main game je kot. pantang org bukak laptop dia menempel kat sebelah nak main.
bila da pandai naik basikal ni, asik hilang ke rumah kawan, main game jugak.
dia dah jadi addicted.
Correct.And video game/psp/tablet/gadget addiction,like any other addiction,susah nak sembuh once dah kena.

So,prevention is better than cure.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #132  
Old 05-02-2014, 02:09 PM
ba-e-segan ba-e-segan is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2008
Posts: 1,016
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Info berguna utk life coach macam aku....tq tt
Reply With Quote
  #133  
Old 13-04-2015, 07:03 PM
Hitman™ Hitman™ is offline
Legendary Member

Hitman™'s Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Apr 2010
Posts: 12,291
Thanks (Received): 157
Likes (Received): 2
Blog Entries: 11
Active Level
Default

sebab ada thread bincang mengenai gadget untuk anak membesar, biarlah aku up balik thread ni yang memang aku subscribe untuk kegunaan di masa hadapan or case macam thread sebelah.

__________________
>>> Services Membeli Original Games Dari Steam <<<

"Those who believe, no explanation is necessary - Those who do not, no explanation is possible"
Reply With Quote
  #134  
Old 13-04-2015, 07:13 PM
PurpleRangers PurpleRangers is offline
Active Member

 
Trader Rating: (21)
Join Date: Jan 2012
Posts: 1,545
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 2
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Hitman™ View Post
sebab ada thread bincang mengenai gadget untuk anak membesar, biarlah aku up balik thread ni yang memang aku subscribe untuk kegunaan di masa hadapan or case macam thread sebelah.

Terima kasih tuan. Mohon saya letak kat depan thread saya as cons. Hehe
Reply With Quote
  #135  
Old 11-07-2017, 08:35 AM
a2zextra a2zextra is offline
Legendary Member

a2zextra's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Sep 2013
Posts: 14,377
Thanks (Received): 78
Likes (Received): 84
Active Level
Default

Aku tengok ibu bapa sekarang terlalu mendedahkan anak-anak kecil mereka dengan video kartun. Bila mereka mula merengek sahaja, mainkan sahaja video kartun tersebut sebagai penenang anak kecil tersebut.
Adakah itu dikira sebagai pendedahan kepada 'kotak kecil'?
__________________
Doa - Usaha - Istiqamah - Tawakkal
BIMB 080590 2004 8153 MBB 55818 100 2814 :MAAHAD TAHFIZ QIAM
MBB 55829 360 6057 :KOMPLEKS AT-TAALIM
Reply With Quote
  #136  
Old 11-07-2017, 08:37 AM
a2zextra a2zextra is offline
Legendary Member

a2zextra's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Sep 2013
Posts: 14,377
Thanks (Received): 78
Likes (Received): 84
Active Level
Default

Didikan ibu bapa kepada anak kecil pada zaman tahun 1980-an dan sebelumnya di Malaysia, didapati amat baik untuk rangsangan minda dan psikologi anak kecil tersebut. Berbanding dengan sekarang ni yang macam entah apa-apa.
__________________
Doa - Usaha - Istiqamah - Tawakkal
BIMB 080590 2004 8153 MBB 55818 100 2814 :MAAHAD TAHFIZ QIAM
MBB 55829 360 6057 :KOMPLEKS AT-TAALIM
Reply With Quote
  #137  
Old 13-07-2017, 10:19 AM
Kerepek Nangka Kerepek Nangka is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2013
Posts: 59
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

terbaik info ni
__________________
Kerepek Nangka Lea Frito
Kerepek Nangka Tersedap di dunia~
Web : http://kerepeknangka.com/
Fanpage : https://www.facebook.com/KerepekNangka

HOTLINE : 0199656636 (Eddy)
Reply With Quote
  #138  
Old 13-07-2017, 10:24 AM
tr4falgar tr4falgar is offline
Active Plus

tr4falgar's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Oct 2012
Location: Skudai,Johor
Posts: 4,851
Thanks (Received): 294
Likes (Received): 50
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by a2zextra View Post
Aku tengok ibu bapa sekarang terlalu mendedahkan anak-anak kecil mereka dengan video kartun. Bila mereka mula merengek sahaja, mainkan sahaja video kartun tersebut sebagai penenang anak kecil tersebut.
Adakah itu dikira sebagai pendedahan kepada 'kotak kecil'?
den pon nampak benda ni.. paling pemes video yg depa main, didi & friends tu..

den mcm tak brp setuju pulok cara tu.. ada buku 365 Tip Didik Anak Gaya Nabi by Ustazah Isfadiah Mohd Dasuki .. tp dop baca lagi huhu ..
__________________
.Tujuan Allah pinjamkan ilmu kepada kita adalah untuk dikongsi bukan untuk dibanggakan.

" Apabila seseorang menegur kamu dengan penuh hikmah dan kamu terasa dan marah dengan tegurannya, ketahuilah bahawa sudah ada sebesar-besar takabbur dalam hatimu "- [ Imam Ghazali ]
Reply With Quote
  #139  
Old 13-07-2017, 05:09 PM
krusader krusader is offline
Active Plus

krusader's Avatar
 
Trader Rating: (20)
Join Date: Sep 2010
Posts: 4,370
Thanks (Received): 98
Likes (Received): 7
Active Level
My Mood:
Default

nice sharing, skrg dh ada anak berusia10 bulan tips2 mcm ni berguna untuk aku, memang penting peringkat umur 0-3 tahun ni
__________________
TERLALU KURUS? INGIN MENAMBAH BERAT BADAN? KLIK LINK DIBAWAH...
http://www.carigold.com/portal/forum...d.php?t=301935
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Tags
child psychology, tips

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold