Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Health, Fitness

Health, Fitness Discuss, debate or share all info about health. Share knowledge of fitness and tips.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 25,431
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 56,149
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 43,317
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 04-08-2012, 10:02 PM
seether seether is offline
CG Top Poster Club

seether's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2010
Location: Klang Valley
Posts: 28,427
Poster Rank: #41
Thanked 9,729 Times
Active Level
My Mood:
Default Teknik Nyamuk Memilih Darah Manusia




Dalam satu penyelidikan, ahli entomologi melakukan kajian untuk menentukan apakah serangga kecil ini memilih mangsanya atau hanya menghisap darah secara rawak.

Hasil dari kajian tersebut ternyata menunjukkan bahawa nyamuk memilih mangsa yang darahnya akan dihisap.

Nyamuk memilih mangsanya berdasarkan bau manusia yang nikmat iaitu yang berbau masam dan berbau kolesterol.

“Nyamuk menggunakan bau untuk menganalisa seseorang yang menarik dan yang tidak menarik untuk menemukan darah mana yang lebih sedap bagi mereka,” jelas Jerry Butler, pakar entimologi dari University of Florida.

Butler menjelaskan, nyamuk telah berevolusi dan bertahan hidup, bahkan dengan perkembangan yang pesat.

Nyamuk memiliki kemampuan untuk memilih mangsa terbaik untuk dihisap darahnya, iaitu dengan indera bau yang tajam.

Manusia dapat menarik kedatangan nyamuk yang berada jauh dari mereka hanya dengan bau nafasnya. Setiap kali manusia menghembuskan nafas, karbon dioksida dan bau lainnya bercampur untuk menghasilkan signal yang bergerak melalui udara.

Signal-signal tersebut akan memberitahu nyamuk bahawa terdapat darah yang merupakan makanan lazat.

Menurut Butler, nyamuk terbang dengan pola zigzag.

Kemudian koloni serangga kecil ini akan menemui pusat bau di udara dengan mengandalkan penglihatan dan sensor panas.

Dari kajian yang dilakukan Butler diketahui bahawa nyamuk sebenarnya memerlukan kolesterol dan vitamin B, tetapi serangga kecil itu tidak mampu menghasilkannya sendiri.

“Oleh kerana itu, nyamuk akan mencari mangsa yang kaya akan sumber-sumber tersebut. Bau-bau seperti bau masam adalah sangat menarik bagi nyamuk,” jelas Butler.

Butler mengatakan, bahan-bahan yang digunakan untuk melembutkan dan menghaluskan kulit boleh menjadi umpan yang kuat bagi nyamuk.

Bahkan, bahan-bahan dalam kosmetik tertentu dikatakan sangat menarik bagi nyamuk.



Sumber
__________________
inspiration comes to us slowly and quietly..prime it with a little solitude..
Reply With Quote
The Following 16 Users Say Thank You to seether For This Useful Post:
abe9071 (04-08-2012), aimimun (06-08-2012), ajib88 (05-08-2012), ajin_06 (07-08-2012), ArabSays (05-08-2012), azman1609 (09-08-2012), balqis12 (05-08-2012), Bro_Izantie (04-08-2012), eirsham (18-08-2013), fatvet (05-08-2012), Jepang (06-08-2012), kuruh (05-08-2012), ladyD (04-08-2012), skYnEt-gEnIUs (05-08-2012), stardocs (27-08-2012), zerovirus (05-08-2012)
Paid Advertisement
  #2  
Old 04-08-2012, 10:31 PM
eday84 eday84 is offline
CG Top Poster Club

eday84's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jan 2009
Location: Rawang
Posts: 23,180
Poster Rank: #63
Blog Entries: 55
Thanked 4,294,967,295 Times
Active Level
My Mood:
Default

Wau nak tidur kne bau wangi la hehe
__________________
[ 7stones | Bust Cream | Creamako | Whitening Cream | Ora Matte ]
Ordinary people are obsessed with entertainment. The best are obsessed with education
Reply With Quote
  #3  
Old 04-08-2012, 10:34 PM
Kyat Hunter Kyat Hunter is offline
Super Active Member

Kyat Hunter's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Mar 2012
Posts: 4,153
Poster Rank: #918
Thanked 1 Time
Active Level
My Mood:
Default

Patutla nyamuk x suke gigit aku -)
Reply With Quote
  #4  
Old 04-08-2012, 10:35 PM
sanji sanji is offline
Active Member

sanji's Avatar
 
Trader Rating: (21)
Join Date: Nov 2010
Posts: 556
Poster Rank: #5402
Thanked 1 Time
Active Level
Default

nyamuk pun pandai memilih
__________________
Alldebrid-Download All Filehosting & Torrent : Click Here
SimplyDebrid-Download Popular Filehosting (Rm12): Click Here & Click Here

Murah Je Pakej Yg Dijual Ni,Berminat, Pm me.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-08-2012, 10:36 PM
AdsMsia AdsMsia is offline
Super Active Member

AdsMsia's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2011
Location: Penang,Kulim,Parit Buntar,Taiping dan sekitarnya
Posts: 4,595
Poster Rank: #828
Thanked 20 Times
Active Level
My Mood:
Default

sapa kolestrol tinggi nyamuk suka la kut

so kurangkan tahap kolestrol anda hu hu
Reply With Quote
  #6  
Old 04-08-2012, 10:41 PM
GhostTrader GhostTrader is offline
Super Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jun 2011
Posts: 4,596
Poster Rank: #827
Thanked 2 Times
Active Level
Default

sape bau masam tak mandi,mesti nyamuk suka...
Reply With Quote
  #7  
Old 04-08-2012, 10:44 PM
zaralove zaralove is offline
Well-Known
Member

zaralove's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2009
Posts: 7,270
Poster Rank: #458
Thanked 330 Times
Active Level
My Mood:
Default

advance radar nyamuk ni yer..
__________________

Quote:
Originally Posted by zaralove View Post
korang ker yang LIKE? kalau dah like, thanks.. huhu :((
Reply With Quote
  #8  
Old 04-08-2012, 10:45 PM
mustopa_a mustopa_a is offline
Legendary Member

mustopa_a's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Apr 2008
Posts: 12,097
Poster Rank: #199
Thanked 73 Times
Active Level
Default

nyamuk suka org genuk tak mandi .. sbb banyak kolesterol dan bau acem ..ceit!! ..
__________________
Reply With Quote
  #9  
Old 04-08-2012, 10:45 PM
bboymuiz bboymuiz is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2008
Posts: 987
Poster Rank: #3576
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

pelik gak aku nyamuk xsuka aku..
hahaha
Reply With Quote
  #10  
Old 04-08-2012, 10:52 PM
anuarul anuarul is offline
CG Top Poster Club

anuarul's Avatar
 
Trader Rating: (54)
Join Date: Jan 2009
Posts: 22,077
Poster Rank: #75
Thanked 76 Times
Active Level
Default

nyamuk pun mcm pergi sekolah la...
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 04:34 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE