Forex Gratis! Modal - hadiah dari broker. Dapatkan bonus $50!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Automotive

Automotive The place for petrolheads and ride pimpers to discuss what's chav, what's hot and what's ICE.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Software Upgrade
Last Post: CariGold
Posted On: Today
Replies: 0
Views: 172
0 New forum feature to help you manage updates of your own thread
Last Post: CariGold
Posted On: 22-02-2016
Replies: 0
Views: 24,445
0 Technical Issues
Last Post: CariGold
Posted On: 18-02-2016
Replies: 1
Views: 21,701
More...
Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Dislikes Dislikes:  0
Reply
 
Thread Tools
  #8061  
Old 05-07-2012, 01:56 PM
Cain70 Cain70 is offline
Regular

Cain70's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2011
Posts: 123
Poster Rank: #13513
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Given): 0
Dislikes (Received): 0
Thanked 0 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by asamadj View Post
Salam otai2...

Kalau tukar minyak engine/oil filter , minyak gear kena gi WS specilist KIA atau WS biasa boleh buat?
Salam,
Seeloknya cariklah yang pakar keta Kia atau keta buatan Korea. Tapi pakar ni tak semestinya Kia Service Center(charge tinggi)

Last edited by Cain70; 05-07-2012 at 01:58 PM.. Reason: add sentence
Reply With Quote
Thanks 0 Likes 0 Dislikes 0
 
Paid Advertisement
  #8062  
Old 05-07-2012, 09:32 PM
shebbie803 shebbie803 is offline
Newbie

shebbie803's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2012
Posts: 4
Poster Rank: #48955
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Given): 0
Dislikes (Received): 0
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by shebbie803 View Post
saya sedang tukar engine naza ria 1st time bermasalah dari mula beli pada tahun 2003 rebatched model... servis di SC tetapi yg terakhir adik saya hantar di salah satu workshop di Kuantan sebab breakdown di highway dan di tow ermmm... engine pecah setelah dua bulan dikerjakan workshop tu... dan sekarang di workshop KL... belum tahu apa citernya pula... rasanya barai juga laaa poket... heee
adehhh... otai2 sini sape boleh huraikan masalah naza ria saya bila tukar gear D ada tinggi timingnya plak... trottle body okay xdek masalah... tinggal nie jew sekrg... lain semua okay dah...
Reply With Quote
Thanks 0 Likes 0 Dislikes 0
 
  #8063  
Old 05-07-2012, 10:05 PM
carszone carszone is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2012
Posts: 13
Poster Rank: #33471
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Given): 0
Dislikes (Received): 0
Thanked 0 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Cain70 View Post
Salam carszone, boleh cuba 2 workshop pakar keta korea. Warisan Smart atau P44 Autoworks kat Permatang Pauh. Weekend baru ni saya pi ke Warisan Smart, memang smart. Pomen dia En Asyraf memang pakar. Saya tukar plug 6 bijik sekali dengan cable plug, cuma ambil masa 1/2 jam saja, tak payah bukak manifold. En Asyraf masuk ikut bawah keta. En Asyraf pernah keja di beberapa Kia Service Center. Jangan takut, harga dia jauh lebih murah dari Service Center. Warisan Smart buka setiap hari termasuk weekends. Kedudukan workshop ni di area Politeknik Permatang Pauh. Berhadapan dengan Politeknik ni ada sebuah restoren De'Pauh Garden,selepas trafik light pertama(selepas dari De'Pauh Garden tu) dalam lebih kurang 200m(anggaran kasar) ushar-ushar la belah kiri kat simpang ada signboard. Tapi dari simpang tu pun boleh nampak kedai dia. Kalau dah sampai sana, tukaq la sekali Platinum oil...syok wooo.

En Asyraf Warisan Smart Auto :- 012-4324521

Atau, sila layari website di bawah. Jadi ahli dan boleh dapat banyak info/tunjuk ajar dari sifu-sifu Naza Ria. Ahli biasa pun akan dilayan, tak perlu jadi ahli berbayar. Terpulang.

http://riafamily.com/
Thanks, i think i akan call pi cari dia weekendni.
Reply With Quote
Thanks 0 Likes 0 Dislikes 0
 
  #8064  
Old 06-07-2012, 12:14 AM
eeebob eeebob is online now
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2009
Posts: 80
Poster Rank: #16598
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 7
Thanks (Received): 1
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Given): 0
Dislikes (Received): 0
Thanked 1 Time
Active Level
Default

Naza ria saya dah 5 tahun, tapi mileage baru 40k... perlu ke tukar timing belt sekarang atau biar mileage sampai 60k baru tukar, sebab haritu ada pomen cakap walaupun mileage kurang tapi sebab dah lama elok tukar...
Reply With Quote
Thanks 0 Likes 0 Dislikes 0
 
  #8065  
Old 06-07-2012, 08:31 AM
Cain70 Cain70 is offline
Regular

Cain70's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2011
Posts: 123
Poster Rank: #13513
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Given): 0
Dislikes (Received): 0
Thanked 0 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by eeebob View Post
Naza ria saya dah 5 tahun, tapi mileage baru 40k... perlu ke tukar timing belt sekarang atau biar mileage sampai 60k baru tukar, sebab haritu ada pomen cakap walaupun mileage kurang tapi sebab dah lama elok tukar...
Salam eeebob,
Pendekatan yang digunapakai :- mileage atau tahun whichever comes first. Walaupun km kurang, tapi kita kena consider idling time seperti jem, tunggu dalam kereta dan sebagainya.
Reply With Quote
Thanks 0 Likes 0 Dislikes 0
 
  #8066  
Old 06-07-2012, 04:14 PM
NibongMan NibongMan is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2010
Location: Malaysia-Penang
Posts: 552
Poster Rank: #5803
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Given): 0
Dislikes (Received): 0
Blog Entries: 1
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by carszone View Post
Thanks, i think i akan call pi cari dia weekendni.
saya syor Saudara p warisan smart nie..hari tu saya ada beli beberapa brg...untuk anak gajah saya....harga memang memuaskan.
Sempat jumpa sauadara Cain kita nie.

sempat lepak2 jugak hampir 2 jam,sepanjang saya berada disana huh tak pernah tengok bengkel melayu yg begitu bagus dari segi layanan + service + explanation jika part2 yg nk di tukaq ..
WS jugak ada 3 or 4 units jack yg boleh di naik tinggi...boleh tengok bawah kereta..

p/s: sembang2 punya sembang..ada bau bau bacang jgk saudara asyraf kita nie.

Last edited by NibongMan; 06-07-2012 at 04:19 PM..
Reply With Quote
Thanks 0 Likes 0 Dislikes 0
 
  #8067  
Old 06-07-2012, 04:27 PM
Noor Azli Noor Azli is offline
Regular

Noor Azli's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2012
Posts: 316
Poster Rank: #8116
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Given): 0
Dislikes (Received): 0
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by NibongMan View Post
saya syor Saudara p warisan smart nie..hari tu saya ada beli beberapa brg...untuk anak gajah saya....harga memang memuaskan.
Sempat jumpa sauadara Cain kita nie.

sempat lepak2 jugak hampir 2 jam,sepanjang saya berada disana huh tak pernah tengok bengkel melayu yg begitu bagus dari segi layanan + service + explanation jika part2 yg nk di tukaq ..
WS jugak ada 3 or 4 units jack yg boleh di naik tinggi...boleh tengok bawah kereta..

p/s: sembang2 punya sembang..ada bau bau bacang jgk saudara asyraf kita nie.
tak kenal maka tak cinta
__________________
Biar Besederhana
RF-245
Kulim, KEDAH DARUL AMAN.
Reply With Quote
Thanks 0 Likes 0 Dislikes 0
 
  #8068  
Old 06-07-2012, 06:44 PM
kueleem kueleem is offline
Regular

kueleem's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2007
Posts: 132
Poster Rank: #12998
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 15
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Given): 0
Dislikes (Received): 0
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by sayajuga View Post
terbaik...saya pun terliur tengok engine speck ni.....
engine asal sekarang masih tiada masalah dan modal yang besar memerlukan saya banyak2 bersabar hehe.....
cuma nk kan kepastian dari otai2 mengenai gear box nzria saya...iaitu dalam speeding 100km/h = rpm 2.5k, adakah ianya betul....

Sekian terima kasih..
dh try register ria family tp masih tk bleh masuk la hmmm....
akan dicuba lg...
Salam semua disini...alhamdulillah baru balik dari test drive keta NZR 2004 + NGV..lari p Perlis..first day ambik dari owner..
memang best drive naza..anak2 sejuk gigil dok dalam keta..
sambil2 bawak mata dok jeling2 temp..alhamdulillah masih steady dalam keadaan antara 1/4~1/5. Di bawah antara yang saya dapat rasa dan nak dikongsi..:

1)Guna NGV mmg pickup slow sikit tapi bila RPM 3000 pick up balik..(sepanjang jalan tidak menggunakan O/Drive button)

2)Diantara RPM 2500~3000 kdg2 terasa macam henjut2 enjin..tekan pedal rasa steady balik..

3)Konsisten lari antara 120~140km guna NGV sepanjang masa..
Penggunaan NGV:Total RM 36 = 243km (0.15sen/km)mgkn dok speed kot..heehe.

4)Waktu jalan perlahan jalan tak rata rasa ada bunyi kluk klak mgkn bush kot..(ada yg nak bagi komen?)

5)Jalan laju dengar bunyi mengaum dan agak bising jugak..(suspek bearing roda..)

6)Balik dari Perlis tiba di Kulim..(isi NGV rm18 = 143 (steady drive 110km)...(0.12 sen/km) itupun NGV ada lagi 1 bar...fuh jimat betul..jika kena cara pandu..

7)Untuk RPM 2500 = +/-100km..

Harap ada yang boleh komen sikit..
Memang best anak gajah nih..
Reply With Quote
Thanks 0 Likes 0 Dislikes 0
 
  #8069  
Old 07-07-2012, 09:14 AM
carszone carszone is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2012
Posts: 13
Poster Rank: #33471
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Given): 0
Dislikes (Received): 0
Thanked 0 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by kueleem View Post
Salam semua disini...alhamdulillah baru balik dari test drive keta NZR 2004 + NGV..lari p Perlis..first day ambik dari owner..
memang best drive naza..anak2 sejuk gigil dok dalam keta..
sambil2 bawak mata dok jeling2 temp..alhamdulillah masih steady dalam keadaan antara 1/4~1/5. Di bawah antara yang saya dapat rasa dan nak dikongsi..:

1)Guna NGV mmg pickup slow sikit tapi bila RPM 3000 pick up balik..(sepanjang jalan tidak menggunakan O/Drive button)

2)Diantara RPM 2500~3000 kdg2 terasa macam henjut2 enjin..tekan pedal rasa steady balik..

3)Konsisten lari antara 120~140km guna NGV sepanjang masa..
Penggunaan NGV:Total RM 36 = 243km (0.15sen/km)mgkn dok speed kot..heehe.

4)Waktu jalan perlahan jalan tak rata rasa ada bunyi kluk klak mgkn bush kot..(ada yg nak bagi komen?)

5)Jalan laju dengar bunyi mengaum dan agak bising jugak..(suspek bearing roda..)

6)Balik dari Perlis tiba di Kulim..(isi NGV rm18 = 143 (steady drive 110km)...(0.12 sen/km) itupun NGV ada lagi 1 bar...fuh jimat betul..jika kena cara pandu..

7)Untuk RPM 2500 = +/-100km..

Harap ada yang boleh komen sikit..
Memang best anak gajah nih..

Ya, memang jimat pakai NGV. i bawa pi kerja hari -hari, NGV isi RM12 = 120km. Memang berbaloi pakai NGV kat anak gajah ni
Reply With Quote
Thanks 0 Likes 0 Dislikes 0
 
  #8070  
Old 07-07-2012, 04:04 PM
Alee masprops Alee masprops is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2011
Posts: 89
Poster Rank: #15901
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Given): 0
Dislikes (Received): 0
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by carszone View Post
Ya, memang jimat pakai NGV. i bawa pi kerja hari -hari, NGV isi RM12 = 120km. Memang berbaloi pakai NGV kat anak gajah ni
Sy setuju dgn statement ni. Selain penjimatan harga bahan apinya, potongan cukai jln sbnyak 25%, mesra alam serta kurang risiko overheating (walaupun NGV lbh panas). Ini kerana setiap kali kita mengisi gas (melalui engine bay), semestinya sambil2 tu kita jenguk pada water reservoir tu agar sentiasa di paras yg sepatutnya.
Reply With Quote
Thanks 0 Likes 0 Dislikes 0
 
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 10:12 PM.


Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you