Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > News, Current Issues, Rumours

News, Current Issues, Rumours Share & get daily updated news, current issues from locals to all around the world.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 21,720
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 52,334
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 39,823
More...
Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 05-01-2011, 03:16 PM
jerai jerai is offline
Active Member

jerai's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 1,080
Poster Rank: #3296
Thanked 2 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by tapirbawaklori View Post
ala..isu ni naik sebab nak cover isu minyak....bosan la taktik ni......boolayannnnnnnnnnnn....

MINYAK NAIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!

aku setuju, kita jangan jadi *****, sekarang segala barang dan minyak sudah naik, depa dok kalut urusan politik ******* sahaja sedangkan rakyat tengah suffer dengan masaalah barang naik, yang tau depa kata kenaikan tidak membebankan rakyat, malah kenaikan kita masih rendah jika dibandingkan dengan UK(sekiranya pound ditukar pada ringgit),
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #12  
Old 05-01-2011, 03:38 PM
AILA2002 AILA2002 is offline
Well-Known
Member

AILA2002's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2008
Posts: 8,083
Poster Rank: #375
Thanked 316 Times
Active Level
My Mood:
Default

Full statement of Selangor Sultan's private secretary
Appointment of Selangor secretary News 2011-01-05 11:50
The following is a translation of the full press statement from the Selangor Sultan's private secretary, Datuk Mohamad Munir Bani:

This press statement is issued to clarify the actual situation arising from the appointment of the new Selangor State Secretary.

The Selangor State Secretary will take the oath of loyalty to the Sultan as scheduled on Thursday, January 6, 2011, at Istana Bukit Kayangan. This is because the Sultan understands that the new State Secretary, Datuk Haji Mohamed Khusrin Haji Munawi, was appointed according to the procedure laid down in line with Clauses (1) and 2(a) and Article 52 of the Selangor Constitutional Law 1959.

On this occasion, state honours will be conferred on the Raja Muda of Selangor in conjunction with the 65th birthday of the Sultan which fell on December 11 2020, when the Raja Muda was overseas.

Apart from that, the oath of loyalty will be taken by the State Secretary and the Director of the Selangor Islamic Affairs Department, members of the Royal Council and Justices of the Peace will be appointed and sworn in, and members of the Selangor Islamic Affairs Council and the Chief Registrar of the Selangor Syariah Court of Appeal will be appointed. All this will take place on one occasion to save time
and money.

The function is not to appoint the new State Secretary but for him to take the oath of loyalty to the Sultan and of loyal and dedicated service to Selangor.

The new State Secretary, following his appointment in accordance with Clauses (3) and (4) of Article 52 of the Selangor Constitutional Law 1959, should have the right to take part in the proceedings of the State Executive Council and State Assembly after taking and signing the oath of secrecy before the Menteri Besar.

Reference is now made to the statement of Seri Muda State Assemblyman Shuhaimi Haji Shafiei on his website on December 30 2010.

Be informed that the appointment of the State Secretary is not governed by Clauses (1) and (1A0 of Article 55 of the Selangor Constitutional Law 1959 as he stated because his Highness only gives his consent and does not execute his functions and power under the Selangor Constitutional Law. His assent is not governed by Clauses (1) and (1A) of the Selangor Constitutional Law 1959, Article 55(1)(1A). Therefore his sarcastic remark that the Sultan "beraja di mata, bersultan di hati" -- that he acts according to his whims and fancy -- is extreme and can confuse the people. His statement may be regarded as an attempt to warn the Sultan and influence the people to hate his Highness.

Now a comment on the article in Sinar Harian on Dec 29 2010 by Kampung Tunku State Assemblyman Lau Weng San saying that the State Secretary can be appointed by the State Civil Service Commission. Although there are public service commissions in other states which can appoint the state secretary, the power to make such an appointment in Selangor is exercised by the federal Public Service Commission in line with the Selangor Constitutional Law 1959.

As for the press statement of the Menteri Besar on January 21 2011 that the Sultan was of the view that he did not have the power to accept or reject candidates suggested by the Public Service Commission, it is inaccurate. What actually happened was that the names of candidates for the post of State Secretary were presented by the Public Services Department on behalf of the commission to the Sultan as befitting his position as Head of State. His Highness assented to the appointment of one of them. The candidate was agreed to by the federal Public Service Commission by letter issued by the Public Services Department and appointed according to Clauses (1) and 2(a) of the Selangor Constitutional Law 1959. This is the convention in Selangor.

On the suggestion of the Menteri Besar to hold discussions with the Public Service Commission or Public Service Department, the Sultan had actually told the Menteri Besar that he should have held talks before the list of candidates was presented to the Sultan and not after one of them had been approved and subsequently appointed . The move by the Menteri Besar to discuss and choose other candidates with the PSC or PSD after a candidate had been appointed is not appropriate because it can lower the morale and credibility of the person already appointed and create a bad atmosphere in the Selangor civil service.

On the suggestion that the state constitution be amended to give back to the Sultan the power of appointing the State Secretary, His Highness commands that the proposed amendments be presented to him first for approval.

http://www.mysinchew.com/node/50836
__________________
.......dalam aku..ada Dia......

Dunia Yang Lebih Hijau

Tekan Untuk Download Gambar

Last edited by AILA2002; 05-01-2011 at 03:40 PM..
Reply With Quote
  #13  
Old 05-01-2011, 03:44 PM
sutranilam sutranilam is offline
Super Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2007
Posts: 2,598
Poster Rank: #1498
Thanked 6 Times
Active Level
Default ..

Quote:
Originally Posted by Uzyr R View Post
kenapa isu ni masih berlarutan ye? tak phm aku..
Datuk khusrin bukan seorg politician..kenapa dia tak boleh diterima oleh kerajaan selangor..?
Sebab dia tak berkelayakan.Tu MB marah, pasal apa lantik org tak layak.Dari 8 calon yang di senarai, 3 telah di pilih dalam senarai pendek dan nama ato khusrin dalam ranking ke 8, last sekali.Persoalannya sebagai boss, tentu MB nak the best staff bukan yang paling lemah.
Reply With Quote
  #14  
Old 05-01-2011, 03:49 PM
sutranilam sutranilam is offline
Super Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2007
Posts: 2,598
Poster Rank: #1498
Thanked 6 Times
Active Level
Default ...

Quote:
Originally Posted by AILA2002 View Post
Negeri Melayu Tak Bersekutu Sahaja Yang Berhak Lantik Pegawai Tinggi Negeri
KUALA LUMPUR: Hanya negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu iaitu Johor, Terengganu, Kelantan, Perlis dan Kedah sahaja yang berhak melantik pegawai perkhidmatan awam divisyen tinggi.

Prof. Dr. Ahmad Atory Hussein dari Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan, Universiti Sains Malaysia (USM) berkata, Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri (SPN) terbabit boleh melantik tiga jawatan tinggi iaitu Setiausaha Kerajaan Negeri, Penasihat Undang-Undang Negeri dan Pegawai Kewangan Negeri.

Katanya, keadaan ini berbeza bagi SPN di bawah negeri-negeri Melayu Bersekutu iaitu Selangor, Perak, Pahang dan Negeri Sembilan tidak mempunyai kuasa untuk membuat pelantikan berkenaan kerana kuasa eksekutif itu tertakluk kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).

"Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim seharusnya lebih peka tentang perkara ini dan berhenti mempersoalkan pelantikan Datuk Mohamed Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri yang baru.

Ahmad Atory turut menegaskan, hasrat menteri besar itu meminda perlembagaan Undang-undang Tubuh Negeri Selangor 1959 untuk memberi kuasa kepada Kerajaan Selangor melantik jawatan tersebut pula hanya akan mengakibatkan krisis undang-undang yang lebih teruk.

Jelas beliau, mengikut perkara Perhubungan Antara Persekutuan Dengan Negeri-Negeri, sebarang usaha untuk meminda perlembagaan negeri akan terbatal dengan sendirinya jika ia bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan Malaysia Perkara 75 Perlembagaan Persekutuan.

http://mstar.com.my/berita/cerita.as...c=mstar_berita
Prof Ahmad Atory ni kategori professor kangkung yang selalu kuar dalam Utusan Malaysia dan RTM. Istilah negeri bersekutu dan tak bersekutu ni di gunapakai zaman british dulu.

MB Selangor bukan nak cipta undang undang baru tapi nak menghidupkan semula undang undang pada sebelum tahun1993 yg telah di pinda oleh UMNO. Sebelum 1993 kuasa melantik SUK di beri pada Sultan dan MB, tapi umno pinda untuk hadkan kuasa sultan.So MB nak kembalikan kuasa MB dan Sultan untuk lantik SUK.

SENARAI PROFESSOR yang di gunakan UMNO

1.Prof Atory Hussein
2.Datuk Nordin Kardi
3.Prof Ramlah Adam
4.Naib Counselor UUM (Tak ingat nama)
5.Belas naib counselor UITM (tak ingat nama)

Last edited by sutranilam; 05-01-2011 at 04:03 PM..
Reply With Quote
  #15  
Old 05-01-2011, 03:53 PM
AILA2002 AILA2002 is offline
Well-Known
Member

AILA2002's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2008
Posts: 8,083
Poster Rank: #375
Thanked 316 Times
Active Level
My Mood:
Default

untuk makluman..semua undang2 malaysia adalah berdasarkan english common law...
utk mewujudkan law..kena ada asas...

kenapa ada istilah 'borneo'dalam undang2, kenapa ada istilah 'federated malay states', únfederated malay states'....sebab itu adalah asas pembentukan Malaysia yg berpaksikan perjanjian menerima negeri2 yg dulunya di kenali sebagai negeri2 tanah melayu bersekutu dan tak bersekutu dan borneo....
__________________
.......dalam aku..ada Dia......

Dunia Yang Lebih Hijau

Tekan Untuk Download Gambar
Reply With Quote
  #16  
Old 05-01-2011, 03:59 PM
sutranilam sutranilam is offline
Super Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2007
Posts: 2,598
Poster Rank: #1498
Thanked 6 Times
Active Level
Default ...

Quote:
Originally Posted by AILA2002 View Post
untuk makluman..semua undang2 malaysia adalah berdasarkan english common law...
utk mewujudkan law..kena ada asas...

kenapa ada istilah 'borneo'dalam undang2, kenapa ada istilah 'federated malay states', únfederated malay states'....sebab itu adalah asas pembentukan Malaysia yg berpaksikan perjanjian menerima negeri2 yg dulunya di kenali sebagai negeri2 tanah melayu bersekutu dan tak bersekutu dan borneo....
Whatever it is, peguam negara pun dah beri statement hari tu yang Kerajaan Selangor memang boleh pinda undang undang tu asalkan dapat majoriti dua pertiga.

Hari ni ada statement dari beberapa ADUN BN yang menyatakan mereka bersedia timbang untuk sokong pindaan untuk beri kuasa pada MB dan Sultan lantik SUK dan bukan di lantik oleh pusat.Dalam undang undang sebelum tahun 1993 dulu, MB ada kuasa untuk lantik SUK dan kemudian di persembahkan pada Sultan untuk perkenan.Bila Sultan dah setuju baru boleh lantik, kalau sultan tak setuju kena pilih lain.Ini yang sedang di buat oleh PR Selangor hujung bulan ni.
Reply With Quote
  #17  
Old 05-01-2011, 04:01 PM
sutranilam sutranilam is offline
Super Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2007
Posts: 2,598
Poster Rank: #1498
Thanked 6 Times
Active Level
Default ..

Pemimpin Umno Berbeza Pendirian Berhubung Kuasa Sultan
Ditulis oleh Najib
05/01/2011 Share



SHAH ALAM 5 JAN : Pemimpin Umno kini bercanggah pendapat berkenaan hasrat kerajaan Negeri Selangor yang mahu meminda perlembagaan bagi mengembalikan kuasa Sultan dalam soal perlantikan pelantikan tiga jawatan tertinggi pentadbiran negeri itu.

Laporan akhbar semalam melaporkan ADUN Kuang(Umno), Abdul Shukur Idrus telah mengatakan Barisan Nasional bersetuju dengan peruntukan mengembalikan kuasa kepada Sultan dan mereka akan memberikan sokongan.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar berkata Undang-undang Tubuh Negeri Selangor tidak perlu dipinda kerana ia telah diamalkan sekian lama dan tidak timbul sebarang masalah kepada kerajaan terdahulu terhadap pelantikan pegawai tertinggi kerajaan negeri yang dibuat oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).

Mengulas isu ini, Speaker Dewan Negeri Selangor Datuk Teng Chang Khim berkata isu dua pertiga sokongan majoriti tidak menjadi isu besar kerana pindaan tersebut mendapat sokongan daripada Adun Umno-Barisan Nasional.

Mengikut kenyataan ADUN Kuang itu, Teng menjangka Pakatan Rakyat bakal mendapat sokongan seratus peratus dari semua Ahli Dewan Undangan Negeri termasuk pihak pembangkang.

"Kalau begitu, kita mungkin boleh dapat sokongan seratus peratus.

"Berrhubung isu dua pertiga majoriti yang diperlukan itu, jangan anggap oleh kerana Pakatan Rakyat hanya ada 35 kerusi, kita tidak ada jumlah(majoriti) tersebut," katanya dalam sidang media semalam.

Dalam sidang media yang turut dihadiri Menteri Besar Tan Sr Khalid Ibrahim dan Exco itu beliau berkata keputusan pindaan itu harus ditunggu sehingga pindaan rang undang-undang itu dibentangkan pada persidangan di Dewan yang akan datang.

Berhubung kenyataan bekas Ketua Pembangkang Selangor Datuk Seri Khir Toyo yang mendakwa pindaan tidak boleh dilakukan kerana kerajaan yang ada sekarang tidak ada majoriti 2/3.

Teng berkata, kenyataan Khir bukanlah merupakan perkara yang serius.

"Beliau bukan lagi Ketua Pembangkang lagi jadi saya tidak ambil kenyataan beliau serius.

"Kita perlukan orang yang mengambil bahagian dalam Dewan Negeri.

"Kalau beliau masih Ketua Pembangkang, kita akan memandang berat kenyataan tersebut...tetapi masalahnya beliau bukan lagi," ujar Teng.
Reply With Quote
  #18  
Old 05-01-2011, 04:11 PM
AILA2002 AILA2002 is offline
Well-Known
Member

AILA2002's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2008
Posts: 8,083
Poster Rank: #375
Thanked 316 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by sutranilam View Post
Whatever it is, peguam negara pun dah beri statement hari tu yang Kerajaan Selangor memang boleh pinda undang undang tu asalkan dapat majoriti dua pertiga.

Hari ni ada statement dari beberapa ADUN BN yang menyatakan mereka bersedia timbang untuk sokong pindaan untuk beri kuasa pada MB dan Sultan lantik SUK dan bukan di lantik oleh pusat.Dalam undang undang sebelum tahun 1993 dulu, MB ada kuasa untuk lantik SUK dan kemudian di persembahkan pada Sultan untuk perkenan.Bila Sultan dah setuju baru boleh lantik, kalau sultan tak setuju kena pilih lain.Ini yang sedang di buat oleh PR Selangor hujung bulan ni.
brade, yg nak emo ngan aku apahal..aku cuma menyampaikan apa yg org undang2 cakap kat aku....
__________________
.......dalam aku..ada Dia......

Dunia Yang Lebih Hijau

Tekan Untuk Download Gambar
Reply With Quote
  #19  
Old 05-01-2011, 04:20 PM
sutranilam sutranilam is offline
Super Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2007
Posts: 2,598
Poster Rank: #1498
Thanked 6 Times
Active Level
Default ...

Quote:
Originally Posted by AILA2002 View Post
brade, yg nak emo ngan aku apahal..aku cuma menyampaikan apa yg org undang2 cakap kat aku....
Emo macam mana pulak bro?Mana ada emo bro, cuma clarify saja.
Reply With Quote
  #20  
Old 05-01-2011, 05:43 PM
mr reyes mr reyes is online now
Active Member

mr reyes's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Nov 2007
Location: Long San, Baram Ulu, Sarawak
Posts: 2,421
Poster Rank: #1608
Thanked 6 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by dragger View Post
skrg ni masih wujud lg ker negeri bersekutu& tidak bersekutu? Aku ingat masa belum merdeka jer.
kita under jajahan lagi ke? hehe
dah 50 tahun merdeka kan
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 07:25 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE