Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 16,605
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 46,798
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 34,567
More...
Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 24-03-2009, 04:41 PM
symori symori is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2008
Posts: 2,395
Poster Rank: #1627
Thanked 259 Times
Active Level
My Mood:
Default

alhamdulillah..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #12  
Old 14-05-2010, 09:51 AM
BlackPepper BlackPepper is offline
Super Active Member

BlackPepper's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Oct 2009
Location: someWHERE?????
Posts: 4,918
Poster Rank: #725
Thanked 50 Times
Active Level
My Mood:
Default Maksud Kalimah MasyaAllah

Pengunaan "Masyaallah" dlm percakapan seharian.

SOALAN
Saya dapati ramai di kalangan kita menggunakan lafaz "MasyaAllah" ketika berhadapan dengan situasi yang tidak disukai atau tidak elok, contoh ketika anak2 kita buat perangai nakal.

Sebenarnya istilah "MasyaAllah" bermaksud ALLAH THE ALMIGHTY atau ALLAH YANG MAHA AGUNG .

Mengikut buku "What Do Say" by Kathyn Abdullah, kita menggunakan istilah "MasyaaAllah" bila kita melihat "something nice" seperti melihat bayi/kanak2 yg comel, ketika menjamah makanan yang sedap, terbau wangi- wangian dan sebagainya.

Jadi pengunaan MasyaAllah ketika berhadapan dengan situasi yg tidak elok adalah salah dan tidak digalakkan. Yg patut kita lafaz ialah"Astagfirrullahhalazim" (Aku memohon ampun kepadamu Ya Allah) atau pun "Innalillah" (Kepada Allah kita kembali)."

Sepanjang pengetahuan saya, Allahuakbar itulah ALLAH THE ALMIGHTY.... Yellow Question Yellow Question Yellow Question Minta Ustaz2 atau sesiapa saja yang mahir Bahasa Arab meresponnya...Wallahua'lam.



JAWAPAN

Benar makna Allahuakbar itu ialah Allah the almighty atau Allah Yang Maha Besar. Manakala makna Maa-Syaa-a-Allah adalah lebih kurang maksudnya "apa yang diKehendaki Allah" atau "As Allah Willing" atau "As God Willing". Perkataan Maa-Syaa-a-Allah ini terbahagi kepada 3 perkataan :

1. Ma (مَا ) - harf (huruf atau particle), yang boleh membawa maksud Dia yang (الَّذِي) (he whom, that which, which, what ever, what so ever) Apa (مَاذ) dan juga bukan (not,)لَمْ ).

2. Syaa-a (شاءَ) - fa'il (perbuatan atau verb), yang membawa maksud (أَرَاد) - kehendak, keinginan, (design to , be willing(to) , designate , intend ). Kamus al-Muwrid menambah - "to want, wish, desire, will, be willing (to), to intend, purpose, have in mid".

3. Allah ( الله) - Isim (nama atau nouns).

"Apa yang Allah kehendaki", "As Allah willing " ما شاء الله

Didalam scenario kita di Nusantara, perkataan Maa-Syaa-a-Allah ini menunjukkan keta'juban atau terkejut atau sesuatu yang mengemparkan. Di negara Arab, perkataan Maa-Syaa-a-Allah disebut sebagai menandakan kegembiraan. Keadaan dan suasana perkataan Maa-Syaa-a-Allah digunakan dengan pelbagai maksud. Akan tetapi, maksudnya tidak berubah :- dari segi kegembiraan pun ia merupakan "Apa yang Allah kehendaki" dan juga terperanjat juga merupakan "Apa yang Allah kehendaki". Ibn Kathir menyatakan bahawa terdapat dikalangan salaf apabila melihat perkara yang ajaib mengenai harta dan anak akan menyebut :-

ما شاء الله لا قوة إلا بالله
"Maa-Syaa-aAllah La Quwata illa billlah"

Sebagaimana firman Allah swt :-

وَلَوْلَا إِذْ دَخَلْتَ جَنَّتَكَ قُلْتَ مَا شَاءَ اللَّهُ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ إِنْ تَرَنِ أَنَا أَقَلَّ مِنْكَ مَالًا وَوَلَدًا
"Dan sepatutnya semasa engkau masuk ke kebunmu, berkata: (Semuanya ialah barang yang dikehendaki Allah)! (tiada daya dan upaya melainkan dengan pertolongan Allah)? Kalau engkau memandang aku sangat kurang tentang harta dan anak berbanding denganmu." [al-Kahfi : 39].

1. Yang salah ialah apabila kagum melihat maksiat, perkara buruk dsb lalu berkata Maa-Syaa-a-Allah - "Apa yang Allah kehendaki", seolah2 menyatakan 'apa nak buat, dah takdir buat maksiat/jahat'. Sebaik2nya hendaklah kita berlindung dengan Allah dari kemaksiatan tersebut dan juga beristighfar.

2. Kesalahan kedua ialah kesalahan dari segi sebutan panjang MAA dan juga tulisannya. Kesalahan ini akan membawa kepada pengertian yang salah. Dari segi tulisan, huruf MA di kombinasikan dengan huruf Syaa-a :-

"MaSyaa-a-Allah" - مشاء الله - yang membawa maksud "Penyebar adalah Allah / A spreader is Allah"

Kesalahan2 ini bukan sahaja berlaku kepada mereka2 yang bukan Arab, malah ini diberlakukan juga dikalangan orang2 Arab sendiri. Disini saya paparkan beberapa website yang melakukan kesalahan tersebut (terutamanya forum2 arab) :-

مشكورين أبناء سالم على الرد والترجمه مشاء الله عليكم الله يحفظكم


sumber

Last edited by BlackPepper; 14-05-2010 at 05:48 PM..
Reply With Quote
  #13  
Old 14-05-2010, 09:54 AM
wanzex wanzex is offline
CG Top Poster Club

wanzex's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2006
Location: Di Pintu Lailatul Qadar
Posts: 35,574
Poster Rank: #24
Thanked 1,106 Times
Active Level
My Mood:
Default

sama tak dgn astaghfirullah halazim?
__________________
Dunia Kian Berubah
Reply With Quote
  #14  
Old 14-05-2010, 11:50 AM
BlackPepper BlackPepper is offline
Super Active Member

BlackPepper's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Oct 2009
Location: someWHERE?????
Posts: 4,918
Poster Rank: #725
Thanked 50 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by wanzex View Post
sama tak dgn astaghfirullah halazim?
mengikut apa yg den paham.. masyallah disebut bila melihat atau berlaku sesuatu yg baik dan ajaib..

kalo astaghfirullah halazim bila berlaku sesuatu yg tidak elok...

**kalo ada kesilapan sila perbetul..
Reply With Quote
  #15  
Old 14-05-2010, 11:52 AM
mattop mattop is offline
Legendary Member

mattop's Avatar
 
Trader Rating: (10)
Join Date: Mar 2007
Posts: 12,394
Poster Rank: #186
Thanked 11 Times
Active Level
Default

maha suci Allah....
Reply With Quote
  #16  
Old 14-05-2010, 12:06 PM
sawamura sawamura is offline
Advanced Trader

sawamura's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Mar 2010
Location: Trading EJ Sampai Kaye..!!
Posts: 12,409
Poster Rank: #185
Thanked 891 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by mattop View Post
maha suci Allah....
Maha Suci Allah <- SubhanAllah

Apa2 pun.. masyaAllah mahupun SubhanAllah jauuuuhhhhh lebih bagus dibiasakan dari menggunakan 'wakk elaaaaaa'...

tman mengingati diri sendiri juga
__________________
WTS: Cadar Cotton Patchwork - Nice Design

A Fine Line Between 'Trading' and 'Gambling' Is Called Discipline..
- I Open Each Trade Not Because I Want To.. But Because I Know I Need To..
Reply With Quote
  #17  
Old 14-05-2010, 12:10 PM
GABAN_Z GABAN_Z is offline
Active Member

GABAN_Z's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jan 2008
Posts: 1,587
Poster Rank: #2365
Thanked 21 Times
Active Level
My Mood:
Default

terima kasih satu pengajaran...baru ana paham..
Reply With Quote
  #18  
Old 14-05-2010, 12:16 PM
underscore underscore is offline
Well-Known
Member

underscore's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Location: 7
Posts: 6,435
Poster Rank: #548
Blog Entries: 32
Thanked 2,650 Times
Active Level
Default

apa maksud tt "MasyaAllah dalam situasi yang silap"

adakah kita, kena ingat dlm Allah waktu senang dan baik sahaja,

Dengan kata lain adakah kita harus melupakan Allah dalam waktu berbuat jahat atau maksiat
Reply With Quote
  #19  
Old 14-05-2010, 12:20 PM
BlackPepper BlackPepper is offline
Super Active Member

BlackPepper's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Oct 2009
Location: someWHERE?????
Posts: 4,918
Poster Rank: #725
Thanked 50 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by _____ View Post
apa maksud tt "MasyaAllah dalam situasi yang silap"

adakah kita, kena ingat dlm Allah waktu senang dan baik sahaja,

Dengan kata lain adakah kita harus melupakan Allah dalam waktu berbuat jahat atau maksiat
salah faham ni.. cuba pahamkan btul2...
Reply With Quote
  #20  
Old 14-05-2010, 12:34 PM
underscore underscore is offline
Well-Known
Member

underscore's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Location: 7
Posts: 6,435
Poster Rank: #548
Blog Entries: 32
Thanked 2,650 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by idaida View Post
salah faham ni.. cuba pahamkan btul2...
apa yg aku faham adalah MasyaAllah, bermaksud zikir.. saper pun boleh sebut dlm mana2 situasi
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 12:58 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE