Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Santai, Others

Santai, Others Santai, riadah, minta pertolongan ahli lain dan semua perbincangan yang tidak bersangkutan dengan forum lain. NO OFFTOPIC.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 25,402
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 56,126
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 43,290
More...
Reply
 
Thread Tools
  #121  
Old 28-10-2009, 11:17 PM
zaleo_83 zaleo_83 is offline
Active Member

zaleo_83's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2009
Posts: 1,328
Poster Rank: #2822
Thanked 51 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by tebbaloi View Post
waa.. tahniah bro.. jgn riso.. doa jek semuanya berjalan dengan selamat dan lancar..
tq.. harap2 tok kadi x byk soal.. kalo bole die terus nikahkn je..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #122  
Old 29-10-2009, 01:11 AM
Norfazli Norfazli is offline
Super Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2007
Posts: 3,200
Poster Rank: #1201
Thanked 89 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by zaleo_83 View Post
tq.. harap2 tok kadi x byk soal.. kalo bole die terus nikahkn je..
jangan risau

lagipun soalan bocor dah ada kat thread ni...
Reply With Quote
  #123  
Old 29-10-2009, 01:21 AM
adar adar is offline
Well-Known
Member

adar's Avatar

 
Trader Rating: (9)
Join Date: Dec 2005
Location: antara 7 warna
Posts: 8,950
Poster Rank: #334
Thanked 213 Times
Active Level
My Mood:
Default

rasanya takde tanya apa2 pun kecuali suruh mengucap pastu terus akad nikah. sekelip mata setel semua. mungkin sbb janggut aku panjang sgt kot, jurunikah pun malas nak tanya lebeh2

tp setakat yg aku pernah pergi majlis akad nikah sedara mara, mmg jurunikah suruh mengucap je. tak pernah lak tanya lebeh2.
__________________
I want good food, i want beauty women, i want more money, i want big home, i want great car. Once I acquire something, i just move on to the next on the list, then the next after that. I CAN NEVER FIND SATISFACTION.
Reply With Quote
  #124  
Old 29-10-2009, 05:02 AM
tebbaloi tebbaloi is offline
Legendary Member

tebbaloi's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Mar 2009
Posts: 13,446
Poster Rank: #175
Thanked 448 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by azrul282 View Post
ade gak kes lafaz berkali2,tup2 depan kadi blur.hehehhe.org ckp siang best cikit sebab x ramai,pasal org sibuk kat luar.so kalau wat rmh pompuan waktu siang(kiranya esok tu kenduri besar),biasenya kadi x soal byk,pasal dia ade byk urusan,lebih2 lagi kalau kadi tu org kampung tu,biaselah org kg,nak p kebun lah pas asar,so ade kelebihan,kelemahannya lak,panas beb,siang,muka merah mmg nampak le..hehehe..sapa kuat peluh mmg lenjun le buntut ngn pelipat peha tu.

Klau mlm?kelebihan dia?best,sejuk,gelap,kena lak kat kg,lampu kelam2 sikit..org x nampak sgt gugupnya.Kelemahan?segala mak budak,anak dara,mak nenek yg mmg korang x kenal duk penuh satu rmh,x cukup kat citu,dapat intai celah tingkap pintu pun jadilah.Pastu,time mlm ni Kadi mood dia biasenya baik..hehehe..time2 syok nak bergurau,mlm kan..brp byk leh dia nak kawin kan org.kalau pas isyak majlis tu.kalau siang lainlah.So,mase dia byk,tu yg dia akan test si pengantin.

Jadi kesimpulannya,tepuk dada,tanya selera..
waaa 16kali akad.. huhuu.. abg aku nikah tahun 2007 10kali sebab nerves bila salam tgn kadi..
Reply With Quote
  #125  
Old 29-10-2009, 05:05 AM
tebbaloi tebbaloi is offline
Legendary Member

tebbaloi's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Mar 2009
Posts: 13,446
Poster Rank: #175
Thanked 448 Times
Active Level
Default

masa aku akad nikah,, tok kadi tuh pandang tepat ke mata aku,. dia psiko kasi aku nerves kot.. pastu masa dia lafaz tu dia genggam erat kuat tgn aku.. huhuhu.. aku pun balas lafaz tu seiring tangan aku genggam tangan dia kuat˛ hahaha.. entah apa tok kadi tu rasa agaknya..

balik aku cerita kat bini aku dia gelak
Reply With Quote
  #126  
Old 29-10-2009, 05:19 AM
acan acan is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (20)
Join Date: May 2009
Location: i'm here ~ -_-"
Posts: 19,526
Poster Rank: #93
Blog Entries: 3
Thanked 15 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by azrul282 View Post
semua bergantung atas jurunikah,kadang2 dia nak bergurau.sebab yang paling mendebarkan adalah mase kita lafaz akad tu,so,bila kita dah berkomunikasi,soal menyoal,akan rase kita kurang gugup.ada hikmah dan sebab dia soal2 tu. aku nak kasi tips kepada sesapa yang nak nikah.korang aku x pasti pnh dgr x citer ni.ustaz mase ceramah sijil perkahwinan cerita kat kami.(Kisah di bawah di edit sedikit)

Alkisah...
Ahmad hendak berkahwin dengan Fatimah,so bukan main seronok diorg ni.Malam tu akan di adakan majlis akad nikah bagi pasangan tersebut.Jurunikah sudah sedia menunggu,sambil2 berbual2 dengan ahli2 keluarga pasangan.Ahmad sudah tentu berdebar2,apa soalan akan ustaz ni tanya aku,sbb beliau sering di acah oleh kwn2nya yg sudah berkahwin.

Ada yang ckp kena baca Al-Quran,baca Qunut dan macam2 lagilah,semua yang menakutkan terbayang kat fikiran Ahmad.Lagipun ahmad ni bukanlah seorang yg alim.Baca Quran pun gagap2.Tapi Ahmad gagahkan juga,lantak2lah apa nak jadi pun.Ustaz ni tanya aku mesti leh jawab,getus hati ahmad penuh yakin.

Ahmad pun sampai di depan Pak Imam,kemudian beliau duduk.berdebar dengan saspen sume ade kat hati Ahmad.Di belakang Ahmad ada Ayahnya,kwn2nya dlm 2-3 org.Ni salah satu petua untuk hilangkan gugup atau debar pengantin,duduk rapat dengan Ahmad.Lagi satu sebab,kalau kena soala2 or apae2 yang kita x leh jwb,backup ade kan kat belakang tu.Jadi ahmad pun mempraktikkan juga petua yang banyak di amalkan oleh pengantin lelaki ketika majlis akad diadakan.

Sambil2 membetulkan cermin mata ,pak Imam bertanya,soalan
Ustaz : Nama Kamu?
Ahmad: Ahmad Bin Kasim, Ustaz.
Ustaz :Kamu dah bersedia nak kawin ni?
Ahmad :Bersedia Ustaz,Bathin dengan Zahir.(konfiden je jwb)
Ustaz :Bagus,Kalau mcm tu,boleh tasyahud?
Ahmad berkata dlm hati)tasyahud?Alamak,ape ni?Kwn2 aku xde pulak ckp ade soalan mcm ni...
(ahmah mula gelabah,Si Ustaz memandang Ahmad terkebil2 menanti jwpn.Mata ahmad melilau sambil2 menjeling backup2 nya.semua pakat tunduk pulak,Adoi..mane talian hayat ni..Tapi ade seorang kwn Ahmad yang duduk mengadapnya,iaitu membelakangi Ustaz cuba membantu,tetapi dengan isyarat,xkan nak ckp,nanti kantoi le.
Nak tau ape dia buat?beliau tahu apa itu tasyahud,memandangkan beliau ni agak alim dan kuat membaca.beliau meletakkan tangannya kanan di atas lututnya sambil mengenggam dan mengangkat/mendongak jari telunjuknya lurus kedepan.

Maksud beliau,tasyahud itu adalah Ucapan syahadah,atau senang ckp,mengucap.Kita lafazkan tasyahud ketika tahiyyat di waktu solat.Tujuan beliau tunjukkan isyarat tu sebagai hint untuk Ahmad.Sekarang Ahmad nampak dah isyarat tu,memula beliau fikir,ape maksudnya...PLINNNGGGGG...keluar ilham dari fikiran Ahmad.Sambil tersenyum dan bangga beliau menarik nafas panjang sampai kembang2 idungnya bercampur bangga memandangkan soalan diberikan amat kacang,dan beliau menjawab.

Ahmad :Ustaz,bab tu memang sy jaga,siang mlm,pagi petang sy minum.Memang Kuat,gagah seperti harimau,keras seperti besi.Tu lah penangan tongkat Ali.Ustaz patut amalkan.

Ustaz :Astaga budak ni...aku tanya lain dia jwb lain.(kata ustaz sambil menepuk dahinya.

Apa yang sy citerkan kat sini,kwn2 kena amik tau perkataan ni,sbb jurunikah kadang2 dia pusing soalan,mende same je.
tasyahud dengan mengucap 2 kalimah syhadah.Ucapan yang sama,Jangan jadi mcm Ahmad ok.Beliau yang salah fhm signal kwn dia kasi tu,ingatkan kwn dia buat isyarat jari tu ibaratkan batang dia keras .Malu beb,kalau kena.Untuk pengetahuan kwn2 kisah ni kisah benar tau.Nama tu saja di ubah.

Sekian
adeh..gmpak seyh..aku pn kantoi klu tnye tasyahud neh..
__________________
sedang ketiduran..
Reply With Quote
  #127  
Old 29-10-2009, 05:22 AM
ExAvantz ExAvantz is offline
Legendary Member

ExAvantz's Avatar
 
Trader Rating: (10)
Join Date: Mar 2007
Posts: 11,599
Poster Rank: #218
Thanked 74 Times
Active Level
My Mood:
Default

"dah sunat ke blom ?"

__________________
Tel/Whatsapp : 0162209644
Kami menyediakan sebarang perkhidmatan kerja civil, engineering, elektrikal, piping, machine, marine dan apa sahaja kerja dengan harga yang berpatutan. Sila hubungi untuk keterangan lanjutan.
Reply With Quote
  #128  
Old 29-10-2009, 05:25 AM
acan acan is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (20)
Join Date: May 2009
Location: i'm here ~ -_-"
Posts: 19,526
Poster Rank: #93
Blog Entries: 3
Thanked 15 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by roBUST View Post
haha..skali bukak buah ngn tok kadi daa..hamik ko tok kadi
skali kadi bkk buah tapak kaki..
tau la ko..
__________________
sedang ketiduran..
Reply With Quote
  #129  
Old 29-10-2009, 05:25 AM
acan acan is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (20)
Join Date: May 2009
Location: i'm here ~ -_-"
Posts: 19,526
Poster Rank: #93
Blog Entries: 3
Thanked 15 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by zaleo_83 View Post
gua cuak gak nie.. lagi 2 minggu gua nk kawin.. pergh..
rilek bro..soalan2 sumer da ade cni..
tggl study je..
__________________
sedang ketiduran..
Reply With Quote
  #130  
Old 29-10-2009, 05:26 AM
acan acan is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (20)
Join Date: May 2009
Location: i'm here ~ -_-"
Posts: 19,526
Poster Rank: #93
Blog Entries: 3
Thanked 15 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ExAvantz View Post
"dah sunat ke blom ?"

da potong ke belum..?

__________________
sedang ketiduran..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 01:29 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE