Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Santai, Others

Santai, Others Santai, riadah, minta pertolongan ahli lain dan semua perbincangan yang tidak bersangkutan dengan forum lain. NO OFFTOPIC.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 17,129
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 47,342
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 35,115
More...
View Poll Results: Jika Saya Berketurunan Syed, Syarifah, Tengku, Raja, Megat.................
saya hanya memilih pasangan hidup dalam golongan keturunan sahaja 29 10.14%
saya tidak kisah untuk memilih pasangan yg bukan berketurunan sama 257 89.86%
Voters: 286. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools
  #71  
Old 19-10-2008, 03:03 PM
NEMO NEMO is offline
CG Super Hardcore

NEMO's Avatar


 
Trader Rating: (241)
Join Date: Jan 2007
Location: Balik modal dalam 6 bln..bisnes emas terbaru
Posts: 112,367
Poster Rank: #3
Thanked 1,001 Times
Active Level
My Mood:
Default

Kalau tengok anak anak perempuan Raja Brooke saja yang ada DAYANG, yang lelaki tak ada title apa apa pun.

1868 - 1917 H.H. Rajah Sir Charles Anthoni Brooke, Rajah of Sarawak.

Anak anak:
1) James Harry Brooke
2) Charles Clayton Brooke

3) H.H. Rajah Sir Charles Vyner de Windt Brooke
Anak anak:
i) Dayang Leonora Margaret
ii) Dayang Elizabeth
iii) Dayang Nancy Valerie

4) Captain H.H. Bertram Willes Dayrell Brooke
Anak anak:
i) H.H. Anthony Walter Dayrell Brooke
ii) Dayang Jean Margaret Palmer
iii) Dayang Elizabeth
iv) Dayang Anne Elaine Primula

5. Harry Keppel Brooke
6. Dayang Ghita Brooke
7. Esca Brooke-Daykin
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #72  
Old 19-10-2008, 03:04 PM
NEMO NEMO is offline
CG Super Hardcore

NEMO's Avatar


 
Trader Rating: (241)
Join Date: Jan 2007
Location: Balik modal dalam 6 bln..bisnes emas terbaru
Posts: 112,367
Poster Rank: #3
Thanked 1,001 Times
Active Level
My Mood:
Default

Megat

Megat is a hereditary title given to male descendants of the ancient Royal House of Pagar Ruyung. Its Minangkabau pronouncation is 'Magek' - derived from the word 'Maha Gaek' which means 'Great One'.

The female members of the family are given the hereditary title Puteri. Its Minangkabau pronouncation is 'Puti' which obviously means Princess.

The Megats and the Puteris are royalty by birth. However, it is a common practice to name a child with the titles Megat or Puteri whenever the mother is of Royal Blood (Raja or Tengku)and the father is a commoner. This is due to the fact that in Minangkabau tradition, the status of one's child will depend on their parents. As for Royalties, marrying a commoner is strictly forbidden. Hence, the seniority of the respective parent's families will determine the child's royal status.

The idea of having a Megat or a Puteri from a Royal mother and a commoner father was likely based on the lineage of the famous pioneer Megat in the Malay World - Megat Terawis. Megat Terawis was the first Bendahara of Perak and was known by the title Orang Kaya Bendahara Paduka Raja. He was the son of the Daulat Yang Dipertuan Pagar Ruyung. His descendants were holders of the Bendaharaship of Perak. One of his descendants, Megat Menjanas (Orang Kaya Bendahara Paduka Seri Maharaja), married Raja Shah Alam Sayong - a daughter of Sultan Muzaffar Shah II of Perak.

Obviously his descendants used the titles Megat and Puteri. Coincidently, the mother was a daughter of a Perak ruler, people have generalised the rule that for individuals with a Royal mother and a commoner father, have the right to use the titles Megat and Puteri for their children.

Therefore, it should be highlighted that the original usage of Megat and Puteri are strictly for the descendants of the Royal Pagar Ruyung lineage. The descendants of Megat Terawis the First Bendahara of Perak still (to this very day) use the titles Megat and Puteri for their names and their children's.

Some of the prominent members of the Megat Terawis family are:

Dato' Seri Dr Megat Khas Bin Megat Omar
Dato' Megat Yunus Bin Megat Mohd Isa
Dato' Megat Othman Bin Megat Mohd Ali
Dato' Megat Mahmud Bin Megat Ismail
Dato' Seri Megat Jaafar Bin Megat Yunus
Tan Sri Dato' Megat Zaharuddin Bin Megat Mohd Nor
Tan Sri Megat Junid Bin Megat Ayub
Datuk Dr Megat Burhainuddin Bin Megat Abdul Rahman
Dato' Seri Megat Najmuddin Bin Megat Khas
Dato' Megat Mohamed Abdul Wahab Bin Megat Abu Bakar
Megat Zaharuddin Bin Megat Shamsudin
Megat Abdullah Rafaie Bin Megat Marzuki
Megat Mohamad Mentaha Bin Megat Alias
Reply With Quote
  #73  
Old 19-10-2008, 03:05 PM
NEMO NEMO is offline
CG Super Hardcore

NEMO's Avatar


 
Trader Rating: (241)
Join Date: Jan 2007
Location: Balik modal dalam 6 bln..bisnes emas terbaru
Posts: 112,367
Poster Rank: #3
Thanked 1,001 Times
Active Level
My Mood:
Default

Wan dan Nik (Kelantan)

Once upon a time... kat Negeri Kelantan asal nya Sultan dia nama Raja Kumar. Tak tau dari mana asal nya Raja Kumar ni. Entah.. India kot? Dari keturunan Raja Kumar lah ada nya Cik Siti Wan Kembang. So, masa Cik Siti Wan Kembang ni jadi Raja (bukan seluruh Kelantan tapi cuma kat wilayah kat Timur Kelantan kot?), tempat dia tu jadi glamour lah. Banyak lah pedagang pedagang datang.

Dalam negeri Kelantan juga tapi wilayah yang lain nama nya Jembal... ada juga satu Raja kat sini. Ni lah cerita Raja Saadong tadi. Yang ni tadi cerita ambil angkat angkat buluh betung dengan dari mulut ikan. And anak anak dia mula dengan nama gelaran NIK.

Balik pada cerita Cik Siti Wan Kembang tadi... dia pun tak ada anak. So, dia ambil lah Puteri Saadong (konon nya memang cantik giler lah sampai Maharaja Siam datang kidnapped) jadi anak angkat and dia akan dapat jadi Raja untuk seluruh wilayah Cik Siti Wan Kembang and wilayah Jembal.

Dipendek kan cerita, lepas dia kena kidnapped oleh Maharaja Siam and kemudian dipulang kan ke Kelantan, dia gaduh lah dengan laki dia nama Raja apa entah. Masa gaduh gaduh tu laki dia ni mati terkena cucuk sanggul Puteri Saadong. Lepas tu Puteri Saadong lari kan diri and habis lah cerita Puteri Saadong kat sini.

Then, lepas tu baru mula Long Bahar (putera pada Raja Patani nama Wan Daim) jadi Raja kat Jembal. Kat sini lah mula nya keturunan WAN kat Kelantan. Actually Long Bahar tu keturunan WAN, tapi selalu nya if anak sulung automatic akan jadi LONG even tho' anak anak lain adalah WAN. Kira LONG tu nama panggilan lah. Then, anak Long Bahar dengan Wan Anom... nama dia Long Sulaiman ganti jadi Raja lepas Long Bahar tu meninggal. Kat sini Long Sulaiman tu guna nama gelaran LONG juga sebab dia anak WAN yang sulung. Anak Long Sulaiman nama dia Long Yunus yang lepas tu satu kan semua wilayah wilayah kat Kelantan and ishtihar diri dia sebagai Sultan Kelantan yang pertama.

So, itu lah cerita nya macam mana nama gelaran NIK and WAN ada kat Kelantan. NIK tu asal dari nama anak angkat Puteri Saadong yang dari buluh betung and mulut ikan. And WAN pula dari keturunan Long Yunus.
Reply With Quote
  #74  
Old 19-10-2008, 03:07 PM
NEMO NEMO is offline
CG Super Hardcore

NEMO's Avatar


 
Trader Rating: (241)
Join Date: Jan 2007
Location: Balik modal dalam 6 bln..bisnes emas terbaru
Posts: 112,367
Poster Rank: #3
Thanked 1,001 Times
Active Level
My Mood:
Default

Apa ada pada nama?

MEMILIKI nama dengan gelaran istimewa pasti memberi kelebihan, dan tidak kurang juga ‘tekanan’ khususnya bagi wanita yang dikatakan perlu bertemu jodoh dikalangan keturunan mereka semata-mata.

i-Kon cuba ‘menyelami’ identiti mereka yang mempunyai pangkal nama istimewa yang tidak dimiliki sebarangan orang dan berkongsi pandangan mengenai identiti mereka, asal usul keturunan dan pendapat mereka mengenai perkahwinan dalam keturunan mereka.

Nik Norma

PENUNTUT Ijazah Doktor Falsafah University of Canterbudy, New Zealand, Nik Norma Nik Hasan berbicara mengenai nama keluarganya yang mempunyai pangkal nama Nik di hadapan. Kata Nik Norma, dalam susur galur keluarganya mempunyai banyak gelaran nama dalam keluarga seperti Tengku, Tunku, Engku, Raja, Tuan, Che dan Nik, sekali gus mewarnai keturunan keluarganya.

Namun, beliau sendiri tidak dapat memastikan yang gelaran Nik pada nama keluarganya adalah dari kalangan keluarga di raja walaupun neneknya mempunyai gelaran Tengku. “Saya mewarisi nama Nik daripada ayah iaitu Nik Hasan Nik Yusuf walaupun ibu saya tidak mempunyai gelaran Nik.

“Apa yang saya difahamkan, gelaran Nik akan lupus dengan sendiri jika wanita bergelar Nik berkahwin dengan lelaki ‘biasa’,” katanya. Namun, katanya ada juga lelaki Nik yang tidak meneruskan tradisi meletakkan pangkal nama Nik pada anak mereka seperti yang dilakukan oleh bapa saudaranya. Apakah asal usul Nik?

“Dari apa diceritakan kepada saya, pada zaman Puteri Saa’dong (di selatan Thailand), ada seorang raja memerintah tidak memiliki cahaya mata. Justeru, raja berkenaan mengambil anak angkat lelaki.

“Seorang diperoleh dari buluh betung manakala seorang lagi daripada mulut ikan sebelah. Jadi, gelaran nama Nik ini diberikan kepada mereka sebagai membezakan dengan gelaran kerabat di raja lain,” katanya yang sehingga hari ini tidak pernah menikmati hidangan rebung dan ikan sebelah kerana kepercayaan yang mengatakan keturunan Nik tidak boleh menikmati kedua hidangan berkenaan.

Nik Norma berkata, dari kajian dari buku yang dilakukannya, ada juga pendapat yang mendakwa gelaran Nik berasal dari nama Tengku sekitar kurun ke-18 hingga ke-19 dan diteruskan sehingga kini. “Malah, ketika kakak saya ingin bersalin dia dikehendaki membentang kain kuning kerana dikatakan mudah ketika bersalin,” katanya yang gembira kerana memiliki gelaran Nik dan berharap dapat meneruskan tradisi nama gelaran itu kepada anaknya pada masa akan datang.

Aida

BERBEZA pula dengan Aida S Kadir, 36 yang tidak meletakkan nama Sharifah di pangkal nama, sedangkan bapanya adalah dari keturunan Syed. Nama sebenar bapanya ialah Sheikh @ Syed Abdul Kadir.

Kata Aida, susur jalur keturunan gelaran Syed dalam keluarganya ialah Sheikh @ Syed Abdul Kadir bin Sheikh @ Syed Omar bin Tunku Syed Abdul Rahman al-Qadri (Pembesar Linggi Negeri Sembilan) - pembesar Melayu zaman British.

Namun, bapanya juga tidak meletakkan nama Syed dengan alasan tidak mahu menunjuk-nunjuk kelebihan dan keistimewaan nama dimiliki keluarganya itu. Bagaimanapun, kata Aida, dua abangnya mengangkat sumpah untuk mendapatkan semula gelaran Syed dengan alasan untuk memelihara keturunan Syed pada generasi akan datang.

“Dari cerita bapa, saya dari keturunan al-Qadri dari Riau Sumetera, suku sakat yang membuka Negeri Sembilan. “Walaupun saya tidak memegang gelaran Sharifah, dua anak kembar saya yang berusia dua tahun dinamakan Putri iaitu Putri Maryam Idez Azlisham dan Putri Khadijah Idez Azlisham,” kata anak keempat dari lima beradik ini.
Reply With Quote
  #75  
Old 19-10-2008, 03:12 PM
my.name.is.nad my.name.is.nad is offline
Legendary Member

 
Trader Rating: (33)
Join Date: May 2008
Posts: 10,417
Poster Rank: #261
Thanked 6 Times
Active Level
My Mood:
Default

saya pun dari fasmily sharifah. but our family v2 open towards marriage yg tak de sh.. asalkan beriman berilmu hormat org tua and etc ...
Reply With Quote
  #76  
Old 19-10-2008, 03:13 PM
NEMO NEMO is offline
CG Super Hardcore

NEMO's Avatar


 
Trader Rating: (241)
Join Date: Jan 2007
Location: Balik modal dalam 6 bln..bisnes emas terbaru
Posts: 112,367
Poster Rank: #3
Thanked 1,001 Times
Active Level
My Mood:
Default

aku masih belum dapt info detail ttg keturunan merican...
Reply With Quote
  #77  
Old 19-10-2008, 05:42 PM
iorichee iorichee is offline
Super Active Member

iorichee's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 4,682
Poster Rank: #783
Thanked 11 Times
Active Level
My Mood:
Default

rajin nemo buat research ttg nama gelaran....
Reply With Quote
  #78  
Old 19-10-2008, 05:55 PM
azmimazda azmimazda is offline
Well-Known
Member

azmimazda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2007
Location: Terengganu-Kulaijaya
Posts: 6,776
Poster Rank: #501
Thanked 1 Time
Active Level
My Mood:
Default

rasanya benda ni masih wujud kot?? especially kalau yg pompuan ada title...
Reply With Quote
  #79  
Old 19-10-2008, 06:52 PM
eboss eboss is offline
CG Hardcore

eboss's Avatar

 
Trader Rating: (23)
Join Date: Nov 2007
Location: FRANCHISE QMATHS ENRICH CENTRE AKAN DIBUKA PM SAYA
Posts: 85,696
Poster Rank: #4
Thanked 1,873 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by NEMO View Post
Biasa kita dengar hubungan tidak direstui ibubapa setelah mendapati calon menantu berbeza keturunan. Walapun perkara sebegini dianggap terpencil, namun ia masih berlaku di zaman kini.

Contoh>> Syed akan mencari Syarifah...


Trend ini dilihat masih diteruskan atas beberapa faktor>>

1) menjaga nama baik keturunan
2) supaya nama keturunan dpt diteruskan utk anak/cucu...

Bagi lelaki yang berketurunan Syed, Tengku, Raja mungkin tiada masalah untuk mencari calon isteri..kerana nama keturunan masih dpt diteruskan pada anaknya...

Tetapi bagi wanita berketurunan Syarifah, Tengku, Raja.....soal keturunan membuatkan mereka terhad dlam memilih calon suami..

...Apa pendapat anda...terutama wanita yang berketurunan jika ada di CG ini???




antara komen orang ramai....

Saya seorang pentingkan keturunan namun bukan bermaksud saya seorang yang riak atau membezakan keturunan. Kita patut sayang kepada keturunan kita. - Syed Mohd Fakaruddin



Kalau si anak dah tau mak ayah nak keturunan syed atau sharifah.. cari jer dari keturunan dorang,.. jgnlah sibuk2 nak bercinta ngan org biasa.. lepas tu bila time mak atau ayah larang.. buat muka lembek kat awek dia.. tak leh lawan kata mak dan ayah... berdosa... kena ikut cakap dorang. Dia takpelah.. masa dah tak terbuang sbb lepas tu terus kawen.. yg awek nie tadi.. dah 5 thn buang masa...
- azlin



cam family aku,,mak sharifah,,ayah lak bkn syed... aku dgr citer dr akak aku,,dia kata family mak aku kureng bkenan ngan ayah aku sbb xder syed..tu yg kdg diorg xbp nk lyn ayah aku ms awal2 dlu..
tp skg masing2 dh agak berusia, n dh terlebih matang..baru leh trima ayah aku..

skg turn aku lak,,mkcik aku sbk suruh sedara carikan,,siap pesan kalo leh cari syed..tp aku jwb la,,aku bkn sharifah,,aku ikt ayah so btper nk carik syed... sbb kebyakan sedara belah mak aku nama syed,sharifah tu agak blagak..tp xsume ar..
- farah





ANTARA NAMA KETURUNAN YANG ADA DI MALAYSIA... SILA TAMBAH JIKA ADA..


SYED
SHEIKH
SAYYID
SYARIF
SYARIFAH
TENGKU
RAJA
MEGAT
ENGKU
KU
WAN
NIK
DAENG
PANGERAN
RADEN
WAN
macam ada yang tertinggal saja...sabah/sarawak/brunei ada keturunan juga seperti

AWANG
PENGERAN
__________________
USAHAWAN WWW.QMATHSMALAYSIA.COM BERMINAT? PM SAYA
Pelaburan LAGI HEBAT dari emas
Reply With Quote
  #80  
Old 19-10-2008, 08:01 PM
ladyboss ladyboss is offline
Active Member

ladyboss's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Nov 2006
Posts: 2,077
Poster Rank: #1859
Thanked 3 Times
Active Level
My Mood:
Default

kisah benar...memang ada yang nak anak2 kawin dgn keturunan mereka. Kawan saya dah 40++ (kak pah) tak kawin2 coz mak bapak suruh kawin ngan syed walaupun dulu masa wat degree ada teman di hati lelaki bukan syed.

La ni dia still kawan ngan teman lelaki dulu walaupun teman tu dah kahwin. Tak kesian ke kat anak wat camtu.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 08:24 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE