Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Forex > Forex Development Technique

Forex Development Technique This section discuss current development based on ideas of traders.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 24,096
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 54,717
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 42,069
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 20-09-2012, 03:19 PM
KepalaLutut KepalaLutut is offline
Junior Member

KepalaLutut's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 89
Poster Rank: #14935
Thanked 17 Times
Active Level
Default Teknik Scalping FAMA-APB


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


Sistem: FAMA-APB Scalping

Download Links:
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
(password: famaapbscalping)
Download Links (Revision-B-25/09/2012) :
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
(password:famaapbscalping)

TF: M5

Pair:
Terpulang kepada selera masing-masing, tetapi digalakkan untuk menggunakan pair yang mempunyai spread kecil seperti EU, UCHF, EJ dsb. Pun begitu, sistem ini pernah diuji pada crude/oil dan juga Gold (XAUUSD), dan memberi hasil yang agak menarik.

Indikator:
1. Kaufman Band with alert
2. MTF Moving Average
3. CCI
4. MTF Waddah Attar Explossion
5. Synergy Average Price Bar (APB) – Heiken Ashi
6. Candle Time & Spread (indi tambahan)

Setting penting untuk indikator:
Kaufman Band
PeriodAMA – 9
nFast – 2
nSlow – 30

MTF Moving Average
Timeframe – 60
MA Period – 50

CCI
Period – 14

MTF Waddah Attar Explosion
Sensitive – 150
Dead Zone Pip – 15
Explosion Power – 15
Trend Power – 15

Buy setup:
**Price mesti berada di atas MTF Moving Average
1. APB Bar berwarna biru
2. Dot warna hijau di Kaufman Band dengan line hitam sedikit 'mendaki'. Sekiranya line hitam masih mendatar, disyorkan supaya tidak membuka sebarang post.
3. Bar di Waddah Explosion mempunyai warna yang sama dengan titik di Kaufman Band (Dark Purple)
4. Line hijau di CCI telah memasuki zon +100, (pastikan telah betul-betul memasuki zon tersebut dan bukannya 'masih' di atas garisan pembahagi)

To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.



Sell apabila:
**Price mesti berada di bawah MTF Moving Average
1. APB bar berwarna merah
2. Dot warna chocolate di Kaufman Band dengan line hitam sedikit 'menurun'. Sekiranya line hitam masih mendatar, disyorkan supaya tidak membuka sebarang post. Price (APB) berada di atas line hitam
3. Bar di Waddah Explosion mempunyai warna yang sama dengan titik di Kaufman Band (Chocolate)
4. Line hijau di CCI telah memasuki zon -100, (pastikan telah betul-betul memasuki zon tersebut dan bukannya 'masih' di atas garisan pembahagi)


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.



Take Profit:
Terdapat dua kaedah TP, sama ada TP Tetap atau Trend Following TP
TP Tetap – 10 pip (4 digit broker) untuk semua pair. (100 pip untuk 5 digit broker)
Trend Following – Semua rules dipatuhi. Close post apabila rules tidak lagi selari. Rujuk bawah sebagai 'contoh':

Posisi – Buy
APB – biru
Kaufman Dot – Purple
Waddah Attar – Purple
CCI – telah keluar dari kawasan +100

Posisi – Sell
APB – Merah
Kaufman Dot – Purple
Waddah Attar – Chocolate
CCI – telah keluar dari kawasan -100

Stop Loss:
Sebaik-baiknya SL diletak di Previous High (untuk Sell position) atau Previous Low (untuk Buy position). Boleh juga tidak meletakkan sebarang SL dan melakukan 'Cut Lost' dengan 'follow trend', tetapi.. bak kata pepatah orang Afrika.. “risiko tanggungan sendiri sekiranya 'karan tiada, atau berukben/strimix/unifai buat hal, atau komputer meletup”


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.



Penerangan indikator
Kaufman Line
Dibangunkan oleh John Ehlers dan lebih dikenali sebagai FAMA (Following Adaptive Moving Average). Sesuatu yang menarik tentang FAMA adalah, sekiranya kita dapati bahawa Kaufman Line (line hitam) berada dalam keadaan mendatar (walaupun terdapat dot), trend adalah sangat lemah untuk kita membuat sebarang OP. Saya pastinya tidak akan membuka sebarang post sekiranya keadaan ini berlaku. Sekiranya APB merentas Kaufman Line (garis hitam), dan close di sebelah yang satu lagi, hampir pasti bahawa reversal sedang berlaku. Dinasihatkan juga untuk close mana-mana post yang berkenaan.

Indi ini didatangkan dengan alert. Setiap kali ada dot, maka ada lah alert-nya, terpulanglah pada kita sama ada nak OP ataupun buat 'pekakkkk' saja. Indi ini sangat 'gangnam style'! Dan merupakan ASAS UTAMA kepada sistem ini.

Pun begitu, indi ini hanya akan 'OK' jika diguna dengan 5 decimal broker. Sampai hari ni, saya masih heran. Bak kata Wan Kamaruddin NTV7, “Apa kejadahnya berlaku perkara sebegitu rupa??? sehinggakan menimbulkan aniaya kepada pengguna-pengguna 4 decimal broker, atau kejadahnya itu disebabkan permainan broker-broker 4 digit??? apa kejadahnya....!”.

Boleh lihat perbandingan dengan imej di bawah antara 5 decimal broker dengan 4 decimal broker (tarikh dan waktu yang sama). Dapat dilihat bahawa, 5 decimal broker (TF M5) lebih sensitif berbanding 4 Decimal Broker. Anda boleh kira 'dot' yang terhasil.


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.



MTF Moving Average
Masta Sedinho pernah menjelaskan tentang Multi Time Frame MA di thread ini..
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

Saya memilih untuk menggunakan MTF MA kerana, saya tak perlu lagi nak selak-selak di TF yang lain. Letak saja di TF yang saya sedang trade (dengan setting yang betul), dan pastikan sebelum OP, MTF MA telah dikenalpasti kedudukannya.

CCI
Commodity Channel Index (CCI) yang dibangunkan oleh Donald Lambert merupakan satu indi yang boleh digunakan untuk menentukan momentum pasaran semasa, atau keadaan overbought dan oversold, atau kebarangkalian berlakunya reversal. Saya menggunakan default setting (14) dan level +100/-100 untuk sistem ini. Sekiranya garis hijau berada di atas zon +100 ~ buy, dan sekiranya garis hijau berada di bawah zon -100 ~ sell. Indikator yang amat 'straight forward'.

MTF Waddah Attar Explosion
Waddah akan menunjukkan kekuatan satu-satu trend. Apabila saiz bar mula mengurang, maka trend telah menjadi semakin lemah, “which signals a potential exit,” kata orang Afrika.

Synergy Average Price Bar
Sejenis Heiken Ashi yang dipopularkan oleh Dean Malone
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
. Saya lebih suka menggunakan APB dari lain-lain 'jenis HA', kerana APB lebih hampir dengan candlesticks. Kebanyakan HA akan menunjukkan bar yang kadang-kala terrrrrramatlahhh jauhnya dari price yang sebenar. Indi dengan default setting. Takleh ubah-ubah, melainkan dengan mengubah mq4 kodnya. Tapi jangan gatai ubah laaa.. dah 'sedang molek' tuuu...

Candle Time & Spread
Ini merupakan indi tambahan semata-mata. Saya amat malas untuk menghafal 'spread' untuk setiap 'benda alah' yang saya trade, be it currency, commodity dan segala.. dan segala... Dengan adanya indi ini, hidup saya telah berubah dengan amat drastik. Saya mampu makan nasik sambil memakai kanta lekap, hanya kerana saya menggunakan indi ini. Hebat bukan? Cubalah kalau tidak percaya.

Apa cerita??
Sekiranya anda mahu menggunakan kaedah ini, pastikan anda mencubanya dalam demo akaun terlebih dahulu, dengan 5 Decimal Broker. Dan barang diingat, “risiko perniagaan adalah tanggungan sendiri”.

Dan sebarang idea untuk penambah-baikan amatlah dialu-alukan, malah akan dibelanja dengan secawan teh tarik gelas besar.

Last edited by KepalaLutut; 25-09-2012 at 05:51 PM..
Reply With Quote
The Following 12 Users Say Thank You to KepalaLutut For This Useful Post:
akira8456 (22-09-2012), akusS (21-09-2012), budak_karen (28-09-2012), cipakuk (21-10-2012), eday84 (25-09-2012), GhostTrader (22-09-2012), lanevi448 (22-09-2012), noman (27-09-2012), Pistol (21-09-2012), pressok (21-09-2012), rem.billion (22-09-2012), stolenmycoin (10-12-2012)
Paid Advertisement
  #2  
Old 20-09-2012, 03:21 PM
Faizudin Faizudin is offline
Super Active Member

Faizudin's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Apr 2011
Location: 3rd Rock From Sol
Posts: 3,991
Poster Rank: #949
Thanked 2 Times
Active Level
My Mood:
Default

Apa-apa hal Booking seat dulu
Reply With Quote
  #3  
Old 21-09-2012, 09:42 AM
KepalaLutut KepalaLutut is offline
Junior Member

KepalaLutut's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 89
Poster Rank: #14935
Thanked 17 Times
Active Level
Default Average Price Bar

Ini pulak saya tempek dari
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
, untuk kita lebih mengenali Average Price Bar.


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

Last edited by KepalaLutut; 21-09-2012 at 03:21 PM..
Reply With Quote
  #4  
Old 21-09-2012, 09:44 AM
wokyoh fx wokyoh fx is offline
Well-Known
Member

wokyoh fx's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2010
Posts: 6,961
Poster Rank: #486
Thanked 42 Times
Active Level
My Mood:
Default

park dulu..

tolong reserve untuk TT..
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
Reply With Quote
  #5  
Old 21-09-2012, 09:54 AM
KepalaLutut KepalaLutut is offline
Junior Member

KepalaLutut's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 89
Poster Rank: #14935
Thanked 17 Times
Active Level
Default

Cuba tengok pada chart EJ sekarang (9.50 pagi). Pair ini ada potensi untuk downtrend. Cumanya, masih ada dua benda yang belum settle.

[1] Kaufman Line masih mendatar, walaupun dah ada dot untuk sell di situ

[2] CCI masih belum memasuki zon -100.


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

Last edited by KepalaLutut; 21-09-2012 at 03:23 PM..
Reply With Quote
  #6  
Old 21-09-2012, 09:57 AM
ariel85 ariel85 is offline
Active Member

ariel85's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Jun 2011
Location: selatan MY
Posts: 784
Poster Rank: #4211
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

good job KepalaLutut
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
__________________
Be happy with what you have;while working for what you want;Remember, a happy and successful life begins with Allah and end with Allah
Reply With Quote
  #7  
Old 21-09-2012, 10:34 AM
KepalaLutut KepalaLutut is offline
Junior Member

KepalaLutut's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 89
Poster Rank: #14935
Thanked 17 Times
Active Level
Default Contoh yang sangat klasik

Ini contoh paling klasik sekali di 'Crude @ minyak'. Perhatikan semua indikator menunjukkan berlakunya uptrend. Tetapi, MTF MA (warna dark pink) berada di atas price, serta bergerak ke arah bawah. Ada beberapa tafsiran yang kita boleh buat jika berlaku keadaan camni:

[1] Resistant yang kuat di higher TF
[2] Kemungkinan besar berlakunya ranging
[3] Trend sebenar adalah DT, bukan UT

Dan, kita jangan ingat kalau dia break nanti, kita dah boleh lanyak semacam. Kita trade di lower TF (scalping) sedang trend sebenar berlaku di higher TF.

Jadi, kalau saya dalam keadaan ni, saya memilih untuk pegi mandi-manda, makan-makan, tengok tibi, layan FB.. dan semua-semua yang tak mendatangkan apa-apa faedah.
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


Kita takyah la nak trade dengan falsafah 'untung sabut timbul, untung batu tenggelam'. Bila nak bukak post tu, biarla kompiden sikit. Kita bukannya nak berjudi kan?
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

Last edited by KepalaLutut; 21-09-2012 at 03:24 PM..
Reply With Quote
  #8  
Old 21-09-2012, 03:02 PM
KepalaLutut KepalaLutut is offline
Junior Member

KepalaLutut's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 89
Poster Rank: #14935
Thanked 17 Times
Active Level
Default


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


Sambungan contoh crude pagi tadi...

Apabila MTF MA bergerak downtrend (ditanda dengan arrow warna perple) sedang price merentas ke atas, hampir pasti bahawa harga akan berada dalam keadaan ranging (ditanda dengan arrow hijau). Dalam keadaan ini, ada baiknya 'jangan buat apa-apa'.. ahhh.. lagipun hari ni kan ker Jumaat.. bawak-bawak berehat la.. Oppsss! sebelum lupa, chart ni hanya untuk tujuan pemahaman saja.

Last edited by KepalaLutut; 21-09-2012 at 03:25 PM..
Reply With Quote
  #9  
Old 22-09-2012, 06:59 AM
rem.billion rem.billion is offline
Super Active Member

rem.billion's Avatar
 
Trader Rating: (13)
Join Date: Sep 2007
Location: where the human live
Posts: 4,092
Poster Rank: #926
Thanked 2 Times
Active Level
My Mood:
Default

Terbaikkk Kepala ..Tut
__________________
The secret to success as a trader is find a very low risk method to enter the markets, and learn to wait......Peter Crowns.
Reply With Quote
  #10  
Old 22-09-2012, 01:16 PM
akira8456 akira8456 is offline
Well-Known
Member

akira8456's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Sep 2009
Location: kulim
Posts: 5,032
Poster Rank: #725
Thanked 7 Times
Active Level
My Mood:
Default

terima kasih TT,nak try minggu dpn
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 04:22 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE