Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Saving Investments

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 17,539
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 47,785
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 35,568
More...
  #7931  
Old 05-07-2012, 02:33 PM
2bz4money 2bz4money is offline
Well-Known
Member

2bz4money's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2006
Location: Kajang
Posts: 7,608
Poster Rank: #408
Thanked 1,302 Times
Active Level
My Mood:
Cool KliniKewangan

Quote:
Originally Posted by nazri proshopbowler View Post
Ooo..cmtu ceritanya. Maknanya bila nak terminate kitackena pastikan betul2 masa ygsesuai utk mengelakkan interest..
Bro Ikeda dah mengubah perspektif pelaburan ASB bukan hanya utk pelabur konservatif, malah juga sesuai kpd pelabur agresif dlm keadaan tertentu.

Namun kesesuaian strategi2 tu tertakluk kpd siapa diri anda. Manalah nak tahu, dlm perjalanan menuju destinasi terpaksa mengubah arah apabila tidak bersesuaian dgn profil diri dan matlamat kewangan. So, cubalah pegi KliniKewangan utk diagnos status kewangan anda..sumernya FOC dan DIY jer..

p/s: sila curi masa anda sendiri utk terima rawatan KliniKewangan..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #7932  
Old 05-07-2012, 04:16 PM
ikanpekasam ikanpekasam is offline
Active Member

ikanpekasam's Avatar
 
Trader Rating: (10)
Join Date: Sep 2011
Location: Selangor
Posts: 1,247
Poster Rank: #2923
Thanked 4 Times
Active Level
My Mood:
Default

kalau nak terminate loan ASB kena buat surat ke?
sebab lepas dpt bonus hujung tahun ni,ingat nak terminate loan RM30k tu.
usia loan tu hingga skrg baru 2tahun lebih.
dah tak mampu nak membayarnya.
__________________
Hikayat Ikan Pekasam.Read more...
OnLine Hours:9am to 5pm
Reply With Quote
  #7933  
Old 05-07-2012, 08:31 PM
nsr7777 nsr7777 is offline
Well-Known
Member

nsr7777's Avatar
 
Trader Rating: (10)
Join Date: Apr 2011
Posts: 5,743
Poster Rank: #609
Thanked 348 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by 2bz4money View Post
Bro Ikeda dah mengubah perspektif pelaburan ASB bukan hanya utk pelabur konservatif, malah juga sesuai kpd pelabur agresif dlm keadaan tertentu.

Namun kesesuaian strategi2 tu tertakluk kpd siapa diri anda. Manalah nak tahu, dlm perjalanan menuju destinasi terpaksa mengubah arah apabila tidak bersesuaian dgn profil diri dan matlamat kewangan. So, cubalah pegi KliniKewangan utk diagnos status kewangan anda..sumernya FOC dan DIY jer..

p/s: sila curi masa anda sendiri utk terima rawatan KliniKewangan..
klinik tu kt ne bang...
Reply With Quote
  #7934  
Old 05-07-2012, 09:01 PM
Kaneshiro Kaneshiro is offline
Normal Member

Kaneshiro's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2011
Location: Johor
Posts: 260
Poster Rank: #8328
Thanked 188 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by ikanpekasam View Post
kalau nak terminate loan ASB kena buat surat ke?
sebab lepas dpt bonus hujung tahun ni,ingat nak terminate loan RM30k tu.
usia loan tu hingga skrg baru 2tahun lebih.
dah tak mampu nak membayarnya.
aik, dapat bonus kenapa pulak nak terminate loan tu tuan, sayang ler. Kalau terminate pun berapa jer dapat. Bayar jer lah installment untuk tahun 2013 guna Dividen yang bakal dapat bulan JAN nanti. Baik modalkan duit BONUS tuan untuk tambah lagi LASB lagi rm50K ker,insyaAllah berbaloi2...
__________________
Risiko datang daripada melakukan sesuatu yg kita tidak ketahui - Warren Buffet
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Kaneshiro For This Useful Post:
ikanpekasam (11-07-2012), Niyang (05-07-2012)
  #7935  
Old 06-07-2012, 09:01 AM
seindahmawar seindahmawar is offline
Newbies

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2012
Posts: 7
Poster Rank: #37823
Thanked 1 Time
Active Level
My Mood:
Default

salam.maaf tanya.newbie.ader tak buku yg menceritakan tentang kewangan,cara pengiraan.sumber rujakan,for dummies. saya nak beli.kadang istilah dalam ni saya tak paham.cara pengiraan pun saya tak paham.ader saper leh bantu

Last edited by seindahmawar; 06-07-2012 at 09:46 AM..
Reply With Quote
  #7936  
Old 06-07-2012, 09:32 AM
IjanSmart IjanSmart is offline
Active Member

IjanSmart's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2010
Posts: 1,425
Poster Rank: #2597
Thanked 49 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by pertiwi View Post
Tanks atas penceraahan.maknanya kat sini,perlu kita pastikan jika .nak terminate lasbi harus pada awal bln..
Tidak semestinya juga,,kerana proses terminate adalah kerja bank yang tak ditetapkan masanya..adakalanya dari pengalaman saya seminggu dah selesai,,kadang2 dua minggu,3 minggu,sebulan,sebulan lebih..jadi bagi saya ia bergantung kepada pihak bank.
Kalau proses terminate selesai awal bulan kuranglah interest yg dikenakan berbanding hujung bulan..
__________________
http://www.facebook.com/pages/MASAD-...43343319011863
BERSATULAH SAUDARAKU SEISLAM

Last edited by IjanSmart; 06-07-2012 at 05:53 PM..
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to IjanSmart For This Useful Post:
pertiwi (07-07-2012)
  #7937  
Old 06-07-2012, 09:44 AM
ikeda ikeda is offline
Super Active Member

ikeda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,975
Poster Rank: #1283
Thanked 5,204 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by kentzige bruang View Post
salam, i'm back into forum. actually aku dh langgar rules forum n made 1 infraction. so, aku terpaksa la bermuhasabah dan berguru di tempat lain buat sementara waktu.

byk aku belajar dalam tempoh kena hukuman dari moderator cg ni. neway, forum ni tetap forum terbaik ever. proud 2 be ere. proud to know otai2 n rakan2 di sini.

dlm tempoh menyepi ni, aku fokus mantapkan blog yg aku buat untuk war2kan intipati thread ni, aku seringkali rujuk diorg ke forum ini untuk fahami sendiri dan sertai forum di sini.

yg pasti, sejak blog tu launch 9 jun 2012, 2312 views. rakan cg paling ramai view blog ni. rakan facebook yg kedua. tak kurang 50 org yg sudah ke bank untuk loan asb. tak kurang 10 orang sudah terus buat max. siap ada review investment method.

sy tak pandai nk ajar pelaburan tahap tinggi, jadi saya rujuk diorg terus ke sini. di sini bukan sekadar loan ASB sahaja yg dikongsi. yg penting, di sini kita diajar pelaburan berhemah dengan ilmu di dada.

thanx to all. n feel great to be back.
TQ for your support also..
Semoga thread ini dapat memberi manafaat kepada semua..
LASB hanyalah medium pelaburan yang dibincangkan,,asas asas seorang pelabur berhemah perlu di kukuhkan dgn mantap untuk menghadapi sebarang cabaran. Dan semestinya target kita adalah untuk Optimumkan segala peluang yang ada digunakan sebaik mungkin.

Dan juga kita sama sama belajar untuk menguatkan SHIELD kita terhadap persekitaran yang amat mencabar dan mencurigai kerana LANUN-LANUN dan LINTAH LINTAH darat yang menunggu saat anda LALAI dan ALPA dengan pelbagai skim/teknik/tawaran/perbandingan yang sungguh licik sekali..
Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to ikeda For This Useful Post:
joe10 (06-08-2012), kentzige bruang (06-07-2012), otaida00taj (06-07-2012)
  #7938  
Old 06-07-2012, 10:07 AM
kudinabc kudinabc is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2010
Posts: 520
Poster Rank: #5545
Thanked 2 Times
Active Level
Default

teruja...sgt bek....
nak survey...bank yg tawarkan LASB yg paling bek...kawan2 yg ada infor gtau la kat sini yek...tq...
Reply With Quote
  #7939  
Old 06-07-2012, 10:12 AM
Mestikaya2020 Mestikaya2020 is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2012
Posts: 192
Poster Rank: #9929
Thanked 4 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by ikanpekasam View Post
kalau nak terminate loan ASB kena buat surat ke?
sebab lepas dpt bonus hujung tahun ni,ingat nak terminate loan RM30k tu.
usia loan tu hingga skrg baru 2tahun lebih.
dah tak mampu nak membayarnya.
Saya nasihatkan tuan boleh rujuk teknik 2 yg tn ikeda tunjukkan.. guna balik div utk serve loan. Boleh teruskan lg tuh utk mendapatkan ROI yg tinggi
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Mestikaya2020 For This Useful Post:
ikanpekasam (11-07-2012)
  #7940  
Old 06-07-2012, 10:17 AM
ikeda ikeda is offline
Super Active Member

ikeda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,975
Poster Rank: #1283
Thanked 5,204 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by zaini_uitm82 View Post
salam,

saya nak share tentang LASB + CA CC punyo kaedah..

just simple jer kaedah nya.. bayar minimum outstanding setiap bulan (mayb CCRIS record tak baik sgt).. dapat dividen bayar semua outstanding tu.. tahun ke 2 ikut cara yang sama..

dan time terminate loan tu.. and kalau nilai surrender yang bank bagi sama dengan kiraan amortization tu.. maka bulih dapat more than 70% ROI..

aper2 pun.. yang saya bagi ni hanyalah calculation semata2.. kalau ada salah.. harap dapat betulkan..

ps :- nilai minimum payment tu mungkin berbeza untuk setiap bank, sila rujuk CC bank masing2..

Tq

link ---> http://perjalananku.com/?p=2583
http://www.carigold.com/portal/forum...0#post12072690

rujuk page tersebut..+- 50 pages ke depan/kebelakang membincangkan teknik CC terhadap ASB or LASB...

Semoga ilmu tersebut memberi manafaat semua..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 01:46 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE