Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Kuala Lumpur Stock Exchange (KLSE) > Stocks General Discussion

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 17,321
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 47,555
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 35,353
More...
Reply
 
Thread Tools
  #231  
Old 03-07-2012, 10:46 PM
2bz4money 2bz4money is offline
Well-Known
Member

2bz4money's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2006
Location: Kajang
Posts: 7,608
Poster Rank: #408
Thanked 1,302 Times
Active Level
My Mood:
Cool Buku ASB, Pengeras IPO Miti

Quote:
Originally Posted by warheadfx View Post
kenanga dah close SMF hari jumaat hari tu ... tak sempat nak arrange loan.. awal sangat close... pakai duit sendiri .. GasMSia pun masih hold lagi pun pakai duit sendiri ... insya allah profit ...

amin
itulah pasal Bro Warhead, kita x nak usik buku ASB, buat pengeras kaw2 punya bila apply IPO MITI lagi..next Astro, then Malakoff..
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to 2bz4money For This Useful Post:
warheadfx (08-07-2012)
Paid Advertisement
  #232  
Old 03-07-2012, 11:05 PM
Humanspider Humanspider is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2007
Posts: 663
Poster Rank: #4703
Thanked 7 Times
Active Level
Default

bagusla info bro FY, baru baca buku Adam Khoo dan Comrad Alvin Lim Mengenai Rahsia Pelabur Jutawan, samala info, cumanya kalau bagi tips share apa nak beli esok lagi bagus
Reply With Quote
  #233  
Old 05-07-2012, 02:53 PM
brain brain is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2008
Posts: 195
Poster Rank: #9833
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

salam tuan tuan,
nak tanya sikit,
let say saya beli shares rega rm1.55 and jual at rm1.56, kalau calculate, ni boleh kira untung ke?

macih.
Reply With Quote
  #234  
Old 05-07-2012, 02:59 PM
2bz4money 2bz4money is offline
Well-Known
Member

2bz4money's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2006
Location: Kajang
Posts: 7,608
Poster Rank: #408
Thanked 1,302 Times
Active Level
My Mood:
Cool Guna kalkulator

Quote:
Originally Posted by brain View Post
salam tuan tuan,
nak tanya sikit,
let say saya beli shares rega rm1.55 and jual at rm1.56, kalau calculate, ni boleh kira untung ke?

macih.
Wslm bro,
soklan tu tak jelas.. tiada nama saham, tiada bilangan saham. ada kos brokerage, clearing fees dan duti stem. Kalu nak tahu camna mengiranya klik 'IPO' kat siggy saya tu. Dalam post pertama ada calculator bole download. Smoga membantu
Reply With Quote
  #235  
Old 05-07-2012, 03:10 PM
brain brain is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2008
Posts: 195
Poster Rank: #9833
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

terima kasih tuan, ini amat membantu. nampaknya, kena tunggu lagi price naik at least ke rm1.6 above baru untung untuk 1,000 shares. tq tuan.
Reply With Quote
  #236  
Old 05-07-2012, 03:51 PM
2bz4money 2bz4money is offline
Well-Known
Member

2bz4money's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2006
Location: Kajang
Posts: 7,608
Poster Rank: #408
Thanked 1,302 Times
Active Level
My Mood:
Cool Target Price

Quote:
Originally Posted by brain View Post
terima kasih tuan, ini amat membantu. nampaknya, kena tunggu lagi price naik at least ke rm1.6 above baru untung untuk 1,000 shares. tq tuan.
Bro bole letak 3 sasaran harga TP sebagai panduan utk buat keputusan BUY/HOLD/SELL..

1. Hg Breakeven (BE @Balik Modal)- Harga beli yg meliputi kos2 saham termasuklah opportunity cost jika dilaburkan kat ASB.

2. Hg Jual (Untung) Cut Profit - ianya berapa peratus keuntungan yg dikehendaki dari BE.

3. Hg Jual (Rugi) Cut Loss - ianya berapa peratus kerugian yg sanggup diterima berdasarkan BE. Dalam keadaan terpaksa utk dijual bagi mengelakkan kerugian yg lebih besar.

Cth. Hg breakeven RM1.00, Cut profit RM1.20 (20% untung dari BE) dan Cut loss RM0.70 (30% rugi daru BE)
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to 2bz4money For This Useful Post:
kudut (02-08-2012)
  #237  
Old 05-07-2012, 07:00 PM
aiman27 aiman27 is offline
Super Active Member

aiman27's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2010
Posts: 4,310
Poster Rank: #857
Thanked 666 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Humanspider View Post
bagusla info bro FY, baru baca buku Adam Khoo dan Comrad Alvin Lim Mengenai Rahsia Pelabur Jutawan, samala info, cumanya kalau bagi tips share apa nak beli esok lagi bagus
aku pernah baca buku ini dl.. yg masih ingat dia ada bgtau utk long term leh beli saham yg syarikat monopoli sesuatu bisnes itu.
__________________
Perlu Tanya Sijil Halal Kalu Was2 utk bbuka di Hotel
Reply With Quote
  #238  
Old 07-07-2012, 08:16 PM
edy639 edy639 is offline
Active Member

edy639's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Dec 2007
Location: save our earth
Posts: 915
Poster Rank: #3719
Thanked 10 Times
Active Level
Default

salam sahabat,

mcm mana nak daftar sbg pelabur individu di miti? dulu ada form dlm portal miti, boleh apply direct. now open utk company/koop je.

portal info, individu tgu miti open, why? ada cara lain?

p.s.: penat cari info xdapat2
__________________
"If you don't stand for something, you will fall for anything"

---
Reply With Quote
  #239  
Old 08-07-2012, 11:48 AM
2bz4money 2bz4money is offline
Well-Known
Member

2bz4money's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2006
Location: Kajang
Posts: 7,608
Poster Rank: #408
Thanked 1,302 Times
Active Level
My Mood:
Cool Klik sini untuk saham khas miti

Quote:
Originally Posted by edy639 View Post
salam sahabat,

mcm mana nak daftar sbg pelabur individu di miti? dulu ada form dlm portal miti, boleh apply direct. now open utk company/koop je.

portal info, individu tgu miti open, why? ada cara lain?

p.s.: penat cari info xdapat2
Wslm bro,

cari kat siggy saya 'IPO', lepas tu
KLIK SINI UNTUK SAHAM KHAS MITI
Reply With Quote
  #240  
Old 08-07-2012, 04:16 PM
warheadfx warheadfx is offline
Active Member

warheadfx's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jun 2008
Posts: 2,262
Poster Rank: #1711
Thanked 270 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by 2bz4money View Post
itulah pasal Bro Warhead, kita x nak usik buku ASB, buat pengeras kaw2 punya bila apply IPO MITI lagi..next Astro, then Malakoff..
laju sangat close nya ... kita pun busy dgn kerja ... nak mencilok masa pun tak bernafas padahal Kenanga Investment tu depan ofis aku jer
__________________
~warhead~
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 01:04 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE