Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Saving Investments

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 24,074
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 54,679
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 42,041
More...
View Poll Results: Adakah ASB Loan cara paling selamat untuk mendapatkan pulangan yang tinggi.
Setuju 616 56.67%
Tidak setuju 197 18.12%
Tidak tahu 274 25.21%
Voters: 1087. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools
  #5411  
Old 01-07-2012, 11:05 AM
ayip ayip is offline
Active Member

ayip's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2009
Location: www.bicarajutawan.com
Posts: 2,216
Poster Rank: #1770
Thanked 356 Times
Active Level
Default

Br brborak dgn banker al-rajhi ttg housing loan..tp bkan tu yg sy nk sentuh..sy nk bangkitkn prbezaan produk islamik bank A dn bank B contohnya..

Menurut beliau..kdang2 ada sesetengah bank yg mgamalkn produk islamik..ttp dlm produknya itu byk brlakunya hidden cas..kos2 trsembunyi..kemudian dikenakn dgn interest yg tah pape tah..

Something wrong dgn pakej yg dikeluarkn..statement beliau brdasarkn pgalaman kerja di bank cimb, hong leong bank dan maybank...kini beliau bkerja di al-rahji bank
__________________


'Aku mampu berhujah dengan 10 orang yang berilmu tetapi aku pasti kalah dengan seorang yang jahil, kerana orang yang jahil itu tidak pernah faham landasan ilmu' - Imam Syafie -
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to ayip For This Useful Post:
tyntyde (10-07-2012)
Paid Advertisement
  #5412  
Old 02-07-2012, 12:13 PM
areff areff is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2008
Posts: 999
Poster Rank: #3525
Thanked 15 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by ayip View Post
Br brborak dgn banker al-rajhi ttg housing loan..tp bkan tu yg sy nk sentuh..sy nk bangkitkn prbezaan produk islamik bank A dn bank B contohnya..

Menurut beliau..kdang2 ada sesetengah bank yg mgamalkn produk islamik..ttp dlm produknya itu byk brlakunya hidden cas..kos2 trsembunyi..kemudian dikenakn dgn interest yg tah pape tah..

Something wrong dgn pakej yg dikeluarkn..statement beliau brdasarkn pgalaman kerja di bank cimb, hong leong bank dan maybank...kini beliau bkerja di al-rahji bank
ustaz zaharuddin pun ada cakap psl benda nie dulu, ada bank yg betul2 islamik dalam setiap produk mereka dan ada bank yang sekadar islamic luaran hanya tukar term2 yg konvensional kpd perkataan islamic..window islamic..
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to areff For This Useful Post:
tyntyde (10-07-2012)
  #5413  
Old 03-07-2012, 11:40 PM
frugaldedi frugaldedi is offline
Normal Member

frugaldedi's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2012
Posts: 494
Poster Rank: #5791
Thanked 35 Times
Active Level
Default

Kena bijak memilihlah selepas ini.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to frugaldedi For This Useful Post:
tyntyde (10-07-2012)
  #5414  
Old 03-07-2012, 11:52 PM
2bz4money 2bz4money is offline
Well-Known
Member

2bz4money's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2006
Location: Kajang
Posts: 7,787
Poster Rank: #407
Thanked 1,366 Times
Active Level
My Mood:
Cool

Quote:
Originally Posted by areff View Post
ustaz zaharuddin pun ada cakap psl benda nie dulu, ada bank yg betul2 islamik dalam setiap produk mereka dan ada bank yang sekadar islamic luaran hanya tukar term2 yg konvensional kpd perkataan islamic..window islamic..
perspektif UZAR terkini mengenai perkara ini adalah kita perlu menyokong produk2 perbankan Islam ini krn telah diperakukan oleh penasihat syariah bank masing2 yg begitu ahli dlm bahasa Arab dan fiqh..
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to 2bz4money For This Useful Post:
tyntyde (10-07-2012)
  #5415  
Old 10-07-2012, 12:11 AM
areff areff is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2008
Posts: 999
Poster Rank: #3525
Thanked 15 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by 2bz4money View Post
perspektif UZAR terkini mengenai perkara ini adalah kita perlu menyokong produk2 perbankan Islam ini krn telah diperakukan oleh penasihat syariah bank masing2 yg begitu ahli dlm bahasa Arab dan fiqh..
betul tue tuan, sy baru dengar ceramah beliau baru2 nie.. perlu sokong kerana perbankan islan telah melalui 3 tapisan penasihat syariah dan kalau berlaku yg tidak betul mereka la yang akan menjawab dengan Allah nanti...
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to areff For This Useful Post:
nsr7777 (17-07-2012), tyntyde (10-07-2012)
  #5416  
Old 17-07-2012, 08:31 AM
shahchenko shahchenko is offline
Active Member

shahchenko's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2011
Posts: 545
Poster Rank: #5442
Thanked 8 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by MrKacanG View Post
Aku tlg up tuk TT


salam...harap tuan2 CG dpt membantu..sy bercadang nak buat Loan ASB....tapi nak tanya, ini table yang digunakan sekarang ke?

Sebenanye, pada tahun 2010 dulu saya penah pegi maybank dan hantar permohonan untuk buat Loan ASB sebanyak 10k....tapi lepas tu maybank x panggil-panggil pun....mungkin sebab sikit sangat kot...so dorang x layan....nak tanya, tuan2 CG memang kalau sikit tak boleh ke?
Reply With Quote
  #5417  
Old 17-07-2012, 08:32 AM
Niyang Niyang is online now
CG Top Poster Club

Niyang's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2009
Posts: 25,069
Poster Rank: #54
Thanked 70 Times
Active Level
My Mood:
Default

bump.... reserve..
__________________
"Jika inginkan tempat di sisi Matahari, bersedialah utk terbakar"

"Kita memerlukan kegelapan untuk melihat Bintang"
Reply With Quote
  #5418  
Old 17-07-2012, 11:12 AM
Niyang Niyang is online now
CG Top Poster Club

Niyang's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2009
Posts: 25,069
Poster Rank: #54
Thanked 70 Times
Active Level
My Mood:
Default

bln depan dah start komitment heheheh... adoi... semak pale wei...
__________________
"Jika inginkan tempat di sisi Matahari, bersedialah utk terbakar"

"Kita memerlukan kegelapan untuk melihat Bintang"
Reply With Quote
  #5419  
Old 17-07-2012, 02:31 PM
potsmoker potsmoker is offline
CG Top Poster Club

potsmoker's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2007
Posts: 26,169
Poster Rank: #49
Thanked 17 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Niyang View Post
bln depan dah start komitment heheheh... adoi... semak pale wei...
Brp bro...
__________________
be good to have a good life

" Tidak HEBAT seseorang itu sekiranya dia hanya mahukan KESENANGAN "
Reply With Quote
  #5420  
Old 17-07-2012, 02:57 PM
Niyang Niyang is online now
CG Top Poster Club

Niyang's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2009
Posts: 25,069
Poster Rank: #54
Thanked 70 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by potsmoker View Post
Brp bro...
aku wat 50k dulu, monthly rm302 termasuk insurance... kalo ade rezeki kasi up skit.. hehehhe... amin... tgh ushar ASW,Tabung haji plak... sape ade info ek pasal 2 pelaburan tuh...
__________________
"Jika inginkan tempat di sisi Matahari, bersedialah utk terbakar"

"Kita memerlukan kegelapan untuk melihat Bintang"
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 10:22 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE