Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Historical, Myth, Legend

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 6,016
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 30,123
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 22,520
More...
Reply
 
Thread Tools
  #81  
Old 17-06-2012, 01:43 PM
TokCu TokCu is offline
Well-Known
Member

TokCu's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2011
Posts: 6,881
Poster Rank: #468
Thanked 460 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by radi4042 View Post
knp sir ibrahim masatu tak nak sign ek? means ada sesuatu yg tak kena...
kenapa sultan tu guna SIR...
siapa yang tulis tak nak sign tu
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #82  
Old 18-06-2012, 11:50 AM
dela snook dela snook is offline
Junior Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2012
Posts: 74
Poster Rank: #15778
Thanked 1 Time
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by ilyushin-stritzhy-17 View Post
Rahsia ahli Umno no. # 000006


MOD. Nie cite sejarah. So jgn ubah ke seksen lain... Even politik pun adalah sejarah. Jgn naif sangat... terima kaseh!...


Umno kini dikenali sebagai parti perkauman Melayu dengan namanya yang berbahasa Inggeris. Namun benarkah Umno itu sendiri parti Melayu ? atau ditubuhkan untuk mewarisi kerajaan penjajah.


Ketika jejak sejarah SAMM ke Johor baru ini, telah bertemu dengan perbagai orang dan meneliti perbagai bahan berkaitan sejarah. Kami telah menemui bukan sahaja sejarah Bukit Kepong malah lebih dari itu. Sememangnya banyak sangat yang dipendam dari pengetahuan umum. Sdr. Ezad antara yang menyertai konvoi SAMM ke Johor ialah seorang penggemar sejarah. Beliau telah berkongsi beberapa dokumen dan penemuan sejarah yang beliau temui. Beliau dan sahabatnya ada mengendalikan sebuah blog yang dikenali sebagai untoldhistoryofmalaysia yang banyak mendedahkan perbagai bahan sejarah terpendam.

Salah satunya ialah rahsia ahli nombor 6, ketika penubuhan Umno itu sendiri. Umno telah ditubuhkan dengan keahlian bukan Melayu. Ahli nombor 6 ini seorang doktor perubatan dan bukan Melayu. Dia merupakan anak kepada British and Indian descendants, berasal dari Alor Gajah, Perak.


Sedikit latar belakang,Sir Harold McMichael pada tahun 1945 telah ditugaskan oleh 'London' untuk mendapatkan tandatangan semua raja-raja Melayu tetapi bila bertemu dengan DYMM Sultan Ibrahim (Johor), baginda Sultan telah tidak mahu menandatangani perjanjian tersebut. Tanpa tandatangan Sultan Ibrahim sudah tentu perjanjian tersebut tidak bernilai. Perbagai helah digunakan termasuk mempengaruhi anak Sultan Ibrahim.



ketika inilah ahli pengasas Umno dengan keahlian nombor 6 itu muncul.


Sultan sememangnya berkeras tidak mahu menandatangani perjanjian tetapi Dato' Onn pengasas Umno berusaha bersungguh - sungguh memujuk Sultan Ibrahim sehingga menggunakan Dr. Paglar yang sememangnya rapat dengan Sultan.



Akhirnya Dr Paglar berjaya menggunakan pengaruhnya untuk mendapatkan tandatangan Sultan bagi pihak McMichale. Kemudian Umno pun ditubuhkan di Istana Johor dan Dr. DR. CHARLES JOSEPH PEMBERTON PAGLAR diberi keahlian UMNO bernombor # 000006


Persoalanya kini
1.apa asas penubuhan UMNO ?

2.Umno tubuh dengan antara pengasasnya bukan Melayu?

3.perjanjian apa yang sungguh - sungguh diusahakan untuk tandatangan Sultan itu ?

4. Adakah benar teori ketika desakan kemerdekaan makin kuat, British telah haramkan semua organisasi yang desak merdeka dan tangkap serta buru semua yang terlibat mendesak merdeka. Maka dirancang tubuhnya sebuah organisasi untuk menyamar sebagai pejuang.

Kalau nak tubuh organisasi baru ciptaan British tentu susah nak yakinkan orang ramai, Maka British telah membuat satu perjanjian untuk tubuh malayan Union. British tahu penduduk tanahair ini tidak akan setuju dengan malayan Union khususnya orang Melayu dan peluang inilah untuk memunculkan tokoh-tokoh dan organisasi baru ciptaan mereka untuk mewarisi pemerintahan negara ini ?





PS0: Kalau rasa info bermanfaat sila clik THANKS!... ekekekekee...

PS: harap berforum kurangkan caci maki politika. Almaklum... nie section SEJARAH... Myth and Legend... Harap berdebat secara matang... tq...

PS2: Just curious... nama inggeris... kenapa?... kenapa tak letak nama keMelayuan?... pelik... pelik...

PS3: Sapa dapat jawab???... soalan cik shima keri...





terkejot den...kat ne dpt fakta sejarah nie?
Reply With Quote
  #83  
Old 18-06-2012, 11:54 AM
aimimun aimimun is offline
Active Member

 
Trader Rating: (7)
Join Date: Feb 2011
Posts: 581
Poster Rank: #5019
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

mcm ada satu kuasa lain yg control time2..
illuminati ker???
Reply With Quote
  #84  
Old 18-06-2012, 12:02 PM
neceolite neceolite is offline
Active Member

neceolite's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2007
Posts: 1,978
Poster Rank: #1895
Thanked 2 Times
Active Level
My Mood:
Default

Info ni macam pernah baca kat forum CARI ja...TT amik dari sana ka.... Tapi macam mana TT nak jawab kena ban sebulan ...
Reply With Quote
  #85  
Old 20-06-2012, 11:52 AM
RikiRaikonnen RikiRaikonnen is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 111
Poster Rank: #12992
Thanked 0 Times
Active Level
Default

baguslah share sejarah..
Reply With Quote
  #86  
Old 22-06-2012, 02:46 AM
qubs qubs is offline
Well-Known
Member

qubs's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2010
Posts: 6,815
Poster Rank: #478
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

misteri tetap misteri
Reply With Quote
  #87  
Old 29-04-2013, 11:18 PM
green_maskman green_maskman is offline
Super Active Member

green_maskman's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2010
Posts: 4,492
Poster Rank: #799
Thanked 149 Times
Active Level
My Mood:
Default

misteri......................................
Reply With Quote
  #88  
Old 29-04-2013, 11:48 PM
jimie86 jimie86 is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jan 2011
Posts: 1,169
Poster Rank: #2987
Thanked 23 Times
Active Level
My Mood:
Default

dulu nenek moyang menyokong tok janggut, mat kilau & pejuang melayu menentang british..alih2 cucu plak pi ikot cara hidup british sampai la ni..something fishy there..cicit mula merenung sejenak...who r we follow..?
Reply With Quote
  #89  
Old 30-04-2013, 11:20 AM
bomoh_internet bomoh_internet is offline
Junior Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2012
Posts: 74
Poster Rank: #15782
Thanked 0 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by naz0203 View Post
kasi tutup ini thread.. inilah punca perbalahan kita sesama melayu..
jgn jadikan alasan "sebagai sejarah"...
depa nie suka gaduh.. so, jgn bg peluang kepada mereka utk gaduh. atau bro mmg sengaja?
haha... aku stuju... yg buta sejarah terus jd pakar sejarah.. pakai citer2 khabar angin utk buat sejarah.. kalau stakat guna air liur bleh la.. sejarah ada banyak cara utk dibuktikan...
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 01:10 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE