Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Saving Investments

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 24,074
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 54,679
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 42,041
More...
  #5411  
Old 27-02-2012, 12:03 PM
General Juhziz General Juhziz is offline
Well-Known
Member

General Juhziz's Avatar
 
Trader Rating: (13)
Join Date: Apr 2010
Location: Ijok-Kuala Selangor
Posts: 7,392
Poster Rank: #445
Thanked 166 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Omeg View Post
Susah betul loan asb nak lulus sekarang. baru-2 ni apply loan asb rhb 30k tapi tak lepas. Baru plan nak optimumkan OPM 230k. Minta nak bayar advance pun tak jalan. betul-2 dia org tengok base on payslip
side income tapi xd payslip membantu x???
__________________
Afiq Syazwan
CSE Maybank Tapah..0193633657
(ASB & Home financing maybank islamic)
Tiada 5% utk permohonan ats lasb 200k !!
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #5412  
Old 27-02-2012, 02:09 PM
FaridZainol FaridZainol is offline
Active Member

FaridZainol's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2009
Posts: 1,821
Poster Rank: #2141
Thanked 56 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ikeda View Post
Jika mampu dan pandai gunakan teknik 1 dan 2 se-elok mungkin,,maka proceed lah..dan pastikan selalu intact perancangan anda..
Terima kasih Tuan Ikeda....nk kena balik plan balik ni sebaik mungkin
__________________
"The greatest discovery of mankind is that one can change his life by changing his attitude".
Reply With Quote
  #5413  
Old 27-02-2012, 08:27 PM
ikeda ikeda is offline
Super Active Member

ikeda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,977
Poster Rank: #1302
Thanked 5,293 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by serai View Post
aku sign agrement 23hb2 stat bayar 1hb4..rugi sebulan bulan 3..mcm ne tuh
Anda tidak rugi jika sedemikian..
Dan jika sijil dibeli bulan ini(esok or lusa) anda akan entitle div bulan march..
Reply With Quote
  #5414  
Old 27-02-2012, 08:35 PM
ikeda ikeda is offline
Super Active Member

ikeda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,977
Poster Rank: #1302
Thanked 5,293 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Omeg View Post
Susah betul loan asb nak lulus sekarang. baru-2 ni apply loan asb rhb 30k tapi tak lepas. Baru plan nak optimumkan OPM 230k. Minta nak bayar advance pun tak jalan. betul-2 dia org tengok base on payslip
Bukan sahaja LASB susah...Loan Rumah pun ketat jugak..
Sekarang menjadi hot topic surat khabar,,,Loan Kereta yang diketatkan menjadi kecoh semua pihak..
Begitu jugak lah dengan Credit Card,,application menjadi begitu ketat sekali..
Dan tak lupa produk yang menjadi PISANG GORENG iaitu PL pun tak terkecuali..

Sejauh mana BNM boleh bertahan dengan polisi mereka,,sama sama kita saksikan..
BNM menyalahkan bank tempatan kerana salah faham,,,bank tempatan pula menyatakan itu adalah garis panduan BNM...Kedua-dua pihak tidak pernah duduk semeja supaya kekeliruan terurai 1 persatu..

Semoga selamat semua..
Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to ikeda For This Useful Post:
camelactive (28-02-2012), IjanSmart (28-02-2012), otaida00taj (28-02-2012)
  #5415  
Old 28-02-2012, 02:17 AM
matsalleh matsalleh is offline
Normal Member

matsalleh's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2009
Posts: 103
Poster Rank: #13941
Thanked 0 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by adiwira View Post
ok dah send inbox ke email bro semua. termasuk admas137. tq
bro adiwira kalu boleh e-mail ko kawe skali..mnasuhaili@yahoo.com.
Reply With Quote
  #5416  
Old 28-02-2012, 04:50 AM
ThePazlie ThePazlie is offline
Newbies

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2012
Posts: 6
Poster Rank: #40028
Thanked 1 Time
Active Level
Default

memandangkan tiada siapa pon jawab my previous question, izinkanlah saya bertanya soalan lagi ya.. betoi ka sekarang nie susah nak buat loan ASB (islamic)?
Reply With Quote
  #5417  
Old 28-02-2012, 08:19 AM
student student is offline
Super Active Member

student's Avatar
 
Trader Rating: (50)
Join Date: Jun 2008
Posts: 4,714
Poster Rank: #797
Thanked 19 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ThePazlie View Post
memandangkan tiada siapa pon jawab my previous question, izinkanlah saya bertanya soalan lagi ya.. betoi ka sekarang nie susah nak buat loan ASB (islamic)?
dah keluar semula ke loanasb islamik?
__________________
Quote:
Reply With Quote
  #5418  
Old 28-02-2012, 11:23 AM
ikeda ikeda is offline
Super Active Member

ikeda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,977
Poster Rank: #1302
Thanked 5,293 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by airil View Post
Bro Ikede,
Tima kasih sudi continue. Saya masih ada kecelaruan & persoalan sikit.

How to make your cash work more than 7.5%...menarik ni...nanti2 bro free, boleh continue bab ni pulak?
Kecelaruan tuan akan hilang sekiranya Sandaran Sijil tersebut tiada dalam hidup anda...

Anda kena fahami effective rate from 5% flat rate..8.59% utk 10tahun...
Dan jika 20tahun effective ratenya adalah 7.89%..

Pendapatan ASB hanyalah -+7.5% sahaja,,,

Dan jika 47,000 cash tersebut anda park dalam ASB dan setiap bulan anda keluarkan 588 untuk serve PL sandaran sijil tersebut..anda akan stuck pada akhir tahun ke-9...

Contohnya...
Tahun pertama
Bulan Baki Pro-rate div
1 46412 290.075
2 45824 286.4
3 45236 ***.725
4 44648 279.05
5 44060 275.375
6 43472 271.7
7 42884 268.025
8 42296 264.35
9 41708 260.675
10 41120 257
11 40532 253.325
12 39944 249.65
Total div 3238.35
.
.
.
.
.
.
.
seterusnya sampai tahun ke-9
Tahun ke-9
Bulan Baki Pro-rate dividen
1 6531.411723 40.82132327
2 5943.411723 37.14632327
3 5355.411723 33.47132327
4 4767.411723 29.79632327
5 4179.411723 26.12132327
6 3591.411723 22.44632327
7 3003.411723 18.77132327
8 2415.411723 15.09632327
9 1827.411723 11.42132327
10 1239.411723 7.74632327
11 651.4117233 4.07132327
12 63.41172326 0.39632327
Total div 247.3058792

Pada awal tahun ke-10 selepas anda ada baki hanya 63.40+247.30 =310.70..sahaja ....sedangkan setiap bulan pada tahun ke-10 anda perlu menjelaskan HUTANG anda dengan BSN sebanyak 588 sebulan..

Dan jelas disini anda sudah masuk perangkap BANK BSN...
Iaitu tanpa berbuat apa-apa(50k dormant dalam ASB) anda tidak akan CELARU...
Dan dengan Sandaran Sijil ini anda akan CELARU samada sekarang or tahun ke-10 nanti...

Semoga anda tidak KECELARUAN...
Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to ikeda For This Useful Post:
airil (28-02-2012), otaida00taj (28-02-2012), ridzuansv (11-09-2013)
  #5419  
Old 28-02-2012, 02:41 PM
ikanpekasam ikanpekasam is offline
Active Member

ikanpekasam's Avatar
 
Trader Rating: (10)
Join Date: Sep 2011
Location: Selangor
Posts: 1,273
Poster Rank: #2932
Thanked 4 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Omeg View Post
Susah betul loan asb nak lulus sekarang. baru-2 ni apply loan asb rhb 30k tapi tak lepas. Baru plan nak optimumkan OPM 230k. Minta nak bayar advance pun tak jalan. betul-2 dia org tengok base on payslip
tapi,wife aku tambah lagi 50k lepas pulak.dulu dah ada 30k
yg peliknya wife aku dah setahun tak kerja.
buat kat rhb
__________________
Hikayat Ikan Pekasam.Read more...
OnLine Hours:9am to 5pm
Reply With Quote
  #5420  
Old 28-02-2012, 06:27 PM
snake_eye snake_eye is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2011
Posts: 157
Poster Rank: #11194
Thanked 24 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by General Juhziz View Post
side income tapi xd payslip membantu x???
side income ape tu bro?bleh share?
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 10:23 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE