Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > TRADING ZONE, CLASSIFIEDS & MARKETPLACE > Trading Zone > General Stuffs & Products

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 27,099
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 57,725
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 44,686
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 03-02-2012, 11:55 PM
ilhamic ilhamic is offline
Well-Known
Member

ilhamic's Avatar
 
Trader Rating: (15)
Join Date: Dec 2009
Posts: 7,003
Poster Rank: #491
Thanked 49 Times
Active Level
My Mood:
Default Dinar Emas Kelantan Untuk Dijual

Assalamualaikum...




Mengapa perlu simpan dinar emas?

Dengan 27-45% Kadar Keuntungan Setahun,
Ia Satu-Satunya Bentuk Pelaburan Di Muka Bumi Ini Yang TERBAIK.
Dan Lebih Baik Lagi Anda Tak Perlu Risau Langsung Tentang Risiko Kerugian...

Jika anda fikir pelaburan ASB dengan pulangan 8.5% setahun adalah terbaik dan terjamin,
FIKIRKAN pula pelaburan EMAS dengan pulangan 27-45% setahun yang 'LEBIH TERJAMIN' nilainya.

Kemerosotan nilai wang kertas(inflasi) yang berlaku di serata dunia pada hari ini,
sepertimana yang anda semua tahu, seharusnya menjadi iktibar dan pedoman untuk
menyimpan dan menambah simpanan emas kita.








Saya ada menjual dinar emas Kelantan(KGT),
KGT singkatan kepada 'Kelantan Gold Trade'.

Simpanlah buat koleksi,
untuk hantaran perkahwinan,
hadiah harijadi kepada kekasih hati ke dll.

Dinar Emas Kelantan(KGT) ini satu2nya dinar emas yang diiktiraf oleh Kerajaan Negeri Kelantan,
sebagai urusan muamalah diKelantan, atau mana-mana tempat yang menerima dinar dan dirham. Anda dapat
kenal pasti syarikat/kedai yg menerima dinar dan dirham, jika terpapar sticker seperti dibawah ini.



Harga Dinar Emas?..

Anda boleh semak harga yang sentiasa naik,
jarang sekali turun, kalau turun pun sedikit jer.
Hari ni turun sikit, esok naik banyak.
Kalau tengok graf pun, anda dapat tengok cara kenaikanya.


Harga Saya Jual?..

Harga diatas merupakan harga yang ditetapkan oleh pengeluar kepada agen2..

Jadi, dengan saya, dapat diskaun RM2 je daripada harga diatas dan kos pos laju PERCUMA !

COD pun boleh di area Bachok, Kota Bharu, Pasir Puteh dan Kubang Kerian.

Buat masa sekarang bulan 5/2012 saya berada di Kedah, coverage Changlun, Jitra dan Alor Setar


Semak harga dimana?

Boleh semak di web ini www.islamicmint.com.my,
boleh disemak selepas jam 12 tengah malam setiap hari.


Takut kena SCAM?..

Tengoklah trader rating saya, semua positif..hehe
Dan juga, Saya akan PM kan, link FB personal sy atas permintaan anda..


p/s: kepada tetamu CG boleh emel sy di ilhamjutawan[@]gmail.com ->buang tanda []




__________________________________________________ _____________________________
UPDATE
__________________________________________________ _____________________________

Bandingkan, ini harga setahu setengah yg lepas,
papan kenyataan ini masih wujud dipamer dan dijadikan
rujukan kepada penjual Pasar Siti Khadijah di Kota Bharu Kelantan.



Quote:
SILA PM/ SMS UNTUK BEST PRICE !!

Last edited by ilhamic; 01-10-2012 at 08:58 PM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 03-02-2012, 11:58 PM
ilhamic ilhamic is offline
Well-Known
Member

ilhamic's Avatar
 
Trader Rating: (15)
Join Date: Dec 2009
Posts: 7,003
Poster Rank: #491
Thanked 49 Times
Active Level
My Mood:
Default

"Tiga tahun lepas, ana beli 1 dinar harga RM380. Sekarang ni harga dia lebih kurang RM600!" - Saifudin

Saya terus ambik calculator handphone dan kira return on investment (ROI). Sahabat saya tu, dia beli beberapa keping dinar untuk maskahwin tiga tahun lepas. Saya congak-congak, ROInya 18% setahun! Wah... ini lagi bagus dari Tabung Haji, ASB, dan juga unit trust!

Oh, apa yang sahabat saya bagi tahu sementara tunggu buka puasa di Su Tom Yam, Kota Bharu membuatkan rasa ingin tahu pasal pelaburan emas semakin membuak-buak.

Dinar Emas atau Tabung Haji?

Sejak Kelantan lancarkan Dinar Kelantan beberapa tahun dulu, selalu terfikir samada nak biarkan saving dalam Tabung Haji atau nak beli dinar emas?

Saya memang yakin melabur dengan cara beli dinar emas lebih berbaloi berbanding simpan di Tabung Haji. Dividen Tabung Haji cuma sekitar 5% setahun, tapi dinar emas, nah tengoklah perbezaan dia. Dan satu lagi, kalau simpan dinar emas, risiko inflasinya ialah 0%! Kita tak perlu takut dengan inflasi yang agak merisaukan setahun dua kebelakangan ni.

Inflasi: Antara Dinar dan Duit Kertas

Ikut pada pembacaan saya, zaman Nabi dulu, seekor kambing nilainya 1 dinar emas, tapi sekarang, nilai seekor kambing masih tetap 1 dinar emas! Wah... dinar emas tak terjejas dengan inflasi sejak 1,400 tahun lalu!

Tapi kalau duit ringgit, nilai inflasi sebenar lebih kurang 10% setahun. Bayangkan tahun 80-an dulu, duit belanja budak sekolah cuma RM0.50 - RM1.00 sehari. Tapi sekarang, RM2.00 - RM3.00 baru cukup untuk beli makanan waktu rehat! Inflasinya lebih kurang 200% dalam masa 20 tahun!

Simpan Duit Dalam Bentuk Emas Fizikal

Balik KL lepas raya, saya teruskan 'kajian' saya pasal dinar dan pelaburan emas. Saya rujuk blog Husam Musa dan juga beberapa website lain yang saya rasa boleh pakai. Justifikasi YB Husam dan Kerajaan Kelantan tentang kenapa perlunya dinar emas sangat masuk akal.

Dinar (emas) tahan inflasi. Tak perlu takut pada kegawatan ekonomi. Ia tetap laku di mana sahaja seluruh dunia pada bila-bila masa kalau berlaku peperangan. Dan emas, adalah aset yang sangat mudah dicairkan, sama seperti duit juga. Pendek kata, nilai kekayaan kita tak akan tergugat kalau kita simpannya dalam bentuk dinar, atau dengan kata lain simpankannya dalam bentuk emas fizikal!

Oh, saya dah buat azam, nak tukarkan sebahagian besar simpanan 'kecemasan' kami ke dalam bentuk dinar emas.

Masalah Nak Dapatkan, dan Tempat Simpan

Tapi masalahnya ialah;
Kat mana nak beli dinar di KL ni? Takkan nak beli di Kelantan, lepas tu bawa balik ke KL? Nanti kena rompak tengah jalan... huh... risiko tu...
Macam mana cara nak beli dinar? Katanya, stok Dinar Kelantan selalu habis macam pisang panas? Kalau nak beli, kena telefon dulu. Uh... susah tu.. takkan nak pesan orang lain tolong belikan.
Kat mana nak simpan? Kalau simpan kat rumah, wah... risikonya tinggi. Nanti jadi sasaran perompak pulak. Kalau tak pun, takut terlupa letak kat mana-mana. Aduh...

Duit Kertas Tiada Nilai Sebenar

Hati saya makin tak senang. Takut duit simpanan dimakan inflasi. Dividen Tabung Haji cuma 5%, tapi kadar inflasi 10% setahun. Makin tahun, makin menyusut nilai simpanan saya. Makin rendah kuasa belinya. Dan bila fikir jauh lagi, kalau berlaku peperangan, duit kertas dah tak bernilai satu sen pun macam kes mentua YB Husam Musa di blog beliau di sini.

"Saya teringat Gemulah ayah mertua saya, dia pernah menceritakan kepada saya yang ketika Jepun mendarat di Sabak, dia berumur 14 tahun. Dia sudah tidak bersekolah, kerana dia tak naik-naik kelas, terpaksa mengulangi kelas satu untuk 3 tahun berturut-turut. Dia meminta modal dari emaknya untuk memulakan perniagaan, emaknya telah memberi dia sekeping emas pound duit Amerika yang sudah diikat menjadi kancing baju. Dia jual kancing baju itu dan memulakan perniagaan menggunakan perahu di sungai Kelantan. Dia mula-mulanya berniaga budu. Perniagaannya berkembang, di akhir pemerentahan Jepun dia sudah berniaga macam-macam termasuklah atap dan balak di sepanjang Sungai Kelantan. Di waktu pemerentahan Jepun ini, antara teman yang ditemui di Kota Bharu ialah Almarhum Raja Perlis, baginda ketika itu berniaga manisan (gula melaka) menggunakan basikal.

Apabila Jepun menyerah kalah, dia memiliki berguni-guni duit gambar pohon pisang yang dikeluarkan oleh pihak Jepun di sini. Duit itu sudah tidak laku lagi. Hanya layak dibuang di umbi pisang. Dia jatuh miskin sekali lagi.

Ayah mertua saya sempat mengalami dua kali kejatuhan pemerentahan, pemerentah British dan Jepun. Walaupun kuasa barat kalah di Semenajung, tetapi duit pound Amerika tetap laku, kerana ianya emas. Kali kedua duit Jepun tidak laku langsung selepas kejatuhan Jepun; kerana ianya kertas." - YB Husam

sumber: mohd zulkifli

Last edited by ilhamic; 13-02-2012 at 01:07 AM..
Reply With Quote
  #3  
Old 03-02-2012, 11:59 PM
ilhamic ilhamic is offline
Well-Known
Member

ilhamic's Avatar
 
Trader Rating: (15)
Join Date: Dec 2009
Posts: 7,003
Poster Rank: #491
Thanked 49 Times
Active Level
My Mood:
Default

Testimoni Dari Pembeli & Bakal Pembeli


Quote:
Originally Posted by mraziz View Post
saya da compare harga tt ngan harga company lain yang jual dinar..harga tt lebih rendah..best2..hehe

free bump untuk tt

Last edited by ilhamic; 16-02-2012 at 09:37 AM..
Reply With Quote
  #4  
Old 04-02-2012, 12:00 AM
CH4 CH4 is online now
Legendary Member

 
Trader Rating: (53)
Join Date: Nov 2010
Location: Sila isi tempat __________________________________
Posts: 18,028
Poster Rank: #105
Blog Entries: 1
Thanked 465 Times
Active Level
My Mood:
Default

Harga ......berapa tt
Reply With Quote
  #5  
Old 04-02-2012, 12:06 AM
ilhamic ilhamic is offline
Well-Known
Member

ilhamic's Avatar
 
Trader Rating: (15)
Join Date: Dec 2009
Posts: 7,003
Poster Rank: #491
Thanked 49 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by CH4 View Post
Harga ......berapa tt
adeh..
jap update harga noo...
Reply With Quote
  #6  
Old 04-02-2012, 12:27 AM
ilhamic ilhamic is offline
Well-Known
Member

ilhamic's Avatar
 
Trader Rating: (15)
Join Date: Dec 2009
Posts: 7,003
Poster Rank: #491
Thanked 49 Times
Active Level
My Mood:
Default



yang nie sempat sy print screeshot untuk harga tarikh 03/02/12,
hari ini 04/02/12 ada penurunan sebanyak RM10, tak percaya rujuk web..

Saper yg nak grab boleh grab cepat, entah esok atau lusa naik banyak~

Jomm jangan lepaskan peluang utk menukar duit/wang anda kepada dinar emas,
pelaburan jangka panjang yg menguntungkan dan paling selamat..

Jangan lepaskan peluang keemasan ini...
ASB cuma 8.5 peratus kenaikan Emas purata 30 peratus..
buatlah pilihan bijak untuk masa depan..

Last edited by ilhamic; 04-02-2012 at 12:33 AM..
Reply With Quote
  #7  
Old 04-02-2012, 07:48 AM
edy1405 edy1405 is offline
Active Member

edy1405's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Nov 2009
Posts: 1,329
Poster Rank: #2841
Blog Entries: 5
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

bos...Dinar emas kelantan ni senag nak pajak kat-arahnu...kalau nak jual balik senang tak..

sorry...budak baru nak belajar pasal emas...hehehe
__________________

"you're wrong if you don't question your government"
Reply With Quote
  #8  
Old 04-02-2012, 11:05 AM
ilhamic ilhamic is offline
Well-Known
Member

ilhamic's Avatar
 
Trader Rating: (15)
Join Date: Dec 2009
Posts: 7,003
Poster Rank: #491
Thanked 49 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by edy1405 View Post
bos...Dinar emas kelantan ni senag nak pajak kat-arahnu...kalau nak jual balik senang tak..

sorry...budak baru nak belajar pasal emas...hehehe
mmg snng..
kat arrahnu pun ada jual benda nie..
Reply With Quote
  #9  
Old 04-02-2012, 10:16 PM
ilhamic ilhamic is offline
Well-Known
Member

ilhamic's Avatar
 
Trader Rating: (15)
Join Date: Dec 2009
Posts: 7,003
Poster Rank: #491
Thanked 49 Times
Active Level
My Mood:
Default

TAG: dinar emas kelantan, ar-rahnu, ar rahnu agro ban,k beli emas, beli emas 999, benang emas, dinar emas malaysia, emas 916, emas 999, emas 999 hari ini, emas 999 pamp suisse, emas 2010, emas 2011, emas 2012, emas cina, emas malaysia, emas palsu, emas pasir, etika emas, Harga Emas, harga emas 999, harga emas 2011, harga emas 2012, harga emas dunia, harga emas hari ini, harga emas jatuh, harga emas malaysia, harga emas murah, harga emas semasa, harga emas terkini, index emas malaysia, Jongkong Emas, jual beli emas, jual emas, jutawan emas, kedai emas, kedai emas online, kijang emas, korek emas, kursus emas, lombong emas, pelaburan emas, pelaburan emas 999, pelaburan emas malaysia, public gold, ujian ketulenan emas

Last edited by ilhamic; 07-02-2012 at 10:45 AM..
Reply With Quote
  #10  
Old 04-02-2012, 10:28 PM
3gunHell 3gunHell is online now
Active Member

3gunHell's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jul 2011
Posts: 1,587
Poster Rank: #2435
Thanked 4 Times
Active Level
My Mood:
Default

dinar je ke? dirham tak jual?
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 09:48 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE