Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Mobile, Smartphone, PDA, Tablet

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 25,250
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 55,977
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 43,140
More...
View Poll Results: Apakah warna Galaxy Note kesayangan anda?
Hitam Menawan 291 49.41%
Putih Memukau 298 50.59%
Voters: 589. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools
  #761  
Old 25-01-2012, 09:04 PM
Tamindari Tamindari is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2009
Posts: 1,977
Poster Rank: #2000
Thanked 87 Times
Active Level
Default

kalau dah root apa kelebihan dan kekurangan
__________________
aku ambil ilmu yg Haq saja tau dari korang yg batil aku pulangkan pada korang.


sistem pemerintahan khalifah dengan ILMU HAQ patut naik yang lain wajar turun tahta.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #762  
Old 26-01-2012, 12:01 AM
CyberMachine CyberMachine is offline
Legendary Member

CyberMachine's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Oct 2009
Posts: 14,682
Poster Rank: #146
Thanked 18 Times
Active Level
My Mood:
Default

yang standard pun dah best.....

kalau root..tak tau la macam mana
__________________
External Hardisk WD[500GB - RM160][750GB - RM180][1Terra - RM220]
PM JIKA BERMINAT - HARGA TERMASUK POS
[/B]
Reply With Quote
  #763  
Old 26-01-2012, 09:48 AM
RamuLo RamuLo is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (5)
Join Date: Sep 2010
Posts: 301
Poster Rank: #7797
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by maruz View Post
Sebelum anda mulakan, saya ingin menjelaskan yang saya tidak akan bertanggungjawab sekiranya langkah-langkah ini boleh merosakkan serta mengagalkan fungsi peranti yang anda gunakan. Segalanya di bawah risiko anda sendiri. Berani buat, beranilah tanggung.


1)Mula-mula pastikan anda install perisian Samsung KIES pada PC anda.

2)Kemudian Set Galaxay Note anda kepada USB Debugging mode dengan menandakan tick pada menu USB Debugging ON (Settings->Application->Development).

3)Sambung Galaxy Note anda pada PC.

4)Muat turun fail GalaxyNoteRoot.zip (klik sini). Unzipkan fail tersebut terus ke partition C:\GalaxyNoteRoot\ di dalam hardisk anda.

5)Kemudian double click fail runme.bat.

6)Dalam masa sekitar 5 minit (atau kurang) proses rooting akan berlaku. Selepas itu, Galaxy Note anda akan reboot.

7)Selesai.

8)Untuk menguji, cuba install aplikasi SetCPU dan anda akan lihat popup “Super User Request”.

Ini tutorial untuk root sahaja. Tutorial seterusnya bagaimana untuk install ClockWorkMod Recovery (yang membolehkan anda masukkan customROM ke dalam GalaxyNote anda).

Bersambung...

[Sumber]
kalo pkai ni cwm install skali ke eh??
busybox??
Reply With Quote
  #764  
Old 26-01-2012, 09:53 AM
moneyfinder moneyfinder is offline
Super Active Member

moneyfinder's Avatar
 
Trader Rating: (26)
Join Date: Mar 2006
Location: Diomand Bay
Posts: 3,530
Poster Rank: #1075
Thanked 31 Times
Active Level
My Mood:
Default

ade sapa facing problem tak waktu nak register product kat web samsung ? aku bila click search model terus hilang box tu...hampeh tol !
Reply With Quote
  #765  
Old 26-01-2012, 12:34 PM
maruz maruz is offline
Active Member

maruz's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Feb 2007
Posts: 785
Poster Rank: #4224
Thanked 71 Times
Active Level
My Mood:
Default BAB 2: Install ClockWorkMod Recovery (CWM)

BAB 2: Install ClockWorkMod Recovery (CWM)



CWM merupakan perisian yang boleh membuka kunci potensi peranti android anda. Dengan menggunakan CWM, anda boleh memasang CustomROM, membuat Backup ROM, memasang theme, kernel dan applikasi.

Sebelum memasang (install) CWM ni, anda perlu ROOT dulu Galaxy Note (rujuk BAB 1).

Berikut adalah langkah demi langkah memasang (install)CWM.

1) Pastikan USB Debugging (Setting->Applications->Development) bertanda tick di dalam Galaxy Note.

2) Kemudian, sila akses menu Setting->About Phone dan lihat tiga (3) karakter terakhir di bahagian Build Number. Contohnya saya punya adalah “KKA”. Sambungkan Galaxy Note pada PC anda.

3) Lepasi tu muat turun GalaxyNoteRecovery.zip (klik sini) ke dalam PC anda.

4) Unzip GalaxyNoteRecovery.zip ke partition C:\GalaxyNoteRecovery\ di PC anda.

5) Buka Command Prompt pada PC anda (Menu All Programs->Accessories->Command Prompt).

6) Sila taip cd \GalaxyNoteRecovery . Tekan Enter.

7) Kemudian taip:
adb devices Tekan Enter.

8) Kalau ada keluar penyataan “list of devices attached” dengan nombor siri di bawahnya bermakna sambungan Galaxy Note anda tiada masalah.

9) Kemudian kod seterusnya anda perlu gantikan KKA dengan 3 karakter Build Number anda sendiri. Anda perlu taip:
adb push KKA\zImage /data/local/zImagedan tekan Enter.

10) Selepas tu taip:
adb shell Tekan Enter.

11) Kemudian taip:
su Tekan Enter.

12) Teruskan dengan taip:
dd if=/data/local/zImage of=/dev/block/mmcblk0p5 bs=4096dan tekan Enter.

13) Seterusnya taip:
rm /data/local/zImagejuga tekan Enter.

14) Dan akhir sekali taip:
rebootdan tekan Enter.

15) Galaxy Note anda akan reboot dan kemudian anda dapat perhatikan dalam senarai aplikasi terdapat aplikasi CWM.

16) Untuk menguji CWM ini berfungsi atau tidak, silap tekan butang VolumeUp+Home+Power secara serentak selama beberapa saat, Galaxy Note akan reboot dan anda akan lihat paparan menu bertulisan biru. Pada mode ini touchscreen tidak lagi berfungsi. Sila pilih menu Reboot System dengan menekan butang power.

Seterusnya bab membuat backup original ROM.

[Sumber]
Reply With Quote
  #766  
Old 26-01-2012, 01:07 PM
maruz maruz is offline
Active Member

maruz's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Feb 2007
Posts: 785
Poster Rank: #4224
Thanked 71 Times
Active Level
My Mood:
Exclamation Flash CustomROM RocketROM v20

Flash CustomROM RocketROM v20 (quick guide)


Sebelum buat langkah ni, pastikan:
- Dah buat backup apa yang patut.
- Dah cas bateri 100% dan unplugged.
- Dah ROOT dan install CWM.

1) Pastikan dah copy fail rocketromblabla_eybee.zip tu dalam external sdcard.
2) Masuk CWM mode (VolUp+Home+Power).
3) Pilih menu wipe data/factory reset. Pastu OK sampai settle.
4) Pilih menu wipe cache partition. Pastu OK sampai settle.
5) Pilih menu advanced->Wipe dalvik cache. Pastu OK sampai settle.
6) Pilih menu advanced->Wipe Battery Stats. Pastu OK sampai settle.
7) Ulang langkah 3, 4, 5 dan 6 sekali lagi.
8) Kemudian pilih menu install zip from sdcard->choose zip from sdcard (pastu pilih folder yang ada fail rocketromblabla_eybee.zip) kemudian proceed sampai settle.
9) Lepas habis, back semula sampai menu utama dan pilih reboot system now.
10) masa phone tengah reboot, sila masuk CWM semula dan pilih menu reboot system now sekali lagi.
11) Settle... Selamat menikmati RocketROM.

Last edited by maruz; 26-01-2012 at 05:29 PM.. Reason: tambah nasi...
Reply With Quote
  #767  
Old 26-01-2012, 01:29 PM
brozul brozul is offline
Well-Known
Member

brozul's Avatar
 
Trader Rating: (23)
Join Date: Jun 2008
Location: KL
Posts: 8,088
Poster Rank: #385
Thanked 20 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by maruz View Post
Flash CustomROM RocketROM v20 (quick guide)

Khas untuk brozul,

1) Pastikan dah copy fail rocketromblabla_eybee.zip tu dalam external sdcard.
2) Masuk CWM mode (VolUp+Home+Power).
3) Pilih menu wipe data/factory reset. Pastu OK sampai settle.
4) Pilih menu wipe cache partition. Pastu OK sampai settle.
5) Pilih menu advanced->Wipe dalvik cache. Pastu OK sampai settle.
6) Pilih menu advanced->Wipe Battery Stats. Pastu OK sampai settle.
7) Ulang langkah 3, 4, 5 dan 6 sekali lagi.
8) Kemudian pilih menu install zip from sdcard->choose zip from sdcard (pastu pilih folder yang ada fail rocketromblabla_eybee.zip) kemudian proceed sampai settle.
9) Lepas habis, back semula sampai menu utama dan pilih reboot system now.
10) masa phone tengah reboot, sila masuk CWM semula dan pilih menu reboot system now sekali lagi.
11) Settle... Selamat menikmati RocketROM.
nmpk mcm senang... aku cuba dulu...
__________________
“Going in one more round when you don’t think you can – that’s what makes all the difference in your life.”
Reply With Quote
  #768  
Old 26-01-2012, 01:40 PM
albagold99 albagold99 is offline
Active Member

albagold99's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Aug 2008
Posts: 2,203
Poster Rank: #1800
Thanked 16 Times
Active Level
My Mood:
Default

mcm mnrik je jk dpt join, tpi nk wat guaner, aku pn tk hbis explore lg gnote ni yg bru pki smggu...msih jauh pjlnn sblm aku layak bhijrah ke zon 'root' plak
Reply With Quote
  #769  
Old 26-01-2012, 02:09 PM
brozul brozul is offline
Well-Known
Member

brozul's Avatar
 
Trader Rating: (23)
Join Date: Jun 2008
Location: KL
Posts: 8,088
Poster Rank: #385
Thanked 20 Times
Active Level
My Mood:
Default

secara rasminya... aku dah guna rocketrom.... thanks bro maruz...
__________________
“Going in one more round when you don’t think you can – that’s what makes all the difference in your life.”
Reply With Quote
  #770  
Old 26-01-2012, 03:21 PM
maruz maruz is offline
Active Member

maruz's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Feb 2007
Posts: 785
Poster Rank: #4224
Thanked 71 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by brozul View Post
secara rasminya... aku dah guna rocketrom.... thanks bro maruz...
Tahniah... selamat menikmati ROM baru...
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 01:04 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE