Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Mobile, Smartphone, PDA, Tablet

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 16,286
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 46,467
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 34,250
More...
View Poll Results: Apakah warna Galaxy Note kesayangan anda?
Hitam Menawan 291 49.49%
Putih Memukau 297 50.51%
Voters: 588. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 18-11-2011, 11:16 AM
maruz maruz is offline
Active Member

maruz's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Feb 2007
Posts: 770
Poster Rank: #4193
Thanked 71 Times
Active Level
My Mood:
Thumbs up Kelab Samsung Galaxy Note (CGNote)

Assalamualaikum dan salam sejahtera warga CG,

Tread ni dibuka untuk pemilik Samsung Galaxy Note di CG berkongsi maklumat dan kepakaran dalam menggunakan gadget canggih ni.

Aku baru angkat gajet ni 12.11.2011 dan setakat ni berpuas hati dengan teknologi AMOLED HD yang jauh lebih hebat dari generasi SGS2.



Quote:
Originally Posted by maruz View Post
Latest: Cik Neelofa pun dah pakai Note sebab teruja masa sign kat S Memo Note aku tempoh hari...







Sesiapa berminat untuk menyertai group Whatsapp SG Note boleh PM saya NO TELEFON anda untuk saya invite dalam group.
Kelebihan join whatsapp group,
- Mudah nak troubleshooting (ada support mesej bergambar, video).
- Respon pantas.
- Tak kira masa dan dimana.
- Tak kena cas kredit panggilan atau sms sebab guna internet data sahaja.



Berikut adalah sisipan gambar Samsung Galaxy Note yang best.









Quote:
Originally Posted by maruz View Post
AMARAN kepada pengguna Note!

JANGAN sesuka hati nak ROOT. Jika nak ROOT jugak, mohon baca dan FAHAM dengan teliti arahan untuk ROOT dari STOCK ICS ke Custom ICS.

Salah seorang dari geng SGNote CG kita mengalami kerosakan kekal sehingga menjadi batu bata yang sangat keras (hard brick) semasa cuba ROOT.

Harap geng yang lain amik iktibar atas perkara ini!



Kaedah yang dah kena potong ni adalah kaedah kuno/ outdated. SILA stadi kaedah ROOT terkini di SINI.

Quote:
Originally Posted by maruz View Post

Warning about using CWM.zip (temporary / Touch recovery) to root or flash any file
Note : This is referance only to CWM.zip , which is temporary/touch recovery commonly used to root device. Other cwm recoveries which are permanent and getting along with custom kernels are safe.


Rujuk sini


Cara nak ROOT GNote untuk versi ICS 4.0.3 dan 4.0.4.

Hanya 8 Langkah MUDAH!

1) Muat turun fail [CWM zip] dan buh dalam External SDCARD dan muat turun fail [ SUPERSU-Busybox-Installer.zip ] ke dalam Internal SDCARD (internal memory).

2) Restart masuk dalam mod Recovery (Tekan butang VolUp+Home+Power serentak).

3) Pilih menu "apply update from external storage". (Guna butang Vol Up/Down untuk akses menu, dan tekan butang Power untuk pilih)

4) Pilih fail CWM.zip yang dimuat turun tadi dan tunggu sehingga CWM Recovery dipaparkan.

5) Pilih menu "install zip from sdcard" (sekarang dah boleh pilih guna touchscreen).

6) Cari, pilih dan install SUPERSU-Busybox-Installer.zip.

7) Dah selesai install, pilih menu "Reboot System Now".

8) Bila semua dah habis loading, sila cari dan pilih aplikasi SuperSU (icon bersimbol # warna biru) dan sila buat "update binary" (capaian internet diperlukan).

9) Tahniah, Galaxy Note anda telah di ROOT dengan kaedah terkini.




Jika ini membantu anda, sila tekan butang thanks di SINI



- Sumber Dr Ketam Ketan XDA





Panduan Root

Quote:
Originally Posted by chokey84 View Post
bg yg stay kat area KL or Selangor yg nak bljr rooting n flash custom rom..
bleh la PM aku.. aku nak buat tutorial tp xsempat..
aku bleh paste link je kalo nak try buat sendiri..
insyaAllah kalo ikt step yang die bagi mesti xde masalah..

1.Root/Unroot scroll ke bawah bace dari edit 16Nov11 Simplified

2.flash Custom rom
My Sam Rom
AngelRom
AxLor
SheepRom
RoMow nie pon aku penah pkai
RockEtROm aku pkai skrang

3.Local Official Firmware jika nak kembali kepada ROM original samsung..


Selamat Mencuba..

Ringkasan Kaedah Root dan Install CustomROM

Quote:
Originally Posted by maruz View Post
Salam warga CG,

Hasil stadi selama seminggu tentang ROOT dan CUSTOMROM ni, saya dapat buat kesimpulan langkah-langkah tersebut iaitu;

1) Mula-mula kita ROOT Galaxy Note (ada pelbagai kaedah tetapi antara yang mudah dan selamat ialah guna zergrush batch file). Untuk step ni kita perlu connect Note pada PC/Laptop guna kabel USB.

2) Lepas ROOT, kita perlu install ClockworkMod (CWM) Recovery.

3) Kemudian (kalau perlu) kita backup StockRom (yang original) guna ClockworkMod (CWM) Recovery.

4) Sebelum nak install CUSTOMROM baru, kena ingat bahawa semua app yang kita pernah install termasuk game akan hilang. Jadi untuk backup semua app atau game ni kita boleh gunakan applikasi Titanium Backup. Tetapi jalan terbaik untuk kestabilan app atau game sebaiknya kita reinstall semua app atau game tu semula selepas install CUSTOMROM.

5) Kalau nak proceed install CUSTOMROM yang baru, sebaik-baiknya FullWipe dulu guna CWM.

6) Bila dah FullWipe, boleh mula install CUSTOMROM yang kita mahu melalui CWM tu jugak. (biasanya fail dalam format zip yang dipindah ke dalam SD Card)

7) Bila kita dah menguasai kesemua kaedah di atas, dengan mudahnya kita siap boleh pilih-pilih nak tukar CUSTOMROM mana yang kita suka. Perlu diingat setiap kali proses tukar CUSTOMROM ni, semua app dan game kena install semula.

8) SIAP dan Layan...

Sehingga panduan ini ditulis (18/01/2012), CUSTOMROM yang paling stabil dan popular adalah CHECKROM dan ROCKETROM. Itu pendapat bro Chokey setakat ni.




Sekian, semoga newbies boleh faham penjelasan ini.



BAB 1: Cara ROOT Galaxy Note

Quote:
Originally Posted by maruz View Post
Sebelum anda mulakan, saya ingin menjelaskan yang saya tidak akan bertanggungjawab sekiranya langkah-langkah ini boleh merosakkan serta mengagalkan fungsi peranti yang anda gunakan. Segalanya di bawah risiko anda sendiri. Berani buat, beranilah tanggung.


1)Mula-mula pastikan anda install perisian Samsung KIES pada PC anda.

2)Kemudian Set Galaxay Note anda kepada USB Debugging mode dengan menandakan tick pada menu USB Debugging ON (Settings->Application->Development).

3)Sambung Galaxy Note anda pada PC.

4)Muat turun fail GalaxyNoteRoot.zip (klik sini). Unzipkan fail tersebut terus ke partition C:\GalaxyNoteRoot\ di dalam hardisk anda.

5)Kemudian double click fail runme.bat.

6)Dalam masa sekitar 5 minit (atau kurang) proses rooting akan berlaku. Selepas itu, Galaxy Note anda akan reboot.

7)Selesai.

8)Untuk menguji, cuba install aplikasi SetCPU dan anda akan lihat popup “Super User Request”.

Ini tutorial untuk root sahaja. Tutorial seterusnya bagaimana untuk install ClockWorkMod Recovery (yang membolehkan anda masukkan customROM ke dalam GalaxyNote anda).

Bersambung...

[Sumber]
BAB 2: Install ClockWorkMod Recovery (CWM)

Quote:
Originally Posted by maruz View Post


CWM merupakan perisian yang boleh membuka kunci potensi peranti android anda. Dengan menggunakan CWM, anda boleh memasang CustomROM, membuat Backup ROM, memasang theme, kernel dan applikasi.

Sebelum memasang (install) CWM ni, anda perlu ROOT dulu Galaxy Note (rujuk BAB 1).

Berikut adalah langkah demi langkah memasang (install)CWM.

1) Pastikan USB Debugging (Setting->Applications->Development) bertanda tick di dalam Galaxy Note.

2) Kemudian, sila akses menu Setting->About Phone dan lihat tiga (3) karakter terakhir di bahagian Build Number. Contohnya saya punya adalah “KKA”. Sambungkan Galaxy Note pada PC anda.

3) Lepasi tu muat turun GalaxyNoteRecovery.zip (klik sini) ke dalam PC anda.

4) Unzip GalaxyNoteRecovery.zip ke partition C:\GalaxyNoteRecovery\ di PC anda.

5) Buka Command Prompt pada PC anda (Menu All Programs->Accessories->Command Prompt).

6) Sila taip cd \GalaxyNoteRecovery . Tekan Enter.

7) Kemudian taip:
adb devices Tekan Enter.

8) Kalau ada keluar penyataan “list of devices attached” dengan nombor siri di bawahnya bermakna sambungan Galaxy Note anda tiada masalah.

9) Kemudian kod seterusnya anda perlu gantikan KKA dengan 3 karakter Build Number anda sendiri. Anda perlu taip:
adb push KKA\zImage /data/local/zImagedan tekan Enter.

10) Selepas tu taip:
adb shell Tekan Enter.

11) Kemudian taip:
su Tekan Enter.

12) Teruskan dengan taip:
dd if=/data/local/zImage of=/dev/block/mmcblk0p5 bs=4096dan tekan Enter.

13) Seterusnya taip:
rm /data/local/zImagejuga tekan Enter.

14) Dan akhir sekali taip:
rebootdan tekan Enter.

15) Galaxy Note anda akan reboot dan kemudian anda dapat perhatikan dalam senarai aplikasi terdapat aplikasi CWM.

16) Untuk menguji CWM ini berfungsi atau tidak, silap tekan butang VolumeUp+Home+Power secara serentak selama beberapa saat, Galaxy Note akan reboot dan anda akan lihat paparan menu bertulisan biru. Pada mode ini touchscreen tidak lagi berfungsi. Sila pilih menu Reboot System dengan menekan butang power.

Seterusnya bab membuat backup original ROM.

[Sumber]
Quote:
Originally Posted by maruz View Post
Flash CustomROM RocketROM v20 (quick guide)


Sebelum buat langkah ni, pastikan:
- Dah buat backup apa yang patut.
- Dah cas bateri 100% dan unplugged.
- Dah ROOT dan install CWM.

1) Pastikan dah copy fail rocketromblabla_eybee.zip tu dalam external sdcard.
2) Masuk CWM mode (VolUp+Home+Power).
3) Pilih menu wipe data/factory reset. Pastu OK sampai settle.
4) Pilih menu wipe cache partition. Pastu OK sampai settle.
5) Pilih menu advanced->Wipe dalvik cache. Pastu OK sampai settle.
6) Pilih menu advanced->Wipe Battery Stats. Pastu OK sampai settle.
7) Ulang langkah 3, 4, 5 dan 6 sekali lagi.
8) Kemudian pilih menu install zip from sdcard->choose zip from sdcard (pastu pilih folder yang ada fail rocketromblabla_eybee.zip) kemudian proceed sampai settle.
9) Lepas habis, back semula sampai menu utama dan pilih reboot system now.
10) masa phone tengah reboot, sila masuk CWM semula dan pilih menu reboot system now sekali lagi.
11) Settle... Selamat menikmati RocketROM.

Last edited by maruz; 13-08-2012 at 06:20 PM.. Reason: tambah lauk...
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 18-11-2011, 11:20 AM
champion_white champion_white is offline
Active Member

champion_white's Avatar
 
Trader Rating: (17)
Join Date: Oct 2010
Posts: 1,306
Poster Rank: #2801
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

aku mmpi ada org nk swap ip4 aku ngan galxy note...erm
__________________
G0 Fast As u Can!
Reply With Quote
  #3  
Old 18-11-2011, 11:26 AM
kebabom kebabom is offline
Well-Known
Member

kebabom's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Mar 2007
Posts: 7,438
Poster Rank: #419
Thanked 4 Times
Active Level
My Mood:
Default

Aritu try godak2 note ni kt smsung loyat...mmg tbaik super amoled dia....nk bli xde duit...huhuhuhuhu...
Reply With Quote
  #4  
Old 18-11-2011, 11:28 AM
syahays syahays is offline
CG Top Poster Club

syahays's Avatar
 
Trader Rating: (25)
Join Date: Sep 2010
Location: forex is the world of confusions...
Posts: 22,016
Poster Rank: #71
Thanked 25 Times
Active Level
My Mood:
Default

la..da ade rupanya kat msia..huhu
Reply With Quote
  #5  
Old 18-11-2011, 11:32 AM
nonama nonama is offline
Active Member

nonama's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Jul 2007
Posts: 1,691
Poster Rank: #2238
Thanked 1 Time
Active Level
My Mood:
Default

best nye~ bape tt bli?
Reply With Quote
  #6  
Old 18-11-2011, 11:35 AM
katelike katelike is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2011
Posts: 621
Poster Rank: #4929
Thanked 1 Time
Active Level
Default

brg baik ni.come to papa
Reply With Quote
  #7  
Old 18-11-2011, 11:40 AM
matlok matlok is offline
Active Member

matlok's Avatar
 
Trader Rating: (64)
Join Date: Apr 2010
Posts: 1,755
Poster Rank: #2162
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

Gnote ni besar cikit dari sgs2.
Tp terbaek la gnote.
Reply With Quote
  #8  
Old 18-11-2011, 11:47 AM
Light Light is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Location: somewhere else
Posts: 2,362
Poster Rank: #1637
Thanked 5 Times
Active Level
My Mood:
Default

tolong update price pls...
kedai mana jual harga termurah skrng?
kalau kt mudah leh dpt 2199 terbaik..
Reply With Quote
  #9  
Old 18-11-2011, 02:57 PM
zerkz zerkz is offline
Super Active Member

zerkz's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jul 2009
Posts: 4,629
Poster Rank: #792
Thanked 33 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by matlok View Post
Gnote ni besar cikit dari sgs2.
Tp terbaek la gnote.
gnote ea.. ingt gspot bila sekali baca tadi
__________________
-signature untuk di sewa-
Reply With Quote
  #10  
Old 18-11-2011, 03:02 PM
yusairiamry yusairiamry is offline
Active Member

yusairiamry's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Feb 2010
Posts: 678
Poster Rank: #4614
Thanked 1 Time
Active Level
My Mood:
Default

mntp..aku dh terasa mcm nk tolak je sgs2 aku ni..
dh goyang ni..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 02:52 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE