CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Santai, Others (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=106)
-   -   Perbezaan Antara Replika n Original (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=92529)

nashburn 24-08-2009 07:06 AM

Quote:

Originally Posted by marvelous (Post 4562299)
tp bro..kalo yg replika gred AAA...adakah sama juga pembuatan dia spt replika gred bawah....?

sbb setahu aku yg replika gred AAA ni material yg di gunakan adalah menyamai original..cuma yg membezakan dia adalah mungkin pada pengeluar nya aje..betul k..sbb itulah harganya pun agak mahal..:)

memang, tapi perkara ni tak apply kepada semua barang. kalu ikut pemerhatian aku, grade AAA pun ada beberapa jenis. ada grade AAA yang kualiti bawah, ada grade AAA yang memang sangat2 berkualiti. grade ni dikira berdasarkan kemiripan yg dibuat berbanding barang ori dan kualiti material yang digunakan. tapi perbezaannya kecik sangat dan susah nak perasan.

tapi mcm yg aku ckp tadi, kalu barang pakai kat luar tak kisah sangat (mcm baju, cap, bag, jam, kasut) sebab takda kesan pada pemakai. tapi cth macam spek, kalu pakai beri kesan pada kita sebab kalu ori, spek tu ada standard piawai - mcm sirim la(cth: kiraan pancaran uv yg ditapis, coating quality etc), perfume pula dah clinically tested supaya selamat dipakai di kulit. kalau jadi apa2 boleh claim, kalu replica, pakai pastu kuar ruam ke apa nak claim kat sapa?

nashburn 24-08-2009 07:11 AM

Quote:

Originally Posted by marvelous (Post 4562306)
aku setuju sesangat..barang ori tak akan di jual pada harga rendah..walaupun reject..sbb abg ipar aku dulu keja kat kilang baju ( tp skrng dah tutup) kilan tu memang buat baju utk pasaran UK dan US...baju yg di reject di sana pun ..admin staff aje yg boleh beli...pekerja biasa tak boleh..dan harga yg di jual utk staff pun tak lah murah sgt...40% murah dari harga pasaran..kecuali reject yg teruk....ini boleh sampai 60% diskaun..

skrng ni penjual pun perlu tahu apa beza antara ori dan replika..

p/s: lama aku tak update thread jam replika aku bro..sbb aku banyak prefer offline..snng nak tunjuk kualiti gred yang berbeza2..huhuhuhuhuhu..:)

yerp... aku suka cod jugak senang nak cerita panjang, tapi keje bro, masa terikat kat opis :(

arifrahmanz 24-08-2009 07:21 AM

Quote:

Originally Posted by imatheonlyone (Post 4505760)
bg aku sng je...kalau rasa ragu2 jam yg kita beli tu ori or replica, dan kita cari yg ori, jgn beli buatan swiss or swiss made aka jam buatan barat ler....

beli je jam dari jepun such as casio and seiko...xtaw la lau ade brand len lagi dari jepon or mana2 lagi negara asia...maybe smash kot hehe

sbb ape??

sebab....jam ori buatan jepon da mmg murah da lau nak di banding kan gan buatan barat...hehe simple


aku slalu je jumpa jam seiko tipu punya..aku beli ratus2 tapi jumpa sebijik tapi harga rm80 je..siap aku pusing2 byk kali jamtu compare dgn jam kat tgn aku..cessss.sakit hati aku..

nashburn 24-08-2009 07:31 AM

Quote:

Originally Posted by arifrahmanz (Post 4562347)
aku slalu je jumpa jam seiko tipu punya..aku beli ratus2 tapi jumpa sebijik tapi harga rm80 je..siap aku pusing2 byk kali jamtu compare dgn jam kat tgn aku..cessss.sakit hati aku..

teknologi jam jepun dan jam swiss tak sama
jam jepun banyak pakai enjin bateri
jam swiss banyak pakai enjin mekanikal
dari segi ketepatan masa (precision), kualiti material, finishing, teknologi dll jam swiss lebih bagus

dr_alban 24-08-2009 07:36 AM

sebenarnya perkataan gred AAA tu saje jer ayat pancing.
da replika,replika jugak.
pulak tu nak letak rege hampir sama dgn yg ori..huhuhu

marvelous 24-08-2009 07:41 AM

Quote:

Originally Posted by arifrahmanz (Post 4562347)
aku slalu je jumpa jam seiko tipu punya..aku beli ratus2 tapi jumpa sebijik tapi harga rm80 je..siap aku pusing2 byk kali jamtu compare dgn jam kat tgn aku..cessss.sakit hati aku..

jauh tu beza bro...jam seiko yang ko beli ori tu kalo nak compare gan harga rm 80..jauh sgt beza tu..bukan beza price..tp mcm bro nashburn bgtaulah...perbezaan ni ko kena belajar bro..supaya bila ko beli barang ori ko tak akan menyesal..sbb kelebihan ori tu berbanding replika :)

marvelous 24-08-2009 07:43 AM

Quote:

Originally Posted by dr_alban (Post 4562375)
sebenarnya perkataan gred AAA tu saje jer ayat pancing.
da replika,replika jugak.
pulak tu nak letak rege hampir sama dgn yg ori..huhuhu

gred AAA tu biasa pengedar yang berikan hasil dari kualiti brang replika yang di jual..sbb tu kebanyakan pengedar mempunya definisi berbeza gred AAA ni...sbb ada jugak penjual tak tahu pun wujud kualiti jam yang lebih baik dari yg dia jual...

hanya pengedar tu dan pembeli tu sendiri tahu d mana kelas barangan yang di beli...:)

nashburn 24-08-2009 08:15 AM

Quote:

Originally Posted by dr_alban (Post 4562375)
sebenarnya perkataan gred AAA tu saje jer ayat pancing.
da replika,replika jugak.
pulak tu nak letak rege hampir sama dgn yg ori..huhuhu

replika ni fokus kepada barang butik yang harga memang gila babas mahal tahap boleh beli sebijik rumah kos rendah atau sportbike.
sebabnya tak berbaloi la kalu nak buat replika kalu rege ori pun takat 2-3 ribu. mesin nak buat dia pun dah berapa...

contoh kalau jam ori harga rm100k, replika swiss grade (AAA) boleh dpt harga rm3k siap complete kotak mcm ori, warranty card dll tapi takleh pakai la.. dah nama pun replika.
still jauh beza gak tu.. takde harga replika yg harga hampir sama dgn ori.. paling mahal pun tak sampai 10% harga ori... kalau ada tu kena tipu tuh...:p

marvelous 24-08-2009 10:28 AM

Quote:

Originally Posted by nashburn (Post 4562454)
replika ni fokus kepada barang butik yang harga memang gila babas mahal tahap boleh beli sebijik rumah kos rendah atau sportbike.
sebabnya tak berbaloi la kalu nak buat replika kalu rege ori pun takat 2-3 ribu. mesin nak buat dia pun dah berapa...

contoh kalau jam ori harga rm100k, replika swiss grade (AAA) boleh dpt harga rm3k siap complete kotak mcm ori, warranty card dll tapi takleh pakai la.. dah nama pun replika.
still jauh beza gak tu.. takde harga replika yg harga hampir sama dgn ori.. paling mahal pun tak sampai 10% harga ori... kalau ada tu kena tipu tuh...:p

palin mahal jam aku swiss gred replika adalah rm800..tu direct dari supplier..kalo harga jual leh cecah dalam 1 - 1.2 K..hehehehhe..tp berbaloi pakai..pegi butik pun tak lah segan sgt...kalo segi luaran cun lah dgn ori..tp dari segi dalaman..sorry lah.. :)

goldtrader 25-08-2009 03:40 PM

aku pernah tanya dgn sorang negro ' my fren' .. pasal beza kualiti jam replika ni ...

'my fren' tu kata replika ni ... kebanyakannya barang datang dari cina ... bahan buatan pun tak sama .. enjin jam pun dari cina .. ada yang datang part saja then baru pasang kat sini ...

dari segi gred sebenarnya buatan luar tu .. ada yang pakai guna buatan cantik tapi harga dia mahal laa sket .. ada yang guna jenis murah .. yang mudah luntur ..

dari segi ketahanan plak ... kalau kena yang elok 3 tahun pun boleh tahan , tapi kalau nasib tak baik tak sampai setahun dah kena buang ...

marvelous 26-08-2009 04:48 AM

Quote:

Originally Posted by goldtrader (Post 4570369)
aku pernah tanya dgn sorang negro ' my fren' .. pasal beza kualiti jam replika ni ...

'my fren' tu kata replika ni ... kebanyakannya barang datang dari cina ... bahan buatan pun tak sama .. enjin jam pun dari cina .. ada yang datang part saja then baru pasang kat sini ...

dari segi gred sebenarnya buatan luar tu .. ada yang pakai guna buatan cantik tapi harga dia mahal laa sket .. ada yang guna jenis murah .. yang mudah luntur ..

dari segi ketahanan plak ... kalau kena yang elok 3 tahun pun boleh tahan , tapi kalau nasib tak baik tak sampai setahun dah kena buang ...

betul dah tu..kalo swiss gred 5 tahun ok lagi...

kalo gred biasa bergantung kepada cara pemakaian :)

marvelous 27-08-2009 04:57 AM

rasa aku ramai yang masih tak dapat bezakan barangan ori dengan replika....perbezaan yang paling susah nak rungkaikan adalah pakaian....kita tgk skrng jenama polo adalah satu jenama yang tgh naik skrng..

namun begitu penghasilan baju replika polo ini juga begitu hebat d pasaran sekarng..dan kualiti replika yang terhasil hampir menyamai yang original..sehinggakan pembeli yang biasa beli di butik pun tak dapat bezakan antara yang ori dan replika AAA :)

apakah perbezaannya..marilah kita sama-sama rungkaikan terutama mereka yang membeli baju polo di butik dengan baju polo replika gred AAA ( Market price utk ini sekitar Rm120 )...manakala baju original di butik sekitar rm240 dan ke atas

marvelous 31-08-2009 05:11 AM

Itu cerita pasal pakaian..pasal benda2 lain@ yanng d replika...

tp pada aku..ada jugak bagusnya replika ni....cuma kualiti aje tak ada...dan kkdng agak merbahaya kepada kanak-kanak spt barang mainan..

theBLOGGERboy 31-08-2009 05:13 AM

perbezaan dia lau murah sgt tu brg china
lau mahal skit tu replika
lau lg mahal tu gred AAA kot
lg mahal bro ori bang..:D

marvelous 31-08-2009 05:18 AM

Quote:

Originally Posted by theBLOGGERboy (Post 4603135)
perbezaan dia lau murah sgt tu brg china
lau mahal skit tu replika
lau lg mahal tu gred AAA kot
lg mahal bro ori bang..:D

tp kkdng yang jadi masalah...ada jugak orang meniaga barang replika ngaku ori....:-?

ataufik3 12-11-2009 11:55 PM

Quote:

Originally Posted by marvelous (Post 4603147)
tp kkdng yang jadi masalah...ada jugak orang meniaga barang replika ngaku ori....:-?

yang 2 mmg masalah besar ~X(~X(

soulsix 13-11-2009 09:37 AM

Quote:

Originally Posted by marvelous (Post 4603147)
tp kkdng yang jadi masalah...ada jugak orang meniaga barang replika ngaku ori....:-?

tu lah. lg2 yg beli lalu pos ni, bila barang dapat rupenye replika. kalau cod leh la belek2 dulu. mcm aku ni, aku tak kisah pun nak beli replika. tp bgtau je la barang tu replika. takde la pembeli rasa tertipu

zackry86 13-11-2009 09:40 AM

Quote:

Originally Posted by marvelous (Post 4603147)
tp kkdng yang jadi masalah...ada jugak orang meniaga barang replika ngaku ori....:-?

tu yg mslhnye~X(~X(
suka mkn duit haram kott:-?

aloong_05 13-11-2009 10:11 AM

aku paling konfius pasal rayban ori...dh 4 bulan aku beli kat kedai.jenis choramax..tup..tup aku g kat satu kedai lain..tokei kater tk ori lak..beli harga rm 500 tu..abis camno nk tau brg ori ko tak nie?

TwiStEd pIps 13-11-2009 03:04 PM

ori mahal sangat kot.. >:) >:) >:)

zackry86 16-11-2009 11:07 PM

Quote:

Originally Posted by aloong_05 (Post 5178375)
aku paling konfius pasal rayban ori...dh 4 bulan aku beli kat kedai.jenis choramax..tup..tup aku g kat satu kedai lain..tokei kater tk ori lak..beli harga rm 500 tu..abis camno nk tau brg ori ko tak nie?

mak aih byk tu RM500 kalau betul yg bro beli tu x ori.
cb la tanya pada sesape yg pakar pasal rayban kot2 bleh tau rayban yg bro beli tu ori ke tak:-?

dr_zool 16-11-2009 11:20 PM

cne lak kte nk knl pasti jersey ek?
mane gred AAA,mne ori.
adekah kt butik tu ori or AAA?
al-iksan?

W810 17-11-2009 01:10 AM

cari je kat google

dr_zool 17-11-2009 02:44 AM

Quote:

Originally Posted by W810 (Post 5211373)
cari je kat google

cr pe kt google?

RuthlessFairy 17-11-2009 10:58 AM

Quote:

Originally Posted by anazuhud (Post 4490487)
kat butik jual mahal pasal standard la barang datang ratus2 misti la dia nak mark up profit ratus2 gak...let say harga kos sebijik rm220 agak2 korang kedai nak markup rm280 jer ker?..untung cuma rm60?..berbaloi tak dengan monthly rent, gaji pekerja, kemungkinan barang tak terjual @ lambat jual n mcm2 kos lagi yg kedai terpaksa tanggung..biasa harga kos rm220 kedai n butik cam kat shooping complek akan letak harga rm480 pas tue bg la less 10-15% if ade buyer nak beli...so keuntungan yg kedai td dapat misti standard atas rm150..atau paling rendah rm150..pasal berbaloi la dengan kos yang dia kena tanggung bukanya ari2 orang datang nak beli jam..so biar sekali dapat jual jam kira dapat cover punya la profit dia..

tapi... yang jual secara personal ni, dpt dr mana eh? supplir yang sah ke? sbb aku rasa, barang2 eksklusif pr mahal ni, dorg mmg tak de jual ke personal2. dorg akan terus hanta ke butik.

kan?

RuthlessFairy 17-11-2009 11:02 AM

Quote:

Originally Posted by zackry86 (Post 4562249)
hahha betol2:).
aku penah kena,pakai jam ori tp bleh tanya 'ori ker ni?nmpk mcm xde kualiti jer..':))

:)) kene pandai pilih.. mata tu kene kasi berseni sikit dalam bab2 ni. sbb, ada gak benda ori yang nampak mcm tak ori..

contoh paling simple la.. quiksilver. ade gak design dia yang mcm tak ori. tah apa apa tah design...

so.. apa yang penting, if nak beli ori, pastikan design tak mengarut.
nak beli replica pun, jgn sampai nampak sgt kereplikaannye.

RuthlessFairy 17-11-2009 11:06 AM

Quote:

Originally Posted by aloong_05 (Post 5178375)
aku paling konfius pasal rayban ori...dh 4 bulan aku beli kat kedai.jenis choramax..tup..tup aku g kat satu kedai lain..tokei kater tk ori lak..beli harga rm 500 tu..abis camno nk tau brg ori ko tak nie?

tokei kedai tu nak ko rasa menyesal. pastu beli k at kedai dia.. tu je.

hyde 17-11-2009 11:45 AM

Quote:

Originally Posted by zephyrantic (Post 5213814)
tapi... yang jual secara personal ni, dpt dr mana eh? supplir yang sah ke? sbb aku rasa, barang2 eksklusif pr mahal ni, dorg mmg tak de jual ke personal2. dorg akan terus hanta ke butik.

kan?

membe2 ramai kije kat butik KLCC..

untuk staff price diorang dapat banyak discount..

so kalau aku nak beli barang..

aku bayar kat membe la..

dapat harga staff price..
:p

RuthlessFairy 17-11-2009 01:21 PM

Quote:

Originally Posted by hyde (Post 5214266)
membe2 ramai kije kat butik KLCC..

untuk staff price diorang dapat banyak discount..

so kalau aku nak beli barang..

aku bayar kat membe la..

dapat harga staff price..
:p

tapi, mesti la ada kuota kan. manaleh beli sampai banyak2...

marvelous 28-11-2010 02:11 PM

saja up kan balik thread lama aku..untuk perbincangan

jerungenius 28-11-2010 02:32 PM

bg aku la..
paling payah nk nilai..
baju n suar..
susah nya nk beza ori ngan replika...
g butik pun seme made in china skrg ni..
huhuhuhuhuuh
sbb apa yg aku tahu la..
kalau pkaian or kasut2..
mmg pengeluar dier negara2 asia gak..
contoh levis x pun converse..
byk made in china kt butik kalau sekitar asia ni...

ANAZUHUD 28-11-2010 02:34 PM

Quote:

Originally Posted by marvelous (Post 4562952)
palin mahal jam aku swiss gred replika adalah rm800..tu direct dari supplier..kalo harga jual leh cecah dalam 1 - 1.2 K..hehehehhe..tp berbaloi pakai..pegi butik pun tak lah segan sgt...kalo segi luaran cun lah dgn ori..tp dari segi dalaman..sorry lah.. :)

biasa la bro supplier makan untung gak..kalo ko nak tahu jam replika swiss kalo amik direct kat china harga dalam RM500-RM650 jer..aku beli direct mase aku g guangzhou jam swiss gred MODEL tag heuer singapore limited automatic chrono..harga dalam duit malaysia dekat rm600 JER kalo duit china RMB1200 aku tgk jam yang sama jual kat sungai wang RM1450:D

ANAZUHUD 28-11-2010 02:41 PM

Quote:

Originally Posted by jerungenius (Post 7935014)
bg aku la..
paling payah nk nilai..
baju n suar..
susah nya nk beza ori ngan replika...
g butik pun seme made in china skrg ni..
huhuhuhuhuuh
sbb apa yg aku tahu la..
kalau pkaian or kasut2..
mmg pengeluar dier negara2 asia gak..
contoh levis x pun converse..
byk made in china kt butik kalau sekitar asia ni...

yang kat butik made in china tue original
china yang ori pun berlambak buat kat sana, yang tak ori lagi berlambak..biasa kalo baju la yang ori, made in china tag dia panjang yang kat bawah tepi baju, n label dia tebal sikit tapi time aku g gaungzhou aku de dapat baju abercrombie & fitch original made in macau n peru tapi yang tak ori made in macau pun ade kain hampir sama 100% tinggal beza kat tag n label jer..aku dipahamkan oleh peniaga kat sana kilang yang sama buat baju tue (kilang yang dapat lincence) tapi dalam mase yang sama dia buat baju untuk tolak belakang (black market) tue pasal material dia macam kain sama, no label n no kilang kat tag dia taruk tipu punya pasal kalo tak nt company boleh kesan kilang mane yang buat...

ratusanRM 28-11-2010 02:51 PM

Macam-macam gred ada.

A
AA
AAA
High Quality
Replica

Sebenarnya semua tu ciplak/plagiat/tiruan. Seller je letak gred. Semua seller nak kata barangnya basgu. Sesiapa pergi ke China tau lah.

Kalau korang nak order barang letak jenama sendiri pun bleh MOQ 1000 unit.

Ekonomi sekarang dipegang oleh China. Mereka mampu tiru sesebuah produk hampir 99.99%

2008 China jadi tuan rumah olimpik. 2010 tuan rumah sukan Asia :o:o:o

ratusanRM 28-11-2010 02:53 PM

Quote:

Originally Posted by anazuhud (Post 7935044)
yang kat butik made in china tue original
china yang ori pun berlambak buat kat sana, yang tak ori lagi berlambak..biasa kalo baju la yang ori, made in china tag dia panjang yang kat bawah tepi baju, n label dia tebal sikit tapi time aku g gaungzhou aku de dapat baju abercrombie & fitch original made in macau n peru tapi yang tak ori made in macau pun ade kain hampir sama 100% tinggal beza kat tag n label jer..aku dipahamkan oleh peniaga kat sana kilang yang sama buat baju tue (kilang yang dapat lincence) tapi dalam mase yang sama dia buat baju untuk tolak belakang (black market) tue pasal material dia macam kain sama, no label n no kilang kat tag dia taruk tipu punya pasal kalo tak nt company boleh kesan kilang mane yang buat...

Biasanya memang macam ni, sama juga kesnya di malaysia. Cetak rompak tak habis-habis sebab company yang sama buat black market untuk dapat untung kaw-kaw ~X(

ANAZUHUD 28-11-2010 02:53 PM

Quote:

Originally Posted by RuthlessFairy (Post 5213814)
tapi... yang jual secara personal ni, dpt dr mana eh? supplir yang sah ke? sbb aku rasa, barang2 eksklusif pr mahal ni, dorg mmg tak de jual ke personal2. dorg akan terus hanta ke butik.

kan?

ekekeeka ade la lubang..,takat nih jam mahal aku jual online RM1600jam seiko limited n yang terbaru si jutaonefami beli otai cg, gak RM1280 FULL SET siap kotak, user manual n cuma warranty kad 3 years aku simpan pasal warranty 3 tahun hanya sah kat jepun jer..so aku kuar warranty sendiri setahun..leh suh dia tanya kedai jam tue ori ke tak..silap2 kedai pun tak jual model tue:D

dan50 28-11-2010 02:54 PM

pendapat aku la, masing2 ada citarasa sendiri, mcm membe aku, seluar mesti nak ori levi's harga 300++ tp bab baju lak, yg RM10 pun balun,so pemilihan brg ori atau replika ni subjektif sgt, dr pengalaman aku, bab jual beli jam replika yg melambak kt pasaran ni, yg boleh membuatkan aku tertarik menarik da bomb ni psl design dan perbezaan harga ditambah ayat manis peniaga apalagi peniaga yg manis, huh penah aku beli jam automatik RM20 mane nak dapat oiii..

ANAZUHUD 28-11-2010 02:58 PM

Quote:

Originally Posted by ratusanRM (Post 7935090)
Macam-macam gred ada.

A
AA
AAA
High Quality
Replica

Sebenarnya semua tu ciplak/plagiat/tiruan. Seller je letak gred. Semua seller nak kata barangnya basgu. Sesiapa pergi ke China tau lah.

Kalau korang nak order barang letak jenama sendiri pun bleh MOQ 1000 unit.

Ekonomi sekarang dipegang oleh China. Mereka mampu tiru sesebuah produk hampir 99.99%

2008 China jadi tuan rumah olimpik. 2010 tuan rumah sukan Asia :o:o:o

yup sebenarnya kalo g china tanye peniga sana dia pun pening kepala kalo tanya triple A atau gred A sumpah diorang tak tahu!. kat sini jer pepandai bubuh..setahu aku kat sana kalo macam jam la ada dua gred jer gred ayam n swiss..kalo body cantik sekali pun saiz sama ori, n buckle pun ikut sama macam ori tapi kalo jam tue quartz chrono, tapi yang ori lak otomatic chrono aku panggil gred ayam jer..:) xde pun gred A,B, AAA ke

kakikukacak 28-11-2010 03:02 PM

kalau cm spek rayban kat mudah, byk yg replika tp ckp barang ori. pakai 1 bulan dah pudar+karat besi die. sakit ati btol cmni...

ANAZUHUD 28-11-2010 03:05 PM

Quote:

Originally Posted by kakikukacak (Post 7935156)
kalau cm spek rayban kat mudah, byk yg replika tp ckp barang ori. pakai 1 bulan dah pudar+karat besi die. sakit ati btol cmni...

pasal rayban nih aku tak arif sangat pasal aku tak pnah pakai n minat, kalo jam insyallah aku arif sikit..bagi aku la nak jual barang imi jual la tapi jagan la tipu buyer jujur dalam biz tue jer..


All times are GMT +8. The time now is 06:20 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.