CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Automotive (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=101)
-   -   Khas untuk pemilik KIA Carnival / Naza Ria (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=91705)

Syazle 11-06-2010 01:32 AM

Quote:

Originally Posted by 3309 (Post 6262097)
Tuan,
Untuk support, disini saya sertakan saya punya:
1) Naza Ria Tahun 2005
2) Mileage = 125,000km
3) Convert = belum
4) Overheat= tak pernah
5) Overhaul= Tak pernah

Fyi, sebelum ni dah nak ada simptom teh tarik tapi sempat letak Radiator Stop Leak. Thanks to NazaRia2005

salam bro, nak tanyer, kalau dah jadi teh tarik boleh lagi ker gune stop leak ni... keter boleh start tapi enjin mcm jalan 5 silinder jer....tu saya lansung parkinng tak guna2 dah dekat 3 bulan..

butirnangka 14-06-2010 12:04 AM

Quote:

Originally Posted by Syazle (Post 6617948)
waaa.. tu sudah bagus...good luck hope for the best bro..

me kasih bro,,,,,
minggu nie nak cuba masuk loan sekali lg tanpa guna penjamin,,,
mudahan lulus,,,
kalau tak melepas bro,,naza cefiro,,,adoiiiiiiiiiiiiii:-?

NYIBLORONG 14-06-2010 12:58 AM

macam macam kete :p

3309 14-06-2010 02:25 PM

Quote:

Originally Posted by Syazle (Post 6646096)
salam bro, nak tanyer, kalau dah jadi teh tarik boleh lagi ker gune stop leak ni... keter boleh start tapi enjin mcm jalan 5 silinder jer....tu saya lansung parkinng tak guna2 dah dekat 3 bulan..

Try le dulu...RM10 je stop leak tu...daripada habis ribu2 baik habis RM10 je dulu.....

MUGENSEIKI 14-06-2010 03:56 PM

Quote:

Originally Posted by 3309 (Post 6664879)
Try le dulu...RM10 je stop leak tu...daripada habis ribu2 baik habis RM10 je dulu.....

Tumpang tanya...stop leak tu kalau kete tak der leak..boleh ke pakai jugak?.. Saja je sediakan payung sebelum hujang..hehe

Hari tu pomen workshop (first time hantar kat workshop luar....sebelum ni semuanya di Kia Service Centre) kat rumah aku kata kete aku ada leaking (masa tu aku hantar tukar timing belt)..tah pe kebenda pon aku tak faham dia kata sebab dia tu cina. English dia kureng skit..maybe dia tak sekolah tinggi.

Dia kata kena angkat enjin..dalam 2 hari. Barang tak mahal dalam RM170 lebih katanya cuma upah dia mahal RM550. So dalam RM700-800 ler. Aku tak sempat nak buat sebab esoknya nak balik kampung..Lusa aku balik KL semula nak gi check kat Kia Service centre.

yuzeri 14-06-2010 04:22 PM

Stop leak hanya leak antara radiator dengan engine je. Yang saudara punya leak tu lain iaitu leak minyak hitam. Memang kena turun enjin. Dia cuma tukar macam getah hitam lebihkurang macam pengalas kat tengah-tengah enjin bahagian bawah tu. Kos dia lebihkurang tu lah.

3309 14-06-2010 05:12 PM

Quote:

Originally Posted by yuzeri (Post 6665774)
Stop leak hanya leak antara radiator dengan engine je. Yang saudara punya leak tu lain iaitu leak minyak hitam. Memang kena turun enjin. Dia cuma tukar macam getah hitam lebihkurang macam pengalas kat tengah-tengah enjin bahagian bawah tu. Kos dia lebihkurang tu lah.

Kalau kat workshop Azmer dia boleh bagi RM650 je, tapi kena bagitau nama Abg Zack.
Seal getah tu RM80, gas aircond RM70 (aircond compressor kena buka)dan kos angkat enjin RM500.

Saya punya pun problem tu jugak tapi belum sempat buat lagi sebab kena tinggal kat dia 2 hari....

Syazle 14-06-2010 11:26 PM

ye tak yer gak,,, nanti sy cuba...tq bro

yuzeri 15-06-2010 08:21 AM

Quote:

Originally Posted by 3309 (Post 6666216)
Kalau kat workshop Azmer dia boleh bagi RM650 je, tapi kena bagitau nama Abg Zack.
Seal getah tu RM80, gas aircond RM70 (aircond compressor kena buka)dan kos angkat enjin RM500.

Saya punya pun problem tu jugak tapi belum sempat buat lagi sebab kena tinggal kat dia 2 hari....

Ha kan dah save RM150. Bro Zack memang rekomen kedai ni tp lum ada kesampaian ngan RM nya. Nak kena teh tarih dgn bro Zack pun lum jugak dapat. Takpe bro bila-bila kita leh pekena...

rie72usa 15-06-2010 10:21 AM

Salam...

Tadi saya call CIMB bank tanya pasal loan ria 2004 se...

Maximum loan ria 2004 SE 31k
Maximum loan ria 2004 GS 50k

Apa beza SE ngan GS sampai ketara sangat....
Minta tolong otai2 kat sini maklumkan... ada masalah ke dengan model SE ni...

yuzeri 15-06-2010 11:22 AM

Quote:

Originally Posted by rie72usa (Post 6670727)
Salam...

Tadi saya call CIMB bank tanya pasal loan ria 2004 se...

Maximum loan ria 2004 SE 31k
Maximum loan ria 2004 GS 50k

Apa beza SE ngan GS sampai ketara sangat....
Minta tolong otai2 kat sini maklumkan... ada masalah ke dengan model SE ni...

Beza dia tak pasti mungkin yg tau boleh tolong cuma dari dulu saya nak beli memang otai-otai cakap beli yg GS sebab tak banyak problem. itu saja yg boleh saya kongsi.

rie72usa 15-06-2010 02:23 PM

Quote:

Originally Posted by yuzeri (Post 6671242)
Beza dia tak pasti mungkin yg tau boleh tolong cuma dari dulu saya nak beli memang otai-otai cakap beli yg GS sebab tak banyak problem. itu saja yg boleh saya kongsi.

tq bro....

apa problemnya yek... nak tahu jugak... bab ada member nak jual ria se 2004 dlm 40k.... mahal ke tak, kete baru jln 50k km....

yuzeri 15-06-2010 03:47 PM

Quote:

Originally Posted by rie72usa (Post 6672671)
tq bro....

apa problemnya yek... nak tahu jugak... bab ada member nak jual ria se 2004 dlm 40k.... mahal ke tak, kete baru jln 50k km....

Kalau tak silap lah lebih kurang macam di bawah :

GS is Gulf States, SE is South East states

Jadi pemasangan dia ikut standard negara tertentu. Tapi rasanya kete ni dah dipasang disini jadi mungkin takde perbezaan sangat cuma lebih pada assessorie je. Yang lain sila bagi komen. tks

opking 15-06-2010 05:52 PM

Quote:

Originally Posted by yuzeri (Post 6673368)
Kalau tak silap lah lebih kurang macam di bawah :

GS is Gulf States, SE is South East states

Jadi pemasangan dia ikut standard negara tertentu. Tapi rasanya kete ni dah dipasang disini jadi mungkin takde perbezaan sangat cuma lebih pada assessorie je. Yang lain sila bagi komen. tks


yg saya tahu GS ni general spec dan SE special edition. GS ni semua spec dia ada, sunroof, carrier, airbag, abs, dvd player dan pelbagai, tak pandai nak terangkan sangat, SE ni tambahan aksesori aje contohnya panel dia ada wood look ngan 2 3 lg ciri2nya. kata org GS lagi baik dari SE ataupun RS, sebabnya tak tahu lak, saya punya GS tahun 2005. masa beli tahun lepas 48k loan 46k aje. plet penang, beli kat muar , duduk kat melaka...ahakss

butirnangka 15-06-2010 06:53 PM

Quote:

Originally Posted by rie72usa (Post 6670727)
Salam...

Tadi saya call CIMB bank tanya pasal loan ria 2004 se...

Maximum loan ria 2004 SE 31k
Maximum loan ria 2004 GS 50k

Apa beza SE ngan GS sampai ketara sangat....
Minta tolong otai2 kat sini maklumkan... ada masalah ke dengan model SE ni...

salam kpd otai dan bro semua,,,,,
aku pun ada buat loan naza tahun 2003 kat CIMB
tp loan dalam 28k jer,,,nak bg bulanan kecik selama 7 thn,,,
tak tahu lg lulus tak,,
pg tadi bank ada call,,tanya apa yg patut,,,
mudahan lulus,,,
dah teringin sgt nak merasa naza cefiro yg aku test tu,,,
he,,he,,he,,:D:)

shadowknightking1 15-06-2010 08:54 PM

Quote:

Originally Posted by butirnangka (Post 6674691)
salam kpd otai dan bro semua,,,,,
aku pun ada buat loan naza tahun 2003 kat CIMB
tp loan dalam 28k jer,,,nak bg bulanan kecik selama 7 thn,,,
tak tahu lg lulus tak,,
pg tadi bank ada call,,tanya apa yg patut,,,
mudahan lulus,,,
dah teringin sgt nak merasa naza cefiro yg aku test tu,,,
he,,he,,he,,:D:)



Kalau dah bank call dan interview 90% ade chance la tuh..

butirnangka 15-06-2010 11:29 PM

Quote:

Originally Posted by shadowknightking1 (Post 6675331)
Kalau dah bank call dan interview 90% ade chance la tuh..

:Dsalam bro,,,
sedap hati hamba mendengar tuan hamba berkata begitu,,,
mudah-mudahan termakbul niat hamba,,,
me kaseh juga dgn tertubuhnya laman ini,,
sedikit sebanyak ada membantu hamba dlm hal2 yg berkaitan dgn raksasa ini,,,
hamba kerja pomen juga,,tapi pomen askar,,,
tak byk tahu tentang masaalah kenderaan awam,,
apa pun terima kaseh diucapkan kepada bro serta semua otai disini,,
HIDUP KIA NAZA,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,:)

NibongMan 16-06-2010 07:58 AM

yes hiduppp

MUGENSEIKI 16-06-2010 08:34 AM

Quote:

Originally Posted by 3309 (Post 6666216)
Kalau kat workshop Azmer dia boleh bagi RM650 je, tapi kena bagitau nama Abg Zack.
Seal getah tu RM80, gas aircond RM70 (aircond compressor kena buka)dan kos angkat enjin RM500.

Saya punya pun problem tu jugak tapi belum sempat buat lagi sebab kena tinggal kat dia 2 hari....

Kat mana workshopAzmer tu?..

MUGENSEIKI 16-06-2010 08:36 AM

Quote:

Originally Posted by rie72usa (Post 6670727)
Salam...

Tadi saya call CIMB bank tanya pasal loan ria 2004 se...

Maximum loan ria 2004 SE 31k
Maximum loan ria 2004 GS 50k

Apa beza SE ngan GS sampai ketara sangat....
Minta tolong otai2 kat sini maklumkan... ada masalah ke dengan model SE ni...

Setahu aku SE (Special Edition) lagi mahal skit dari GS. Yang murah adalah RS sebab spec kosong jer. Maybe budak CIMB tu terkeliru antara RS dengan SE kot....

MUGENSEIKI 16-06-2010 08:42 AM

Salam,

Mulai skrg aku ingat nak hantar kete kat wokshop luar saja sebab kos murah. Sebelum ni aku tak pernah miss hantar kat Kia Service centre. Semua barang dia suruh tukar aku tukar.Samada dah sampai masa atau belum aku tak pernah soal dia org.

So s..since aku nak start hantar workshop luar ni..aku nak tanya kengkawan kat sini semua. Apa yang perlu ditukar setiap kali hantar servis untuk memastikan performance kereta maintain smoothh? Selain dari minyak hitam lahhh maksud aku.

Of coz setiap kilometer berbeza pakej servicenya..so ada sesapa yang ada senarai barang apa nak kena tukar untuk setiap 10,000km?. seperti 130,000km..140,000km, 150,000km dan seterusnya.(saya pakai Shell Helix Ultra..so service setiap 10,000km)

Thanks semua.

MUGENSEIKI 16-06-2010 08:43 AM

Quote:

Originally Posted by butirnangka (Post 6676163)
:Dsalam bro,,,
sedap hati hamba mendengar tuan hamba berkata begitu,,,
mudah-mudahan termakbul niat hamba,,,
me kaseh juga dgn tertubuhnya laman ini,,
sedikit sebanyak ada membantu hamba dlm hal2 yg berkaitan dgn raksasa ini,,,
hamba kerja pomen juga,,tapi pomen askar,,,
tak byk tahu tentang masaalah kenderaan awam,,
apa pun terima kaseh diucapkan kepada bro serta semua otai disini,,
HIDUP KIA NAZA,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,:)

Nie mesti terror pomen kete kebal nie.. hehe.. Kete kebal pakai timing belt ker?. ahaks.. saja gegurau

BHK 16-06-2010 02:33 PM

Quote:

Originally Posted by MUGENSEIKI (Post 6677684)
Kat mana workshopAzmer tu?..

WS Azmeer tu kat Puncak Jalil....aku selalu g ngan Abg Zck...klau g sana jual nma aku (Din Sdg ngan Abg Zck...nti dia bg harga kekawan)....nk alamat PM aku....

BHK 16-06-2010 02:39 PM

Quote:

Originally Posted by yuzeri (Post 6669976)
Ha kan dah save RM150. Bro Zack memang rekomen kedai ni tp lum ada kesampaian ngan RM nya. Nak kena teh tarih dgn bro Zack pun lum jugak dapat. Takpe bro bila-bila kita leh pekena...

Nk kena Teh Tarik ajak aku sekali....

BHK 16-06-2010 02:43 PM

Quote:

Originally Posted by NibongMan (Post 6627670)
WS tu area mana bro..

Kat Puncak Jalil NibongMan....hang duk mana ?

yuzeri 16-06-2010 02:56 PM

Quote:

Originally Posted by BHK (Post 6680209)
Nk kena Teh Tarik ajak aku sekali....

No problem...

BHK 16-06-2010 03:15 PM

Quote:

Originally Posted by yuzeri (Post 6680342)
No problem...

Mu duk area mana ? Aku Serdang/UPM....

yuzeri 16-06-2010 04:40 PM

Quote:

Originally Posted by BHK (Post 6680475)
Mu duk area mana ? Aku Serdang/UPM....

Selayang Baru

butirnangka 16-06-2010 06:11 PM

Quote:

Originally Posted by MUGENSEIKI (Post 6677737)
Nie mesti terror pomen kete kebal nie.. hehe.. Kete kebal pakai timing belt ker?. ahaks.. saja gegurau

he..he.
keta kebal guna timing gear,,,,
timing belt tak lasak...
,,,,,,,,sekadar maklumat,,,,

BHK 16-06-2010 09:14 PM

Quote:

Originally Posted by yuzeri (Post 6681178)
Selayang Baru

Noted......sesat area Serdang col aku.....

LeeGG 16-06-2010 10:51 PM

Naza Ria RS LKSE 2010 untuk dijual (RM78,998 OTR)
 
Salam rakan2,

Saya telah tempah kereta Naza Ria RS LKSE 2010.
Warna pilihan kami sekeluarga adalah silver blue.
Selepas lama menunggu, mengikut kata authorized dealer tu, minggu depan ni sebelum 25hb Jun 2010, kereta akan sampai.
Tetapi warna yg saya minta tidak dapat dipenuhi.
Warna yg diberikan kepada saya adalah warna hitam.

Jadi kami bercadang untuk menunggu keluaran seterusnya mengikut warna pilihan dan kereta Naza Ria yang berwarna hitam ini akan dijual kepada yg berminat.
Harga RM78,998 OTR (harga kurang jika ada 55% potongan insuran)

Spec kereta adalah seperti berikut:
  • Naza Ria 2.5 V6 (A) LKSE RS
  • USA Branded 9 inch DVD Player with LCD
  • LKSE Facelift Front grille
  • LKSE Design Front Kangaroo Bar
  • Tinted Film USA Branded
  • Alarm Security system
  • Door Visor
  • Auto Brake Lock System
  • LKSE Rear View Mirror
  • Glass Sensor
  • 7-inch Sun Tint
  • Rear bumper pad
  • Cargo Net
  • LKSE Emblem
  • Side mirror Indicator light
  • Fog lamp
  • Sport rim 15-inch
  • Spoiler
  • Reverse sensor
  • Cushion cover

Lokasi saya di Sg Petani, Kedah.
Kepada yg berminat boleh berhubung dgn saya.

yuzeri 18-06-2010 03:54 PM

Untuk para sahabat semua berhati-hati lah memandu dan elakkan memandu kete NAZARIA/CARNIVAL seolah-olah kereta sedan. Namun malang tidak berbau. Gambar di bawah dua kemalangan berasingan melibatkan NAZARIA semalam.

http://i779.photobucket.com/albums/y..._accident1.jpg

http://i779.photobucket.com/albums/y..._accident2.jpg

shadowknightking1 18-06-2010 06:55 PM

Salaam... kat maner ni bro... gua rasa kes pertama kematian membabitkan kete naza/carnival... sebelum ni belum pernah dengar....

BHK 19-06-2010 07:14 PM

Ni musti bawak macam F1......

rie72usa 19-06-2010 08:38 PM

Quote:

Originally Posted by shadowknightking1 (Post 6696861)
Salaam... kat maner ni bro... gua rasa kes pertama kematian membabitkan kete naza/carnival... sebelum ni belum pernah dengar....

Gambar atas kemalangan dekat Sg.Nibong, Sg. Besar, Jln Klang-Telok Intan, 2 mati & 2 cedera ringan, pemandu umur 21 tahun, terbabas masuk parit & empat2 tayar ke atas.

Gambar bawah kemalangan Paloh Hinai, Muadzam Shah, Jln Kuantan-Segamat, 5 mati & 3 cedera parah, pemandu berumur 56 tahun, kemalangan dengan treler.

butirnangka 20-06-2010 10:24 AM

alooooooooooo...salam semua,,,,,
tak sabo tunggu bank panggil...
minggu nie kot,,,

BHK 20-06-2010 12:24 PM

Quote:

Originally Posted by butirnangka (Post 6705137)
alooooooooooo...salam semua,,,,,
tak sabo tunggu bank panggil...
minggu nie kot,,,

Good Luck Bro......lepas ni boleh pusing satu Malaya jumpa kekawan.......

butirnangka 20-06-2010 02:35 PM

[QUOTE=BHK;6705733]Good Luck Bro......lepas ni boleh pusing satu Malaya jumpa kekawan.......[/QUOT

he..he....he....
pusing satu malaya tunggu dulu bro,,,
tak tau lg kerenah keta second nie mcm mana,,,,
apa pun bagus idea tu,,,,he,,he,,he,,:D

butirnangka 20-06-2010 02:36 PM

[QUOTE=BHK;6705733]Good Luck Bro......lepas ni boleh pusing satu Malaya jumpa kekawan.......

he..he....he....
pusing satu malaya tunggu dulu bro,,,
tak tau lg kerenah keta second nie mcm mana,,,,
apa pun bagus idea tu,,,,he,,he,,he,,:D

BHK 21-06-2010 08:30 AM

[QUOTE=butirnangka;6706214][QUOTE=BHK;6705733]Good Luck Bro......lepas ni boleh pusing satu Malaya jumpa kekawan.......

he..he....he....
pusing satu malaya tunggu dulu bro,,,
tak tau lg kerenah keta second nie mcm mana,,,,
apa pun bagus idea tu,,,,he,,he,,he,,:D[Yg pnting Free simtom Teh Tarik....../QUOTE]


All times are GMT +8. The time now is 02:04 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.