CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Automotive (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=101)
-   -   Khas untuk pemilik KIA Carnival / Naza Ria (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=91705)

tokmat™ 13-02-2011 04:43 PM

Quote:

Originally Posted by fadil (Post 8667487)
salam....nak kata workshop ni bagus tak tahu la...sebab sy beli engin RM2800.00 tak masuk upah wayering..engine mounting dan driveshaf kalau dikira la semua dalm RM8000.00 gak le...pening gak kopado den...hissss...ni la bala beli kereta s/hand... baru pakai sekali dah kena tukar engin...hampeh....nasib tak baik le tu.....sabor aje le...kalau ada sesiapa yg nak beli kereta s/hand...masa 1 minggu warrenty belasah cukup2...nanti menyesal macam saya ...bawak ke tribunal pun tak guna ...buat penat aje....

tahun bila punya Naza tu...?

mie22 13-02-2011 05:27 PM

Quote:

Originally Posted by arsmie (Post 8666555)
tuan..bile nak tukar enjin..kat mana bgus..saya pon tgh survey ni..dah malas nak pening2 lagi...dah 3 tahun jaga dengan penuh teliti(samapai jiran ckp:hi..ini bini no brp...)..tapi bila tiba masanye ...terkena jugak..overheated..dah buat preventive maintenace pon kena jugak..mungkin faktor usia memain peranan kot..jadi keputusan adalah muktamad nak tukar injin..~X(

cadang tu nak pakai enjin nissan cefiro vq25 DD neo..apamacm..

bro, kalau dah tukau enjin cefiro nanti, ade brg2 kt naza bro yg saya nk beli bole? kalau ape2 nti bro PM saya. Ade brg2 naza yg saya masih mencari tp x ketemui lg..:)cgrock:)cgrock

tokmat™ 13-02-2011 05:29 PM

Quote:

Originally Posted by arsmie (Post 8666555)
tuan..bile nak tukar enjin..kat mana bgus..saya pon tgh survey ni..dah malas nak pening2 lagi...dah 3 tahun jaga dengan penuh teliti(samapai jiran ckp:hi..ini bini no brp...)..tapi bila tiba masanye ...terkena jugak..overheated..dah buat preventive maintenace pon kena jugak..mungkin faktor usia memain peranan kot..jadi keputusan adalah muktamad nak tukar injin..~X(

cadang tu nak pakai enjin nissan cefiro vq25 DD neo..apamacm..

enjin ni memang masuk kat Naza Ria ke...?

fisherman10 13-02-2011 08:03 PM

Quote:

Originally Posted by mie22 (Post 8661297)
rasenya konditon x serius lg sbb still bole drive smpi workshop. so kes mcm ni biasenya bole selamatkan lg, jgn smpi dia trus jem smpi mati enjin sudah la. sbb kalau masa drive trus mati enjin, that time mmg mslh besar, head bengkok, piston, valve sume efek. tp still bole repair lg cuma kos munkin dlm 5-10k la.

tp dlm kes bro dimana kete overheated dan bole drive lg ke worksop tu, elok buat flushing radiator dan tukau water pump dl. lain2 tu elok buat servis minyak hitam skali, total kos sume xlebih 1k rasenya. better try dl. jgn jump trus pd enjin kong. pomen2 ni bl nmpk naza masuk workshop jer, bl ckp kene overheated, trus jump conclusion kene turun enjin dan skim head dan sume la...pomen cari makan tuuuu...

psl radiator stop leak tu, masa ni la sesuai utk pakai. :D:D:D

p/s: kalau nk convert enjin, hang pm aku k, ade brg yg aku nk beli ngn hang:D:D:D

rasanya stop leak ini memang dah tak boleh lah. sebab sekarang dia bukan liner yang slip. biasanya kes teh tarik caused by oil masuk ke dalam passage air kan? tapi skrg bukan. sekarang, ialah air yang masuk ke dalam combustion chamber dari gasket.

so saudara saudara semua, apa next langkah yang terbaik? Ini engine dah overhaul 3 ke 4 kali. anyone pernah tukar engine boleh tak terangkan lebih tentang proses endorse and etc.

@din_kuda ....semalam I cuba call nak tanya tentang perkara tukar engine tapi no answer again la.

TQ..

Rosik 13-02-2011 09:55 PM

Salam 1 Malaysia...

Info yg sy dapat dr Naza Kia ttg Naza Ria RS dan GS sebelum sy membeli ialah :
RS - Enjin sama dgn GS, tiada ABS, tiada Volume n Band kt stereng, Tiada Air Bag, rim asal 15", harga RM 80K (new) dll yg kecil2.
Gs - Enjin sama dgn RS, ada ABS, ada Volume n band kt stereng, ada Air Bag, rim asal 16", harga RM 103K dll.

Jika ada kesudian dari tuan2 Naza yg tahu perbezaan Naza Ria spec RS dan GS boleh lh tambah kelebihan dan kekurangan disini agar dpt d buat perbandingan kpd bakal pemilik Naza Ria... TQ...

rie72usa 13-02-2011 09:56 PM

Quote:

Originally Posted by arsmie (Post 8666555)
tuan..bile nak tukar enjin..kat mana bgus..saya pon tgh survey ni..dah malas nak pening2 lagi...dah 3 tahun jaga dengan penuh teliti(samapai jiran ckp:hi..ini bini no brp...)..tapi bila tiba masanye ...terkena jugak..overheated..dah buat preventive maintenace pon kena jugak..mungkin faktor usia memain peranan kot..jadi keputusan adalah muktamad nak tukar injin..~X(

cadang tu nak pakai enjin nissan cefiro vq25 DD neo..apamacm..


naza sy pun dah tukar enjin, masuk cefiro vq25 bukan neo....

kat bengkel sy buat maksimum tukar enjin vq25 tak lebih 9k, dan enjin yg dipasang dr kedai tu biasanya dia cari half cut yg kurang dr 50k milage...

endorse jpj kne buat sendiri,tp skrg dengar cite ada problem utk endorse jpj, w/shop sy tu ada 3 buah tgh tgu endorse, tak lepas2 lg... bab peraturan baru kalau buat maunting susah lulus...

cuma kalau berani pakai je tak payah endorse.... kalau ada cerita boleh lepas baru endorse.... yg pasti enjin cefiro paling tidak bermasalah... minyak hitam pun 4L je, ori 6L, pkai timing chain, compressor aircond/autonater/distributor/gear box byk di half cut....

baru2 ni sy rosak sensor minyak hitam, sib baik enjin cefiro kne rm8 je bli baru kat kdai spare part, kalau naza punya rm100 ke atas la jwbnya...

Rosik 13-02-2011 10:11 PM

Salam semua ....... Saya ada satu pertanyaan utk kekawan semua berkenaan pertukaran injin. Semalam sy jumpa pomen yg repair Ria sy dulu, katanya mulai Feb 2011, semua kenderaan tidak di benarkan adjust atau repair muonting asal semasa tukar injin. Ini bermakna kalau Ria boleh tukar injin ria jelah, tak leh masuk imjin cap lain. Jadi di sini saya nak tanye kekawan semua yg ada kekawan kat JPJ adakah benar statment saya ini. Wassalam

rie72usa 13-02-2011 10:19 PM

Quote:

Originally Posted by Rosik (Post 8669539)
Salam semua ....... Saya ada satu pertanyaan utk kekawan semua berkenaan pertukaran injin. Semalam sy jumpa pomen yg repair Ria sy dulu, katanya mulai Feb 2011, semua kenderaan tidak di benarkan adjust atau repair muonting asal semasa tukar injin. Ini bermakna kalau Ria boleh tukar injin ria jelah, tak leh masuk imjin cap lain. Jadi di sini saya nak tanye kekawan semua yg ada kekawan kat JPJ adakah benar statment saya ini. Wassalam

yup betul agaknya...

bab skrg kat w/shop yg sy tukar enjin ada 3 buah masih sangkut...

tp kalau sy, susah2 sgt takyah endorse... kete ni pun bukan kete utk racing, kete family, jd jpj tak check pun, cuma kalau jpj dah tarik balik peraturan tu baru endorse balik... cuma dokumen kne simpan lah...

kat w/shop tempat sy buat pun masih ada lg tgh tukar enjin dan yg sedang menunggu giliran, mereka buat je dlu... bab enjin naza ni mmg susah skit nak handle...

itu kalau sy lah.... :-?:-?:-?

Rosik 13-02-2011 10:26 PM

Kita chat kat sini tp tak tau dimana berada,,,,,boleh tak Tuan2 semua bg tau lokasi Tuan2,,,itu pun jika tak menjadi satu rahsia.


1.butirnangka-Kuantan(Naza Ria-Cefiro)
2-Zack yacob - Cheras, Selangor (Naza Ria-Ori)
3-BHK - Sri Kembangan Selangor (Naza Ria-Ori)
4-arsmie-Salak Tinggi (Naza Ria-Ori)
5-Fan'D - Bkt.Beruntung/Rawang (Naza Ria-Ori)
6-fdaud- Kajang,Selangor ( Naza Ria- Ori )
7-rie72usa - Sg.Besar,Selangor (Naza Ria-Cefiro)
8-yuzeri -Selayang (Carnival-Ori) (Cancel)
9-gt40solsol - Desa Petaling (Naza Ria-Ori)
10-mdfaisal75 - Semenyih (home), Jln.Duta (Office)-(Naza Ria Ori)
11-maltech2u - Presint 11, Putrajaya (Naza Ria - Ori 2006)
12-Dann Lebai - Shah Alam Selangor (Naza Ria-Ori)
13-hippoeleben-Sg buloh (Carnival-Mitsubishi)
14-Din Kuda-Rantau Panjang,Klang Selangor (Naza Ria-Cefiro)
15-Mishar79-Bandar Seri Putra Bangi (Naza Ria-Ori)
16-Ajie68-Sg Buloh (Naza Ria-Ori)
17-Bypass-Putrajaya (Naza Ria-Ori)
18-Goohtj-Bdr Tasik Selatan(Naza Ria-Ori)
19-bahagia2you-Alor Star (Naza Ria-Ori)
20-GS4656 - Putrajaya presint 9. (Naza Ria Ori + NGV)
21-Opking-Cheng,Melaka (Naza Ria-Ori)
22-Rahmah-Ulu Kelang (Carnival-Ori)
23-Mie22-Melaka (Naza Ria-Ori)
24-Sharkawi-Rembia Melaka (Naza Ria-Ori)
25-Amat Yusof-Johor Baharu (Naza Ria-Cefiro)
26-halligang-Kuala Terengganu, Kelana Jaya, Shah Alam-(Naza Ria-Cefiro)
27-areatv-Johor Bahru (Naza Ria-Ori)
28-patsese-Shah Alam (Naza Ria-Ori-NGV)
29-A E R I D E A T A - Sungai Buloh (Carnival-Ori)
30-RiaWLS - Gombak (Naza Ria-Ori)
31-La Vitesse - Hulu Langat(Kia Carnival Ori)
32-MERLIN..ker - Seremban 2..(Naza Ria Ori)
33-yankelah- Bandar Baru Bangi ( Naza Ori )
34-rantau ns-Seremban,N.Sembilan (naza ori)
35-Muru. Bachang Baru, Melaka..(Naza Ria Ori)
36-tengkuli2005,Pekan Pahang....(KIA Carnival Ori)
37-Arsenal_70-Kuala Terengganu, Terengganu (KIA Carnival Ori)
38-Carnival,kajang (KIA carnival2)
39-Auniuzair - Menjalara, Kepong (Naza Ria, Ori)
40-zurin88- Johor Bahru...(Naza Ria Ori)
41-3309-Nilai N.S (Naza Ria Ori)
42-cikgurempit- bagan serai (nazaria ori)
43-matyus77 - batu gajah, Ipoh Perak ( nazaria 0ri )
44-Rosik - Kuantan (Naza Ria Ori)
45-Jack's - Kepong,K.L (KIA Carnival Ori)
46-Jamsaidy_said-Kulim/Penang (Naza Ori)
47-Monday - TUDM Subang (Naza Ori)
48-Zali6799-Bandar Tun Razak Cheras (Naza Ori)
49-fisherman10 - USJ, Subang Jaya (Kia Carnival 1st gen - Ori)
50-myee8814 - kg. baru bt.14 puchong (Naza tulen bang)
51-Nashry - Rawang (Naza ria ori....2005)

#Klau ada kesilapan/penambahan boleh tolong betulkn,,,

Tambahlah lagi....

Rosik 13-02-2011 10:38 PM

Quote:

Originally Posted by rie72usa (Post 8669583)
yup betul agaknya...

bab skrg kat w/shop yg sy tukar enjin ada 3 buah masih sangkut...

tp kalau sy, susah2 sgt takyah endorse... kete ni pun bukan kete utk racing, kete family, jd jpj tak check pun, cuma kalau jpj dah tarik balik peraturan tu baru endorse balik... cuma dokumen kne simpan lah...

kat w/shop tempat sy buat pun masih ada lg tgh tukar enjin dan yg sedang menunggu giliran, mereka buat je dlu... bab enjin naza ni mmg susah skit nak handle...

itu kalau sy lah.... :-?:-?:-?

Salam...
Betul tu, Tapi bermasaalah bila berlaku kemalangan (mtk jauhkan) dan mahu tuntut insuran. Semasa tu adjuster check habis. Dia org time kita nk byr 1 sen pun nk, tapi time dia yg nk byr liat, 1 x lkp x nk byr. Kwn sy dh kena. Kete wira, kena keluar duit sendiri sbb tkr enjin x endorse. Byk ribu gk abisnya... TQ

rie72usa 13-02-2011 10:54 PM

Quote:

Originally Posted by Rosik (Post 8669727)
Salam...
Betul tu, Tapi bermasaalah bila berlaku kemalangan (mtk jauhkan) dan mahu tuntut insuran. Semasa tu adjuster check habis. Dia org time kita nk byr 1 sen pun nk, tapi time dia yg nk byr liat, 1 x lkp x nk byr. Kwn sy dh kena. Kete wira, kena keluar duit sendiri sbb tkr enjin x endorse. Byk ribu gk abisnya... TQ

yup betul, kwn sy pun kne, tp enjin je kita kne tanggung...
kalau enjin cefiro murah je... bab enjin je seketul... dlm 1.5k..., tu je kne tanggung..., tapi lebih baik endorse lah, cuma skrg jpj tak bagi jd tgu sampai dia bagi lah...

dlu puspakom tak lulus drive shalf welding, tp sy dan rakan2 pkai drive shalf welding lulus je plak....

Dann Lebai 13-02-2011 11:14 PM

Quote:

Originally Posted by rie72usa (Post 8669583)
yup betul agaknya...

bab skrg kat w/shop yg sy tukar enjin ada 3 buah masih sangkut...

tp kalau sy, susah2 sgt takyah endorse... kete ni pun bukan kete utk racing, kete family, jd jpj tak check pun, cuma kalau jpj dah tarik balik peraturan tu baru endorse balik... cuma dokumen kne simpan lah...

kat w/shop tempat sy buat pun masih ada lg tgh tukar enjin dan yg sedang menunggu giliran, mereka buat je dlu... bab enjin naza ni mmg susah skit nak handle...

itu kalau sy lah.... :-?:-?:-?

Saya ada pengalaman sikit nak kongsi pasal endose enjin . Sebelum pakai naza ni , saya memang layan kereta . Tukar enjin dah 3 kali . Urusan nak endose biasanya susah nak lepas kalau buat kat area lembah kelang . Dulu saya buat mcm ni . Mula-mula bawak pergi puspakom yang terdekat (memang confirm tak lepas...). Bila dah dapat surat dari puspakom tu , abg bawak pergi puspakom tempat lain . Bagitau kita dah repair balik apa yg diaorg claim . Kalau dulu saya biasa hantar ke puspakom padang jawa shah alam . Lepas tu saya bawak balik kampung tlk intan . Harap dapat membantu .

nashry 13-02-2011 11:18 PM

hari ni dpt kesan ada minyak kat lantai bila ubah naza ria kuar dari porch... rasanya minyak dari gear box..mgkin oil seal dah x elok...ada sapa pernah kena camni tak... mintak jiran sebelah umah check aircond... katanya kena tukar cooling coil and dryer...sok ingat nk p cari kat spare part..sapa yg tau kedai yg harga berpatutan..tq

Dann Lebai 13-02-2011 11:24 PM

Quote:

Originally Posted by Rosik (Post 8669641)
Kita chat kat sini tp tak tau dimana berada,,,,,boleh tak Tuan2 semua bg tau lokasi Tuan2,,,itu pun jika tak menjadi satu rahsia.


1.butirnangka-Kuantan(Naza Ria-Cefiro)
2-Zack yacob - Cheras, Selangor (Naza Ria-Ori)
3-BHK - Sri Kembangan Selangor (Naza Ria-Ori)
4-arsmie-Salak Tinggi (Naza Ria-Ori)
5-Fan'D - Bkt.Beruntung/Rawang (Naza Ria-Ori)
6-fdaud- Kajang,Selangor ( Naza Ria- Ori )
7-rie72usa - Sg.Besar,Selangor (Naza Ria-Cefiro)
8-yuzeri -Selayang (Carnival-Ori) (Cancel)
9-gt40solsol - Desa Petaling (Naza Ria-Ori)
10-mdfaisal75 - Semenyih (home), Jln.Duta (Office)-(Naza Ria Ori)
11-maltech2u - Presint 11, Putrajaya (Naza Ria - Ori 2006)
12-Dann Lebai - Shah Alam Selangor (Naza Ria-Ori)
13-hippoeleben-Sg buloh (Carnival-Mitsubishi)
14-Din Kuda-Rantau Panjang,Klang Selangor (Naza Ria-Cefiro)
15-Mishar79-Bandar Seri Putra Bangi (Naza Ria-Ori)
16-Ajie68-Sg Buloh (Naza Ria-Ori)
17-Bypass-Putrajaya (Naza Ria-Ori)
18-Goohtj-Bdr Tasik Selatan(Naza Ria-Ori)
19-bahagia2you-Alor Star (Naza Ria-Ori)
20-GS4656 - Putrajaya presint 9. (Naza Ria Ori + NGV)
21-Opking-Cheng,Melaka (Naza Ria-Ori)
22-Rahmah-Ulu Kelang (Carnival-Ori)
23-Mie22-Melaka (Naza Ria-Ori)
24-Sharkawi-Rembia Melaka (Naza Ria-Ori)
25-Amat Yusof-Johor Baharu (Naza Ria-Cefiro)
26-halligang-Kuala Terengganu, Kelana Jaya, Shah Alam-(Naza Ria-Cefiro)
27-areatv-Johor Bahru (Naza Ria-Ori)
28-patsese-Shah Alam (Naza Ria-Ori-NGV)
29-A E R I D E A T A - Sungai Buloh (Carnival-Ori)
30-RiaWLS - Gombak (Naza Ria-Ori)
31-La Vitesse - Hulu Langat(Kia Carnival Ori)
32-MERLIN..ker - Seremban 2..(Naza Ria Ori)
33-yankelah- Bandar Baru Bangi ( Naza Ori )
34-rantau ns-Seremban,N.Sembilan (naza ori)
35-Muru. Bachang Baru, Melaka..(Naza Ria Ori)
36-tengkuli2005,Pekan Pahang....(KIA Carnival Ori)
37-Arsenal_70-Kuala Terengganu, Terengganu (KIA Carnival Ori)
38-Carnival,kajang (KIA carnival2)
39-Auniuzair - Menjalara, Kepong (Naza Ria, Ori)
40-zurin88- Johor Bahru...(Naza Ria Ori)
41-3309-Nilai N.S (Naza Ria Ori)
42-cikgurempit- bagan serai (nazaria ori)
43-matyus77 - batu gajah, Ipoh Perak ( nazaria 0ri )
44-Rosik - Kuantan (Naza Ria Ori)
45-Jack's - Kepong,K.L (KIA Carnival Ori)
46-Jamsaidy_said-Kulim/Penang (Naza Ori)
47-Monday - TUDM Subang (Naza Ori)
48-Zali6799-Bandar Tun Razak Cheras (Naza Ori)
49-fisherman10 - USJ, Subang Jaya (Kia Carnival 1st gen - Ori)
50-myee8814 - kg. baru bt.14 puchong (Naza tulen bang)
51-Nashry - Rawang (Naza ria ori....2005)

#Klau ada kesilapan/penambahan boleh tolong betulkn,,,

Tambahlah lagi....

Saya cadangkan kita letak no plat dalam list tu . Kalau terserempak kat mana-mana boleh la jugak bertegur sapa . cadangan je...

GS4656 14-02-2011 03:22 AM

Quote:

Originally Posted by BHK (Post 8647019)
Wassalam Idham....kami sihat2 sahaja.....lama menyepi....Abg Zck je tak sihat....klau free col saya...ada cerita utk d kongsi.....

Salam tuan,
abg zack dah masuk sekolah balik yer...xpe la,dia cuti sok insyaallah dia kol la tu.Sekarang ada selalu kat taman kenari,sg ramal la bang.Bz cikit ni.Tuan merlin pun lama xdengar cerita ni.Ostad pun ada kol hari jumaat,g pulau kata nya.Naik ketapi...hehe...:D

fadil 14-02-2011 08:25 AM

Tokmat...nak kasi sikit pengalaman la....kalau u beli kereta Naza Ria 2nd hand ni kalau boleh bawa jalan jauh sikit tengok dia ada oevrheat tak...sebab warenty 1minggu jgn jadi macam saya beli tak jalan jauh konon nak pakai raya...bila balik kg raya sekali pakai sampai kat tapah aje ...yg lain dok workshop sampai sekarang...bayangkan lah dari 2 hari sebelum raya sampai sekarang....bawak gi tribinal pun tak boleh buat apa2 buang masa aje gi tribunal...kalau beli balam masa warrenty belasa aje le....

fadil 14-02-2011 08:31 AM

fadil Taman Wilayah Selayang (naza-dalm proses cefiro)

fadil 14-02-2011 08:33 AM

Tahun 2003

Rosik 14-02-2011 08:35 AM

Quote:

Originally Posted by Dann Lebai (Post 8670122)
Saya cadangkan kita letak no plat dalam list tu . Kalau terserempak kat mana-mana boleh la jugak bertegur sapa . cadangan je...

Salam 1 Malaysia...
Saya sokong 100%....

Rosik 14-02-2011 08:37 AM

Kita chat kat sini tp tak tau dimana berada,,,,,boleh tak Tuan2 semua bg tau lokasi Tuan2,,,itu pun jika tak menjadi satu rahsia.


1.butirnangka-Kuantan(Naza Ria-Cefiro)
2-Zack yacob - Cheras, Selangor (Naza Ria-Ori)
3-BHK - Sri Kembangan Selangor (Naza Ria-Ori)
4-arsmie-Salak Tinggi (Naza Ria-Ori)
5-Fan'D - Bkt.Beruntung/Rawang (Naza Ria-Ori)
6-fdaud- Kajang,Selangor ( Naza Ria- Ori )
7-rie72usa - Sg.Besar,Selangor (Naza Ria-Cefiro)
8-yuzeri -Selayang (Carnival-Ori) (Cancel)
9-gt40solsol - Desa Petaling (Naza Ria-Ori)
10-mdfaisal75 - Semenyih (home), Jln.Duta (Office)-(Naza Ria Ori)
11-maltech2u - Presint 11, Putrajaya (Naza Ria - Ori 2006)
12-Dann Lebai - Shah Alam Selangor (Naza Ria-Ori)
13-hippoeleben-Sg buloh (Carnival-Mitsubishi)
14-Din Kuda-Rantau Panjang,Klang Selangor (Naza Ria-Cefiro)
15-Mishar79-Bandar Seri Putra Bangi (Naza Ria-Ori)
16-Ajie68-Sg Buloh (Naza Ria-Ori)
17-Bypass-Putrajaya (Naza Ria-Ori)
18-Goohtj-Bdr Tasik Selatan(Naza Ria-Ori)
19-bahagia2you-Alor Star (Naza Ria-Ori)
20-GS4656 - Putrajaya presint 9. (Naza Ria Ori + NGV)
21-Opking-Cheng,Melaka (Naza Ria-Ori)
22-Rahmah-Ulu Kelang (Carnival-Ori)
23-Mie22-Melaka (Naza Ria-Ori)
24-Sharkawi-Rembia Melaka (Naza Ria-Ori)
25-Amat Yusof-Johor Baharu (Naza Ria-Cefiro)
26-halligang-Kuala Terengganu, Kelana Jaya, Shah Alam-(Naza Ria-Cefiro)
27-areatv-Johor Bahru (Naza Ria-Ori)
28-patsese-Shah Alam (Naza Ria-Ori-NGV)
29-A E R I D E A T A - Sungai Buloh (Carnival-Ori)
30-RiaWLS - Gombak (Naza Ria-Ori)
31-La Vitesse - Hulu Langat(Kia Carnival Ori)
32-MERLIN..ker - Seremban 2..(Naza Ria Ori)
33-yankelah- Bandar Baru Bangi ( Naza Ori )
34-rantau ns-Seremban,N.Sembilan (naza ori)
35-Muru. Bachang Baru, Melaka..(Naza Ria Ori)
36-tengkuli2005,Pekan Pahang....(KIA Carnival Ori)
37-Arsenal_70-Kuala Terengganu, Terengganu (KIA Carnival Ori)
38-Carnival,kajang (KIA carnival2)
39-Auniuzair - Menjalara, Kepong (Naza Ria, Ori)
40-zurin88- Johor Bahru...(Naza Ria Ori)
41-3309-Nilai N.S (Naza Ria Ori)
42-cikgurempit- bagan serai (nazaria ori)
43-matyus77 - batu gajah, Ipoh Perak ( nazaria 0ri )
44-Rosik - Kuantan (Naza Ria Ori)- CBK 8212
45-Jack's - Kepong,K.L (KIA Carnival Ori)
46-Jamsaidy_said-Kulim/Penang (Naza Ori)
47-Monday - TUDM Subang (Naza Ori)
48-Zali6799-Bandar Tun Razak Cheras (Naza Ori)
49-fisherman10 - USJ, Subang Jaya (Kia Carnival 1st gen - Ori)
50-myee8814 - kg. baru bt.14 puchong (Naza tulen bang)
51-Nashry - Rawang (Naza ria ori....2005)

#Klau ada kesilapan/penambahan boleh tolong betulkn,,,

Tambahlah lagi....

fadil 14-02-2011 08:43 AM

oooo ye ke ...maasaalah ni sy punya naza dalam proses tukat engin cefiro kalau jpj dah tak benarkan adjust atau repair muonting asal semasa tukar injin...waaaaa masaalah ni engin dah beli...sekarang ni tunggu siap aje ....nak buat macam mana .....

yuzeri 14-02-2011 09:53 AM

Quote:

Originally Posted by rie72usa (Post 8669583)
yup betul agaknya...

bab skrg kat w/shop yg sy tukar enjin ada 3 buah masih sangkut...

tp kalau sy, susah2 sgt takyah endorse... kete ni pun bukan kete utk racing, kete family, jd jpj tak check pun, cuma kalau jpj dah tarik balik peraturan tu baru endorse balik... cuma dokumen kne simpan lah...

kat w/shop tempat sy buat pun masih ada lg tgh tukar enjin dan yg sedang menunggu giliran, mereka buat je dlu... bab enjin naza ni mmg susah skit nak handle...

itu kalau sy lah.... :-?:-?:-?

Kalau tak silap saya kalau tak payah tukar mounting dan driftshaft untuk Naza/Carnival ni engine yg sesuai ialah engine Mazda MPV V6 tapi model engine dia saya tak pasti. Kalau boleh sapa2 tolong confirm kan.

arsmie 14-02-2011 10:11 AM

Quote:

Originally Posted by mie22 (Post 8667711)
bro, kalau dah tukau enjin cefiro nanti, ade brg2 kt naza bro yg saya nk beli bole? kalau ape2 nti bro PM saya. Ade brg2 naza yg saya masih mencari tp x ketemui lg..:)cgrock:)cgrock

Baik, Tuan..saya pon dah terfikir bila dah tukar enjin, saya nak leraikan part2 yg boleh dipakai untuk dijual secara berasingan (nak cover kos ).apa2 pon saya akan update kemudian,tgh survey workshop,halfcut, dan proses2 yg kena lalui.lagipon skrg enjin nazaria saya masih berfungsi dan masih berjalan mcm biasa.:)

arsmie 14-02-2011 10:20 AM

Quote:

Originally Posted by Rosik (Post 8669539)
Salam semua ....... Saya ada satu pertanyaan utk kekawan semua berkenaan pertukaran injin. Semalam sy jumpa pomen yg repair Ria sy dulu, katanya mulai Feb 2011, semua kenderaan tidak di benarkan adjust atau repair muonting asal semasa tukar injin. Ini bermakna kalau Ria boleh tukar injin ria jelah, tak leh masuk imjin cap lain. Jadi di sini saya nak tanye kekawan semua yg ada kekawan kat JPJ adakah benar statment saya ini. Wassalam

Tuan..betul ke nii....alamak..

arsmie 14-02-2011 10:25 AM

Quote:

Originally Posted by rie72usa (Post 8669583)
yup betul agaknya...

bab skrg kat w/shop yg sy tukar enjin ada 3 buah masih sangkut...

tp kalau sy, susah2 sgt takyah endorse... kete ni pun bukan kete utk racing, kete family, jd jpj tak check pun, cuma kalau jpj dah tarik balik peraturan tu baru endorse balik... cuma dokumen kne simpan lah...

kat w/shop tempat sy buat pun masih ada lg tgh tukar enjin dan yg sedang menunggu giliran, mereka buat je dlu... bab enjin naza ni mmg susah skit nak handle...

itu kalau sy lah.... :-?:-?:-?

Tuan ,,,buat convert kat mana..boleh email (arsmie@yahoo.com.sg) saya alamat kedai tu....brp lama makan masa...

~X(

rie72usa 14-02-2011 11:49 AM

Quote:

Originally Posted by arsmie (Post 8673217)
Tuan ,,,buat convert kat mana..boleh email (arsmie@yahoo.com.sg) saya alamat kedai tu....brp lama makan masa...

~X(

apa2 hal call je....
ni no phone sy 010-8932606

Rosik 14-02-2011 12:25 PM

Quote:

Originally Posted by arsmie (Post 8673158)
Tuan..betul ke nii....alamak..

Slm 1 Malaysia...
Memang betul statement sy tu. Pg td kul 10.00 sy ikt pomen gi puspakom, bwk satu teksi toyota crown tkr engin dari V6 ke 4 cyl. Mounting 2 bijik ubah l/krg 1/2" x lulus. Soalan 1st mounting ubah atau tdk. Yg lain2 tu ok je... Terus blk je lh. Sbb law baru x ubh muonting, x leh weld long shaft / drive shaft. Enjen dll msh mcm biasa lg... TQ

din kuda 14-02-2011 01:29 PM

Quote:

Originally Posted by fadil (Post 8672395)
oooo ye ke ...maasaalah ni sy punya naza dalam proses tukat engin cefiro kalau jpj dah tak benarkan adjust atau repair muonting asal semasa tukar injin...waaaaa masaalah ni engin dah beli...sekarang ni tunggu siap aje ....nak buat macam mana .....

Salam..saya tak pasti la ttg law baru jpj ni tapi mengikut kata pomen saya runner bole buat endorsement ni lagi..tak tau la mcm mana runner tu buat..kena guna khidmat runner la kot bro...

Rosik 14-02-2011 03:02 PM

Quote:

Originally Posted by din kuda (Post 8675098)
Salam..saya tak pasti la ttg law baru jpj ni tapi mengikut kata pomen saya runner bole buat endorsement ni lagi..tak tau la mcm mana runner tu buat..kena guna khidmat runner la kot bro...

Slm....
Betul tu, janji pass. Semakin laju lh road runner lari x ni....

Tengku King 14-02-2011 03:30 PM

T-Shirt CROC

Salam sejahtera,

Saya dalam proses terakhir untuk membuat tempahan T-shirt ni, tarikh tutup penempahan adalah esok 15hb Feb 2011 tepat jam 12 malam, saya tak dapat nak menangguhkannya lagi atas sebab-sebab semasa maka bagi tuan2 yang ingin menempah dan menyimpan t-shirt pertama croc ini sebagai kenang-kenangan, sila bertindak dengan segera sebelum terlepas peluang ini.

Butiran harga adalah RM25 sehelai, kalau saya dapat diskaun atas sebab tempahan banyak, wang baki akan dikembalikan semula, butiran akaun penerima - mayban 155126971173 syima. Selepas bank in, sila sms hp 019-4492870 utk urusan makluman dan rekod utk saya sewaktu urusan penghantaran nanti.

Bagi tuan2 yang telah menghantar tanda jadi, sila buat semakan senarai dibawah untuk mengesahkan tempahan tuan2, jikalau tersilap, mohon sms saya semula dengan segera.

1. zali6799 saiz 2XL - 1 helai
2. jack's saiz XL - 1 helai & S - 1 helai (Lengan panjang)
3. mie22 saiz 2XL - 1 helai
4. BHK saiz 2Xl - 1 helai
5. gt40solsol saiz M - 1 helai
6. arsmie saiz XL - 1 helai
7. patsese saiz L - 1 helai & XL - 1 helai (Lengan panjang)
8. nibongman saiz 2XL - 1 helai
9. gs4656 saiz XL - 1 helai & L - 1 helai
10.mishar79 saiz 2XL - 1 helai
11.rie72usa saiz XL - 1 helai
12.Shariman saiz XL - 1 helai
13.Merlin..ker saiz 3XL - 1 helai
14.Tengku king saiz 5XL - 1 helai
15.Jamsaidy_Said saiz XL - 1 helai & XL - 1 helai (Lengan panjang)

jumlah keseluruhan 19 helai.


Sekian, terima kasih.:)

mishar79 14-02-2011 03:52 PM

Quote:

Originally Posted by Rosik (Post 8674476)
Slm 1 Malaysia...
Memang betul statement sy tu. Pg td kul 10.00 sy ikt pomen gi puspakom, bwk satu teksi toyota crown tkr engin dari V6 ke 4 cyl. Mounting 2 bijik ubah l/krg 1/2" x lulus. Soalan 1st mounting ubah atau tdk. Yg lain2 tu ok je... Terus blk je lh. Sbb law baru x ubh muonting, x leh weld long shaft / drive shaft. Enjen dll msh mcm biasa lg... TQ

Setahu saya kalau naza ria convert engine cefiro, dia akan tambah besi untuk ikat ngan mounting asal. itu dikira ubah ke idak? kalau ikut logik, susah la nak cari engine yg mounting betul2 sama dengan engine asal.:-?:-?

Jack's 14-02-2011 03:54 PM

salam Tengku King,

Pembetulan utk No.2 tu. Baju saya Saiz XL 1 helai & saiz S 1 helai (lengan panjang).
Thanks.

Jack's 14-02-2011 03:57 PM

JPJ sememangnya sentiasa menyusahkan rakyat. Kalau rasuah laju je..Bosan!!!!

mie22 14-02-2011 04:32 PM

Quote:

Originally Posted by Jack's (Post 8676561)
JPJ sememangnya sentiasa menyusahkan rakyat. Kalau rasuah laju je..Bosan!!!!

aku suke statement ni, aku stuju.:)cgrock:)cgrock:)cgrock...la ni diorg tgh susun mcm2 law utk saman pengguna. dgr2 kata psg lcd monitor pun dah xboleh.

mishar79 14-02-2011 05:39 PM

Link dibawah adalah info untuk convert enjin yang diambil dari website JPJ. Harap dapat mambantu.

http://portal.jpj.gov.my/index.php?o...mid=43&lang=ms

jaril02 14-02-2011 05:44 PM

need some guidance
 
Ria aku tiba2 temperature naik, tp kdg2 ok..napa ek jadik cmni??nk kena overhaul ker? tolong bagi advice sikit..

Rosik 14-02-2011 08:08 PM

Quote:

Originally Posted by mie22 (Post 8676912)
aku suke statement ni, aku stuju.:)cgrock:)cgrock:)cgrock...la ni diorg tgh susun mcm2 law utk saman pengguna. dgr2 kata psg lcd monitor pun dah xboleh.

Slm 1 Malaysia...
Betul tu, sy dh kena pd raya puasa th lepas kt K Trg. Habis skill sy merayu supaya jgn saman psl LCD Monitor. Tp alhamdulillah x kena, tapi dia nasihat suruh buka yg pd dashboard. Pemasangan LCD d blh kan kt blkg je, utk penumpang belakang je. Yg pd sun visor pun x blh katanya... TQ

Rosik 14-02-2011 08:10 PM

Quote:

Originally Posted by mishar79 (Post 8676507)
Setahu saya kalau naza ria convert engine cefiro, dia akan tambah besi untuk ikat ngan mounting asal. itu dikira ubah ke idak? kalau ikut logik, susah la nak cari engine yg mounting betul2 sama dengan engine asal.:-?:-?

Slm 1 Malaysia...
Yg tu blh kut, sbb mounting x ubh. Sy x tanye plk td. TQ

nashry 14-02-2011 08:56 PM

salam para otai Naza RIa.. hari ni sy dh beli APM cooling coil..Ori rega RM320.. dlm tu ada warranty card sethun... pada cooling coil tu ada sticker APM.. kat warranty card ada lagi 2 stiker.. cuma pada cooling coil tu ada marked pen biru.. ada 2 marked kat siripnya.. naper erk..tgk tmpat di marked tu sirip nya dilipat sikit...leh sapa2 bg explain..

nashry 14-02-2011 08:58 PM

i ada beli T joint besi..rege RM12 hinggit..tp klu yg ori, plastik tu..RM10 jer...tp x tukar lagi pun... leh DIY ker..haha


All times are GMT +8. The time now is 04:49 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.