CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Automotive (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=101)
-   -   Khas untuk pemilik KIA Carnival / Naza Ria (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=91705)

yuzeri 04-03-2013 11:10 AM

Quote:

Originally Posted by k-rollmobile (Post 16386540)
tuan yuzeri.. dah lama ke pkai enjin toyota.. inspection sume wat sndiri atau wshop siapkan..

adakah enjin naza ria yg di buat balik tu,, yg dah siap matikan liner, import dr singapore

Baru beberapa bulan. Inspection semua wshop buat. Sekarang nengok price dia pun dah turun jadi RM9500 saya hari tu semua sekali RM13000. Mungkin sebab persaingan kedai2 lain itu yg diturunkan harga.

Pasal engine yang dibuat balik ni saya kurang pasti boleh nengok dioarang ada letak dalam mudah.my

Tks

mercunpadi 04-03-2013 12:27 PM

Assalamualaikum,

Selepas sekian lama mengikuti perbincangan dalam forum kia karnival/nazaria ni dan selepas membuat sedikit carian maklumat dalam internet..akhirnya saya mengambil keputusan untuk membeli mpv ni :)

Insyaallah...kalau tak ada aral dalam bulan ni akan dapat lah...naza ria tahun 2004.

Dari segi enjin, owner lama dah buat major repair untuk enjin dan air-cond. Cuma ada beberapa perkara lain nak kena repair seperti:

1. Side mirror kiri-kanan auto dah tak function. Kalau kena rewiring atau ganti lain senang dapat part ke?

2. Leather seat memang dah merekah..kena balut lain gamaknya. Ada sesiapa boleh kongsi workshop yang bagus dari segi workmanship tak? Saya budget nak guna semi-leather atau apa-apa material yang lebih murah dan sesuai.

3. Kalau stereng dan side mirror sedikit bergegar masa lalu garisan kuning (yang biasanya diletak sebelum corner atau hadapan sekolah), apa keadaan atau jenis kerosakan yang boleh jadi begitu.

Harap dapat pandangan dari tuan semua. Tq :)

wvh5 04-03-2013 10:36 PM

Tahniah mercunpadi atas pilihan anda. Semoga berjaya membeli nazaria yg sihat.

hjpaiq 04-03-2013 11:09 PM

Quote:

Originally Posted by mercunpadi (Post 16395035)
Assalamualaikum,

Selepas sekian lama mengikuti perbincangan dalam forum kia karnival/nazaria ni dan selepas membuat sedikit carian maklumat dalam internet..akhirnya saya mengambil keputusan untuk membeli mpv ni :)

Insyaallah...kalau tak ada aral dalam bulan ni akan dapat lah...naza ria tahun 2004.

Dari segi enjin, owner lama dah buat major repair untuk enjin dan air-cond. Cuma ada beberapa perkara lain nak kena repair seperti:

1. Side mirror kiri-kanan auto dah tak function. Kalau kena rewiring atau ganti lain senang dapat part ke?

2. Leather seat memang dah merekah..kena balut lain gamaknya. Ada sesiapa boleh kongsi workshop yang bagus dari rsegi workmanship tak? Saya budget nak guna semi-leather atau apa-apa material yang lebih murah dan sesuai.

3. Kalau stereng dan side mirror sedikit bergegar masa lalu garisan kuning (yang biasanya diletak sebelum corner atau hadapan sekolah), apa keadaan atau jenis kerosakan yang boleh jadi begitu.

Harap dapat pandangan dari tuan semua. Tq :)

Tahniah, saya pon tengah cari tempat balut seat. Ada satu kedai kat kg cina, ada dlm dia punya fb. Nampak dlm fb cantik dia buat.
Kalau tak salah dlm forum ada member bagitau kat nilai

k-rollmobile 05-03-2013 12:14 AM

Quote:

Originally Posted by yuzeri (Post 16394231)
Baru beberapa bulan. Inspection semua wshop buat. Sekarang nengok price dia pun dah turun jadi RM9500 saya hari tu semua sekali RM13000. Mungkin sebab persaingan kedai2 lain itu yg diturunkan harga.

Pasal engine yang dibuat balik ni saya kurang pasti boleh nengok dioarang ada letak dalam mudah.my

Tks

apa pndapat tuan tntg enjin toyota yg tuan pkai skarang.. ada apa problem pnah jd x..
rm9500 tu hrga baru enjin + inspection ke tuan..

yuzeri 05-03-2013 11:32 AM

Quote:

Originally Posted by k-rollmobile (Post 16402865)
apa pndapat tuan tntg enjin toyota yg tuan pkai skarang.. ada apa problem pnah jd x..
rm9500 tu hrga baru enjin + inspection ke tuan..

So far engine takde problem. harga siap pasang tapi tak termasuk inspection. Kalau tak silap inspection RM1500. tks

Mgoods 05-03-2013 02:00 PM

Quote:

Originally Posted by yuzeri (Post 16406959)
So far engine takde problem. harga siap pasang tapi tak termasuk inspection. Kalau tak silap inspection RM1500. tks

Bro..inspection dah buat ke...menarik gak enjin toyota ni..

Mgoods 05-03-2013 02:01 PM

Quote:

Originally Posted by wvh5 (Post 16401843)
Tahniah mercunpadi atas pilihan anda. Semoga berjaya membeli nazaria yg sihat.

Wahhh...cantik motor tuan...pinjam sat ..nak main lap sekejap..ehehehhe

Mgoods 05-03-2013 02:05 PM

Quote:

Originally Posted by mercunpadi (Post 16395035)
Assalamualaikum,

Selepas sekian lama mengikuti perbincangan dalam forum kia karnival/nazaria ni dan selepas membuat sedikit carian maklumat dalam internet..akhirnya saya mengambil keputusan untuk membeli mpv ni :)

Insyaallah...kalau tak ada aral dalam bulan ni akan dapat lah...naza ria tahun 2004.

Dari segi enjin, owner lama dah buat major repair untuk enjin dan air-cond. Cuma ada beberapa perkara lain nak kena repair seperti:

1. Side mirror kiri-kanan auto dah tak function. Kalau kena rewiring atau ganti lain senang dapat part ke?

2. Leather seat memang dah merekah..kena balut lain gamaknya. Ada sesiapa boleh kongsi workshop yang bagus dari segi workmanship tak? Saya budget nak guna semi-leather atau apa-apa material yang lebih murah dan sesuai.

3. Kalau stereng dan side mirror sedikit bergegar masa lalu garisan kuning (yang biasanya diletak sebelum corner atau hadapan sekolah), apa keadaan atau jenis kerosakan yang boleh jadi begitu.

Harap dapat pandangan dari tuan semua. Tq :)

Bro..owner lama ada simpan resit bikin enjin tu ke...selallunya ada waranty dari Wshop.....yang penting resit dan kualiti [pembaikan....dah ajak member yg expert masa test kereta...?
yg luaran tak apa lah....cermin tu selalunya user naza malas nak bikin balik.....cabut aje wayar cermin tu ..kalau tak dengar bunyi gigi motor yg patah tu....ehehehheh

mercunpadi 05-03-2013 02:37 PM

Quote:

Originally Posted by wvh5 (Post 16401843)
Tahniah mercunpadi atas pilihan anda. Semoga berjaya membeli nazaria yg sihat.

tq..harap nya begitulah :)


All times are GMT +8. The time now is 04:21 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.