CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Automotive (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=101)
-   -   Khas untuk pemilik KIA Carnival / Naza Ria (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=91705)

Rosik 28-03-2012 12:11 PM

Quote:

Originally Posted by syahminabeela (Post 12715179)
selain dari yang merah tu
air flow sensor dah check ke tuan
cc tersumbat ke
atau ada valve @ gasket yang dah bocor
try buat compression test nak tau ada kebocoran pada valve

Salam 1 Malaysia...
TK tuan, d atas pendapat tuan.
Air flow sensor, Intake air control baru sekejap tkr selepas post tadi. Sama gk.
Betul gak Mcm tuan kata, Kena buat compression test, kut gasket or valve bocor... Itulah last ikhtiar sy setakat ni.... TK.

Rosik 28-03-2012 12:18 PM

Salam 1 Malaysia...
Sy sebenarnya bukan x percayakan pomen, tapi kadang2 dtg rasa was2 bila perlu keluarkan duit yg banyak. Kut bukan masaalah yg d baiki yg jadi penyebabnya. Sebab tu apa yg boleh sy buat / baiki, sy akan buat sendiri...
Sebab sy pernah d tipu oleh pomen, rosak yg lain baiki / tkr brg lain...
Kalau dah confirm baru hantar WS utk repair... TK

syahminabeela 28-03-2012 12:30 PM

cuma masalah nak buat compression test ni tuk 3 silinder kat belakang
payah
macam kes saya dulu lost power sebab plug dan cable plug
ada leakage kat cable plug

goohtj 28-03-2012 12:32 PM

dah 2 kali ria saya kena problem ini. kedua dua kali tukar plug cable...

bypass 28-03-2012 12:38 PM

Quote:

Originally Posted by Rosik (Post 12715090)
Salam 1 Malaysia...

Ingin bertanya, Ada tak kawan2 di forum ni yg mengalami lost power.
NZR sy thn 2003 dgn enjin asal mengalami lost power dan gegar semasa naik bukit, dan semasa jalan rata kete boleh speed 80 kmj saja. Bila lebih 80 kmj, kete akan gegar tapi enjin tidak mati.

Kalau aku cakap mesti kau tak percaya.
drive shaft

Rosik 28-03-2012 12:42 PM

Salam 1 Malaysia...
Betul tu, selinder kt belakang tu yg payah tu...
Tapi Tak pe, sy akan usahakan gk dpt puncanya...
Terima Kasih d atas pendapat dari pengalaman tuan2 semua...
TK

Rosik 28-03-2012 12:46 PM

Quote:

Originally Posted by bypass (Post 12716116)
Kalau aku cakap mesti kau tak percaya.
drive shaft

Salam 1 Malaysia...
Mungkin jugak ... Sy akan chek DS kut btg bengkok skt pun blh gegar jugak.... TK

yuzeri 28-03-2012 02:07 PM

Quote:

Originally Posted by Rosik (Post 12715838)
Salam 1 Malaysia...
Sy sebenarnya bukan x percayakan pomen, tapi kadang2 dtg rasa was2 bila perlu keluarkan duit yg banyak. Kut bukan masaalah yg d baiki yg jadi penyebabnya. Sebab tu apa yg boleh sy buat / baiki, sy akan buat sendiri...
Sebab sy pernah d tipu oleh pomen, rosak yg lain baiki / tkr brg lain...
Kalau dah confirm baru hantar WS utk repair... TK

Bro yg lost power + naik bukit tak larat tu cuba tukar fuel filter dalam RM45.

Rosik 28-03-2012 02:32 PM

Quote:

Originally Posted by yuzeri (Post 12717088)
Bro yg lost power + naik bukit tak larat tu cuba tukar fuel filter dalam RM45.

Salam 1 Malaysia....
Terima kasih Bro...
Kenapa sy terlupa plk nak check fuel filter ya, mungkin kotor - tersumbat...
Fuel filter tu pada fuel pump dlm fuel tank. Kena buka tgk ni... TK

yuzeri 28-03-2012 04:37 PM

Quote:

Originally Posted by Rosik (Post 12717393)
Salam 1 Malaysia....
Terima kasih Bro...
Kenapa sy terlupa plk nak check fuel filter ya, mungkin kotor - tersumbat...
Fuel filter tu pada fuel pump dlm fuel tank. Kena buka tgk ni... TK

Ye betul bukak carpet dalam kete kat situ lah dia. Saya punya berkerak + air karat....Baru ada pickup sikit....Cuma skrang ni gear shifting je kadang2 ada problem. Gear masuk tapi tak engage...Main2 turun naik turun naik kadang baru engage.....Scan tak jumpa problem.....


All times are GMT +8. The time now is 07:46 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.