CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Automotive (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=101)
-   -   Khas untuk pemilik KIA Carnival / Naza Ria (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=91705)

malta79 12-09-2011 11:14 AM

Quote:

Originally Posted by yuzeri (Post 10680384)
Memang kena turun engine. Itu yg menyebabkan kosnya mahal. Pakai je stop leak dulu. Nak tukar timing belt nanti baru buat sekali dan harga pun Azmeer bagi special sikit. Ini penyakit biasa anak gajah ni. Saya pun kena jugak...hehe...

Lg 1 soalan, flywheel seal dan oil seal benda yg sama ke?

butirnangka 12-09-2011 12:14 PM

Quote:

Originally Posted by malta79 (Post 10680442)
Lg 1 soalan, flywheel seal dan oil seal benda yg sama ke?

:):)sekadar pendapat...
oil seal tu nama barang....flywheel oil seal adalah nama barang dimana dia berada,,,byk jenis oil seal,,contoh,,,oil seal hub berada pada hub roda.oilseal gear box berada pada gearbox...dan mcm mcm lg.....
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

butirnangka 12-09-2011 12:16 PM

[QUOTE=Dann Lebai;10678712][QUOTE=akudanria;10662858]
Quote:

Originally Posted by BHK (Post 10648371)

Check wayar dia . Mungkin sengaja dicabut sebab bila gear dia rosak , motor dia tak berhenti jalan . Langkah paling mudah cabut je wayar dia sbb nak bagi motor berhenti . Macam saya punye.....

:D:D:Dsamer mcm sy,,,sy punya belah kanan,,,langkah mudah dan jimat cabut soket suply dan lipat guna manual,,,,he,,he,,he,,,
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

malta79 12-09-2011 02:54 PM

Quote:

Originally Posted by butirnangka (Post 10681200)
:):)sekadar pendapat...
oil seal tu nama barang....flywheel oil seal adalah nama barang dimana dia berada,,,byk jenis oil seal,,contoh,,,oil seal hub berada pada hub roda.oilseal gear box berada pada gearbox...dan mcm mcm lg.....
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

Faham lah saya... Terima kasih.. Maaf kalau lambat pickup bab2 enjin ni, memang x pandai pun.

abei 12-09-2011 11:14 PM

Quote:

Originally Posted by BHK (Post 10679219)
Oil seal tu murah jer...task sampai 50 hinggit...tapi kos turun gear box tu yg mahal....mau jejak 1k...klau menitik sikit pakai je...tukar msa tukar taiming belt nanti...atau pon cuba letak stop leak untuk engin....

tkasih kpd :D tn BHK & yuzeri diats info dan penerangan..

naza8383 12-09-2011 11:36 PM

Quote:

Originally Posted by yuzeri (Post 10676277)
Kalau warna hitam itu minyak hitam dan kalau merah itu minyak gear. Cuba nengok kat bawah kat mana dia menitik. Mungkin flywheel seal yg leak. Apa pun check dulu.

tima kasih tuan....
baru sy ingat..rasa2 pun mungkin flywheel oilseal tu kot sbb aku tgk dip stick minyak itam n gearbox cantik lagi...
naza tuan mcm mana? leaking lagi ker? insyallah klu guna stop leak mintak2 ler menjadi yer...amin..

akudanria 13-09-2011 06:46 AM

akudiaria
 
[QUOTE=Dann Lebai;10678712][QUOTE=akudanria;10662858]
Quote:

Originally Posted by BHK (Post 10648371)

Check wayar dia . Mungkin sengaja dicabut sebab bila gear dia rosak , motor dia tak berhenti jalan . Langkah paling mudah cabut je wayar dia sbb nak bagi motor berhenti . Macam saya punye.....

TQ! atas pandangan n nasihat tuan2.. wlu apapun sy akan cari punca masalah tu nanti :-?

WMH 13-09-2011 09:02 AM

Assalamualaikum & salam aidil fitri..!
Saya dari Shah Alam. Naza Ria saya tahun 2004. Nak mintak advise sikit, kalau nak guna radiator stop leak boleh terus tuang atau nak kena flush dulu. Kat radiator cap dah nampak mesan minyak enjin...

yuzeri 13-09-2011 09:25 AM

Quote:

Originally Posted by naza8383 (Post 10688578)
tima kasih tuan....
baru sy ingat..rasa2 pun mungkin flywheel oilseal tu kot sbb aku tgk dip stick minyak itam n gearbox cantik lagi...
naza tuan mcm mana? leaking lagi ker? insyallah klu guna stop leak mintak2 ler menjadi yer...amin..

Kalu tak pakai stop leak hari tu memang sampai satu liter jugak lah kurang minyak tapi lepas letak stop leak so far so good. tapi lepas jalan jauh selalu jugak lah check sebagai langkah berjaga2.

awang millionaire 13-09-2011 11:33 AM

As-salam...aku bukan pemilik naza tapi adik n abang aku baru beli naza second...2004/2005.nak dijadikan cerita alhamdulliah masa aku blik Pekan,pahang, jumpa anak sepupu my wife (ziarah kematian nenek) sembang punya sembng rupanya dia foremen KIA (byak kereta KIA dia dah Overhaul termasuk Sorento)...byk gak sembang dengan dia pasal kereta nie...antara tipnya
1. Jaga minyak hitam baik-baik
2. T hose kalau boleh tukar kepada jenis besi/tembaga
3. kalau berjalan jauh tu rajin2 ler buka trunk ...jangan malu2..
4. dan banyak lagi...aku pun tak recap semua...

selamat bermobil naza....


All times are GMT +8. The time now is 08:50 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.