CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Automotive (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=101)
-   -   Khas untuk pemilik KIA Carnival / Naza Ria (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=91705)

shadowknightking1 18-10-2009 08:51 AM

Quote:

Originally Posted by maltech2u (Post 4947539)
Assalamu`alaikum....
Thread yang menarik sekali...
Thank you shadowknightking1 dan members yang menyumbang dalam threads ini. Banyak yang dapat aku pelajari tentang Naza Ria nih.

Kebetulan aku baru nak mencari Naza Ria. Setakat ini baru berjumpa sebuah model tahun 2003 (WLE XXX). Harga selepas nego 42.8K. Bajet aku below 50K. Apapun bila aku gi kat mudah.my, harga kat sana lebih menarik. Ada sesapa yang boleh bantu aku.

Assalamualaikum.. gua rasa sebelum lu ambik sebarang jenis kete pun lu perlu tau history atau sejarah kete tu.. yg terbaik beli dari owner sendiri so service rekod atau masalah lampau dapat diketahui dengan jelas... Lu pun tau sendiri kalau kat use car depa mmg dok tunggu nak ngap org harga mmg menarik tpi masalah belum tau... apa yg gua takut "Hidden Problem" yang sukar dikesan walau buat uji pandu so lu kena hati2.. kalau dgn owner lu tanya dia betul2 InsyaAllah die jawabnyer.. terutama tentang parts2 yang perlu ditukar apabila masanyer tibe.. contohnyer timing chain.. yang ni hang kena bertegas lu kena tau samada dah tukar ke belum kalau belum lu check mileage.. dan kalau setuju nak ambik lu kena siap duit tukar timing chain yang asli lepas ambik jgn nak murah jer... nanti lu yang rugi banyak.. ni monster bukan kancil badan die terlalu berat... dan yang lain2 tengok eksesori dalaman dan luaran biar semua ade.. kalau takde suruh die pasang baru.. ni bukan per gua pun dah kene lepas tukar enjin/cat baru/ pasang eksesori lain.. tu tak der ni tak der.. tu patah ni patah.. bile gi cari kat kedai susah nak dapat kekadang kat halfcut pun lebih mahal dari baru tu dah kire baik sbb ade kalau takder lopong..

So... gua nasihatkan lu buat checklist sikit.. nanti senang kepale x berserabut mcm gua ni...

Selamat menjadi pemilik monster (aku gelar Grand PAPA) ni n Selamat joint da club...

:)paid:)cgrock:)cgrock:)cgrock:-?:-?:D:D

shadowknightking1 18-10-2009 09:10 AM

Quote:

Originally Posted by NazaRia2005 (Post 4947292)
Nak pm kat hang belum cukup 20 posting, tak leh guna PM lagi. Dah cukop nanti aku PM kat hang. Memang ade perkara yg aku nak beritahu.

Pasal nak lantik aku jadi Technical Advisor tu aku rasa tak perlu lah dulu. Aku pon banyak benda yg nak belajo lagi. Setakat yg aku tahu aku akan participate. Tak semua yg aku tahu. eloklah disini kita berkongsi maklumat.

Di sini aku nak cerita sikit tentang pengalaman aku dulu masa joint satu club kenderaan continental. Dulu2 masa muda2 memang aku buat pasai engine boleh dikatakan dari A sampai Z. overhaul engine, overhaul auto gearbox. repair aircond serta wiring. So dlm aku membantu club ni 2 hamba Allah dah kelentong aku. Dah lah aku repair engine & aircond dan aku dah dulukan wang aku. Bila dah siap, mereka ambil kereta tu dan janji nak bayar kos barang yg aku beli langsung tak muncul2. Call pon tak jawab! Apa punya penyamun lah orang macam ni.

Sekarang ni aku dah tua..tenaga pon dah kurang..setakat beri idea insyallah boleh ler! cuma tua2 aku ni hajat nak bebini 2 memang tak pernah pudar. Cuma blm ade jodoh..he! he!

Aku pasal engine ni bukan semua aku tahu, ada jugak dlm aku cuba membantu kengkawan tapi problem tak solve. Banyak yg perlu dipelajari.

So marilah kita sama2 berkongsi maklumat termasuk mereka yg dah tukar engine macam kau yg aku perlu pelajari.

PAda aku kejujuran & ketegasan kau dlm thread ni, aku rasa kau memang layak dipanggil President.

Amin.... HIDUP NAZARIA/CARNIVAL...

Assalamualaikum... Bro NazaRia2005... nama pun technical advisor (Penasihat Technical) so gua tak galakan lu tuk buat kerje baikpulih ape yg gua nak lu cume sumbang idea dan nasihat jer.. pengalaman lu tu gua faham sgt mmg akan jadi lagi bende mcm tu kalau sume kite nak tolong... tapi kalau lu nak tolong baik pulih atas kerelaan hati gua tiada halangan.. tpi berpada-pada lah...
Wah.. lu nak pasang lagi.. tu ok tu kire rezeki ALLAH.. tapi kalau sampai mase overhaul nak pakai budget gak tu... SC tu pun sekarang mahal service die (Private Hospital)... hehehehhe:)):eek::((

Gua pun tu ari ade gak pasang angan2.. tpi tak jadi.. kalau jadi lebur niat gua nak pakai superbike balik.. dah lame tak main superbike ni dah gian.. terkenang2 guanyer GSX1100 yang dah pergi tah kemana... gua nak cari balik dan gua nak modds jadi street fighter naked bike..

:)cgrock:)cgrock:)cgrock

shadowknightking1 18-10-2009 09:13 AM

welcome to our forum... all newbies

azlanteu 18-10-2009 09:51 AM

ada tak sesiapa tahu head block harganya berapa.. workshop tu bagitahu katanya sekitar RM2k

NazaRia2005 18-10-2009 09:52 AM

Quote:

Originally Posted by shadowknightking1 (Post 4948791)
Assalamualaikum... Bro NazaRia2005... nama pun technical advisor (Penasihat Technical) so gua tak galakan lu tuk buat kerje baikpulih ape yg gua nak lu cume sumbang idea dan nasihat jer.. pengalaman lu tu gua faham sgt mmg akan jadi lagi bende mcm tu kalau sume kite nak tolong... tapi kalau lu nak tolong baik pulih atas kerelaan hati gua tiada halangan.. tpi berpada-pada lah...
Wah.. lu nak pasang lagi.. tu ok tu kire rezeki ALLAH.. tapi kalau sampai mase overhaul nak pakai budget gak tu... SC tu pun sekarang mahal service die (Private Hospital)... hehehehhe:)):eek::((

Gua pun tu ari ade gak pasang angan2.. tpi tak jadi.. kalau jadi lebur niat gua nak pakai superbike balik.. dah lame tak main superbike ni dah gian.. terkenang2 guanyer GSX1100 yang dah pergi tah kemana... gua nak cari balik dan gua nak modds jadi street fighter naked bike..

:)cgrock:)cgrock:)cgrock

Jap lagi aku PM kat hang.

2 orang Hamba Allah yg aku repair kereta mereka tu bukan nya mahal, kedua-dua bawah RM100. Masa dah ambik mereka call kereta mereka dah ok & nanti mereka dtg nak bayar...tapi habuk pon tarak. Sebelum tu mereka merayu kat aku mintak tolong sbb dah banyak duit habis tapi problem tak solve. So aku cuba lah bantu. dgn izin Allah problem nya solve! Nasib baik aku tak ganti barang yg mahal. kalau tak mampuih!

NazaRia2005 18-10-2009 10:28 AM

Quote:

Originally Posted by shadowknightking1 (Post 4948753)
Assalamualaikum.. gua rasa sebelum lu ambik sebarang jenis kete pun lu perlu tau history atau sejarah kete tu.. yg terbaik beli dari owner sendiri so service rekod atau masalah lampau dapat diketahui dengan jelas... Lu pun tau sendiri kalau kat use car depa mmg dok tunggu nak ngap org harga mmg menarik tpi masalah belum tau... apa yg gua takut "Hidden Problem" yang sukar dikesan walau buat uji pandu so lu kena hati2.. kalau dgn owner lu tanya dia betul2 InsyaAllah die jawabnyer.. terutama tentang parts2 yang perlu ditukar apabila masanyer tibe.. contohnyer timing chain.. yang ni hang kena bertegas lu kena tau samada dah tukar ke belum kalau belum lu check mileage.. dan kalau setuju nak ambik lu kena siap duit tukar timing chain yang asli lepas ambik jgn nak murah jer... nanti lu yang rugi banyak.. ni monster bukan kancil badan die terlalu berat... dan yang lain2 tengok eksesori dalaman dan luaran biar semua ade.. kalau takde suruh die pasang baru.. ni bukan per gua pun dah kene lepas tukar enjin/cat baru/ pasang eksesori lain.. tu tak der ni tak der.. tu patah ni patah.. bile gi cari kat kedai susah nak dapat kekadang kat halfcut pun lebih mahal dari baru tu dah kire baik sbb ade kalau takder lopong..

So... gua nasihatkan lu buat checklist sikit.. nanti senang kepale x berserabut mcm gua ni...

Selamat menjadi pemilik monster (aku gelar Grand PAPA) ni n Selamat joint da club...

:)paid:)cgrock:)cgrock:)cgrock:-?:-?:D:D


Betoi tu tuan President. Checklist tu perlu.

aku nak tambah sikit...beli kat used car ni berhati2. Kalau ade buku service record kira okay lagi.

FYI kengkawan semua berhati-hati dgn used car dari segi mileage. terutama kenderaan yg meter panel nya adalah jenis analog. Macam Carnival & Ria mileage meter panel nya jenis analog bukan digital. Mileage jenis analog sangat senang utk adjust. Kalau kau orang tak caya rata-rata kereta used car yg jenis analog mesti milagenya mesti bawah 100k km. So bila pembeli beli mereka selalu tengok pada mileage. Selalunya used car ni buang buku service record jika mileage nya tinggi dan mengatakan lah " Soli la itu owner tarak kasi la itu buku. Wa angkat kereta semua mesti mileage lendah punya! Semua kereta babut punya baru kita mau jual!"

BAgi kereta yg pakai digital mileage mereka payah nak adjust. So kalau ade kat kedai potong mereka akan carik & ganti meter panel yg kurang mileage.

Kalau nak tahu sesuatu kenderaan tu dah mencecah 100k km, selalunya seat belt driver mesti dah tak macam baru..material tu mesti dah berbulu & season sikit2 di sebabkan selalu guna. Kalau sesiapa check seat ni dah season walau pon sedikit..tu confirm mileage dah adjust.

Pasal timing belt memang kena beri perhatian, kalau tak, tahu sama tahu ajer ler!

azlanteu 18-10-2009 10:47 AM

tuan President dan penasihat technical tolonglah bantu saya, apa yang perlu saya dilakukan.. sekarang ni workshop kata headblock dah retak, katanya mata kasar tak nampak, tapi bila engin dihidupkan air akan melalui retak tersebut keluar melalui exzos..

NazaRia2005 18-10-2009 11:03 AM

Quote:

Originally Posted by shadowknightking1 (Post 4943835)
NazaRia2005.. lu PM gua no HP lu dan area mane lu tinggal beb..

dah PM dah!

yuzeri 18-10-2009 11:24 AM

Alhamdullillah nampaknya thread ni dah banyak perubahan terutama dah ada dua tulang belakang shadowknightking1 and NazaR ia2005. So pada kawan-kawan semua jangan lupa copy thread-thread yg berharga dan simpan atau print untuk simpanan. Maklumlah sementara website ni ok dan harddisk dia ok lagi buatnya crash dan depa tak de backup selamat lah semua maklumat penting ni.

NazaRia2005 18-10-2009 11:51 AM

Quote:

Originally Posted by azlanteu (Post 4949087)
tuan President dan penasihat technical tolonglah bantu saya, apa yang perlu saya dilakukan.. sekarang ni workshop kata headblock dah retak, katanya mata kasar tak nampak, tapi bila engin dihidupkan air akan melalui retak tersebut keluar melalui exzos..


Cuba hang print ni..tanya w/shop tu utk confirm mana yg retak. Aku respect lah w/shop tu lepas pasang baru tahu ade yg retak! sori gambag tak terang sbb snap pakai camera bkn scannner. Cakap dgn pomen tu head block tu ape?

http://i628.photobucket.com/albums/u...linderhead.jpg

http://i628.photobucket.com/albums/u...5/cylinder.jpg


All times are GMT +8. The time now is 01:45 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.