CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Automotive (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=101)
-   -   Khas untuk pemilik KIA Carnival / Naza Ria (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=91705)

tokmat™ 13-02-2011 04:43 PM

Quote:

Originally Posted by fadil (Post 8667487)
salam....nak kata workshop ni bagus tak tahu la...sebab sy beli engin RM2800.00 tak masuk upah wayering..engine mounting dan driveshaf kalau dikira la semua dalm RM8000.00 gak le...pening gak kopado den...hissss...ni la bala beli kereta s/hand... baru pakai sekali dah kena tukar engin...hampeh....nasib tak baik le tu.....sabor aje le...kalau ada sesiapa yg nak beli kereta s/hand...masa 1 minggu warrenty belasah cukup2...nanti menyesal macam saya ...bawak ke tribunal pun tak guna ...buat penat aje....

tahun bila punya Naza tu...?

mie22 13-02-2011 05:27 PM

Quote:

Originally Posted by arsmie (Post 8666555)
tuan..bile nak tukar enjin..kat mana bgus..saya pon tgh survey ni..dah malas nak pening2 lagi...dah 3 tahun jaga dengan penuh teliti(samapai jiran ckp:hi..ini bini no brp...)..tapi bila tiba masanye ...terkena jugak..overheated..dah buat preventive maintenace pon kena jugak..mungkin faktor usia memain peranan kot..jadi keputusan adalah muktamad nak tukar injin..~X(

cadang tu nak pakai enjin nissan cefiro vq25 DD neo..apamacm..

bro, kalau dah tukau enjin cefiro nanti, ade brg2 kt naza bro yg saya nk beli bole? kalau ape2 nti bro PM saya. Ade brg2 naza yg saya masih mencari tp x ketemui lg..:)cgrock:)cgrock

tokmat™ 13-02-2011 05:29 PM

Quote:

Originally Posted by arsmie (Post 8666555)
tuan..bile nak tukar enjin..kat mana bgus..saya pon tgh survey ni..dah malas nak pening2 lagi...dah 3 tahun jaga dengan penuh teliti(samapai jiran ckp:hi..ini bini no brp...)..tapi bila tiba masanye ...terkena jugak..overheated..dah buat preventive maintenace pon kena jugak..mungkin faktor usia memain peranan kot..jadi keputusan adalah muktamad nak tukar injin..~X(

cadang tu nak pakai enjin nissan cefiro vq25 DD neo..apamacm..

enjin ni memang masuk kat Naza Ria ke...?

fisherman10 13-02-2011 08:03 PM

Quote:

Originally Posted by mie22 (Post 8661297)
rasenya konditon x serius lg sbb still bole drive smpi workshop. so kes mcm ni biasenya bole selamatkan lg, jgn smpi dia trus jem smpi mati enjin sudah la. sbb kalau masa drive trus mati enjin, that time mmg mslh besar, head bengkok, piston, valve sume efek. tp still bole repair lg cuma kos munkin dlm 5-10k la.

tp dlm kes bro dimana kete overheated dan bole drive lg ke worksop tu, elok buat flushing radiator dan tukau water pump dl. lain2 tu elok buat servis minyak hitam skali, total kos sume xlebih 1k rasenya. better try dl. jgn jump trus pd enjin kong. pomen2 ni bl nmpk naza masuk workshop jer, bl ckp kene overheated, trus jump conclusion kene turun enjin dan skim head dan sume la...pomen cari makan tuuuu...

psl radiator stop leak tu, masa ni la sesuai utk pakai. :D:D:D

p/s: kalau nk convert enjin, hang pm aku k, ade brg yg aku nk beli ngn hang:D:D:D

rasanya stop leak ini memang dah tak boleh lah. sebab sekarang dia bukan liner yang slip. biasanya kes teh tarik caused by oil masuk ke dalam passage air kan? tapi skrg bukan. sekarang, ialah air yang masuk ke dalam combustion chamber dari gasket.

so saudara saudara semua, apa next langkah yang terbaik? Ini engine dah overhaul 3 ke 4 kali. anyone pernah tukar engine boleh tak terangkan lebih tentang proses endorse and etc.

@din_kuda ....semalam I cuba call nak tanya tentang perkara tukar engine tapi no answer again la.

TQ..

Rosik 13-02-2011 09:55 PM

Salam 1 Malaysia...

Info yg sy dapat dr Naza Kia ttg Naza Ria RS dan GS sebelum sy membeli ialah :
RS - Enjin sama dgn GS, tiada ABS, tiada Volume n Band kt stereng, Tiada Air Bag, rim asal 15", harga RM 80K (new) dll yg kecil2.
Gs - Enjin sama dgn RS, ada ABS, ada Volume n band kt stereng, ada Air Bag, rim asal 16", harga RM 103K dll.

Jika ada kesudian dari tuan2 Naza yg tahu perbezaan Naza Ria spec RS dan GS boleh lh tambah kelebihan dan kekurangan disini agar dpt d buat perbandingan kpd bakal pemilik Naza Ria... TQ...

rie72usa 13-02-2011 09:56 PM

Quote:

Originally Posted by arsmie (Post 8666555)
tuan..bile nak tukar enjin..kat mana bgus..saya pon tgh survey ni..dah malas nak pening2 lagi...dah 3 tahun jaga dengan penuh teliti(samapai jiran ckp:hi..ini bini no brp...)..tapi bila tiba masanye ...terkena jugak..overheated..dah buat preventive maintenace pon kena jugak..mungkin faktor usia memain peranan kot..jadi keputusan adalah muktamad nak tukar injin..~X(

cadang tu nak pakai enjin nissan cefiro vq25 DD neo..apamacm..


naza sy pun dah tukar enjin, masuk cefiro vq25 bukan neo....

kat bengkel sy buat maksimum tukar enjin vq25 tak lebih 9k, dan enjin yg dipasang dr kedai tu biasanya dia cari half cut yg kurang dr 50k milage...

endorse jpj kne buat sendiri,tp skrg dengar cite ada problem utk endorse jpj, w/shop sy tu ada 3 buah tgh tgu endorse, tak lepas2 lg... bab peraturan baru kalau buat maunting susah lulus...

cuma kalau berani pakai je tak payah endorse.... kalau ada cerita boleh lepas baru endorse.... yg pasti enjin cefiro paling tidak bermasalah... minyak hitam pun 4L je, ori 6L, pkai timing chain, compressor aircond/autonater/distributor/gear box byk di half cut....

baru2 ni sy rosak sensor minyak hitam, sib baik enjin cefiro kne rm8 je bli baru kat kdai spare part, kalau naza punya rm100 ke atas la jwbnya...

Rosik 13-02-2011 10:11 PM

Salam semua ....... Saya ada satu pertanyaan utk kekawan semua berkenaan pertukaran injin. Semalam sy jumpa pomen yg repair Ria sy dulu, katanya mulai Feb 2011, semua kenderaan tidak di benarkan adjust atau repair muonting asal semasa tukar injin. Ini bermakna kalau Ria boleh tukar injin ria jelah, tak leh masuk imjin cap lain. Jadi di sini saya nak tanye kekawan semua yg ada kekawan kat JPJ adakah benar statment saya ini. Wassalam

rie72usa 13-02-2011 10:19 PM

Quote:

Originally Posted by Rosik (Post 8669539)
Salam semua ....... Saya ada satu pertanyaan utk kekawan semua berkenaan pertukaran injin. Semalam sy jumpa pomen yg repair Ria sy dulu, katanya mulai Feb 2011, semua kenderaan tidak di benarkan adjust atau repair muonting asal semasa tukar injin. Ini bermakna kalau Ria boleh tukar injin ria jelah, tak leh masuk imjin cap lain. Jadi di sini saya nak tanye kekawan semua yg ada kekawan kat JPJ adakah benar statment saya ini. Wassalam

yup betul agaknya...

bab skrg kat w/shop yg sy tukar enjin ada 3 buah masih sangkut...

tp kalau sy, susah2 sgt takyah endorse... kete ni pun bukan kete utk racing, kete family, jd jpj tak check pun, cuma kalau jpj dah tarik balik peraturan tu baru endorse balik... cuma dokumen kne simpan lah...

kat w/shop tempat sy buat pun masih ada lg tgh tukar enjin dan yg sedang menunggu giliran, mereka buat je dlu... bab enjin naza ni mmg susah skit nak handle...

itu kalau sy lah.... :-?:-?:-?

Rosik 13-02-2011 10:26 PM

Kita chat kat sini tp tak tau dimana berada,,,,,boleh tak Tuan2 semua bg tau lokasi Tuan2,,,itu pun jika tak menjadi satu rahsia.


1.butirnangka-Kuantan(Naza Ria-Cefiro)
2-Zack yacob - Cheras, Selangor (Naza Ria-Ori)
3-BHK - Sri Kembangan Selangor (Naza Ria-Ori)
4-arsmie-Salak Tinggi (Naza Ria-Ori)
5-Fan'D - Bkt.Beruntung/Rawang (Naza Ria-Ori)
6-fdaud- Kajang,Selangor ( Naza Ria- Ori )
7-rie72usa - Sg.Besar,Selangor (Naza Ria-Cefiro)
8-yuzeri -Selayang (Carnival-Ori) (Cancel)
9-gt40solsol - Desa Petaling (Naza Ria-Ori)
10-mdfaisal75 - Semenyih (home), Jln.Duta (Office)-(Naza Ria Ori)
11-maltech2u - Presint 11, Putrajaya (Naza Ria - Ori 2006)
12-Dann Lebai - Shah Alam Selangor (Naza Ria-Ori)
13-hippoeleben-Sg buloh (Carnival-Mitsubishi)
14-Din Kuda-Rantau Panjang,Klang Selangor (Naza Ria-Cefiro)
15-Mishar79-Bandar Seri Putra Bangi (Naza Ria-Ori)
16-Ajie68-Sg Buloh (Naza Ria-Ori)
17-Bypass-Putrajaya (Naza Ria-Ori)
18-Goohtj-Bdr Tasik Selatan(Naza Ria-Ori)
19-bahagia2you-Alor Star (Naza Ria-Ori)
20-GS4656 - Putrajaya presint 9. (Naza Ria Ori + NGV)
21-Opking-Cheng,Melaka (Naza Ria-Ori)
22-Rahmah-Ulu Kelang (Carnival-Ori)
23-Mie22-Melaka (Naza Ria-Ori)
24-Sharkawi-Rembia Melaka (Naza Ria-Ori)
25-Amat Yusof-Johor Baharu (Naza Ria-Cefiro)
26-halligang-Kuala Terengganu, Kelana Jaya, Shah Alam-(Naza Ria-Cefiro)
27-areatv-Johor Bahru (Naza Ria-Ori)
28-patsese-Shah Alam (Naza Ria-Ori-NGV)
29-A E R I D E A T A - Sungai Buloh (Carnival-Ori)
30-RiaWLS - Gombak (Naza Ria-Ori)
31-La Vitesse - Hulu Langat(Kia Carnival Ori)
32-MERLIN..ker - Seremban 2..(Naza Ria Ori)
33-yankelah- Bandar Baru Bangi ( Naza Ori )
34-rantau ns-Seremban,N.Sembilan (naza ori)
35-Muru. Bachang Baru, Melaka..(Naza Ria Ori)
36-tengkuli2005,Pekan Pahang....(KIA Carnival Ori)
37-Arsenal_70-Kuala Terengganu, Terengganu (KIA Carnival Ori)
38-Carnival,kajang (KIA carnival2)
39-Auniuzair - Menjalara, Kepong (Naza Ria, Ori)
40-zurin88- Johor Bahru...(Naza Ria Ori)
41-3309-Nilai N.S (Naza Ria Ori)
42-cikgurempit- bagan serai (nazaria ori)
43-matyus77 - batu gajah, Ipoh Perak ( nazaria 0ri )
44-Rosik - Kuantan (Naza Ria Ori)
45-Jack's - Kepong,K.L (KIA Carnival Ori)
46-Jamsaidy_said-Kulim/Penang (Naza Ori)
47-Monday - TUDM Subang (Naza Ori)
48-Zali6799-Bandar Tun Razak Cheras (Naza Ori)
49-fisherman10 - USJ, Subang Jaya (Kia Carnival 1st gen - Ori)
50-myee8814 - kg. baru bt.14 puchong (Naza tulen bang)
51-Nashry - Rawang (Naza ria ori....2005)

#Klau ada kesilapan/penambahan boleh tolong betulkn,,,

Tambahlah lagi....

Rosik 13-02-2011 10:38 PM

Quote:

Originally Posted by rie72usa (Post 8669583)
yup betul agaknya...

bab skrg kat w/shop yg sy tukar enjin ada 3 buah masih sangkut...

tp kalau sy, susah2 sgt takyah endorse... kete ni pun bukan kete utk racing, kete family, jd jpj tak check pun, cuma kalau jpj dah tarik balik peraturan tu baru endorse balik... cuma dokumen kne simpan lah...

kat w/shop tempat sy buat pun masih ada lg tgh tukar enjin dan yg sedang menunggu giliran, mereka buat je dlu... bab enjin naza ni mmg susah skit nak handle...

itu kalau sy lah.... :-?:-?:-?

Salam...
Betul tu, Tapi bermasaalah bila berlaku kemalangan (mtk jauhkan) dan mahu tuntut insuran. Semasa tu adjuster check habis. Dia org time kita nk byr 1 sen pun nk, tapi time dia yg nk byr liat, 1 x lkp x nk byr. Kwn sy dh kena. Kete wira, kena keluar duit sendiri sbb tkr enjin x endorse. Byk ribu gk abisnya... TQ


All times are GMT +8. The time now is 09:56 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.