CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Automotive (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=101)
-   -   Khas untuk pemilik KIA Carnival / Naza Ria (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=91705)

arsenal_70 26-08-2010 10:54 PM

Quote:

Originally Posted by Jamsaidy_Said (Post 7194330)
Abg Lebai,
Yes betul,saya memang dah baca page 98 lama dah,sebab tu saya beli stop leak(brand apa tak tau) dkt kedai spare parts kereta.Dia kata yg ni je ade...jenis serbuk.
Dia kata ramai pakai ni ok kalau radiator bocor...saya tanya dia kalu head block seal bocor boleh works ker,dia kata tak,serbuk ni cuma cari dan tampung lubang yg bocor pada radiator jer...apa pun saya nak try tgk esok..
Kedai tu bgtau bubuh dalam tempat tambah air radiator dan jgn bubuh di spare tank(saya pun angguk jer) dan biar kereta idup dlam 15-20 minit...cuma tak confident serbuk ni boleh tampung bocor dlam head block ke tak..sebab yg saya tahu kalu air masuk dalam enjin disebabkan seal dlam head block to yg bocor...tolong komen sat nooo....apa pun NAZA RIA memang best layan dgn Alphard dan Estima 190/km depa kena tinggai la...tak tau la plak kalu Alphard dan Estima tu saja bg potong nak bg saya syok sendiri..:))

190km/j??? patut la leak bro..hehe ..jangan marah gurau:D

yuzeri 27-08-2010 07:46 AM

Quote:

Originally Posted by arsenal_70 (Post 7203781)
190km/j??? patut la leak bro..hehe ..jangan marah gurau:D

Sayanya pun check pagi ni pun ada sikit leleh kat getah ke enjine. Padahal getah ni semua baru tukar. Apa pun kete ni kena check selalu. Hari ni check ada 3 problem :

1. Battery dah lemah. Lampu kat battery dah tak hijau.
2. Ada leak sikit dar radiator hose ke enjine. Nampak warna hijau sebab ada coolant.
3. Getah dalam reserve water tu longgar dan nak kena ketat dgn pengikat.

Selamat mengecheck semua raya nak dekat ni. Kancil saya je baru tukar 2 hari lepas ni dah nak berjangkit pulak...hehe....lum raya dah huloq....

BHK 27-08-2010 09:19 AM

Quote:

Originally Posted by yuzeri (Post 7206185)
Sayanya pun check pagi ni pun ada sikit leleh kat getah ke enjine. Padahal getah ni semua baru tukar. Apa pun kete ni kena check selalu. Hari ni check ada 3 problem :

1. Battery dah lemah. Lampu kat battery dah tak hijau.
2. Ada leak sikit dar radiator hose ke enjine. Nampak warna hijau sebab ada coolant.
3. Getah dalam reserve water tu longgar dan nak kena ketat dgn pengikat.

Selamat mengecheck semua raya nak dekat ni. Kancil saya je baru tukar 2 hari lepas ni dah nak berjangkit pulak...hehe....lum raya dah huloq....

aku punya dah tukar betry mingu lepas....terbang RM240.....

BHK 27-08-2010 09:29 AM

Quote:

Originally Posted by mishar79 (Post 7197888)
Ada sapa2 tak yg pakai minyak semi syntetic utk naza ria? saya punya nazaria milage dah lebih 100K. Pomen saya advise pakai semi syntetic aja. Cuma nak tau jenis minyak apa yg bagus dan kepekatannya. Dalam forum ni ada dinyatakan cuma saya nak tau ada tak owner2 sendiri dalam forum ni yg dah guna minyak semi syntetic utk nazaria yg milage over 100k.

TQ

Saya pakai BHP semi....setakat ni alhamdulilah...

BHK 27-08-2010 09:33 AM

Quote:

Originally Posted by MUGENSEIKI (Post 7203377)
Saya nak tukar tayar 4 biji. Ada sesapa boleh rekomen kedai yg bagi harga murah area Klang Valley...? Saya area Serdang

Thanksss

Saya ada kawan kat jalan pudu...kalau nak boleh ceta harga kat dia..Serdang kat mana...saya kat serdang juga..kat area maybank..

BHK 27-08-2010 09:36 AM

Quote:

Originally Posted by snhauto (Post 7189360)
Tgh intai2 sejebik nz ria 2005 SE,sky blue kaler,mileage 70k-80k,Rm 45,800,ok tak sedara?

macam mahal je....kalau nak saya ada satu kawan nak tolak...04/35k....

mishar79 27-08-2010 10:05 AM

Quote:

Originally Posted by 3309 (Post 7199987)
dulu saya pernah pakai semi sintetik tapi cap ayam punya...bila jalan jauh dan bawak laju, tepet akan berbunyi teruk....Pastu bertukar ke Mobil 1 Fully Sintetik, terus senyap.

Saya punya kes pulak lain. Masa mula2 angkat nagaria nih saya pakai fully sintetic tapi tapet bunyi. pomen saya advise pakai minyak biasa terus senyap.

fenin2....

yuzeri 27-08-2010 10:41 AM

Quote:

Originally Posted by BHK (Post 7206611)
aku punya dah tukar betry mingu lepas....terbang RM240.....

Brand ape? Apa Series no?

Yang saya tahu boleh pakai DIN55 dan 55D23L. Tapi tak tahu mana yg bagus sebab harga lebih kurang. Kalau tak silap macam kat bawah.

Elektrik nya ayat wa pun tak pasti :

1. Ah(Ampere-hours) - sama
2. CCA (Cold cranking amperes) - berbeza. DIN 255CCA dan 55D23L 360CCA. Lepas tu ada yg pakai NS70 415CCA.

Diorang cakap lebih CCA lebih baik. Sapa leh komen.

MUGENSEIKI 27-08-2010 11:09 AM

Quote:

Originally Posted by BHK (Post 7206705)
Saya ada kawan kat jalan pudu...kalau nak boleh ceta harga kat dia..Serdang kat mana...saya kat serdang juga..kat area maybank..

Saya kat belakang Wisma Minlon tepi Besraya jalan nak ke Putrajaya..

Jamsaidy_Said 27-08-2010 11:23 AM

Quote:

Originally Posted by yuzeri (Post 7207203)
Brand ape? Apa Series no?

Yang saya tahu boleh pakai DIN55 dan 55D23L. Tapi tak tahu mana yg bagus sebab harga lebih kurang. Kalau tak silap macam kat bawah.

Elektrik nya ayat wa pun tak pasti :

1. Ah(Ampere-hours) - sama
2. CCA (Cold cranking amperes) - berbeza. DIN 255CCA dan 55D23L 360CCA. Lepas tu ada yg pakai NS70 415CCA.

Diorang cakap lebih CCA lebih baik. Sapa leh komen.

Quote
Cold cranking amperes (CCA) is the amount of current a battery can provide at 0 F (−18 C). The rating is defined as the current a lead-acid battery at that temperature can deliver for 30 seconds and maintain at least 1.2 volts per cell (7.2 volts for a 12-volt battery). It is a more demanding test than those at higher temperatures.

Dari statement diatas yg saya paham lebih CAA lebih baik kerana dalam keadaan sejuk amp batt masih mampu maintain untuk supply kepada kegunaan kereta...amp tinggi lebih baik...tahan lama..:D


All times are GMT +8. The time now is 01:36 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.