CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Santai, Others (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=106)
-   -   income tax..berapa gaji minimum kena bayar? (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=82179)

kez 30-04-2009 03:28 PM

yg buat aku terbukak thread ni pun sebab ada client aku (client takaful) tanya pasai income tax ni. dia nak potong melalui takaful.. tp aku sendiri pun xpenah potong.. huhu maklum lah gaji kecik jer..

fendyx 30-04-2009 03:29 PM

Quote:

Originally Posted by ammar5 (Post 4115521)
alahai....tiap2 thn kena bayar cukai > RM1k.....aku dh beli insurans nyawa,pendidikan & etc pun kena gak...waduh...kena beli buku & majalah bnyk2la if mcm nie....aku rela bayar zakat lebih lagi dari bayar ke lhdn....lalalala :)


klu beli perlatan sukan pun bole dpt rebat gak.....:D

owndferra 30-04-2009 03:40 PM

huhu..gj aku pon sgt kecik..xdpt la den nk bayor income tax..huhuhu...

kalau 30-04-2009 03:42 PM

aku pun masih kehairanan nih.......

keja dah brapa taun dah........

borang EA dah brapa keping aku terima.......

borang B haram satu yg datang.........

aku pun malas nak gi pejabat tax nih........

fatahpower 30-04-2009 03:53 PM

aku baru je blk LHDN setle dah!..jem teroook ooo..counter dibuka sampai kul 12mlm ni!bukan aku kena cukai rupanye LHDN yg kena bayar cukai kat aku..hik..hik..rm21 jek

kalau 30-04-2009 03:55 PM

Quote:

Originally Posted by fatahpower (Post 4115879)
aku baru je blk LHDN setle dah!..jem teroook ooo..counter dibuka sampai kul 12mlm ni!bukan aku kena cukai rupanye LHDN yg kena bayar cukai kat aku..hik..hik..rm21 jek

pergghh......apa lagi.......warong CG

masih bukak sebelah sana tue arr.......:D

fatahpower 30-04-2009 04:01 PM

gaji aku setahun 34K pun kena cukai oooo...dgr HR opis aku kate tahun ni LHDN dah start PCB "pembayaran cukai berkala" yg before ni xde.so aku kena cukai
tapi desebabkan tahun lepas aku ade bayar zakat, anak sorang(dpt bonus pengecualian 1K) so tak kena bayar,LHDN yg kena bayar balik kat aku...
so staff tu ckp yg penting daftar dulu hari ni before 12pm, kalo tak nanti kena penalty(ade staff ofis aku kena dekat 2K) lambat daftar..
yg penting sebenarnye kena dapatkan no.pin, dah dapat buat kat mane pun boleh (e-filing) kejap je 10min setle,click je terus tau(automatik kira) kena cukai ke tak..selamat mendaftar!

ajid182 30-04-2009 04:05 PM

Quote:

Originally Posted by fatahpower (Post 4115917)
gaji aku setahun 34K pun kena cukai oooo...dgr HR opis aku kate tahun ni LHDN dah start PCB "pembayaran cukai berkala" yg before ni xde.so aku kena cukai
tapi desebabkan tahun lepas aku ade bayar zakat, anak sorang(dpt bonus pengecualian 1K) so tak kena bayar,LHDN yg kena bayar balik kat aku...
so staff tu ckp yg penting daftar dulu hari ni before 12pm, kalo tak nanti kena penalty(ade staff ofis aku kena dekat 2K) lambat daftar..
yg penting sebenarnye kena dapatkan no.pin, dah dapat buat kat mane pun boleh (e-filing) kejap je 10min setle,click je terus tau(automatik kira) kena cukai ke tak..selamat mendaftar!

nak click ape ye automatik kire?aku belek page ni xde pun berapa kene bayo?pelik ni...:-?

nyioq 30-04-2009 04:05 PM

aloo tumpang tanye para kalian, bageimana kalau ade claim2+basic+elaun & ot..agak cecah la min. 30k still kne declare & bayar gak ke? Maap yer bertanya soklan yg agak sarkastic..trimasss..

ajid182 30-04-2009 04:12 PM

Quote:

Originally Posted by nyioq (Post 4115938)
aloo tumpang tanye para kalian, bageimana kalau ade claim2+basic+elaun & ot..agak cecah la min. 30k still kne declare & bayar gak ke? Maap yer bertanya soklan yg agak sarkastic..trimasss..

mungkin campur sekali dgn jumlah pendapatan tu...mungkin org lain lebih tau kat sini??

fatahpower 30-04-2009 04:25 PM

Quote:

Originally Posted by kalau (Post 4115816)
aku pun masih kehairanan nih.......

keja dah brapa taun dah........

borang EA dah brapa keping aku terima.......

borang B haram satu yg datang.........

aku pun malas nak gi pejabat tax nih........

bro..takyah isi borang B..panjang berjela! mcm2 info die nak..pastu kena hantar masuk dlm box ntah berapa hari baru nak proses!
kalo ko ade borang EA lg senang..(sebenarnye aku pun terambik borang B tu,tetiba tension sbb tebal! aku pun baru je tau bab2 tax ni baru je jap tadi setle..(fresh lg)
bwk salinan :a) borang EA
b) I.C
c)slip gaji bln yg terbaru (april)
naik tingkat 1 (block 8A)jln duta,nnti akak tu bagi sehelai borang "simple je nak isi" 2min setle! n no.giliran
gi counter bg borang+salinans nnt die kasi print no.rujukan cukai buat pertama kalinye..hehehe..
pastu die suh kita gi dptkn no.pin, ade bilik kat level tu gak..dalam tu ade byk laptop disediakan ngn staff tiap2 laptop utk guide kite..tapi!!!
amik pin no. dulu..dah dpt cari lah mane2 laptop yg kosong isi lah..kejap je ngadap laptop tu 10-15min setle! tax kite tahun 2008! tahun 2009 tak yah gi LHDN dah sambil trade sambil bere-filing!

fatahpower 30-04-2009 04:39 PM

Quote:

Originally Posted by ajid182 (Post 4115937)
nak click ape ye automatik kire?aku belek page ni xde pun berapa kene bayo?pelik ni...:-?

automatik kira ni lps kita isi amount2 yg diminta yg ade dlm borang EA kita tu la..seingat aku la bro gaji setahun,KWSP berapa,zakat,PCB...pastu click je kat bawah tu "HANTAR"
terus la kuar mcm2 tu..carumanla, discount bla..bla..last skali "jumlah cukai yg perlu dibayar" seposen ke singgit ke..ade mamat sebelah tu kena bayar RM2.35sen je:eek: (agak2 ko nak mintak resit tak:)))

fycapone 30-04-2009 07:14 PM

Quote:

Originally Posted by maxbiz77 (Post 4114734)
hat ni betul. 2.5k sebulan basic.. bujang.. kena la bayor tax. :D

gaji kasar 2.5k pun dh kene..bkn basic...

gOdFeLLa 30-04-2009 07:26 PM

Aku pun tak bayar jugak income tax..
tapi tax lain banyak la bayar, especially tax rokok :eek::eek:

ErieAdn 30-04-2009 07:52 PM

Quote:

Originally Posted by akay (Post 4114757)

Bro.. terima kasih atas jadual yang bro attach..:D:D:DTapi aku nak buat pembetulan skit..:">:">

kita tak boleh direct tgk colum camtu jerk.. kene tolak skali KWSP kiter..

KWSP dia akan tolak maksimum RM6000 setahun atau RM500 sebulan.
Aku bagi contoh..:D

Bujang
Kalo gaji dalam RM3000 + elaun RM500 + (kalau ada OT skalikan)
So total tetap RM3500.*

RM3500 x 11% = RM385 (untuk EPF @ KWSP)**

So RM3500 - RM385 = RM3115 (Baru leh refer jadual):D:D

Contoh kedua

Bujang

Gaji RM5500 + Elaun RM1500 + (OT kalau ada)
So total tetap RM7000*

RM7000 x 11% = RM770

So RM7000 - RM500 sahaja:(:(:( = RM6500 (Tgk jadual)..

p/s:

*Kalo nak kira tax, pandai plak dia potong pakai gross total (termasuk semua OT & elaun2)~X(~X(~X(
**Tapi kalo EPF @ KWSP dia potong atas Basic & elaun tetap jerk...~X(~X(~X(~X(:(scam:(scam

ErieAdn 30-04-2009 07:54 PM

Quote:

Originally Posted by ammar5 (Post 4115521)
alahai....tiap2 thn kena bayar cukai > RM1k.....aku dh beli insurans nyawa,pendidikan & etc pun kena gak...waduh...kena beli buku & majalah bnyk2la if mcm nie....aku rela bayar zakat lebih lagi dari bayar ke lhdn....lalalala :)

:((:((:((:((....aku lebih dari ni kena...:((:((~X(

kubong 30-04-2009 10:53 PM

Kalau pengiraan bulanan ( PCB ) akan dipotong seperti :

Gaji kasar - Epf = XXX dan dari jumlah ini kita lihat dari jadual PCB ni.
Cth : Gaji RM2,500 - EPF RM275.00
= RM2,225.00 - jumlah ni tak perlu bayar cukai/
( dari jumlah ini kita lihat potongan cukai bulanan ni, mulai thn 2009 ada jadual baru ... pindaan 2009 )

spekmato 30-04-2009 11:13 PM

erk cukai...:((

aku nyer gaji kena PCB ini taun....nyumpah aku!

taun lpas2...hayat hayun aku tak kena...tapi ini taun baru jap

siap isi efiling! cilakos kena dkat RM400++...

hmmm sib beik dah potong PCB RM311...tolak lagi kena bayar RM20.22 :">

bagus gak ada PCB nih...tak vibrate otak aku masa bayar tuuuu :D


p/s-taun ni bayar zakat + sedekah banyak2!!!

Ahmad07 30-04-2009 11:17 PM

aku tak pasti ler brape kene... biasa tiap2 bulan kompeni aku dah potong gaji siap2... (selain potong EPF, SOCSO)..

ibnuqadir 30-04-2009 11:23 PM

aku leh kire full set income tax..tapi kene banyak tanye sikit ko ner bini,anak medical bla2 income tu 1 hal kalau income ko 50000 pun tapi banyak relief kdg ko takyah bayr pun..

ErieAdn 30-04-2009 11:46 PM

Quote:

Originally Posted by spekmato (Post 4117981)
erk cukai...:((

aku nyer gaji kena PCB ini taun....nyumpah aku!

taun lpas2...hayat hayun aku tak kena...tapi ini taun baru jap

siap isi efiling! cilakos kena dkat RM400++...

hmmm sib beik dah potong PCB RM311...tolak lagi kena bayar RM20.22 :">

bagus gak ada PCB nih...tak vibrate otak aku masa bayar tuuuu :D


p/s-taun ni bayar zakat + sedekah banyak2!!!

Huhuhu.. sama laa kiter.. nasib ader PCB...:D:D
Dapat laa claim balik ciket...:(:(:(


All times are GMT +8. The time now is 09:57 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.