CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Religious Talk (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=69)
-   -   kelas belajar mengaji al-quran percuma (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=7566)

Muhammad_27 21-04-2010 09:58 PM

wujud lagi ke kelas nie?

egobrain 26-04-2010 12:10 PM

masih ade lg ke?sy berminat nk belaja lah...

manja 26-04-2010 01:08 PM

sy rasa insyaallah kelas ni ada lg.. sbb apa yg sy tau dr kawan satu pejbt dulu.. kelas belajar al-quran percuma ni.. mmg dh lama sgt dijalankan... cuma ramai je yg x tau.. cuba la contact balik.. mudah2an dlm saudara nk mencari ilmu akhirat ni dipermudahkan hendaknye.. Amin..

egobrain 18-05-2010 06:00 PM

bump untuk kelas Al-Quran free

zaids 18-05-2010 06:07 PM

ade sape2 leh kasi info untuk kelas mengaji di kawasan shah alam?

tq :)

ejalmlk 22-06-2010 09:54 PM

bagus program nieee .. ada info kelas al-quran kawasan klang / meru

kaylis 22-06-2010 10:45 PM

mmg bagus kelass belaja Al-Quran ni, percuma lagi...rugi kalau tak amik kesempata ni...

krazey17 23-06-2010 11:09 AM

kelas untuk dewasa ke atau utk kanak saja En.marwan?ada kelas tafsir x?

anak_jatiperak 23-06-2010 11:53 AM

Salam... oooo kat Kl kan elok diadakan di setiap negeri da.... usaha yg murni da

krazey17 23-06-2010 11:59 AM

betul,memang saya sokong.

orange76 23-06-2010 12:03 PM

dekat area puchong ada tak?? ada sahabat yang boleh bagi info? tq..

harriemaulana 23-06-2010 06:22 PM

Sesiapa yg menetap di sekitar Ipoh Selatan boleh menghubungi aku melalui private message.

Kelas Pengajian Membaca Al-Quran bagi dewasa dan kanak2 serta
program pendidikan Fardhu Ain bagi remaja.

sahabatsejati 30-07-2010 11:39 AM

salam...

boleh tak emel kat saya..masih ada lagi tak tawaran nie...leh bertitahu maklumat lanjut di emel saya...ingin cari tempat belar alquran...syukran

wan_sahabatsejati87@hotmail.com

sahabatsejati 30-07-2010 11:40 AM

di cheras ada tak....kalau ader pliz emel saya butir lanjut....

wan_sahabatsejati87@hotmail.com

sahabatsejati 30-07-2010 11:50 AM

SALAM...

masih ada ker tawaran nier...kalau saya nak join boleh tak..saya dah tahu baca cuma nak betulkan bacaaan tajwid..maklumlah dah makin dewasa nier...

ader ker tempat untuk saya..kalau ader leh tak bg info saya di emel...saya sedang mencari tempat belajar alquran untuk memenuhi waktu hujung minggu..isnin smpi jumaat saya belajar di ipta...syukran

wan_sahabatsejati87@hotmail.com

sahabatsejati 30-07-2010 11:59 AM

masih ada lagi tawaran..boleh bagi info pada saya

emel : wan_sahabatsejati87@hotmail.com

usahOne 30-07-2010 12:18 PM

salam
utk forumer yg dirahmati Allah swt..pusat pengajian yayasan alquran yg terletak di kl ni masih beroperasi seperti biasa...utk pengetahuan tuan/puan yayasan ini dimiliki oleh hartawan yg membiayai sekolah tersebut.guru2 yg terlibat adalah lulusan luar negara..sistem yg digunakan adalah kaeadah iqra.pelajar2 baru yg ingin belajar dr buku 1 boleh memberikan nama kepda skolah tersebut dan tarikh dan masa yg saudara/saudari inginkan kemudian pihak sekolah akan menghubungi tuan/puan di harap tuan/puan membuat panggilan susulan takut2 pihak sekolah terlupa menghubungi pelajar2.dan kpd mrk yg dah khatam iqra boleh masuk klas al aluran tetapi perlu menduduki ujian sekiranya lulus tuan/puan akan dibenarkan mempelajari alquran.
s.t.kash

sahabatsejati 31-07-2010 09:34 AM

saya dah geti baca...tapi still nak beljar boley kan...tapi nape call takdapat pon...

usahOne 31-07-2010 02:13 PM

Quote:

Originally Posted by sahabatsejati (Post 6988696)
saya dah geti baca...tapi still nak beljar boley kan...tapi nape call takdapat pon...

masih boleh blajar..tetapi guru akan mendnegar bacaan kita dahulu sebelum d letakkan d mana2 class yg bersesuaian..klu makhraj dan hukum kita x lulus maka elok bermula dr iqra..mungkin panggilan x d jawab krn masing2 ada class..so dlm pjbt x der guru yg tinggal..dtg terus ke yayasan senang.

zam757 02-08-2010 09:19 PM

saya ni nak kata reti xreti, nak kata tak reti malu pulak! umur pun dah lanjut tapi belum ganyut lagi tau. ada harapan ke?

kaylis 02-08-2010 09:23 PM

Quote:

Originally Posted by zam757 (Post 7004489)
saya ni nak kata reti xreti, nak kata tak reti malu pulak! umur pun dah lanjut tapi belum ganyut lagi tau. ada harapan ke?

bole lagi bang, ngaji Al-Quran ni org yg pencen pun ramai yg pegi, kita yg muda dan mata terang ni perlu kejar kesempatan...wallahualam...

usahOne 08-08-2010 02:36 PM

Quote:

Originally Posted by longrempah (Post 2885277)
Nak tanya area kuantan tak de kerr


utk yayasan alquran di kuantan memnag tidak ada....class hanya ada di kuala lumpur shj dan ia percuma.hanya perlu beli buku iqra dan buku tajwid di sekolah tersebut......tq

usahOne 08-08-2010 02:40 PM

Quote:

Originally Posted by zam757 (Post 7004489)
saya ni nak kata reti xreti, nak kata tak reti malu pulak! umur pun dah lanjut tapi belum ganyut lagi tau. ada harapan ke?


insyaAllah kita semua masih ada harapan utk mempelajari ilmu Allah....bila kita ada niat utk belajar dan ada usaha mencari cikgu insyaAllah semuanya akan mendpt keberkatan...mari2 meramaikan jemaah di yayasan alquran...tq

usahOne 08-08-2010 02:45 PM

Quote:

Originally Posted by krazey17 (Post 6725574)
kelas untuk dewasa ke atau utk kanak saja En.marwan?ada kelas tafsir x?

di yayasan alquran tidak ada klass tafsir cuma di mrk menumpoukan iqra dan alquran....klas tafsir boleh cuba cari maklumat di akademi islam universiti malaya dan UKm..yayasan al quran ni adalah dimiliki oleh seorg hartawan yg membiayai sekolah tersebut...mebe di tempat lain hartawan2 yg lain perlu mengambil contoh sprt yayasan alquran tersebbut...tq

aiman27 24-08-2010 12:54 PM

Quote:

Originally Posted by fareast262 (Post 694943)
thanks kpd starter thread nih...

teman adelah bekas pelajar institut alquran kat sana...tahun 2004.kelas nih memang free, ade orng cakap ade orng kaya besar support jadi tulang belakang kelas nih....moge bertambah berkat rezeki dier..amin

byk yang dipelajari...
1)cara pembcaan yang betul,(baru tahu selama tu teman baca al-fatihah pun sebenarnya salah terlalu banyak)
2)belajar hukum tajwid and makhraj.
3) ade latihan bacaan sorang2 untuk pembacaan yang berkesan.
4) ade sijil penyertaan dan penghargaan lagi tue...tue yang best tue...heheh

harap ada org kaya lain terbuka hati utk mencontohi kelas yg semacam ini utk dibuka juga ditempat2 lain...sungguh murni hati org itu...

pokyo 24-08-2010 01:06 PM

dulu saya pernah belajar di Institut Al-Quran.
dlm kelas ada driver taxi, askar, professional dll.
Dari buta Al-Quran saya kini boleh membaca Al-Quran walaupun tak habis belajar. Masih ingat lagi ustaz saya diarah berhenti disebabkan aktif dlm reformasi

zaberi 24-08-2010 02:39 PM

di ipoh.
sebelah bulatan mengelembu(kacang) ada shell
masjid sebelah shell.(bekas markaz tabligh)
930malam -1130malam
rabu
kelas mentadabbur alquran oleh ustaz abu aiman(0195999655)

atau tipon beliau dan buat temu janji. biasanya beliau akan sedia luangkan masa untuk mengajar.

croody 15-02-2012 12:18 PM

Assalam TT, tmpt ni ade lg x? Rasa mcam nk join la..hehe..sape2 yg nk belajar jom la sama2.. :D

boboyy 15-02-2012 01:03 PM

Quote:

Originally Posted by croody (Post 12243060)
Assalam TT, tmpt ni ade lg x? Rasa mcam nk join la..hehe..sape2 yg nk belajar jom la sama2.. :D

betul la... nak join gak utk belajar mengaji .

SgtGaNaSz 16-06-2013 01:41 AM

Thread lama tp ada manfaat pd yg lain... Tq


All times are GMT +8. The time now is 10:38 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.