CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Offline Business, Entrepreneur Discussion (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=177)
-   -   Kedai Apa Nak Buka Ek? (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=73043)

adar 18-02-2009 12:42 AM

Quote:

Originally Posted by ratusanRM (Post 3613962)
pandangan den.... kedai keta kalau nak bukak bahagian blkg, kena ada regular customer....




kalau baru nak niaga bukak bhg belakang..... org tak nampak ~X(~X(

haha... aku dah makin pening. sblm ni dlm kepada ada idea nak bukak kedai plastik atau kedai bekam+ubat kuat je. last2 masuk kedai kereta lak. hehe....

tp ustaz, bahagian belakang tu mmg semua kedai kereta.berderet2. cuma kedai aksesori kereta je belum ada lg.

aduyai, jika hamba ada cash, mmg bleh bukak tu.ni nak kena cari partner ni.

ratusanRM 18-02-2009 12:42 AM

Quote:

Originally Posted by maliq7776 (Post 3614027)
bro...kedai yg kurang persaingan, kedai DOBI:D

buat je otomatik, upah sorang jaga kedai..siappp:)paid


modal besar bro #:-S#:-S



kalau ada sekolah asrama amik tender bleh pergi jauh :)paid:)paid

adranath 18-02-2009 12:43 AM

loan bleh.....tp itu tuan kene usahakan...hahahhaa..try la tanya PUNB ke TEKUN ke.....kalo rezeki tak kemana...hihi..kene la usaha.....kalo nak wat francais maybe leh try ngan savecost.....tp, modalnyer mencecah stgh juta ringgit!!!!!!!!!!!!!(loan).....silap2 sampai retire pon tak abis byr lg loan tu..hahahahha

GT 18-02-2009 12:43 AM

Quote:

Originally Posted by maliq7776 (Post 3614027)
bro...kedai yg kurang persaingan, kedai DOBI:D

buat je otomatik, upah sorang jaga kedai..siappp:)paid

Cantik tu.... Self-Service Dobi ni bagus.... Berapa modal dia?:-?

Rasanya machine dia agak costly......

adar 18-02-2009 12:43 AM

Quote:

Originally Posted by maliq7776 (Post 3614027)
bro...kedai yg kurang persaingan, kedai DOBI:D

buat je otomatik, upah sorang jaga kedai..siappp:)paid

modal agak2 bro berapa? dlm 15-20K leh jln tak? ni je cash yg hamba ada. kalo lingkup, mmg lingkup la hamba

ratusanRM 18-02-2009 12:45 AM

Quote:

Originally Posted by adar (Post 3614038)
haha... aku dah makin pening. sblm ni dlm kepada ada idea nak bukak kedai plastik atau kedai bekam+ubat kuat je. last2 masuk kedai kereta lak. hehe....

tp ustaz, bahagian belakang tu mmg semua kedai kereta.berderet2. cuma kedai aksesori kereta je belum ada lg.

aduyai, jika hamba ada cash, mmg bleh bukak tu.ni nak kena cari partner ni.


kedai gunting rambut? :-?:-?:-?

ratusanRM 18-02-2009 12:48 AM

Quote:

Originally Posted by globaltent (Post 3614047)
Cantik tu.... Self-Service Dobi ni bagus.... Berapa modal dia?:-?

Rasanya machine dia agak costly......

dulu sekolah den pernah tanya supplier nak letak mesin kat blok asrama #:-S#:-S#:-S



1 mesin self service yg masuk coin tu dalam 5K ~X(~X(



tatau la dia tekan harga ke camne :p:p

adranath 18-02-2009 12:48 AM

Quote:

Originally Posted by adar (Post 3614048)
modal agak2 bro berapa? dlm 15-20K leh jln tak? ni je cash yg hamba ada. kalo lingkup, mmg lingkup la hamba

tp aku harap ko tak pilih satu2 biz tu sbb modal ko leh wat itu je...mcm tak btul caranye.....kalo ko leh wat dobi pon sbb modal ko cukup, tp tpt sesuai, x jalan gak biz..heheheh...tp dobi ni ade yg self service, tadek la mahal mana, cumanya takut org rosakkan and tak brape sesuai nak bukak kat area kedai, normally org bukak kat asrama/apartment univ/kolej je.....

adar 18-02-2009 12:50 AM

Quote:

Originally Posted by ratusanRM (Post 3614064)

kedai gunting rambut? :-?:-?:-?

dah ada 4 kedai sini. 2 india punya. 2 lagi saloon. :D

kedai2 yg dah ada sini adalah

1. kedai runcit - 4 buah
2. kedai dobi - 1
3. kedai gunting rambut - 4
4. kedai servis kereta - 4-5 buah
5. kedai ketuk+cat kereta - 3buah
6. kedai tayar kereta - 3 buah
7. kedai makan - 3-4 buah (tak termasuk medan selera)
8. klinik - 1
9. farmasi - 1

Jeb 18-02-2009 12:52 AM

kawasan ctu mmg dah membangun ke tuan???ke baru nak membangun??

adranath 18-02-2009 12:52 AM

dari list ko tuh aku nampak mmg sesuai sgt la ko bukak kedai aksesori..hahahaha..pelengkap servis untuk kereta...:))

adranath 18-02-2009 12:53 AM

aku masih tertanya2...area mana ni ek?

maliq7776 18-02-2009 12:54 AM

Quote:

Originally Posted by adar (Post 3614048)
modal agak2 bro berapa? dlm 15-20K leh jln tak? ni je cash yg hamba ada. kalo lingkup, mmg lingkup la hamba

yg modal tu hamba tak tau la bro.
tapi ada member ambik tender basuh selimut bas masyuk banyak.
buat dua2 sekali kalo modal besar.
tapi Maintenance pun kene pikir gak.
tapi org cakap, nak berbisnes ni kene pikir positif, jgn putus asa bro:)cgrock

ahib0205 18-02-2009 12:54 AM

Quote:

Originally Posted by adar (Post 3613587)
best mmg best. tp tak best bila ada mak bapa yg gadu kat majlis perbandaran. kalo cina, takder hal lak. melayu je mesti kena tutup. hampeh.

tak jugak bro. macam kat tempat saya ada CC melayu la ni siap dah upgrade lagi kedai tu dan PC baru beli

:)cgrock


apa pandangan anda kalau bukak kedai pilihan muslim?

masukkan semua cadangan produk muslim macam ada sahabat kita bagi contoh pakain muslimah tu.



:)cgrock

adar 18-02-2009 12:54 AM

Quote:

Originally Posted by adranath (Post 3614090)
tp aku harap ko tak pilih satu2 biz tu sbb modal ko leh wat itu je...mcm tak btul caranye.....kalo ko leh wat dobi pon sbb modal ko cukup, tp tpt sesuai, x jalan gak biz..heheheh...tp dobi ni ade yg self service, tadek la mahal mana, cumanya takut org rosakkan and tak brape sesuai nak bukak kat area kedai, normally org bukak kat asrama/apartment univ/kolej je.....

ish, tak bro. jgn risau. aku dah menjaja kat tepi jln lebih 20 thn. sejak kecik ikut org tua.

skrg rasa nak upgrade ada kedai pulak. tu tgh pikir.

dlm kepala mmg lama teringin nak bukak kopitiam. modal ni aku kumpul lama dah. tgk la mcm mana.

dlm minggu ni aku nak g servey kedai2 dlm pasaraya pula. kot2 ada rezeki boleh bukak kopitiam.

pasal loan, kalo nak buat boleh je. pakai nama bini. dia keje TM :eek:

mungkin aku try pergi tanya tekun kot kat cheras ada cawangan dia.

ahib0205 18-02-2009 12:55 AM

Quote:

Originally Posted by adar (Post 3614139)
ish, tak bro. jgn risau. aku dah menjaja kat tepi jln lebih 20 thn. sejak kecik ikut org tua.

skrg rasa nak upgrade ada kedai pulak. tu tgh pikir.

dlm kepala mmg lama teringin nak bukak kopitiam. modal ni aku kumpul lama dah. tgk la mcm mana.

dlm minggu ni aku nak g servey kedai2 dlm pasaraya pula. kot2 ada rezeki boleh bukak kopitiam.

pasal loan, kalo nak buat boleh je. pakai nama bini. dia keje TM :eek:

mungkin aku try pergi tanya tekun kot kat cheras ada cawangan dia.


nanti kalau jadi buat kopitiam toksah ada shiha ek :D

:)cgrock

adar 18-02-2009 12:57 AM

Quote:

Originally Posted by adranath (Post 3614124)
dari list ko tuh aku nampak mmg sesuai sgt la ko bukak kedai aksesori..hahahaha..pelengkap servis untuk kereta...:))

betul tu tuan. bro duduk mana? aku cadang nak g tekun nnt. tgk berapa dia berani bagi duit kat aku :))

kalo bagus, bleh la kita bersua muka minuk kopi bincang2. :)paid

adar 18-02-2009 12:59 AM

Quote:

Originally Posted by ahib0205 (Post 3614138)
tak jugak bro. macam kat tempat saya ada CC melayu la ni siap dah upgrade lagi kedai tu dan PC baru beli

:)cgrock


apa pandangan anda kalau bukak kedai pilihan muslim?

masukkan semua cadangan produk muslim macam ada sahabat kita bagi contoh pakain muslimah tu.



:)cgrock

dlm fikiran lg. apa2 pun aku kena survey dulu. nak tanya imam masjid dulu rasanya. minta pandagan dia :)paid

Quote:

Originally Posted by ahib0205 (Post 3614152)
nanti kalau jadi buat kopitiam toksah ada shiha ek :D

:)cgrock

insyaALLAH. rokok pun hamba takkan jual kot. :">

adranath 18-02-2009 01:00 AM

Quote:

Originally Posted by ahib0205 (Post 3614152)
nanti kalau jadi buat kopitiam toksah ada shiha ek :D

:)cgrock

kopitiam ade shisha la best..hahahhaha.......kat cheras ade je pejabat tekun...kat shamelin perkasa and satu tempat lg kat area kedai sebelah mrr2 selepas tasik selatan nyer stesen kalo ko menghala ke sungai besi (camane tah nak explain)..heheheh

ahib0205 18-02-2009 01:05 AM

Quote:

Originally Posted by adar (Post 3614171)
dlm fikiran lg. apa2 pun aku kena survey dulu. nak tanya imam masjid dulu rasanya. minta pandagan dia :)paid



insyaALLAH. rokok pun hamba takkan jual kot. :">


nak cadang lagi. er.. buat tuisyen? :D


rokok pun tak jual? :o untung banyak tu bro... #:-S

ahib0205 18-02-2009 01:06 AM

Quote:

Originally Posted by adranath (Post 3614181)
kopitiam ade shisha la best..hahahhaha.......kat cheras ade je pejabat tekun...kat shamelin perkasa and satu tempat lg kat area kedai sebelah mrr2 selepas tasik selatan nyer stesen kalo ko menghala ke sungai besi (camane tah nak explain)..heheheh


nak usha gak apa perisa yang ada dulu :)paid

adar 18-02-2009 01:11 AM

Quote:

Originally Posted by adranath (Post 3614181)
kopitiam ade shisha la best..hahahhaha.......kat cheras ade je pejabat tekun...kat shamelin perkasa and satu tempat lg kat area kedai sebelah mrr2 selepas tasik selatan nyer stesen kalo ko menghala ke sungai besi (camane tah nak explain)..heheheh

yg aku bold tu aku tau. baru bukak je tu. jln nak ke bukit jln senang ckp. dr cheras nak ke bukit jln. sebelah kiri mmg nampak pjbt dia. berhampiran dgn majuikan. harap membantu sahabat yg nak wat loan dgn tekun.

WMComm 18-02-2009 01:25 AM

Quote:

Originally Posted by adar (Post 3614108)
dah ada 4 kedai sini. 2 india punya. 2 lagi saloon. :D

kedai2 yg dah ada sini adalah

1. kedai runcit - 4 buah
2. kedai dobi - 1
3. kedai gunting rambut - 4
4. kedai servis kereta - 4-5 buah
5. kedai ketuk+cat kereta - 3buah
6. kedai tayar kereta - 3 buah
7. kedai makan - 3-4 buah (tak termasuk medan selera)
8. klinik - 1
9. farmasi - 1

salam.hanya idea ringkas.refer dari list2 kedai yang terdapat dalam kawasan tu,kedai telekomunikasi x de kan??? :-?

mayb kedai runcit ada jual top-up tapi mereka x jual charger,aksesori dan sebagainya.

jika modal rm15K boleh tahan untuk starting kedai telekomunikasi cuma kena ada contact untuk melicinkan perancangan ini.

aku run kedai telekomunikasi pada april 2008 dengan modal rm14K sahaja.Alhamdulillah ALLAH S.W.T kurniakan aku idea yang kreatif dan pada januari 2009 aku open cawangan kedua dan insyaALLAH march 2009 cawangan ketiga.

dalam biz,melayu hebat cuma jangan sombong dan dengki.elakkan 2 najis ni.bagi aku,paling penting selain modal adalah contact.dari contact kita akan dapat modal jika kita bijak memanipulasikan konsep contact tu.

selain dari tu,REZEKI dariNya.insyaALLAH moga2 berkat. :)paid

oldskoolrocka 18-02-2009 01:38 AM

Quote:

Originally Posted by adar (Post 3613587)
best mmg best. tp tak best bila ada mak bapa yg gadu kat majlis perbandaran. kalo cina, takder hal lak. melayu je mesti kena tutup. hampeh.

ngan mjlis prbndran,hang kne melwan sket..if x,depa pijak pale kite..bese la ngan melayu je brani..n mak bpk budak,hang kne ckp,hang niaga bukan utk ank depa ja.niga utk semua..if kite melayu islam xwat,ank2 depa g tpt cina jugak..cina jugak untung..aku ade kedai PS,selambe2 je aku melwn mjlis prbndrn,bru depa taw sape aku.ahahahahhaha:eek::eek:

adar 18-02-2009 01:38 AM

Quote:

Originally Posted by wmcom (Post 3614321)
salam.hanya idea ringkas.refer dari list2 kedai yang terdapat dalam kawasan tu,kedai telekomunikasi x de kan??? :-?

mayb kedai runcit ada jual top-up tapi mereka x jual charger,aksesori dan sebagainya.

jika modal rm15K boleh tahan untuk starting kedai telekomunikasi cuma kena ada contact untuk melicinkan perancangan ini.

aku run kedai telekomunikasi pada april 2008 dengan modal rm14K sahaja.Alhamdulillah ALLAH S.W.T kurniakan aku idea yang kreatif dan pada januari 2009 aku open cawangan kedua dan insyaALLAH march 2009 cawangan ketiga.

dalam biz,melayu hebat cuma jangan sombong dan dengki.elakkan 2 najis ni.bagi aku,paling penting selain modal adalah contact.dari contact kita akan dapat modal jika kita bijak memanipulasikan konsep contact tu.

selain dari tu,REZEKI dariNya.insyaALLAH moga2 berkat. :)paid

wah, otai biz prepaid dah bg idea. bro ke sis? kat mana agaknya nak dptkan kad prepaid tu? dulu mmg hamba ada jual prepaid, tp pakai epay. mcm rendah ke margin keuntungan dia. dah lama stop sbb masa tu ada komitmen lain.

zerovirus 18-02-2009 01:53 AM

hurm
 
kalau kedai cuci keta ?

RizMa 18-02-2009 02:13 AM

Quote:

Originally Posted by adar (Post 3614108)
dah ada 4 kedai sini. 2 india punya. 2 lagi saloon. :D

kedai2 yg dah ada sini adalah

1. kedai runcit - 4 buah
2. kedai dobi - 1
3. kedai gunting rambut - 4
4. kedai servis kereta - 4-5 buah
5. kedai ketuk+cat kereta - 3buah
6. kedai tayar kereta - 3 buah
7. kedai makan - 3-4 buah (tak termasuk medan selera)
8. klinik - 1
9. farmasi - 1

kedai servis moto xde pung
elok juga bro bukak kedai tu

xpun bukak kedai roti aka kek

atau kedai supply barang basah n kering pasar borong

or bro letupkan saja kwasan tu jgn bg org meniaga:eek::eek::eek::eek::eek:

zerovirus 18-02-2009 02:16 AM

Quote:

Originally Posted by RizMa (Post 3614526)
kedai servis moto xde pung
elok juga bro bukak kedai tu

xpun bukak kedai roti aka kek

atau kedai supply barang basah n kering pasar borong

or bro letupkan saja kwasan tu jgn bg org meniaga:eek::eek::eek::eek::eek:

hahaha bukan letupkan .... tukar kawasan lain la ... stu susah dah ....

RizMa 18-02-2009 02:24 AM

Quote:

Originally Posted by zerovirus (Post 3614546)
hahaha bukan letupkan .... tukar kawasan lain la ... stu susah dah ....

ikut bro adar lah
dh die nk niago
:)):)):)):))

ihelpyou 18-02-2009 02:43 AM

bukak pusat tuisyen.. cth mcm tahfiz ke... tusyen forex ke... tak pon... buat sekolah MLM... :D

zerovirus 18-02-2009 02:48 AM

Quote:

Originally Posted by RizMa (Post 3614580)
ikut bro adar lah
dh die nk niago
:)):)):)):))

betul ikut suka dia kan ... tapi dia juga nak tanye pendapat ... bro ni ...

ratusanRM 18-02-2009 06:03 AM

Quote:

Originally Posted by ihelpyou (Post 3614662)
bukak pusat tuisyen.. cth mcm tahfiz ke... tusyen forex ke... tak pon... buat sekolah MLM... :D


menarik gak... :)paid:)paid

NEMO 18-02-2009 06:10 AM

antara byk2 pendpt sini..aku pilih kedai telekomunikasi...

eboss 18-02-2009 06:26 AM

Quote:

Originally Posted by adar (Post 3613423)
Salam, aku nak ajak korang semua berfikir dan berbincang bersama aku kedai yg sesuai utk dibuka. Aku mulakan dulu.

Kat tempat aku, ada kedai kosong tuk disewakan. Sewa dlm angaran RM 1200. kedai tu bersebalahan dgn pasaraya kecil disebelah kanan dan sebelah kiri ada kedai RM2 dan kedai runcit.

saiz kedai agak besar. mcm kedai mattop besar dia. :D

kawasan kedai dlm kawasan rumah mereka yg berpendapatan sederhana. majoriti penduduk adalah melayu dgn lebih 80% adalah melayu dan selebihnya indonesia.

jd, pada pendapat korang, kedai apa yg sesuai? yg boleh cover kos sewa RM1200 sbln tu. harap kwn2 boleh bg idea kedai yg sesuai selain dr kedai mkn dgn kedai runcit.

dan juga jika boleh beri skali modal startup. Thanks.

kalau la kat bangi macam nie aku buka kedai melintah la...

ahib0205 18-02-2009 07:11 AM

alo alo...

bagaimana dengan pendapat tuan tanah?



ha kalau dapat buat survey sikit kat area sana pun ok gak kan :D

boleh tau jelas apa penduduk taman tu mahukan :)

Syed_Ikhwan 18-02-2009 08:13 AM

byk byk kedai, apa kata kedai menjual barangan basah.

sesuai utk takel market surirumah/aweks-aweks dan juga pekerja asing.

jual sayur, buah, kelapa mesen dan sebagainya. :)

WMComm 18-02-2009 08:44 AM

Quote:

Originally Posted by adar (Post 3614376)
wah, otai biz prepaid dah bg idea. bro ke sis? kat mana agaknya nak dptkan kad prepaid tu? dulu mmg hamba ada jual prepaid, tp pakai epay. mcm rendah ke margin keuntungan dia. dah lama stop sbb masa tu ada komitmen lain.

otai mende. :))
nampak zahir kedai ada 2 tapi hanya Tuhan saja yang tau. :D
stock prepaid banyak cara untuk dapatkan.
pertama try register jadi authorized dealer mana2 telco.ikut kekuatan penggunaan telco mana area situ.jadi dealer ada kelebihan dari runnner.insentif dapat,kecil tapi dapat. :)
kedua try runner sendiri.bila runner,margin mengecil.tolak kos minyak+tol.untuk volume besar boleh cover dua benda tu.
dalam biz telekomunikasi ni,ada pecahan keuntungan dari atas ke bawah.
1)repair
2)aksesori
3)hp baru/hp 2nd
4)service ringkas/mp3/mp4
5)prepaid
list ni depend pada area taklukan. :D
ada yang bawah ke atas dan tengah ke bawah.
prepaid nak ada untung 2 cara.
1)supply kencang
2)walk-in padat
sedikit sebanyak tentang info yang kurang pengisian dari aku.harap dapat membantu. :)paid

harraz asyraaf 18-02-2009 08:55 AM

Quote:

Originally Posted by adar (Post 3613423)
Salam, aku nak ajak korang semua berfikir dan berbincang bersama aku kedai yg sesuai utk dibuka. Aku mulakan dulu.

Kat tempat aku, ada kedai kosong tuk disewakan. Sewa dlm angaran RM 1200. kedai tu bersebalahan dgn pasaraya kecil disebelah kanan dan sebelah kiri ada kedai RM2 dan kedai runcit.

saiz kedai agak besar. mcm kedai mattop besar dia. :D

kawasan kedai dlm kawasan rumah mereka yg berpendapatan sederhana. majoriti penduduk adalah melayu dgn lebih 80% adalah melayu dan selebihnya indonesia.

jd, pada pendapat korang, kedai apa yg sesuai? yg boleh cover kos sewa RM1200 sbln tu. harap kwn2 boleh bg idea kedai yg sesuai selain dr kedai mkn dgn kedai runcit.

dan juga jika boleh beri skali modal startup. Thanks.

..hihihihi...

normally...

jika melihat kepada kedudukan strategik lot kedai itu berada bersebelahan dgn pasaraya dan kedai runcit....aku pikir biz terbagus ialah ko wat biz makan...

pe kata ko bincang ngn mattop(termasuklah perihal modal) wat rangkaian baru dia kat situ...

kalau ko tanak jv ngn mattop...ko wat francais KFC ke kat situ...ha...

kalau tak pun...

ko wat wash thru...

ataupun ko wat tak tau jer...hihihihi:))

harraz asyraaf 18-02-2009 08:56 AM

Quote:

Originally Posted by eboss (Post 3615253)
kalau la kat bangi macam nie aku buka kedai melintah la...

hihihihihi...lintah ajo....

mmg bapak lintah betoi la bang eboss nih...:eek:

mattop 18-02-2009 09:39 AM

kalau perlu sebarang perbincangan leh lah dtg mattop... kita sembang setail lagik....

pengalaman mmg lom banyak... tp rasanyer cukup lah utk buat perkiraan....:)cgrock:)cgrock

Quote:

Originally Posted by harraz asyraaf (Post 3615776)
..hihihihi...

normally...

jika melihat kepada kedudukan strategik lot kedai itu berada bersebelahan dgn pasaraya dan kedai runcit....aku pikir biz terbagus ialah ko wat biz makan...

pe kata ko bincang ngn mattop(termasuklah perihal modal) wat rangkaian baru dia kat situ...

kalau ko tanak jv ngn mattop...ko wat francais KFC ke kat situ...ha...

kalau tak pun...

ko wat wash thru...

ataupun ko wat tak tau jer...hihihihi:))



All times are GMT +8. The time now is 02:48 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.