CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Historical, Myth, Legend (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=248)
-   -   Peristiwa Kampung Medan (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=69467)

sarawak_lineup 28-01-2009 04:12 AM

Peristiwa Kampung Medan
 
Quote:

Peristiwa Kampung Medan merujuk kepada beberapa peristiwa pergaduhan antara India-Melayu yang berlaku di Kampung Medan dari 4 Mac hingga 8 Mac 2001 selama 5 hari. Peristiwa ini berlaku di beberapa kampung iaitu Kampung Medan, Kampung Gandhi, Kampung Lindungan , Kampung Datuk Harun, Taman Desa Ria dan sekitar Jalan Klang Lama. Sengketa ini merebak begitu cepat kerana kawasan ini merupakan kawasan setinggan berpuluh-puluh tahun tanpa pembelaan.

Pergaduhan turut merebak ke Petaling Jaya, Jalan Gasing, Kelana Jaya, Sungai Way, Bandar Sunway dan Puchong.

Punca.

Pergaduhan antara dua kumpulan bermula di Kampung Lindungan ekoran persediaan majlis perkahwinan dan majlis pengkebumian. Majlis perkahwinan itu diadakan di sebuah rumah orang Melayu. Sementara jiran Indianya mengadakan majlis pengkebumian.

Kemudian 200 orang turut sama dalam pergaduhan itu. Mereka dipercayai orang luar yang datang atau dibawa dari luar Kampung Medan. Peristiwa ini mendapat liputan CNN pada sebelah malamnya.


Rentetan Peristiwa.


Penduduk berada dalam keadaan ketakutan terutama pada waktu malam. Masyarakat India berwaspada dan bersiap-sedia sekiranya samseng Melayu datang menyerang mereka. Sebaliknya masyarakat Melayu di Kampung Medan sentiasa berkawal kalau-kalau samseng India dibawa masuk untuk menyerang mereka. Mereka tidak takut akan jiran-jiran mereka kerana mereka telah saling kenal-mengenali hampir 3 dekad. Samseng-samseng ini dikatakan datang dari luar.

Menteri Besar Selangor ketika itu bertindak berkawal di kuil Hindu di Kampung Medan agar orang-orang Melayu tidak bertindak. Malahan beliau sendiri menasihati penduduk Melayu yang marah agar mereka mematuhi undang-undang negara.

Beberapa orang yang luka telah dihantar ke Unit Kecemasan di Hospital Universiti di Petaling Jaya, Selangor, Malaysia. Polis dan FRU telah bertugas dan berkawal di beberapa kampung dan taman sekitar Jalan Klang Lama. Timbalan Ketua Polis Negara ketika itu ialah Datuk Mohamad Jamil Johari. 153 orang telah ditahan kerana berada dalam keadaan mencurigakan di tempat kejadian. 95 orang lelaki Melayu, 56 orang India dan 2 warga Indonesia. 37 orang telah dilaporkan cedera termasuk 34 India dan 3 Melayu.

98 senjata pelbagai jenis dan saiz terutama parang dan besi telah ditemui dan dirampas oleh polis yang membuat sekatan dan serbuan. Lain-lain senjata ialah boang buatan sendiri, pisau, pedang samurai, rantai besi, paip besi, kapal dan kayu.

Datuk Mohamed Jamil Johari turut menyatakan sebuah lori dan 2 buah motosikal telah dibakar. Beberapa buah bas dan van telah dirosakkan.

Datuk Seri S. Samy Vellu selaku pesiden MIC telah melawat mayat K. Muneiretham di Hospital Universiti. V. Segar, 34 dan A. Ganeson, 28 turut terbunuh.

Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia turut bertugas di Kampung Medan. Mereka bertugas memberi bantuan kecemasan dan bekalan makanan serta khemah. Rela dan St Johns Ambulance turut memberi perkhidmatan kecemasan dan kawalan keselamatan.

Masyarakat Malaysia terkejut dengan peristiwa ini dan tidak menyangka ia akan berlaku dan merebak terlalu pantas. MIC dan UMNO mengatur semula kompromi agar ia tidak berulang.
Hindraf melalui DAP mempersoalkan di Parlimen Malaysia, kenapa polis tidak menyiarkan hasil laporan 6 orang yang terbunuh dan mengapa samseng-samseng tidak didakwa di mahkamah.

Sebenarnya kita kena belajar dari peristiwa 13 Mei (ada hubungkait gak ni). Dalam buku Mahathir menghuraikan kenapa terjadinya peristiwa hitam itu. Katanya sebelum (13 Mei) kita boleh hidup dengan aman berbilang kaum bukan sebab harmoni tapi wujudnya pengasingan ketara antara kaum.

Mereka jarang bertemu dlm kehidupan seharian. Cina berniaga, bertani dlm komunitinya, melayu menjadi petani akibat desakan ekonomi Melayu lebih gemar tinggal di hulu. India kebanyakannya di estet. Jadi pertembungan jarang berlaku.

Ini seperti bom masa yg tggu utk meledak yang menyebabkan lahirnya peristiwa 13 Mei. Mungkin Di Kampung Medan juga.

melihat keadaan semasa juga, jelas menunjukan kecenderungan kaum di tempat kerja. dan perbualan hangat x kira dikedai kopi, pejabat, malahan akhbar2 tempatan...

Soalnya sekarang bagaimana kita dapat mengelakkannya?
:o#:-S#:-S:)

silondeh 28-01-2009 04:17 AM

video xde ke? hehe

sarawak_lineup 28-01-2009 04:20 AM

video x leh....
x sesuai utk tontonan umum...
yg pasti nyer...
den ade masa tu kat sana...
bersama abg2 PEKIDA waktu tu....
yg berparang penuh dlm kete...
biasa lah...zaman2 remaja....:):):)

zerovirus 28-01-2009 04:21 AM

nak tgk video
 
dalam youtube tak ada ke

my.name.is.nad 28-01-2009 04:25 AM

kat kuching ni pun few years back ada cina and melayu. skrg rasa nya nak start balik rasit. cos baruk 3 4 hari lepas sorg budak melayu kena bunoh budak india n cina

sarawak_lineup 28-01-2009 04:31 AM

Quote:

Originally Posted by silondeh (Post 3402735)
upload saja...:">:">

den mana ader video nyer..
cukup lah tersemat didlm hati...

lagi pun masa tu blom ade hanphone ade kamera...
yg paling canggih masa tu pun hanphone nokia banana...
ngan ericsson t29 jalaludin hassan...

video cam masa tu pun mahal lagi..
mana la mampu masa tu den nak beli...:):):)

silondeh 28-01-2009 04:35 AM

Quote:

Originally Posted by sarawak_lineup (Post 3402745)
den mana ader video nyer..
cukup lah tersemat didlm hati...

lagi pun masa tu blom ade hanphone ade kamera...
yg paling canggih masa tu pun hanphone nokia banana...
ngan ericsson t29 jalaludin hassan...

video cam masa tu pun mahal lagi..
mana la mampu masa tu den nak beli...:):):)

crita la pe pengalamannye...parang terbang gak ke?:-?btol ke ade gne sihir jd anjing itam masuk rumah org dan bunuh?

sarawak_lineup 28-01-2009 04:42 AM

Quote:

Originally Posted by silondeh (Post 3402752)
crita la pe pengalamannye...parang terbang gak ke?:-?btol ke ade gne sihir jd anjing itam masuk rumah org dan bunuh?

bende tu x brp penting pun..
parang terbang x der...
parang potong rumput yg panjang tu ade la...

azri1984 29-01-2009 10:54 AM

masa ni form 5,
bile nk pegi sekolah jln skit je ada polis PGA,
kwasan rmh pnuh polis,
lepas tu yg byk pondok polis kt tmn. medan ni..

internetbizjunior 29-01-2009 10:59 AM

huhu
kalo 13 mei nie jd semula
agak2 korang arh PEKIDA nie jd backup melayu ker???

DreamCatcher 29-01-2009 11:02 AM

Ada gak dengar cerita dulu.. Ada sami dia siap boleh hilang.. Skali ada satu ustaz tu sembur terus nampak

eday84 29-01-2009 11:06 AM

hoho.. aku pun form 5 masa tu.. mak larang pergi kl.. habis tuisyen aku kemana, blaja kemana..

MrMama 29-01-2009 11:07 AM

Quote:

Originally Posted by internetbizjunior (Post 3414285)
huhu
kalo 13 mei nie jd semula
agak2 korang arh PEKIDA nie jd backup melayu ker???

jgn risau kaw kat situ diberi keutamaan

ykenobi 29-01-2009 11:07 AM

Quote:

Originally Posted by sarawak_lineup (Post 3402715)
video x leh....
x sesuai utk tontonan umum...
yg pasti nyer...
den ade masa tu kat sana...
bersama abg2 PEKIDA waktu tu....
yg berparang penuh dlm kete...
biasa lah...zaman2 remaja....:):):)

btul tuh bro..zaman aku form 4-5 kot (tak berape ingat)..ade abg kwn aku nie ahli pekida..ajak geng ngan kiteorg skali pegi bertempur kt kg medan tuh, biase laa muda remaja, hati senang panas..seingat aku time tuh subuh kot..kami semua bertolak ngan 2 buah van ke kl..dlm tuh mcm2 senjata la aku dpt tgk..kayu hoki, parang, sabit, pisau rambo, kayu beluti tuh..cume pistol jer xde..tp x sampe sane sebab kene patah balik..derang ckp ade roadblok kt jln nk masuk sane..semua muke hampa..:)paid:)paid

nasib baik laa x jd..klo tak ape nasib aku skang nie..idup ke tak..hehehe..(masih lg rahsia yg mak aku tak tau sampe skang..) :">:">

secawankopi 29-01-2009 11:11 AM

masa peristiwa nie berlaku....aku rasa cam dok kat kem askar lak... helikopter berlegar kat atas... siap ada satu malam tu polis buat pengumuman jgn sesiapa pon keluar dari rumah...

rupanya kenduri kawen ngan majlis kematian tu dekat ngan umah kawan aku jer...abg dia siap tunjuk jari kelingking dia yg patah masa gaduh ngan india kat situ....huhu..

polis tok sah kata ler...memang ramai... kesannya ada byk pondok polis dah buat kat sini....

akuler 29-01-2009 11:42 AM

banyak roadblock. nak gi keje susah btol.

azri1984 29-01-2009 07:59 PM

yg kelakarnya...
lps kes ni,
rmi yg bkn dr tmn medn,
tp bile cite mcm dh ddk sini 20 thn...
hehe...

e.k. 30-01-2009 12:30 PM

Pjg citernya..

dekat2 sebulan jugak la kg medan tak aman.Masa ni la SB berkeliaran kat taman medan, kg medan, dato harun, seri manja dan area2 jalan klang lama. Tapi alhamdulillah sepanjang kejadian tu x ada la nampak secara live ada org mati depan mata. Masa ni pulak ada geng sg. manik, dari batu pahat (geng2 melayu) mula nak masuk taman medan tapi x lepas sbb ada road block boleh kata setiap jalan masuk ke taman medan tu ada roadblock. geng hindu dgr citer dari batu caves cuba nak masuk sama tapi x dapat

Org india yg tak puas hati cuba masuk ke kg medan ikut puchong. kg medan dgn puchong dipisahkan dgn sungai x dlm pun sungai tu paras pinggang budak sekolah rendah je air dia. (lupa la nama sungai tu sg klang ke sg puchong ke sg ap sapa dok tmn medan dia tau). kat sini byk setinggan org singh dan melayu serta india. So kat sini la polis tumpukan buat pengawasan mmg byk polis standbye kat situ.

Org lelaki2 india ni cuba menyusup masuk nak belasah org melayu. So memula polis jaga maka penuh la rod block kat taman medan tu.Lepas tu FRU jaga pulak sbb polis x boleh nak handle. Pas tu PGA pulak jaga.Ada borak2 dgn brader PGA dr sarawak dia cakap kalau PGA tak boleh handle askar handle mmg kene carefue (huwah huwah salah eja) perintah berkurung so sapa keluar umah kene tembak terus:)). Masa lepak dgn brader PGA ni dia ada on kan walkie talkie dia so ada dgr org melayu kene tetak sabit kat jalan motor pergghhh ganas sadis

masa tgh kecoh2 tu dulu kalau ada nampak asap hitam mesti ada motor/kete org india kene bakar tapi x byk la dalam 2 3 bijik motor sbb sy ada nampak bangkai motor TZM kene cucuk dgn besi pjg n hangus terbakar dah rentung. Ada dgr citer org indon pun ada tolong org melayu dia pakai baju hitam nampak mata je. Masa tu diorg gi attack setinggan kg gandhi (skg dah tak ade dah dah jadi area tanah kosong n naik flat kat desa mentari). Org india pun ada yg ilmu tinggi masuk kg medan pakai spender je org kg pergi kejar terus tak jumpa ghaib mcm tu je.

Cuma lepas kejadian org melayu mengamuk kat kg medan org india x kurang ajar sgt. sebelum2 ni sapa dok sana dia tau la kurang ajar org india ni cam ne. mabuk satu hal dah mabuk kacau org botol2 tu buang kat bawah pokok. Pas tu bila org melayu tegur tak terima dah gaduh secara kecil-kecilan tak puas hati gi repeat. bawak kete motor laju tak hormat org kg medan. maklum la dulu sana kan byk setinggan rasa cam dok kg je.

Dalam suratkhabar cakap 6 org je mati. tapi brader PGA tu citer sbnrnya lebih dari tu. ermm...ada byk nak citer tapi cukup kot buat imfo warga CG

min9797 30-01-2009 01:48 PM

citer tak detail la...tau la majlis perkahwinan dgn pengkebumian tp sebab apa gaduh??

sebab tak hormat kematian ker???sebab tu jer ke?

tudung87 30-01-2009 02:08 PM

Quote:

Originally Posted by min9797 (Post 3428219)
citer tak detail la...tau la majlis perkahwinan dgn pengkebumian tp sebab apa gaduh??

sebab tak hormat kematian ker???sebab tu jer ke?

xla...
ni kawan aku cite.. die duduk taman medan..
diorg kata, sebab time tu kawin org melayu.. org kawin kan pasang kemah kat depan jalan tu....so, x bole jalan la... ada jalan jauh kalo nak elak rumah org kawin tu..

dalam masa yg sama, ada india meninggal.. india kalo dh meninggal suka buat perarakan kan? so, dia nk lalu dpn rumah org kawin tu.
padahal, kemah dah siap kat situ. x ke saja cari modal nak gaduh???

so, org melayu nak kawin tu x bagi. ada jalan lain. cume jauh sikit la. yelah, kalo korang nak kawin, xkan nak bagi org india lalu utk buat perarakan utk mati??? kemah sume dh siap pasang dah..
xke giloss tu???

p/s:cerita ini diceritakan leh kawan aku yg duk kat taman medan.. nak lagi betul, tye sapa2 duk situ..:">:">

tar_wow1983 30-01-2009 02:38 PM

Apa la asyik nak gaduh...sampai bila pun tak akan aman...

z3t_ex 30-01-2009 02:42 PM

Quote:

Originally Posted by tudung34 (Post 3428252)
so, dia nk lalu dpn rumah org kawin tu.
padahal, kemah dah siap kat situ. x ke saja cari modal nak gaduh???

so, org melayu nak kawin tu x bagi. ada jalan lain. cume jauh sikit la. yelah, kalo korang nak kawin, xkan nak bagi org india lalu utk buat perarakan utk mati??? kemah sume dh siap pasang dah..
xke giloss tu???


kalo kes nie ler sebab p'gaduhan tuh..
rasa cam tak berbaloi jerk..:-?

mytrade 30-01-2009 03:02 PM

citer kt taman medan kena tapis...media tkleh siar langsung waktu tu...polis bg statement pun ckp keadaan terkawal tp sebenarnya mmg tragis gak...klu tk sekat berita mau huru hara satu negara....

e.k. 30-01-2009 03:10 PM

Quote:

Originally Posted by tudung34 (Post 3428252)
xla...
ni kawan aku cite.. die duduk taman medan..
diorg kata, sebab time tu kawin org melayu.. org kawin kan pasang kemah kat depan jalan tu....so, x bole jalan la... ada jalan jauh kalo nak elak rumah org kawin tu..

dalam masa yg sama, ada india meninggal.. india kalo dh meninggal suka buat perarakan kan? so, dia nk lalu dpn rumah org kawin tu.
padahal, kemah dah siap kat situ. x ke saja cari modal nak gaduh???

so, org melayu nak kawin tu x bagi. ada jalan lain. cume jauh sikit la. yelah, kalo korang nak kawin, xkan nak bagi org india lalu utk buat perarakan utk mati??? kemah sume dh siap pasang dah..
xke giloss tu???

p/s:cerita ini diceritakan leh kawan aku yg duk kat taman medan.. nak lagi betul, tye sapa2 duk situ..:">:">

sy sambung skit akibat tak puas hati org india yg lalu kat tempat majlis kawin tu dia bawak kawan2 dia gi gegar umah tuan kenduri tu. Akibat nya tuan umah tu kene libas dgn parang anak menantu lelaki dia pun kene libas dgn parang. kete2 yg parking kat depan rumah tuan umah tu (jalan umah dia ni mcm naik bukit skit)kene belasah gak abis cermin kete pecah n kete 2 tu jadi kemek(dgr citer tuan umah tu org 3 line)

kat jalan menurun bukit tu ada simpang 4 ada kedai mkn nama SMS tomyam kat seberang simpang tu ada kedai mkn abg lan (askar pencen). Akibat rasa tak puas hati pada sebelah malam tu mmg ramai org melayu berkumpul kat depan tuan rumah tu ada lebih 50 org lelaki melayu. Masa diorg berkumpul tu sy ada lalu situ sbb lepas makan kat SMS tomyam tu sy nak gi lepak umah kawan sy kat area2 tuan umah tu jugak. sy ingat ada apa2 hal ke (nak gantung poster ke ada kenduri arwah) diorg semua pandang sy semacam sbb muka sy ni ada ala2 hindustan skit so diorg igt sy ni org india hehehehehe sib baik member sy ni muka jawa nya pekat dia cover sy. dalam kul 8 lebih sy lik umah.

Masa tu tukang masak kat SMS tomyam tu sepupu sy n satu umah sewa. Dia cakap rugi sy tak lepak kedai Makan SMS lama skit. Dia bagi tau sy org kg medan belasah sapa2 je org india yg lalu kat simpang tu pakai kayu, parang and segala mcm benda nak pukul org. Org2 tua india lelaki or pompuan, budak2 kecik, org perempuan diorg tak pukul diaorg tak usik cuma kalau lelaki india je nampak cam sihat skit je diorg hayun.

Masa tu jalan nak masuk taman medan tgh renovate so jalan tar x elok kat bahagian tengah2 sepanjang jalan tu ada byk timbunan batu kerikil kecik2. Cuba anda bayangkan kalau org india naik kapal terbang pun dirong nak sapu. Yang berjalan kaki kene hayun, yg naik motor kene hayun, naik kete, teksi, lori dll semua diorg kejar. Yang kelakar nya ada lori satu tan bawak pisang kot driver dia india sanggup buat u-turn gila babas nya sampai terhoyong hayang tu pun diorg kejar. malam tu jugak dah ada mangsa org india yg cedera gi bawak ke PPUM. malam tu jugak ada yg mati (org india la).

Tau 2 esok pagi jalan nak masuk arae taman medan semua ada roadblock

ladyboss 30-01-2009 03:21 PM

yang terindahnya, masa ni lah melayu bersatu...indon pun join melayu.

tapirbawaklori 30-01-2009 03:24 PM

dorang lupa 13 mei...

tapirbawaklori 30-01-2009 03:27 PM

org melayu tadak kacau..dia kacau..dorang ingat takder org amalkan laghi ilmu kbal semua..silat dorang ingat semua dah takda..padahal semua underground skang....

baik Cekak Mesia,hanafi,gayung dan apa apa silat pun dorang ingat silat perhiasan agaknya....

kena ngan gayung....kut kena ngan hanafi...kut kena ngan Malaysia...sedangkan silat sunting yang buat layan org kahwin pun nak mampus bole dilanyak...

pelik aku dorang ni...org tak kacau ...dia mengacau...

butterland 30-01-2009 03:48 PM

jadikan peristiwa pengajaran dan sentiasa menjaga keharmonian negara..

tudung87 30-01-2009 07:15 PM

Quote:

Originally Posted by e.k. (Post 3428745)
sy sambung skit akibat tak puas hati org india yg lalu kat tempat majlis kawin tu dia bawak kawan2 dia gi gegar umah tuan kenduri tu. Akibat nya tuan umah tu kene libas dgn parang anak menantu lelaki dia pun kene libas dgn parang. kete2 yg parking kat depan rumah tuan umah tu (jalan umah dia ni mcm naik bukit skit)kene belasah gak abis cermin kete pecah n kete 2 tu jadi kemek(dgr citer tuan umah tu org 3 line)

kat jalan menurun bukit tu ada simpang 4 ada kedai mkn nama SMS tomyam kat seberang simpang tu ada kedai mkn abg lan (askar pencen). Akibat rasa tak puas hati pada sebelah malam tu mmg ramai org melayu berkumpul kat depan tuan rumah tu ada lebih 50 org lelaki melayu. Masa diorg berkumpul tu sy ada lalu situ sbb lepas makan kat SMS tomyam tu sy nak gi lepak umah kawan sy kat area2 tuan umah tu jugak. sy ingat ada apa2 hal ke (nak gantung poster ke ada kenduri arwah) diorg semua pandang sy semacam sbb muka sy ni ada ala2 hindustan skit so diorg igt sy ni org india hehehehehe sib baik member sy ni muka jawa nya pekat dia cover sy. dalam kul 8 lebih sy lik umah.

Masa tu tukang masak kat SMS tomyam tu sepupu sy n satu umah sewa. Dia cakap rugi sy tak lepak kedai Makan SMS lama skit. Dia bagi tau sy org kg medan belasah sapa2 je org india yg lalu kat simpang tu pakai kayu, parang and segala mcm benda nak pukul org. Org2 tua india lelaki or pompuan, budak2 kecik, org perempuan diorg tak pukul diaorg tak usik cuma kalau lelaki india je nampak cam sihat skit je diorg hayun.

Masa tu jalan nak masuk taman medan tgh renovate so jalan tar x elok kat bahagian tengah2 sepanjang jalan tu ada byk timbunan batu kerikil kecik2. Cuba anda bayangkan kalau org india naik kapal terbang pun dirong nak sapu. Yang berjalan kaki kene hayun, yg naik motor kene hayun, naik kete, teksi, lori dll semua diorg kejar. Yang kelakar nya ada lori satu tan bawak pisang kot driver dia india sanggup buat u-turn gila babas nya sampai terhoyong hayang tu pun diorg kejar. malam tu jugak dah ada mangsa org india yg cedera gi bawak ke PPUM. malam tu jugak ada yg mati (org india la).

Tau 2 esok pagi jalan nak masuk arae taman medan semua ada roadblock

hehhe..
betul2..
mslhnye, dah ingat2 lupe dah cite kg medan ni.
mmg india tu yg mulakan dulu...

saigonz 30-01-2009 07:57 PM

bangsa ni klu dah ramai2 mmg kuagajar. lagi klu tgh mabuk.. :mad::mad:
indahnya bila melayu bersatu..

bossprepaid 30-01-2009 08:13 PM

info menarik....
banyak pengajaran dalam thread2 sebegini...
kena standby apa patot dalam kete...

emasstech 30-01-2009 09:48 PM

Naik motor pegang parang sambil libas org...heheheeheh


sayangnya..org2 melayu kena gak masuk ke dalam jail..budak2 yang masuk jail sblm ni baguihh takde la nakal sangat lepas kuar jail...huhuhuh...dah terer plak bab2 curimotor sebb dah bergaul ngan banduan2 kat dalam..huhuhuh itu la kesannya....mmg kena masuk ke dalam gak.

aku terpikir gak...kalau la kuasa internet masa tu sopower skrang...mau jadik 13 mei tuh...

kambing gurun 31-01-2009 02:50 AM

Sadis gak tragedi Tmn Medan ni.. Rasa frust sgt xdpt join.. Nak masuk Kg Lindungan pun x lepas.. Hangin betul.. Member2 area situ cerita diorg dapat katok 4,5 org masa tu... Ada gak member yg patah tangan kena bedal.. Masa tu muda remaja, terejal lebih...:p

wira2597 31-01-2009 01:43 PM

jgn bg bangsa asing pijak kpala bangsa kita lg...skang ni banyak berlaku perkara2 mcm tu..bangsa melayu bangsa yg penyabar..tapi ada hadnya

baim 31-01-2009 05:02 PM

time ni la first time pak lah arah pekida masuk kg medan.. time ni la nama pekida naik ... kalau x pasal madey suruh press senyap n x kecoh, memang confirm 13 mei jd balik.

suekareza 02-02-2009 04:50 PM

korang percaya tak...setelah lima tahun aku dok kat selangor(lokasi sebenar dirahsiakan),baru bulan lepas aku tahu yang jiran aku selama 5 tahun tu rupanya adalah pengatin yang dimaksudkan tu...
dia tunjuk kan kat aku keratan akhbar dan juga gambo masa kejadian tu...sekarang dia da ada dua anak lelaki

suekareza 02-02-2009 04:58 PM

tak semua india kene tibai...ada group yang ok,tahan india yang lalu kemudian diorang suruh mengucap...kalau tak bole ngucap baru diorang tibai...yela,melayu pun ada yang kulit gelap so diorang tanak tersalah tibai...ni jiran merangkap pengantin yang kene libas ngan parang tu yang citer kat aku..walaupun dengan tangan berbalut,persandingan tetap di teruskan..

elan 02-02-2009 05:09 PM

sebab tu le melayu kena bersatu... tapi yang nampak sekarang ni dah berlainan... melayu sama melyu pun nak bergaduh..

sonche 02-02-2009 05:24 PM

Time tu, india2 tu fikir diorang dalam filem tamil kot. :D Bleh suka2 hati nk belasah orang, padahal menumpang kat negeri orang. Baru dia tahu apa akibatnya buat samseng kat negara orang.

kambing gurun 04-02-2009 08:39 AM

Quote:

Originally Posted by sonche (Post 3459101)
Time tu, india2 tu fikir diorang dalam filem tamil kot. :D Bleh suka2 hati nk belasah orang, padahal menumpang kat negeri orang. Baru dia tahu apa akibatnya buat samseng kat negara orang.

Bukan nak katalah.. Kat Klang ni hah, 70% jenayah dilakukan oleh kaum India. Padahal cuma kurang 30% je kaum India dr jumlah penduduk.. Aku dpt info ni tahun lepas.. Rasanya, pengaruh cerita2 tamil tu dah bersemat didada diorg.. Sikit2 berparang, bercangkul..~X(~X(


All times are GMT +8. The time now is 05:18 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.