CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Offline Business, Entrepreneur Discussion (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=177)
-   -   Penternakan Itik Penelur (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=67082)

gandaduit 19-01-2009 11:11 AM

Quote:

Originally Posted by ahib0205 (Post 3314580)
hm... apa kata kita bermula dengan bincang secara teori dulu tentang penternakan itik penelur ni? :)

Jenis dulu.. bro ..aku takde masa sgt nak cari bahan kat luar tuh aa..aku byk tul kena baca.

gandaduit 20-01-2009 11:17 AM

senyap je ,,meh aku bump! BUMP for today!

ahib0205 24-01-2009 08:25 AM

Quote:

Originally Posted by gandaduit (Post 3323683)
Jenis dulu.. bro ..aku takde masa sgt nak cari bahan kat luar tuh aa..aku byk tul kena baca.

jenis? jenis naka itik menelur ke maksud bro?

Quote:

Originally Posted by ahib0205 (Post 3261762)
saya nak share sikit tentang:

Jenis itik penelur

:)cgrock


Itik penelur yang ada di negara kita ni banyak jenis. Antaranya ialah:

- Itik Siam Hitam

- Itik Siam Coklat

- Itik Khaki Campbell

- Itik Tsaiya Coklat dan

- Itik Jawa

Er.. ada ke saya tertinggal lagi? :-?


Nanti saya share beberapa pembekal itik penelur ye :) Silakan berkongsi lagi ye :)

:)cgrock


ok saya terangkan lagi details sikit lagi ye :)


Itik Siam Hitam atau ada jugak yang panggil itik baka Cholburi atau Paknam asalnya dari Thailand. Selalunya kita akan nampak warna bulunya hitam atau coklat tua. Kat dada itik tu pula akan ada tompok putih. Secara teori, itik Siam Hitam ni boleh bertelur lebih kurang 200 biji setahun... (er.. sapa ada gambar itik Siam Hitam ni boleh tolong share ye :) )


Orait. kita masuk Itik Siam Coklat pulak :D Itik Siam Coklat ni asalnya dari Thailand jugak. Khabarnya itik ni adalah baka hasil kacukan antara Itik Khaki Champbell + Itik Tempatan Siam. Warna bulu pulak coklat muda atau coklat tua hitam-kehitaman sikit. Ha... Itik ni kalau korang nak tau akan mula bertelur mulai umur 4 - 4 1/2 bulan. Berat badan depa masa tu lebih kurang 1.8kg. Purata telur setahun ialah 174 dengan berat sebiji 60g :o

:)cgrock


Maaf daku SIBUKKKKKK.....


P/s: Insya Allah nanti saya kongsi lagi :)

:)cgrock

ahib0205 24-01-2009 12:56 PM

Quote:

Originally Posted by gandaduit (Post 3323648)
oh..menarik tu bro... tapi saya nak buat peternakan itik secara mudarabah pastu jual pun tak nak mahal.. kita pelbagai kan daging itik,,jgn ikut cina sgt mahal tak tentu arah coz sebab tuh market diaorg pegang.

hm.... details sikt bro pelbagaikan tu cintohnya? :-?

ehem.. ada ke satay daging itik? burger daging itik? :D :)cgrock

epoi2405 30-01-2009 11:54 PM

sila pm aku harga utk anak itik penelor aper jenis pun boleh.kuantiti 200-500 ekor.

ahib0205 01-02-2009 09:09 AM

Quote:

Originally Posted by epoi2405 (Post 3433863)
sila pm aku harga utk anak itik penelor aper jenis pun boleh.kuantiti 200-500 ekor.

ha tu dia ada yang berminat nak tau harga :)

:)cgrock

kepada yang berkenaan boleh PM sahabat kita epoi2405 :)

Firas966 01-02-2009 10:00 AM

salam bro,
1000ekor berapa harga?
anak berapa umur dia?
pasaran macamana bro?
saya baru nak start projek ternak itekni1,apa2 info boleh share kat saya
w.s tq

ahib0205 01-02-2009 05:06 PM

Quote:

Originally Posted by Firas966 (Post 3445373)
salam bro,
1000ekor berapa harga?
anak berapa umur dia?
pasaran macamana bro?
saya baru nak start projek ternak itekni1,apa2 info boleh share kat saya
w.s tq

tu dia. ada lagi yang bertanya sapa boleh jual anak itek penelur ni...

:)

bro, insya Allah sama-sama kita bincang ye

:)cgrock

lxnder 06-02-2009 11:46 PM

sebab malas tulis, saya cut paste je post lama.

Nasihat saya… jgn guna gold coin. guna mesh penang. Keduanya, senarai pembekal yang diberi, cuba la dpt kredit kalau bole, kot dapat cakap kat aku. Dulu kami pun beli dari penternak yang ada 70,000 ekor khaki campbell, lagi murah kalau beli direct distributor… sebab diorang ada MOQ. Masa tu kami bela 3,000 ekor. Now, harga dah sekali ganda… dulu RM50.50, sekarang RM 90-98…. cuba la calculate kalau ada untung ke tak. Itu pun kalau penjagaan sempurna and itik bertelur pada kadar 85-95%.

Dengar ada org ganu Melayu kita masuk sekali 5,000 ekor khaki campbell… saya tak tau la apa cite sekarang tapi i can bet dia akan jual semula itik dalam masa 4-6 bulan, iaitu sebelum itik bertelur secara consisten.

Bagi yang buat makanan campur… kalau duk Ganu ok la kot, byk bahan mentah yg murah (kalau pandai carik). Dan dah ada pun produk Melayu (telur asin jeruk) yang masuk Sabasun. Bangga gak tgk.

Jangka hayat penelur? biasa kalau yg besar-besaran 2 tahun bertelur pastu jual pencen, mula stabil bertelur 4-6 bulan. Jangan langsung bagi natang ni stress… sok gi nya telur ok, lusa turun… nak bagi naik balik susah lambat.

untuk makanan lak, layer… untuk 1,000 eko dalam 2.5-3 guni. Roughly la. Bagi sekali pagi. Kalu 2,000 ekor, bukak 3 guni pagi, 3 guni ptg. Kalau guna kolam, tutup sblm kul 7, tak pasal2 telur byk dlm kolam.

Berkenaan produk, kalau pantai timur lebey ke telur masin jeruk. Teur hitam biasa pantai barat. Harga… tgk sendiri la. Kira sendiri. Pasaraya akan jual dlm 60-70 sen sebijik… maksudnya harga ladang mungkin 35-55 sen… ikut grade dan budi bicara tauke ladang.

Produk selain dari tu… kuning telur yg dah keras (dijeruk)… ni bermusim skit… untuk kek perayaan Cina. Harga… pepandai la nego.

Untuk sesiapa yg minat nak wat khaki cambell… nasihat saya… cari tanah yang naturally BERPASIR… tapi tak dekat sangat dengan LAUT. Ada sebab saya nasihat camni. Pasir… supaya telur cantik dari segi pemakanan itik, diorang mmg makan skit pasir. Kedua bersih, senang kutip, tak kotor. Lecah2 leceh wooo. Takkan kita org Melayu jual telur kotor… nak bersihkan lagi… swt. Bekas lombong = canteeeeek!!!

Selain tu, baik terlibat secara langsung. Jgn harap upah org je. Tauke Taiping nasihat camtu, ada sekali… pekerja dia tak suntik itik2… beribu mati. Bila tanya pekerja dia kata dah… so baik moniter dan terlibat secara langsung.

Pengalaman dgn Veterinar??? Huh, masa check… ada ke pegawai veterinar tu tanya kite;”Itik ni sihat kan?”… nampak sgt tak tau menda… tgk buku je la tu. By the way, kebanyakan jabatan vet amik anak itik dari tauke yg sama. Base kat Perak. Muscovi ngan Khaki campbell. Incubator dia… huh… last time tgk ada 8 butir bawah gudang… besar2 yg leh muat beribu telur tuk eram.

Lupe nak cakap, kat atastu tade sebut pasal injek. Kena injek…ot tak siap la. Ada mesin dia, kot tak mampu beli cuba pinjam veterinar atau mana2 tauke yang baik hati.

sebelum masuk itik… cam biasa, sembur la anti hama dsb. bia 2-3 minggu.

Design bekas air… baik guna atau set yg automaik je. Kalau guna kolam, pastikan design tak membebankan kerja.

hmm… saya tak tau penternak lain… tapi rate ladang lama telur adalah 85-95% atau 345-365/tahun seekor. Itupun kalau jaga betul2 la. Jaga main2, hasil main2 la.

Penyakit lak, paling commom = lumpuh. asingkan, wat ala2 ICU unit. Bia sampai sembuh, kalau tidak sembelih wat sup.

Telur masin, macam2 campuran ada. nak best, test sendiri sampai perfect. Takya la susah2 wat sarang, itik bukan cam ayam le.

aya nasihatkan jangan bergantung sangat pada maklumat yang dapat dari internet, baik jumpa and cari peladang/usahawan yang betul2 buat.

satu lagi kalau ada mangkuk2 ayun yang offer menjual itik penelur yang kononnya dah matang bertelur (4-6 bulan)… nasihat saya JANGAN la jadi sengal dan beli. ada beberapa sebab;

1. owner tak mampu maintain sebab kos terlalu tinggi (kemungkinan besar itik kurang optimum), system ladang tak betul, KURANG hasil telur sebab SALAH pengurusan ataupun tak reti buat feed sendiri/makanan campur.

2. itik khaki campbell ni, kalau sedang bertelur dan tiba2 ditransport ke lokasi lain akan mengalami stress… telur menjunam atau hampir takkan ada telur. saya bagi contoh la ye… katakan pindahkan 1000 ekor khaki campbell umur 5-6 bulan yang hasilnya di ladang asal purata sehari 750-850 biji (itupun kalau jaga betul)… kena pindah ke ladang lain (itupun kalau cara pindah betul)… hasil sehari dua lepas pindah akan jadi KOSONG atau sedikit. Nak naikkan balik jadi corak produksi telur asal makan masa berbulan (itupun kalau caranya betul). itik baka ni amat2 sensitif dan tak boleh stress.

saya nak beritahu disini… TIADA pengeluar anak itik penelur atau muscovi bumiputera. Yang ada cuma towkey2 di area2 taiping dan sekitar perak. even Jabatan Haiwan & Veterinar amik dari diorang.

selain itu kena pastikan tau cara vaccination, kena tahu bila masa sesuai penukaran dari starter-grower-layer, dan kena kenal pasti serta merta kalau ada yg sakit. kalau setakat lumpuh, asingkan je.

kalau ada menda nak tanya pasal itik penelur khaki campbell, email saya di lxn_deria@yahoo.com. saya akan cuba jawab berdasarkan pengalaman. kalau nak tanya pegawai veterinar, tanya la. pengalaman saya bila diorang datang check ladang… pegawai veterinar tanya kitorang balik itik ni sihat ke tak. kelakar betul.

ahib0205 07-02-2009 12:55 PM

Quote:

Originally Posted by lxnder (Post 3507998)
sebab malas tulis, saya cut paste je post lama.

Nasihat saya… jgn guna gold coin. guna mesh penang. Keduanya, senarai pembekal yang diberi, cuba la dpt kredit kalau bole, kot dapat cakap kat aku. Dulu kami pun beli dari penternak yang ada 70,000 ekor khaki campbell, lagi murah kalau beli direct distributor… sebab diorang ada MOQ. Masa tu kami bela 3,000 ekor. Now, harga dah sekali ganda… dulu RM50.50, sekarang RM 90-98…. cuba la calculate kalau ada untung ke tak. Itu pun kalau penjagaan sempurna and itik bertelur pada kadar 85-95%.

Dengar ada org ganu Melayu kita masuk sekali 5,000 ekor khaki campbell… saya tak tau la apa cite sekarang tapi i can bet dia akan jual semula itik dalam masa 4-6 bulan, iaitu sebelum itik bertelur secara consisten.

Bagi yang buat makanan campur… kalau duk Ganu ok la kot, byk bahan mentah yg murah (kalau pandai carik). Dan dah ada pun produk Melayu (telur asin jeruk) yang masuk Sabasun. Bangga gak tgk.

Jangka hayat penelur? biasa kalau yg besar-besaran 2 tahun bertelur pastu jual pencen, mula stabil bertelur 4-6 bulan. Jangan langsung bagi natang ni stress… sok gi nya telur ok, lusa turun… nak bagi naik balik susah lambat.

untuk makanan lak, layer… untuk 1,000 eko dalam 2.5-3 guni. Roughly la. Bagi sekali pagi. Kalu 2,000 ekor, bukak 3 guni pagi, 3 guni ptg. Kalau guna kolam, tutup sblm kul 7, tak pasal2 telur byk dlm kolam.

Berkenaan produk, kalau pantai timur lebey ke telur masin jeruk. Teur hitam biasa pantai barat. Harga… tgk sendiri la. Kira sendiri. Pasaraya akan jual dlm 60-70 sen sebijik… maksudnya harga ladang mungkin 35-55 sen… ikut grade dan budi bicara tauke ladang.

Produk selain dari tu… kuning telur yg dah keras (dijeruk)… ni bermusim skit… untuk kek perayaan Cina. Harga… pepandai la nego.

Untuk sesiapa yg minat nak wat khaki cambell… nasihat saya… cari tanah yang naturally BERPASIR… tapi tak dekat sangat dengan LAUT. Ada sebab saya nasihat camni. Pasir… supaya telur cantik dari segi pemakanan itik, diorang mmg makan skit pasir. Kedua bersih, senang kutip, tak kotor. Lecah2 leceh wooo. Takkan kita org Melayu jual telur kotor… nak bersihkan lagi… swt. Bekas lombong = canteeeeek!!!

Selain tu, baik terlibat secara langsung. Jgn harap upah org je. Tauke Taiping nasihat camtu, ada sekali… pekerja dia tak suntik itik2… beribu mati. Bila tanya pekerja dia kata dah… so baik moniter dan terlibat secara langsung.

Pengalaman dgn Veterinar??? Huh, masa check… ada ke pegawai veterinar tu tanya kite;”Itik ni sihat kan?”… nampak sgt tak tau menda… tgk buku je la tu. By the way, kebanyakan jabatan vet amik anak itik dari tauke yg sama. Base kat Perak. Muscovi ngan Khaki campbell. Incubator dia… huh… last time tgk ada 8 butir bawah gudang… besar2 yg leh muat beribu telur tuk eram.

Lupe nak cakap, kat atastu tade sebut pasal injek. Kena injek…ot tak siap la. Ada mesin dia, kot tak mampu beli cuba pinjam veterinar atau mana2 tauke yang baik hati.

sebelum masuk itik… cam biasa, sembur la anti hama dsb. bia 2-3 minggu.

Design bekas air… baik guna atau set yg automaik je. Kalau guna kolam, pastikan design tak membebankan kerja.

hmm… saya tak tau penternak lain… tapi rate ladang lama telur adalah 85-95% atau 345-365/tahun seekor. Itupun kalau jaga betul2 la. Jaga main2, hasil main2 la.

Penyakit lak, paling commom = lumpuh. asingkan, wat ala2 ICU unit. Bia sampai sembuh, kalau tidak sembelih wat sup.

Telur masin, macam2 campuran ada. nak best, test sendiri sampai perfect. Takya la susah2 wat sarang, itik bukan cam ayam le.

aya nasihatkan jangan bergantung sangat pada maklumat yang dapat dari internet, baik jumpa and cari peladang/usahawan yang betul2 buat.

satu lagi kalau ada mangkuk2 ayun yang offer menjual itik penelur yang kononnya dah matang bertelur (4-6 bulan)… nasihat saya JANGAN la jadi sengal dan beli. ada beberapa sebab;

1. owner tak mampu maintain sebab kos terlalu tinggi (kemungkinan besar itik kurang optimum), system ladang tak betul, KURANG hasil telur sebab SALAH pengurusan ataupun tak reti buat feed sendiri/makanan campur.

2. itik khaki campbell ni, kalau sedang bertelur dan tiba2 ditransport ke lokasi lain akan mengalami stress… telur menjunam atau hampir takkan ada telur. saya bagi contoh la ye… katakan pindahkan 1000 ekor khaki campbell umur 5-6 bulan yang hasilnya di ladang asal purata sehari 750-850 biji (itupun kalau jaga betul)… kena pindah ke ladang lain (itupun kalau cara pindah betul)… hasil sehari dua lepas pindah akan jadi KOSONG atau sedikit. Nak naikkan balik jadi corak produksi telur asal makan masa berbulan (itupun kalau caranya betul). itik baka ni amat2 sensitif dan tak boleh stress.

saya nak beritahu disini… TIADA pengeluar anak itik penelur atau muscovi bumiputera. Yang ada cuma towkey2 di area2 taiping dan sekitar perak. even Jabatan Haiwan & Veterinar amik dari diorang.

selain itu kena pastikan tau cara vaccination, kena tahu bila masa sesuai penukaran dari starter-grower-layer, dan kena kenal pasti serta merta kalau ada yg sakit. kalau setakat lumpuh, asingkan je.

kalau ada menda nak tanya pasal itik penelur khaki campbell, email saya di lxn_deria@yahoo.com. saya akan cuba jawab berdasarkan pengalaman. kalau nak tanya pegawai veterinar, tanya la. pengalaman saya bila diorang datang check ladang… pegawai veterinar tanya kitorang balik itik ni sihat ke tak. kelakar betul.

itu dia akhirnya orang yang memang pengalaman dalam bidang penternakan itik penelur bersedia untuk bantu :). Terima kasih banyak-banyak bro sudi berkongsi kat sini :)

korang boleh singgah baca kat blog lxnder kat: http://harizamrry.wordpress.com/2007...ternakan-itik/

thanks bro :)

bro punya tempat kat mana? boleh kami datang melawat? :)

:)cgrock


All times are GMT +8. The time now is 06:57 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.