CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Offline Business, Entrepreneur Discussion (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=177)
-   -   Ajarlah saya : camner nak dapatkan lesen kontraktor? (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=66774)

letstorque 05-07-2011 02:52 PM

Quote:

Originally Posted by Bro_Izantie (Post 10016113)
TT skrg dah berjaya jadi kontraktor..

Banyak cara nak tafsir sebagai kontraktor berjaya ni.

Pada saya kontraktor yang berjaya adalah yang dapat bertahan selama satu "economic cycle",biasanya 12 tahun.

Saya ada kawan yang 3 tahun dulu datang belajar dengan saya cara nak buat earthwork,machinery,earth source dan lain lain hal berkaitan.
Mula dengan satu excavator, sekarang dah ada 3 excavator, dengan kerja in-hand RM3.5mil.
Dia specialist earthwork sahaja.
Dan di sini earthwork ada satu kontraktor yang monopoli semua sumber tanah. Tu pun masih member ni dapat menembusi lagi perniagaan ni,dengan berbagai halangan.

Saya, masih lagi kerja dengan orang.

Dan saya ada kawan yang dah 10 tahun jadi kontraktor, tapi sampai sekarang dok struggling lagi.

Dan ada kawan yang naik dan jatuh balik dah pun.

EMBAHASSOCIATE 05-07-2011 02:52 PM

Quote:

Originally Posted by letstorque (Post 10016062)
Bagaimana nak menyertai tender?
Kerja dulu dengan kontraktor.

Tips dan strategi untuk memenangi tender?
Ambil kursus ukur bahan (sijil/diploma/degree) dan kerja dengan kontraktor berpengalaman.

Apa perlu dilakukan bila dapat projek?
bergantung pada projek macam mana.
Kalau projek civil/structure construction, ambil kursus kejuruteraan awam.
Kalau M&E, ambil kursus mechanical/electrical.
Lepas dah habis belajar, samada kerja dengan kontraktor yang berpengalaman atau ambil MA Project/Construction Management.

Macam mana nak buat tuntutan bayaran?
Belajar dan kerja dulu sebagai juruukur bahan.

mengarut jer, klau untuk dptkan ilmu betul dah langkah tu. tp soalannya mcmne nak jd kontraktor ? simple jer.. jdlah ketua pemude ameno bhg... ha..ha..ha...:D

EMBAHASSOCIATE 05-07-2011 02:55 PM

Quote:

Originally Posted by letstorque (Post 10016153)
Bidang pembinaan ni sangat mencabar.
Janga hanyalihat kontraktor yang berjaya je, sebab hakikat, dalam setiap satu yang berjaya, ada 4 yang setakat ala kadar je, 4 yang dah naktutup kedai, dan 2 lagi yang memang dah tutup kedai.

Jumlah kontraktor makin bertambah, sedangkan kontrak yang betul betul diagihkan secara adil adalah sangat sedikit.

Dan kontrak yang diagihkan dengan adil ni pun biasanya akan mengambil harga terendah, maknanya, "at cut-throat price",atau harga membunuh.

Kontraktor baru akan mati dengan harga tersebut.

berpijaklah dibumi nyata, statement kontrak diagih secara adil tu sgt mengguris jiwa.......:D

Toshinoda 05-07-2011 03:06 PM

yang penting kabel.. ada org dalam bleh kita tau pesaing2 kita letak sebut harga mcm mn.. siapa paling rendah.. dia dapat.. pandai2 la kira kos..

letstorque 05-07-2011 05:07 PM

Quote:

Originally Posted by EMBAHASSOCIATE (Post 10016229)
mengarut jer, klau untuk dptkan ilmu betul dah langkah tu. tp soalannya mcmne nak jd kontraktor ? simple jer.. jdlah ketua pemude ameno bhg... ha..ha..ha...:D

Kalau tadak ilmu, dan jadi ketua pemuda umno pun, dan dapat projek, dia akan cari kontraktor yang boleh buat kerja juga untuk buat keje bagi pihak dia.

Lesen tak penting, yang penting ada pengetahuan.
Bila kita tahu buat kerja dan ada modal,ramai orang cari kita, sebab diorang tahu kita boleh
-buat projek untuk diorang on time
-diorang dapat nama baik
-boleh janji percen komisen yang tinggi
-boleh deliver janji tersebut


Diorang tak akan beri kepada kontraktor yang tak boleh siapkan projek sebab
-projek delay atau bermasalah akan menarik perhatian musuh (pembangkang atau saingan dalam parti sendiri)
-projek bermasalah akan ada masalah payment,maknanya komisen pun sangkut.(kecuali diorang amik upfront)
-kalau kontraktor sakit, masa pilihan raya tadak peluang nak minta contribution dari kontraktor tu lagi.

Jadi, kontraktor yang bagus akan 'bela' beberapa ahli politik supaya boleh sentiasa beri projek.
Ahli politik datang dan pergi, silih berganti seperti bergantinya PM.
Tapi kontraktor yang buat keje orang yang sama juga.

letstorque 05-07-2011 05:12 PM

Quote:

Originally Posted by EMBAHASSOCIATE (Post 10016269)
berpijaklah dibumi nyata, statement kontrak diagih secara adil tu sgt mengguris jiwa.......:D

Baca betul betul apa saya tulis

"
Bidang pembinaan ni sangat mencabar.
Janga hanyalihat kontraktor yang berjaya je, sebab hakikat, dalam setiap satu yang berjaya, ada 4 yang setakat ala kadar je, 4 yang dah naktutup kedai, dan 2 lagi yang memang dah tutup kedai.

Jumlah kontraktor makin bertambah, sedangkan kontrak yang betul betul diagihkan secara adil adalah sangat sedikit.

Dan kontrak yang diagihkan dengan adil ni pun biasanya akan mengambil harga terendah, maknanya, "at cut-throat price",atau harga membunuh.

Kontraktor baru akan mati dengan harga tersebut."


Saya tulis kontrak seperti itu sangat sedikit.
Saya pernah dapat kontrak macam tu (kontrak kecik je,bawah RM1juta), sebab tu saya tahu.
Dan memang sakit sebab harga sangat rendah.
Sekarang kerja dengan orang je.

Kontrak macam tu wujud, saya ulangi, wujud, tapi sangat sedikit.
Baca betul betul.

EMBAHASSOCIATE 06-07-2011 04:44 AM

Quote:

Originally Posted by letstorque (Post 10017935)
Baca betul betul apa saya tulis

"
Bidang pembinaan ni sangat mencabar.
Janga hanyalihat kontraktor yang berjaya je, sebab hakikat, dalam setiap satu yang berjaya, ada 4 yang setakat ala kadar je, 4 yang dah naktutup kedai, dan 2 lagi yang memang dah tutup kedai.

Jumlah kontraktor makin bertambah, sedangkan kontrak yang betul betul diagihkan secara adil adalah sangat sedikit.

Dan kontrak yang diagihkan dengan adil ni pun biasanya akan mengambil harga terendah, maknanya, "at cut-throat price",atau harga membunuh.

Kontraktor baru akan mati dengan harga tersebut."


Saya tulis kontrak seperti itu sangat sedikit.
Saya pernah dapat kontrak macam tu (kontrak kecik je,bawah RM1juta), sebab tu saya tahu.
Dan memang sakit sebab harga sangat rendah.
Sekarang kerja dengan orang je.

Kontrak macam tu wujud, saya ulangi, wujud, tapi sangat sedikit.
Baca betul betul.

xde hal bro! pendapat dan pandangan masing2. Saya cuma bg pandangan dari pengalaman saya disektor awam menguruskan pre&post kontrak hingga menyebabkan saya sendiri menyampah. Prinsip saya, bina kesenangan diatas kesengsaraan orang lain memang mcm celaka laaa...! :)

letstorque 09-07-2011 02:55 AM

Quote:

Originally Posted by EMBAHASSOCIATE (Post 10022868)
xde hal bro! pendapat dan pandangan masing2. Saya cuma bg pandangan dari pengalaman saya disektor awam menguruskan pre&post kontrak hingga menyebabkan saya sendiri menyampah. Prinsip saya, bina kesenangan diatas kesengsaraan orang lain memang mcm celaka laaa...! :)

Tak pernah jumpa bukan bermakna tak wujud.

Tapi saya memang terseksa la terima kerja tersebut.
Bertahun lepas tu pun kita dok bayar hutang slow slow.
Bila dah berjanji nak siapkan, mesti siapkan,walaupun kita sendiri 'berdarah'.
Itu janji melayu.
Bukan janji bangsa lain, bila rugi,cabut.

Tapi FELDA tak pernah kenang benda ni.Tahu nak harga murah je.

qba437 06-04-2012 02:24 AM

Quote:

Originally Posted by kuhik (Post 3233760)
salam warga CG sekalian.

harap mana-mana warga CG boleh bantu, beri tips, galakan, cadangan, kritikan camner nak dapatkan lesen kontraktor dan menjadi seorang kontraktor yang berjaya.

harap dapat membantu. sekian, terima kasih :)

apa kata menuntut dengan syed mokhtar...:)paid:)paid

-Paku- 06-04-2012 02:30 AM

Quote:

Originally Posted by fyreeze (Post 3233804)
Aku pun nak jadi kontraktor gak.. Ko nak ambik lesen kelas F ke?? Kat tempat aku ni, YB dah ckp, 90% yang ade lesen kelas F adalah totok2 UMNO..

bukan ker klass F dah dibekukan

quasar10 08-04-2012 01:34 PM

topik yg bagus. lg2 update?

apes 09-04-2012 02:05 AM

Dah takde sape2 nak update lagi ke?? Den akan habis belajar tengah tahun ni.. Ingat nak buat lesen MOF dulu.. Ke better kerja dgn org lain dlu?? Ingat sambil kerja sambil try2 cari lubang2 biz..

dxazz 10-04-2012 12:04 AM

Quote:

Originally Posted by apes (Post 12848032)
Dah takde sape2 nak update lagi ke?? Den akan habis belajar tengah tahun ni.. Ingat nak buat lesen MOF dulu.. Ke better kerja dgn org lain dlu?? Ingat sambil kerja sambil try2 cari lubang2 biz..

keje la dulu bro..cedok pengalaman dulu ngan staf2 lama..:D:D

AILA2002 10-04-2012 12:09 AM

Quote:

Originally Posted by qba437 (Post 12818518)
apa kata menuntut dengan syed mokhtar...:)paid:)paid

tony pua marah...

belaja ngan vincent tan, yeoh ting lai, ananda takpe....

AILA2002 10-04-2012 12:10 AM

setiap pekara kalau terjun kena ada ilmu dalam dada...

ilmu takkan datang bergolek...

kene cari, gelidah, sergah, terpa, tangkap....

dah dapat sesuatu ilmu, gunakan..

lebih elok, kongsi sesama bangsa dan agama...

tak busuk ilmu tu kalau di agih2 kan....

LEMANtheMAN 10-04-2012 12:12 AM

Quote:

Originally Posted by qba437 (Post 12818518)
apa kata menuntut dengan syed mokhtar...:)paid:)paid

huhu..mendalam betul komen bro ni

sebab tak dapat kontrak/tender ke tt selalu marah2 BN/UMNO? :-?

abahmu 10-04-2012 12:18 AM

Quote:

Originally Posted by ahmadleman2010 (Post 12860025)
huhu..mendalam betul komen bro ni

sebab tak dapat kontrak/tender ke tt selalu marah2 BN/UMNO? :-?

sepatutnya kta kena tau adat2 mengomen dlm CG ni...ni thread ape?

ramai je org bergaduh dlm thread politik tp blh smbil tolong menolong dlm thread yg mcm ni....

quasar10 12-04-2012 03:12 AM

MOF untuk lesen apa ya?

untuk tender kerajaan - PKK & cidb
untuk tender swasta kadang2 CIDB saja.

saya sekarang tengah mendalami bidang pembinaan ini.

1. pemerhatian - 6 bulan
2. training - 12 bulan
3. test semua skill yg ada
ni yg saya buat pd diri saya sendiri. stage 1 dah lepas. sekarang stage 2. handle construction rumah sesebuah. lepas siap rumah ni, kalau mentor kata OK dan saya konfiden, leh start handle sendiri.

quasar10 12-04-2012 03:16 AM

perkara paling penting untuk pelesenan ialah kelulusan.
- kena ada kelulusan (samada sendiri atau pajak mana2).

kalau takde kelulusan, boleh buat kad CIDB sebagai pekerja biasa. upgred skill, masuk kursus CIDB, ikut module yg ditetapkan, rasanya dlm setahun boleh dapat certified site supervisor.

dapat ni, boleh masuk kompeni org. gaji boleh tahan.

saya dari mechanical eng. tahun ni atau tahun depan nak convert ke civil site supervisor. sekarang mech. site supervisor.

butterland 12-04-2012 08:28 AM

rasa2 nak register CIDB meh PM aku....
sebb berkuatkuasa tahun ni segala permohonan lesen kontraktor di CIDB..PKK hny bagi taraf bumiputera shj...

untuk tender kerajaan - CIDB & PKK (BUMI)
untuk tender swasta kadang2 CIDB saja.

Quote:

Originally Posted by quasar10 (Post 12885697)
MOF untuk lesen apa ya?

untuk tender kerajaan - PKK & cidb
untuk tender swasta kadang2 CIDB saja.

saya sekarang tengah mendalami bidang pembinaan ini.

1. pemerhatian - 6 bulan
2. training - 12 bulan
3. test semua skill yg ada
ni yg saya buat pd diri saya sendiri. stage 1 dah lepas. sekarang stage 2. handle construction rumah sesebuah. lepas siap rumah ni, kalau mentor kata OK dan saya konfiden, leh start handle sendiri.

MOF tu tuk kontraktor pembekal...

quasar10 15-04-2012 05:04 PM

alamat dan web cidb bagi yg berminat

http://www.cidb.gov.my/v6/

http://www.cidb.gov.my/v6/?q=en/content/59

CIDB HEAD OFFICE
Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia
Tingkat 7, Grand Seasons Avenue, 72, Jalan Pahang,
53000 Kuala Lumpur
Tel: 03-2617 0200
Fax: 03-2617 0220

CIDB STATE OFFICES
CIDB WILAYAH PERSEKUTUAN
Tingkat 7, Grand Seasons Avenue,
72, Jalan Pahang,
53000 Kuala Lumpur
Tel: 03-4045 3800
Fax: 03-4045 3858

CIDB PULAU PINANG
Lot 9.01, Tingkat 9, Bangunan KWSP,
No. 3009 Off Lebuh Tenggiri 2,
Bandar Seberang Jaya,
13700 Seberang Jaya, Pulau Pinang.
Tel: 04 390 2448
Fax: 04 390 7448

CIDB NEGERI PERAK
Lot 5.02, Tingkat 5,
Bangunan KWSP,
Jalan Greentown,
30450 Ipoh, Perak.
Tel: 05 242 3488
Fax: 05 255 5488

CIDB NEGERI MELAKA
No. 24-2 & 26-2, Tingkat 2
Bangunan Kota Cemerlang
Lebuh Ayer Keroh
75450 Ayer keroh, Melaka
Tel: 06 - 232 8895
Fax: 06 - 232 8950

CIDB NEGERI JOHOR
Lot 2067, Batu 3,
Jalan Tampoi,
81200 Johor Bahru,
Johor.
Tel : 07-234 4808
Fax : 07-234 4807

CIDB NEGERI TERENGGANU
Tingkat 7,
Menara Yayasan Islam Terengganu
Jalan Sultan Omar,
20300 Kuala Terengganu, Terengganu.
Tel : 09-624 5311
Fax : 09-623 8973

CIDB NEGERI KELANTAN
No. U7.2, Tingkat 7,
Menara Perbadanan,
Jalan Tengku Petra Semerak,
15000 Kota Bharu, Kelantan.
Tel: 09 744 4311
Fax: 09 743 4311

CIDB NEGERI PAHANG
A1, Tingkat Bawah
jalan Seri Kuantan 2
Seri Kuantan Square
25050 Kuantan, Pahang.
Tel: 09 517 8734
Fax: 09 517 8751

CIDB NEGERI SABAH
Blok A, Tingkat 4,
Bangunan KWSP,
88100 Kota Kinabalu,
Sabah.
Tel: 088 244 423/658/506
Fax: 088 242 481

CIDB NEGERI SABAH (CAWANGAN TAWAU)
Tingkat 1 Wisma Gek Poh,
Batu 1, Jalan Dunlop / Kuhara
Beg Berkunci No. 7,
91009 Tawau, Sabah.
Tel: 089 777 841/842
Fax: 089 777 840

CIDB NEGERI SARAWAK
Tingkat 1, Blok A, Kompleks CIDB,
Jalan Sultan Tengah,
93050 Kuching, Sarawak.
Tel: 082 445 833
Fax: 082 447 833

CIDB NEGERI SARAWAK (CAWANGAN MIRI)
Lot 1140, Block 9,
Miri Concession Land District,
Miri Waterfront,
98000 Miri Sarawak.
Tel: 085 417 431
Fax: 085 417 432

CIDB NEGERI KEDAH/PERLIS
Lot 7&8,
Kompleks Perniagaan Asas Jaya,
Jalan Stadium,
05100 Alor Setar, Kedah.
Tel: 04-733 1243
Fax : 04-733 1175

CIDB NEGERI SELANGOR
Tingkat 5, Wisma PKPS
Persiaran Perbandaran,Seksyen 14
40675 Shah Alam
SELANGOR
Tel: 03 - 5512 8600
Fax : 03 - 5512 8620

hafdi 27-04-2012 07:59 PM

Salam, saya pelajar tahun akhir UTM perlu menyiapkan kajian saya ke atas kontraktor bumiputera. Mohon siapa-siapa yang sudi untuk di call/interview/sudi jumpa.. dapatlah sms no.saya di 016-3553020. Tolong yer.. pls.. tolong sangat-sangat. saya boleh jumpa di mana-mana area selangor. Cuma jawab yes/no. dan komen anda yang diperlukan. Thanx n wassalam.

Annex 30-07-2013 08:06 PM

kontraktor 101
 
http://apili2013.blogspot.com/2013/0...ak-binaan.html

buku rujukan mudah bagi kontraktor.


All times are GMT +8. The time now is 06:23 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.