CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Automotive (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=101)
-   -   Jom bincang minyak hitam yang anda guna (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=65262)

lampor_2003 09-01-2010 03:38 AM

dulu aku pakai hks..skang susah mau carik..so aku pakai petronas aje..

LORDZ666 09-01-2010 09:48 PM

kete gua guna minyak sawit paket + oil treatment jer.total cost rm17.50 (minyak rm2.50x3/oil treatment rm10).jimat jimat!

revolver 12-01-2010 03:59 AM

Aku pakai ENEOS, mula-mula guna Petronas Syntium, tu pun sebab keta servis kat Proton SC. Pastu tukar ke ENEOS, memang rasa ketara masa memula pakai. Enjin ringan semacam ja... Maintain sampai sekarang...

TITANIUM 15-01-2010 10:59 AM

aku pakai.....minyak....
http://www.brandsoftheworld.com/bran...2066/brand.gif

susah nk cari minyak ni....skrg ni...
huhuhu......

waksir 15-01-2010 12:10 PM

aku guna Hyrax oil .... semi-syn rm65.
SL grade
guna oil filter yg ori, blh tukar minyak itam setiap 10,000km

TITANIUM 15-01-2010 12:24 PM

kalau ada siapa2 mencari dan nak mencuba minyak 76 lubricant....
boleh la PM aku.....
http://i806.photobucket.com/albums/y...3/02012010.jpg

burukayangan 15-01-2010 04:01 PM

aku pakai minyak yang ada kasi freegift saja...
apa2 pun boleh janji ada free gift...

putera.duyung 24-01-2010 01:03 PM

aku pakai minyak maxoil..kali ketiga tukar,terase dia punye beza..pick up gile..bile drive 120km/j..tekan skt pedal minyak terus je meter ke 140km/j - 150 km/j..aku pakai kereta iswara kete kebal je..hehe..cuma pakai oil treatment maxoil jgk..rs mcm berkesan jgk la..pomen pn ckp bagus minyak maxoil..sape2 ade pdpt sila la kongsi..
Waallahua'lam..

ayie206 24-01-2010 01:09 PM

sekarang pakai castrol semi sentetik..
nak try gak tukar yang lain.. apa yang ok ye?
nissan sentra 1.6 (a) apa yang sesuai minyak ya ye? any idea? :)cgrock

income88 26-01-2010 09:07 PM

http://www.mayshowa.com.my/image/5W50.jpg

aku pakai minyak itam ENEOS 5W50 fully sintetik
harga RM150

erDrAg00n 27-01-2010 06:20 PM

naga pilih castrol...
terBaEk!!

faizal_bulat 27-01-2010 06:30 PM

shell helix ultra.. terbaik dari ladang..

mimie813 27-01-2010 07:02 PM

walaupun pakai BLM jer...tp ak guna minyak hitam
PETRONAS SYNTIUM 800 10/40W tuk kete ak....
klu syntium 800 ni semi synthetic....rege pun ley tahan gak Rm 97.00
klu nak pakai syntium 1000 fully synthetic tu x mampu lah kut...rm 180 tu...
hehehehehheheeh........

zia 27-01-2010 11:26 PM

utk pug sy pakai minyak TOTAL rm3++
utk type-R sy pakai PETRONAS SYNTIUM 1000 rm180
mmg rabak gak la poket every 10k serv...huhu

ari 27-01-2010 11:31 PM

Kereta aku pakai Shell Helix,motor plak pakai Shell SX...dua2 ok,tip top...mmang lama sesangat aku dah pakai minyak ni...SHELL memang boleh dipercayai...enjin senyap,bersih,tip-top..

bluesuntukaku2k 28-01-2010 12:45 PM

Aku guna Castrol Edge 5W-40 jer....:):) janji tahan lama...

moneysuccessbiz 28-01-2010 01:49 PM

aku plak pakai mintah lintah..kurang geseran katakan..huhu..piston kena jaga beb...kalu x jaga nanti kena overhaul lak...:eek:

faizal_bulat 28-01-2010 01:52 PM

Quote:

Originally Posted by moneysuccessbiz (Post 5734729)
aku plak pakai mintah lintah..kurang geseran katakan..huhu..piston kena jaga beb...kalu x jaga nanti kena overhaul lak...:eek:

ada harapan ko nk kena infract ni.. hehehe org punye serius dok bincang.. :D

faizal_bulat 28-01-2010 01:57 PM

Quote:

Originally Posted by ari (Post 5731483)
Kereta aku pakai Shell Helix,motor plak pakai Shell SX...dua2 ok,tip top...mmang lama sesangat aku dah pakai minyak ni...SHELL memang boleh dipercayai...enjin senyap,bersih,tip-top..

Shell the best.. Tp aku sarankan amik yg full sintetik la.. Mileage pun tinggi..

kalu semi - 5000KM X 4 = RM4++.. anggaran la termasuk filter dan jenis ..
Kalu fully - 10000KM x 2 = RM4++ gak.. jimat lagi kot sebab filter dua kali je tukar..

pandangan aku la.. :)paid

moneysuccessbiz 28-01-2010 02:42 PM

Quote:

Originally Posted by faizal_bulat (Post 5734749)
ada harapan ko nk kena infract ni.. hehehe org punye serius dok bincang.. :D

okiy2...ni aku cuba menseriouskan diri...nie perbandingan la yang aku dapat:jeng..jeng...

sebelum nie keta Perdana V6 pakai dari 2000-2010 jenis minyak pakai Fully syntethic Petronas. Enjin overhaul bunyi tepet jer memanjang..tahun 2009. Minyak leaking balik dari perlis ke kota bahru x sedar...tetapi....itu ikut prosedur sebelum nak guna waktu pahi start panas enjin 5-10min.

kete wira 1.5, aku pakai minyak jenis shell helix mineral not syntethic.just rm48. maintain dari 2007-2010.

kete savvy lak...time minyak naik rege rm2.70..terus sambar savvy segibik..minyak aku pakai Elf renaulmatic 10W40 rm.92 minyak gearbox amt guna Elf SynD3 sebelum tu atf.

Bagi pendapat aku la...enjin mitsubishi kalau cc 2.0 sesuai pakai fully syntethic koz kete medium high end..bagi kete baru la..

bagi kete enjin renult sesuai Elf renaulmatic..semi/fully.

Motor aku lak jenis suzuki maria Ozawa..eh silap..suzuki rg tahun 1997-2010 aku dulu asyik tukaw minyak..last stick to Total..koz banyak beza..aku compare belik minyak 2t yang paling mahal setiap minyak aku test mcm minyak 2t aku pakai harga time tu Shell advance rm16.50.00,Total Rm18.00, motul rm21, castrol rm 11.50, maxoil.,penzoil..yang the best sekali Total,second maxoil koz bila aku rempit time tu student lagi bwk rpm 140++ enjin x bergegar..minyak lain hampeh..siap tangan aku kebas...itulah panglaman pokcik...:)cgrock

edan 14-02-2010 02:05 PM

Quote:

Originally Posted by smesul (Post 3155607)
aku pakai eneos 10/40, rm78 ..klu rentap smpi red line mmg sedap...minyak ni lagi panas engine lg senyap....heheheheh

aku pun pakai eneos 10/40 gak...
apesal ko punya murah je(rm78)
aku beli rm 90:((

zinedine 14-02-2010 06:55 PM

Keta Proton Persona 1.6 auto aku guna minyak hitam jenama BHP. Enjin bagus, lancar, pickup, berkuasa boleh challenge Toyota Vios 1.5, Honda City 1.5, Honda Jazz 1.4, Honda Civic 1.6, Suzuki Swift 1.5, Mitsubishi Lancer 1.5, Nissan Sentra 1.6.

eddy999 15-02-2010 04:31 AM

baru bertukar kepada shell helix ultra..

akusemak 15-02-2010 04:44 AM

pkai je mana...tp service kena jagalah broder...hehe:)):)):)):))

ocean gurl80 18-02-2010 11:27 AM

camner nk jd ahli ?
kalau aku kt kl,,ada tmpt ke nk beli bro?

zhang 18-02-2010 02:31 PM

aku pakai penzoil fully biasa beli kat kedai spare part dpn JJ kepong

sedanfx 28-04-2010 04:27 PM

dengar minyak dr hai o terbaik? ringan memandu. betul?

aes 28-04-2010 04:57 PM

Quote:

Originally Posted by sedanfx (Post 6358313)
dengar minyak dr hai o terbaik? ringan memandu. betul?

takkan blh lawan PETRONAS kot :-?

cikoi 26-05-2010 08:10 AM

minyak itam maxoil gak terbaik... ada umphh

mohdfazli 26-05-2010 09:19 AM

aku pakai hai o JTX..terbaikk punya

syark1010 27-05-2010 11:23 AM

minyak maxoil mmg best...

General Juhziz 20-07-2010 10:59 PM

minyak hitam favret utk kereta anda
 
nk tanya lah warga2 CG ni

guna minyak hitam brand apa utk kereta kesayangan korang:D

sertakan harga beli & spek minyak dia skali :)

fsqtrading68 20-07-2010 11:02 PM

shell semi ...10/40

lelakiselamanya 20-07-2010 11:03 PM

aku dengar eneos bagus...tp susah nak cari kat tempat aku nih...dah penat aku cari

General Juhziz 20-07-2010 11:06 PM

utk viva aku aku pki kan castrol paling murah huhuhuhu...rm37 bli kt selayang

ayie206 20-07-2010 11:34 PM

castrol..
bukan sekadar kejuruteraan bendalir :)paid:)paid

cbdbeng2 20-07-2010 11:37 PM

aku pkai caltex.....caltex havoline....compem head bersih

CrusheD_LameR 20-07-2010 11:39 PM

Quote:

Originally Posted by ayie206 (Post 6915027)
castrol..
bukan sekadar kejuruteraan bendalir :)paid:)paid

"ianya bukan sekadar pelincir,ianya kejuruteraan bendalir" baru betul... :))

aku pakai eneos..keter myvi..5/30 kalau tak silap...

minyak enjin ni kalau boleh beli kat pam minyak je..kat kedai biasa takut kene tipu...

btw..aku pakai myvi

RM110 untuk minyak sahaja

model eneos eco touring kalau tak silap

dienbiz 20-07-2010 11:59 PM

Aku tak pakai minyak hitam, aku pakai minyak pelincir, bila jadi minyak hitam, aku buang je...hehehe:)):))

cbdbeng2 21-07-2010 12:02 AM

Quote:

Originally Posted by dienbiz (Post 6915218)
Aku tak pakai minyak hitam, aku pakai minyak pelincir, bila jadi minyak hitam, aku buang je...hehehe:)):))

ingat kn xpkai minyak lgsung td:D


All times are GMT +8. The time now is 03:38 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.