CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Religious Talk (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Jom bincang tentang air mani dan air mazi (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=63226)

teratai madu 15-12-2008 09:23 AM

Quote:

Originally Posted by Sleyer (Post 3003337)
ramai tol org yg dtg membaca ... bagus2...
adakah dosa jika tertelan mazi atau mani ni ?


k..jom kita balik pada kaedah...

mazi: najis

mani: xnajis(suci)

so...apa yg teratai dapat... bila benda najis,,bukan setakat

menelan, merasanya dgn lidah pon tak boleh...bayangkan je macam

air kencing, tahi kita la..kan najis..boleh ke telan?dah kena kat

badan pon kena basuh...so konsepnya sama...

berbeza dgn mani k...

AlchemisT 15-12-2008 09:35 AM

air mani???air mazi?? sama je cuma beza huruf n dgn z... hehehhe

apit0 15-12-2008 09:42 AM

aku ada soalan skit nih...
selepas nabi s.a.w bersama dgn salah sorang isterinya (aku lupa isteri yg mana) air mani nabi t'kena kainnya...selepas mandi dia pakai kain tuh pi semayang subuh...

soalannya bukan ka air mazi keluar skali sblm+b'sama air mani?...
tapi yg aku belajar air mazi najis...so ada sapa leh jawab?...

kuhik 15-12-2008 09:52 AM

Quote:

Originally Posted by apit0 (Post 3005391)
aku ada soalan skit nih...
selepas nabi s.a.w bersama dgn salah sorang isterinya (aku lupa isteri yg mana) air mani nabi t'kena kainnya...selepas mandi dia pakai kain tuh pi semayang subuh...

soalannya bukan ka air mazi keluar skali sblm+b'sama air mani?...
tapi yg aku belajar air mazi najis...so ada sapa leh jawab?...

sebab air mani bukan najis. tetapi semasa pancutan klimaks, hanya mani sahaja yang dikeluarkan..air mani dan air mazi tidak keluar serentak...

so, jika semasa pancutan mani itu terkena pakaian, maka pakaian itu boleh lagi digunapakai untuk solat.

oh yer, air mazi tidak terpancut, ia hanya sekadar meleleh di kepala zakar sahaja...so chance untuk terkena pakaian adalah amat tipis. Rasulullah seorang yang cermat, pasti baginda sedar tentang perkara ini..

dan yang lain tu, hanya Allah lebih mengetahui..

eLLYaNa 15-12-2008 11:01 AM

Quote:

Originally Posted by mesir (Post 3004732)
salam.
maaf smlm sy keluar mcm tu jek, sbb kecewa ngan sikap slh sorg dari kita..
Mmg sy xnafikan sedikit kekeliruan berlaku atas slp taip sy, tapi point yg sebenar yg sy mahu ckp adalah mengenai mani semata,
then mse tu lah cik/puan/datin/tengku eLLYaNa mula bercerita pasal bab2 ngandung.
Memang nampak berlawanan sbb sy cerita psl mani, eLLYaNa citer psl ngandung.. 2 perkara berlainan walaupun berkaitan.

Sy mula pertahankan yg wanita punya mani selepas eLLYaNa sebagai seorang perempuan tidak mengaku perempuan ada mani.

tu lah point utama thread ni, cerita bab mani. Dan eLLYaNa cuba membuat sy slh dgn semua post2 dia. terima kasih byk2 eLLYaNa.

Mungkin eLLYaNa lebih ustaz dari sy, atau mungkin lg hebat lg..
(sy hanya insan lemah, segala ilmu itu dtg dari Allah dan segala kekurangan itu dtg dari kelemahan sy sendiri)

eLLYaNa slhkan sy bila sy ckp air mani perempuan tidak memancut seperti lelaki.
eLLYaNa slhkan sy bila sy ckp air mani perempuan kekadang blh meleleh keluar dari faraj.
eLLYaNa slhkan sy bila sy ckp air mani perempuan itu beza warnanya sedikit dari air mani lelaki.
eLLYaNa slhkan sy bila sy gunakan gantidiri kantung utk rahim..

Jika anda hebat sbb post anda 12k++, anda kerugian..
Jika anda hebat sbb ilmu didada, syukran pd NYA..
Jika anda hebat sbb anda tahu, anda bertuah..
Jika anda hebat sbb nak jdik hebat, anda malang...
Sy? sy cuma insan lemah...

Terima kasih eLLYaNa...

ps; sy cuma ingin bercakap benar, berkongsi ilimu, menjadi kewajipan bagi yg tahu menceritakan kpd yg xtahu..

banyaknyer die taip nama aku
sampai 11 kali die sebut
nampak sgt x suke

aku cuma tlg jawabkan kekonpiusan mj pasal pompuan x kuar mani xleh ngandung
(ko yg mula dulu)
masih berkisar pasal mani
lepas tu tade la meleret2 masuk bab lain pun
ade aku ckp ko SALAH? tade kan?
ade aku cakap aku HEBAT? tade kan?
aku masuk cni pun sbb nak blaja
kalo x tade la aku baca dr awal
lepas baca posting hafis_81 selepas posting aku br le aku paham
wanita pun ade mani
cumanya pd awalnye aku konpius pompuan ade mani sbb x pernah lg mengalami

tade sape yg hebat sbb nk jadik hebat kat cni mcm yg ko kata tu
ko nak perli aku ke? xterasa langsung
aku mmg bermulut jahat
posting aku yg 12k+ mcm ko ckp tu, sbb posting2 aku yg jahat la
kalau ko terasa sgt2, aku MINTA MAAF
kepada yg lain, kalau terasa dgn posting aku yg jahat, MAAF juga kupinta

adar 15-12-2008 11:48 AM

Quote:

Originally Posted by kuhik (Post 3005438)
sebab air mani bukan najis. tetapi semasa pancutan klimaks, hanya mani sahaja yang dikeluarkan..air mani dan air mazi tidak keluar serentak...

so, jika semasa pancutan mani itu terkena pakaian, maka pakaian itu boleh lagi digunapakai untuk solat.

oh yer, air mazi tidak terpancut, ia hanya sekadar meleleh di kepala zakar sahaja...so chance untuk terkena pakaian adalah amat tipis. Rasulullah seorang yang cermat, pasti baginda sedar tentang perkara ini..

dan yang lain tu, hanya Allah lebih mengetahui..

jwpn yg bernas dr kuhik. betul tu. air mani memancut dan air mazi meleleh je. kalo memancut gak tu cuma air mani atau air kencing.

tau gam yg jernih warnanya? air mazi warna mcm tu la. air mani pula warna macam kahak pun ada kadang2.kahak puteh susu. tp kadang2 penah juga warna puteh kekuningan.

air mazi keluar masa bermulanya nafsu dan masa tgh buat. bila dah smpi klimaks, yg keluar adalah air mani.

pasal air mani perempuan, rasanya takkan meleleh keluar. dr apa yg aku tahu, mmg amat jarang utk air mani perempuan meleleh keluar. biasanya yg keluar gak tu air mani laki yg meleleh keluar blk dr faraj wanita.

air mazi perempuan mmg ada. sifat sama mcm lelaki punya dan bertindak sbg pelincir. sbb tu kena foreplay dulu.agar tidak meyeksa wanita.

apa2 pun aku rasa tak perlu la bincang air mazi gn air mani wanita. depa dah ada section mereka. biar mereka bincang mereka punya. kita bincang kita punya sudah la.

untung wanita, apa yg laki bincang pasal diri mereka, wanita boleh baca tp apa yg wanita bincang dlm section mereka(private), hanya wanita je tahu. ~X(

puyong 15-12-2008 11:59 AM

nak tanye sikit leh tak..sbb aku ni lom kawin..air mazi ni leh tak buat pompuan mengandung..?? tp kalau ekot logik mmg tak leh kan?? sbb air mani je yang ada sperma kan??

off topik sikit takpa kan, lagipun ni kan ilmu gak...

vedder9 15-12-2008 12:16 PM

Quote:

Originally Posted by hafis_81 (Post 3002487)
ko rasa la pakai lidah...:eek:

Rasa masin2 :D

vedder9 15-12-2008 12:18 PM

Quote:

Originally Posted by puyong (Post 3006400)
nak tanye sikit leh tak..sbb aku ni lom kawin..air mazi ni leh tak buat pompuan mengandung..?? tp kalau ekot logik mmg tak leh kan?? sbb air mani je yang ada sperma kan??

off topik sikit takpa kan, lagipun ni kan ilmu gak...

Kadang2 sebab terlalu stim masa foreplay..ada gak sekor dua sperma yang terlepas keluar tanpa kita sedari..sebab tu kadang2 ada kes pompuan ngandung without intercourse but gesel2 kat luar.. beware laaa korang yang selalu wat gini sebelum kawen :D

pijoe 15-12-2008 12:22 PM

mah aih topic...beratnya..... tak terangkat aku dalam thread nih... terlampau berat.


All times are GMT +8. The time now is 03:37 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.