CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Automotive (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=101)
-   -   enjin tetiba bergegar, kenapa? (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=63118)

DDos 13-12-2008 10:35 PM

enjin tetiba bergegar, kenapa?
 
masalah pada kete wira injection. ini berlaku tetiba, enjin run agak lama masa parking.

bila jalan, pickup memang takde langsung, nak naik bukit guna gear 2 pun tersengguk2, run dalam gear 5 memang tak bleh langsung-gegar dah takde pickup. bila tgk kat ekzos pun nampak ekzos semput(bergegar), bila buka bonet tgk enjin ada semacam bau hangit je.

sesapa yg boleh agak apa permasalahan ini?

reeez80 13-12-2008 10:38 PM

maybe dalam enjin kot bro... tapi wira normal bergegar tgk kat mounting dia... kalau wira lepas tahun 1997, leh g mana2 workshop yang leh tune balik.. leh tgk apa error kat keta ko...

DDos 13-12-2008 10:40 PM

Quote:

Originally Posted by reeez80 (Post 2995745)
maybe dalam enjin kot bro... tapi wira normal bergegar tgk kat mounting dia... kalau wira lepas tahun 1997, leh g mana2 workshop yang leh tune balik.. leh tgk apa error kat keta ko...

ada kemungkinan plug kong tak? sebab pernah kena sekali, salah satu plug kong.

masalah nak gi pomen sebab esok pomen aku cuti.

LORDZ666 13-12-2008 10:45 PM

Quote:

Originally Posted by DDos Attack (Post 2995764)
ada kemungkinan plug kong tak? sebab pernah kena sekali, salah satu plug kong.

masalah nak gi pomen sebab esok pomen aku cuti.

try cabut 1-1 cable plug tu masa engine running

DDos 13-12-2008 10:47 PM

Quote:

Originally Posted by LORDZ666 (Post 2995805)
try cabut 1-1 cable plug tu masa engine running

tq, nanti aku test tgk camana. :)cgrock

steveorlando79 13-12-2008 10:52 PM

erm....gegar kuat sgt ni............ 1. engine mounting kot, 2. contact-point ade tak atau mmg engine fesyen tak guna benda ni 3. dah sampai masa overhole kot............

hnnnhh 13-12-2008 10:53 PM

banyak faktor lain jugak.. ada buat regular servis tak?

DDos 13-12-2008 10:55 PM

Quote:

Originally Posted by hnnnhh (Post 2995875)
banyak faktor lain jugak.. ada buat regular servis tak?

yg ni tak miss :)cgrock

DDos 13-12-2008 10:55 PM

Quote:

Originally Posted by steveorlando79 (Post 2995859)
erm....gegar kuat sgt ni............ 1. engine mounting kot, 2. contact-point ade tak atau mmg engine fesyen tak guna benda ni 3. dah sampai masa overhole kot............

salah satu sebab rasanya yg no 3 tu

ahib0205 13-12-2008 10:59 PM

Quote:

Originally Posted by LORDZ666 (Post 2995805)
try cabut 1-1 cable plug tu masa engine running

saya setuju dengan cadangan ni :)cgrock

pengalaman saya ada cable plug satu rosak, then menyebabkan pickup down.

cuba la try cabut tapi saya cadangakn mati engine dulu. cabut dan tengok kot-kot ada wire yang dah putus ke...

:)cgrock

Lobey 13-12-2008 10:59 PM

cuba cek cable plug kot2 ada pin yang terputus. kete wira aku dah 2 kali tukar cable plug. problem detect bila masuk gear 4 dan 5 enjin jadi bergegar jugak.

Pak Wan 13-12-2008 11:09 PM

cubala tukar minyak hitam ke minyak masak sri murni.

LORDZ666 13-12-2008 11:16 PM

Quote:

Originally Posted by Pak Wan (Post 2996016)
cubala tukar minyak hitam ke minyak masak sri murni.

serius la sikit bro....

fadel 13-12-2008 11:19 PM

...ak fikir le..spark plug da "short circuit"...pi tukar baru..

notrexdame 13-12-2008 11:20 PM

aku rasa mounting nie....wira aku pena jadi camnie

Pak Wan 13-12-2008 11:20 PM

Quote:

Originally Posted by LORDZ666 (Post 2996070)
serius la sikit bro....

aku sirius la ni... cuba ko baca kat sini
http://carigold.com/portal/forums/sh...ad.php?t=59680
diorang ckp enjin lebih ringan. mungkin boleh tolong kurangkan gegaran keta tu...

LORDZ666 13-12-2008 11:22 PM

bukan prob mounting ni takkan la kete xde pikap

endingman86 13-12-2008 11:24 PM

cable plak or plug...

LORDZ666 13-12-2008 11:25 PM

Quote:

Originally Posted by Pak Wan (Post 2996117)
aku sirius la ni... cuba ko baca kat sini
http://carigold.com/portal/forums/sh...ad.php?t=59680
diorang ckp enjin lebih ringan. mungkin boleh tolong kurangkan gegaran keta tu...

minyak takde pun engine ok jer tak lama la...

DDos 13-12-2008 11:26 PM

aku pun rasa kemungkinan maslah plug(minta2 jgn le major problemo, enjin ke), nanti aku cuba chek seperti korang cadangkan tu

apa2 pun tq semua yg membantu

zamreda 14-12-2008 12:50 AM

nie masalh kat distributor tu...atopon spark plug..

DDos 06-01-2009 12:18 AM

lupa nak update, aku dah chek, spak plug upanya, 2 biji mati, sebab tu enjin gegar, boleh jalan taapi xde pikup, ngeh3x.............

fadel 06-01-2009 09:23 AM

Quote:

Originally Posted by DDos Attack (Post 3202854)
lupa nak update, aku dah chek, spak plug upanya, 2 biji mati, sebab tu enjin gegar, boleh jalan taapi xde pikup, ngeh3x.............


:D mmg gitu condition...atau pon symptom kete kitabrgegar/low poweer,.... bilespark plug..da out of service / short..:)

sukaforum 06-01-2009 09:29 AM

kalau ikut ckp s samsudin..kena tukar EKJOS BULUH, BARU BUNYI POM POM POM :D

kalau 06-01-2009 10:18 AM

Quote:

Originally Posted by DDos Attack (Post 3202854)
lupa nak update, aku dah chek, spak plug upanya, 2 biji mati, sebab tu enjin gegar, boleh jalan taapi xde pikup, ngeh3x.............

lama aku dah tak on line nih........
aku pon syak spark plug.....
aper2 pun, nasib baik ko cek awal2.......

endingman86 07-01-2009 08:45 AM

Quote:

Originally Posted by DDos Attack (Post 3202854)
lupa nak update, aku dah chek, spak plug upanya, 2 biji mati, sebab tu enjin gegar, boleh jalan taapi xde pikup, ngeh3x.............

2 bijik mati...patutler...

badrush 07-01-2009 08:50 AM

ko sarung jer enjin baru..

evo 3 ker..

baru mencanak...

hehehe

azmi8888 24-01-2009 06:59 PM

maybe waktu hang basuh enjin kereta ada air masuk. kalau basuh enjin make sure hang tembak angin dalam setiap lubang plug tu. kasi keluar air yg bertakung dalam tu. yg ni biasanya aku buat sendiri dkt kedai basuh kereta tu. banyak kedai cuci kereta tak tahu. last2 kia jadi mangsa.

bangzaf 24-01-2009 07:05 PM

Quote:

Originally Posted by DDos Attack (Post 2995764)
ada kemungkinan plug kong tak? sebab pernah kena sekali, salah satu plug kong.

masalah nak gi pomen sebab esok pomen aku cuti.

mmg aku confirm spark plug....sbb aku pernah kena:D

bangzaf 24-01-2009 07:06 PM

Quote:

Originally Posted by DDos Attack (Post 3202854)
lupa nak update, aku dah chek, spak plug upanya, 2 biji mati, sebab tu enjin gegar, boleh jalan taapi xde pikup, ngeh3x.............

oohhh dah tau rupanye:D

hattabasir 08-03-2009 09:54 AM

Quote:

Originally Posted by DDos (Post 2995726)
masalah pada kete wira injection. ini berlaku tetiba, enjin run agak lama masa parking.

bila jalan, pickup memang takde langsung, nak naik bukit guna gear 2 pun tersengguk2, run dalam gear 5 memang tak bleh langsung-gegar dah takde pickup. bila tgk kat ekzos pun nampak ekzos semput(bergegar), bila buka bonet tgk enjin ada semacam bau hangit je.

sesapa yg boleh agak apa permasalahan ini?

bro, cuba cucuk i-charge, no harm trying...

wak 08-03-2009 10:01 AM

cuba trade in keter tu ....ekekekkkkk

**jgn mare aaaa...

Syed_Ikhwan 08-03-2009 11:18 AM

cuba kome tgk masa idling, stereng gegar tak? ada banyak reason kalau enjin gegar ni. yg selalunya adalah mounting (benda yg pegang enjin, serap gegaran). selalunya mounting ni ada 4 ke 5 kawan pun tak ingat. try g bengkel tanya, mounting saya camne bang, ok ke tak?

enal 16-03-2009 08:41 PM

mungkin injector sumbat tu

crkb 16-03-2009 11:33 PM

Biasanya kalau enjin bergegar, engine mounting dah pecah.Kalau tak silap ada 4 iaitu kiri, kanan, belakang dan hadapan...
Tapi kalau enjin knocking, power kurang, kemungkinan cable plug atau spark plug yg problem.Nak check, cabut satu cable plug,perhati perubahan pd.Kalau enjing berubah (gegar), cable atau plug tu tiada masalah.jika ada perubahan, maka plug problem la tu...Lps tu, pasang balik, ulang proses pd plug seterusnya.Awas!Keringkan tgn anda.Dan berhati2 kalau ada cable bocor, anda akan merasai "gegaran" tenaga elektrik pd tangan anda...:D
Contact point?jgn risau, semua kereta proton tiada contact point...dia dah guna elektronik.

sekadar pandangan

panglima_ayam 16-03-2009 11:56 PM

rasa aku plug dia dah rosak ,aku biasa bergetar kereta proton wira aku hantar kat mekenik dia tukar semua plug baru baru ok tak bergetar

the_killer 12-04-2009 01:02 PM

kene tukar kete br la 2

BOCEH 09-05-2009 12:02 PM

kalau bergegar
kena angkat headla
aku baru je kena
huhuhuhuhu


All times are GMT +8. The time now is 09:45 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.