CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Automotive (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=101)
-   -   Mintak tolong (Pasal kete) (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=52981)

hannuz1010 25-09-2008 04:46 PM

Mintak tolong (Pasal kete)
 
Sesiape yang tau harga nih, utk kereta SATRIA 1.3 karburator....

- Cluth plate
- Master pump brake
- Kabel meter
- brake pad
- drive shaft 1 set
- tayar 4 biji baru rim 15...(sime tyre la murah skit)

kalo bole ade pomen2 yg leh baiki kete aku...#:-S

forexjr 25-09-2008 05:54 PM

Saya pun ada masalah gak..kereta aku meter untuk mileage tidak bergerak..kadang2 bergerak..any solution?kalau nak tukar berapa harga harga?tq

hannuz1010 25-09-2008 06:05 PM

Quote:

Originally Posted by forexjr (Post 2426170)
Saya pun ada masalah gak..kereta aku meter untuk mileage tidak bergerak..kadang2 bergerak..any solution?kalau nak tukar berapa harga harga?tq

rasenye kabel meter..lam 60rgt la gak siap pasang

forexjr 25-09-2008 06:11 PM

oh..kalau pasang sendiri payah ker?

hannuz1010 25-09-2008 06:20 PM

aku tak penah pasang..kalo ade membe yg tau mungkin senang

Biowash 25-09-2008 06:38 PM

Quote:

Originally Posted by forexjr (Post 2426254)
oh..kalau pasang sendiri payah ker?

x payah arr... cuma susah je... sbb bnyk bende gak kut.. kene bukak... saya noob gak..:eek::eek::">

tuah 25-09-2008 06:57 PM

Quote:

Originally Posted by hannuz1010 (Post 2425822)
Sesiape yang tau harga nih, utk kereta SATRIA 1.3 karburator....

- Cluth plate
- Master pump brake
- Kabel meter
- brake pad
- drive shaft 1 set
- tayar 4 biji baru rim 15...(sime tyre la murah skit)

kalo bole ade pomen2 yg leh baiki kete aku...#:-S

nak tau rega call mekanik aku >> 0169089934 Bad

workshop kat Pandan Indah..

LORDZ666 25-09-2008 07:02 PM

- Cluth plate...kena tukar satu set cluth,cover cluth n bearing dlm 3 rat
- Master pump brake..bli kat halfcut saiz besar dlm 1 rat
- Kabel meter..dlm 60
- brake pad..dlm 30
- drive shaft 1 set...dlm 2 rat
- tayar 4 biji baru rim 15...(sime tyre la murah skit)....dlm 240 rat

ini anggaran aku jer!!! aku dah lama stop pomen keta ni.

zamreda 25-09-2008 07:09 PM

Quote:

Originally Posted by forexjr (Post 2426170)
Saya pun ada masalah gak..kereta aku meter untuk mileage tidak bergerak..kadang2 bergerak..any solution?kalau nak tukar berapa harga harga?tq


pengira(counter)tak gerak ke atau jarumnya tak gerak sekali?

forexjr 25-09-2008 07:21 PM

Pengira(counter) tapi kadang2 sama jer...ada masa tu pengira jalan n jarum jalan tapi lepas tu jarum jalan tu pengira tidak...

LORDZ666 25-09-2008 07:22 PM

Quote:

Originally Posted by zamreda (Post 2426526)
pengira(counter)tak gerak ke atau jarumnya tak gerak sekali?

maksud dia tu meter mileage bukan speedo meter.

zamreda 25-09-2008 07:33 PM

Quote:

Originally Posted by forexjr (Post 2426544)
Pengira(counter) tapi kadang2 sama jer...ada masa tu pengira jalan n jarum jalan tapi lepas tu jarum jalan tu pengira tidak...

meter unit speedo 2 tukar baru.

forexjr 25-09-2008 07:34 PM

berapa harga meter unit speedo?

zamreda 25-09-2008 07:40 PM

soal harga dlm 200 jugak.heran jugak kenapa ade trouble kat speedometer unit nie.tapi bro boleh diy kan.bukak unit housing all meter,tanggalkan kabel speedo dan wayar connector.bukak skru unit utk speedo 2,klau tgk ade yng sangkut2 kat gear dlm nya.senang aje.

ejoybaik 25-09-2008 07:42 PM

Quote:

Originally Posted by hannuz1010 (Post 2425822)
Sesiape yang tau harga nih, utk kereta SATRIA 1.3 karburator....

- Cluth plate <--- around 250 utk standard, racing nyer dalam 3rat lebey
- Master pump brake
- Kabel meter <--- halfcut meter dlm 60 (seketul siap ada rpm)
- brake pad
- drive shaft 1 set <--- around 250 kot
- tayar 4 biji baru rim 15...(sime tyre la murah skit) <-- dalam 170 sebijik

kalo bole ade pomen2 yg leh baiki kete aku...#:-S

harga tuh belum upah pasang

forexjr 25-09-2008 07:45 PM

Saya boleh diy..ape yang sangkut kat speedo tu?nanti saya cuby diy..kalau tak dapat tpksalah htr ke electrical workshop ni...

zamreda 25-09-2008 07:49 PM

Quote:

Originally Posted by forexjr (Post 2426614)
Saya boleh diy..ape yang sangkut kat speedo tu?nanti saya cuby diy..kalau tak dapat tpksalah htr ke electrical workshop ni...

kete iswara ?speedometer iswara main trus dari gearbox pkai kabel.:):)

forexjr 25-09-2008 07:51 PM

ye kreta iswara...tidak susah ker bro diy ni?bro tahulah kan betapa pentingnya meter tu bagi saya sekarang hehehe...

zamreda 25-09-2008 07:57 PM

meter pkai kabel senang bukak dari pkai sensor laju.ade meter perlu cabut jarumnya ade yng lain tidak.sbb aku pernah bukak meter mazda dan kriss.

forexjr 25-09-2008 08:00 PM

oh..adakah kemungkinan masalah kabel?kan kabel tu akan berputar-putar bila bergerak...nak test diy b4 htr ke workshop kalau tidak dapat buat..bro explainlah ckit2 cara solve the problem..

ADI78 26-09-2008 04:04 AM

Quote:

Originally Posted by hannuz1010 (Post 2425822)
Sesiape yang tau harga nih, utk kereta SATRIA 1.3 karburator....

- Cluth plate
- Master pump brake
- Kabel meter
- brake pad
- drive shaft 1 set
- tayar 4 biji baru rim 15...(sime tyre la murah skit)

kalo bole ade pomen2 yg leh baiki kete aku...#:-S

erm...aden cito la skit apo yg aden tau eh...
clutch plate kalu nak tuko pakey exedy baru ngam skit...pikup ok n lembut jor....master pump tu plak lamo tak poie kodai putun ni...dulu tak sampey serat pun...brake pad lebey kurang 12-15 kalu yg biaso la punyo la...drive shaft tu tayah tukar semuo tukar bearing jor g kodai spare part mintak jor....tayar sime ni slalu agak bunyi la.....tapi leh tanyo kodai tayar skang ni sime ado kuar yg baru....kabel meter tu kalu tak salah aden iswara dlm rm9 jor tapi yg ni bukan ori la....

ADI78 26-09-2008 04:08 AM

Quote:

Originally Posted by forexjr (Post 2426666)
oh..adakah kemungkinan masalah kabel?kan kabel tu akan berputar-putar bila bergerak...nak test diy b4 htr ke workshop kalau tidak dapat buat..bro explainlah ckit2 cara solve the problem..

kalu kabel meter iswara...dlm kabel tu ado bosi direk dari meter toruih ko gear box...kalu tak pasti yg mano bley tgk kabel clutch...kalu tgn kecik tayah bukak semuo meter yg kat dashboard tu tapi kalu tgh bosa cam aden tepakso la bukak....sonang jor...

hannuz1010 26-09-2008 08:13 AM

:)cgrockthank Q kepada semua yg nolong den....:)cgrock

hannuz1010 26-09-2008 08:15 AM

kalo ade pomen area shah alam ok gak

mojotudam 26-09-2008 08:18 AM

shell ttdi jaya punya worksyop ok gak. rege buleh runding kat sana

hannuz1010 26-09-2008 11:15 AM

Quote:

Originally Posted by mojotudam (Post 2430186)
shell ttdi jaya punya worksyop ok gak. rege buleh runding kat sana

yang dekat ngan poli tu ke kat2 ngan petronas

ADI78 26-09-2008 10:37 PM

area s alam tatau la plak..tapi kalu area selayang aden leh bawak poie bengkel member.....aden slalu buek sendiri jor...tu yg tak bapo konal bengkel ni...so kalu nak poie yg selayang tu aden leh tlg la...

forexjr 27-09-2008 02:34 PM

Masalah meter aku belum selesai sebab workshop dah cuti raya..hehehe..

Tapi bila aku reset km nombor jalan tapi sampai 9 masuk no 10 dah stop..itu masalah kabel ke sebab tiap kali saya reset nombor jalan seperti biasa tapi sampai saja 9 mau masuk 10 dah berhenti...

Anyone help...mb boleh diy..saya dah buka tapi mcmana nak buka supaya boleh tengok kat nombor tu...tolong ye..kereta iswara.

bob_forex 27-09-2008 08:10 PM

standby rm1400 dah ok la tu..

ADI78 28-09-2008 12:06 AM

payah kalu aden tak tgk...kekadang meter kekadang plak kabel...memule bukak 4skru kat luar meter tu....skru atas 2 bawah 2..pastu kat tapak meter tu pun ade 4 gak...pastu dah kuarkan semua soket n kabel meter tu kan cek kat blakang meter tu ade tak besi o gg gear yg tercabut..tapi sebelum tu cek dulu kabel yg dari meter ke gear box...cabut yg kat gear box pastu tgk besi dlm kabel tu...try tarik besi tu kalu tecabut besi tu bermakne besi tu putus...kalu tak tecabut baru la bukak meter plak....

forexjr 28-09-2008 01:43 PM

TQ adi78 saya akhirnya berjaya men DIY meter ku itu...ada satu mcm ada gigi2 tu dah rosak jadi kc tukar sama dia..nasib ada mcm tu kat rumah kalau tiada tak jadi buat hari ni...sekarang semua dah jadi 0..mcm kereta baru lak...hehehe..tapi yg payah tu nak susun alat yg khas utk setiap nombor ...mak ai nasib one kick je...

Anyway tq yang menolong..yang tidak tu bukan bererti tidak mahu menolong,tolong cuma sedang mencari maklumat...ok guys..tq..aku nak test HHO aku dulu...

zamreda 28-09-2008 01:56 PM

Quote:

Originally Posted by forexjr (Post 2444034)
TQ adi78 saya akhirnya berjaya men DIY meter ku itu...ada satu mcm ada gigi2 tu dah rosak jadi kc tukar sama dia..nasib ada mcm tu kat rumah kalau tiada tak jadi buat hari ni...sekarang semua dah jadi 0..mcm kereta baru lak...hehehe..tapi yg payah tu nak susun alat yg khas utk setiap nombor ...mak ai nasib one kick je...

Anyway tq yang menolong..yang tidak tu bukan bererti tidak mahu menolong,tolong cuma sedang mencari maklumat...ok guys..tq..aku nak test HHO aku dulu...


ini baru betul2 macgvyer!:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock

forexjr 28-09-2008 02:01 PM

Quote:

Originally Posted by zamreda (Post 2444092)
ini baru betul2 macgvyer!:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock

tak aderlah macgvyer...atas doa kawan2 juga:">

ADI78 28-09-2008 03:56 PM

handal gak ni...nanti kalu ado member yg rusak meter tu leh suh brp forex jor yg repair...ihihihih....jgn buek 0 pasal nanti payah nak tgk bilo timing belt nak kono tukar...tapi kalu dah tau mileage takpo...lagi untung kalu buek 0 kekekekkeek

hannuz1010 30-09-2008 09:22 AM

nih pun macam kete aku gak...nak bukak meter tak brani..takut menda lain plak rosak..proton2
Quote:

Originally Posted by forexjr (Post 2439270)
Masalah meter aku belum selesai sebab workshop dah cuti raya..hehehe..

Tapi bila aku reset km nombor jalan tapi sampai 9 masuk no 10 dah stop..itu masalah kabel ke sebab tiap kali saya reset nombor jalan seperti biasa tapi sampai saja 9 mau masuk 10 dah berhenti...

Anyone help...mb boleh diy..saya dah buka tapi mcmana nak buka supaya boleh tengok kat nombor tu...tolong ye..kereta iswara.


ahib0205 05-10-2008 10:03 PM

Quote:

Originally Posted by zamreda (Post 2426598)
soal harga dlm 200 jugak.heran jugak kenapa ade trouble kat speedometer unit nie.

Antara yang saya paham, puncanya kita tekan batang meter counter tu masa kereta tengah berjalan.

Tak caya? ha yang masih elok, leh acu cuba try test tengok :)paid

anbusan 05-10-2008 10:08 PM

meter minyak iswara aku berjoget ah hehe ape masalah? tuko mahal x?

zamreda 05-10-2008 10:46 PM

Quote:

Originally Posted by anbusan (Post 2468070)
meter minyak iswara aku berjoget ah hehe ape masalah? tuko mahal x?

springnya rosak 2.spring utk kasik turunkan kpd 0 tu.

ADI78 06-10-2008 12:25 AM

Quote:

Originally Posted by anbusan (Post 2468070)
meter minyak iswara aku berjoget ah hehe ape masalah? tuko mahal x?

mahal tu tatau la aden....biaso eh tukar jor meter sonang...:D:D

mat_sabupas 06-10-2008 12:45 AM

ko gi jew tanya apek kedai spare part tu kan blambak:)paid


All times are GMT +8. The time now is 02:48 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.