CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Religious Talk (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Soal Jawab Al-Quran: Hukum Tajwid & Cara Bacaan yg Betul (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=49636)

ahib0205 12-09-2008 12:37 PM

Quote:

Originally Posted by nambua (Post 2294168)
Bile dah boleh ngaja orang tu.. kira ustad le tu..:D
Maksudnya.. mulakan dengan pengenalan asas-asas tajwid.. seperti hukum-hukum tajwid, jenis-jenis wakaf (mana boleh stop.. mana tak boleh), apa itu mad dan huruf-hurufnya. panjang pendek harkat dan sebagainya..Maknanya mula dari awal le.. heheh.. kurang-kurangnya boleh dapat ilmu secara basic dulu sebelum bertalaqqi~ Salam..:)cgrock

Hm... bagus cadangan tu. Tapi tuan tanah buat tajuk Soal Jawab Al-Quran: Hukum Tajwid & Cara Bacaan yg Betul.

So, yang saya paham. Ada soalan = ada jawapan. :-?

Takpe la. bro cuba tanya apa yang bro nak tau?

P/s: Saya memang berazam nak kongsi segala ilmu Al-Quran yang saya tahu. Kalo sapa duk area saya, nak datang jumpa kita ngaji sesama pun orait sangat :)cgrock

ahib0205 12-09-2008 12:38 PM

Quote:

Originally Posted by profesor (Post 2295688)
Bagus thread ni! Teruskan bro..

A'a memang bagus sebab sedikit sebanyak kita dapat tambah ilmu Fardhu A'in kita untuk bekalan di alam kubur nanti :)

Bro pun kongsi la boleh tolong jawab kalo ada soalan nanti

:)cgrock

ahib0205 12-09-2008 12:40 PM

Quote:

Originally Posted by iNsPiRoN_69 (Post 2295739)
KENYATAAN PERASAAN~ saye mmg bnyk soklan nk tnyer.. cume tak de picture nk menggambarkan.. nnt saye try upload bahagian mane yg saye tak paham..huhuhu

Er.. KENYATAAN PERASAAN = perasaan sebenar? owh.. trademark ek :D

Tanya satu-satu then kita sama-sama bincang dan fahamkan. Pastu tanya lain pulak.

Takpa take time upload. Niat nak upload pun dah dapat pahala Insya Allah

:)cgrock

cput 12-09-2008 01:53 PM

Quote:

Originally Posted by pcboy (Post 2196658)
"Kalkalah"
Q: tak silap aku "Kalkalah" ada 3 jenis tp aku tak pasti.. tak silap aku "sughra" , "qubra" dan "Wusta"
(ada sape2 bleh konfemkan?)
gambar kat atas tu, "Kalkalah" ape? apa perbezaan ketiga2 jenis tersebut?


err..sepanjang aku bljr, ada 2 je qalqalah neh which is "sughra" n "qubra".."wusta" neh camne?:-?

p/s: ngajar bebudak ngaji, kang tak pasal2 aku salah ajor lak..adeh lerr

iNsPiRoN_69 12-09-2008 02:01 PM

Quote:

Originally Posted by cput77 (Post 2296937)
err..sepanjang aku bljr, ada 2 je qalqalah neh which is "sughra" n "qubra".."wusta" neh camne?:-?

KENYATAAN PERASAAN~ BETULL..BETUL.. aku pun tak penah dgr wusta.. ape bezenyer?

ahib0205 12-09-2008 02:17 PM

Quote:

Originally Posted by cput77 (Post 2296937)
err..sepanjang aku bljr, ada 2 je qalqalah neh which is "sughra" n "qubra".."wusta" neh camne?:-?

p/s: ngajar bebudak ngaji, kang tak pasal2 aku salah ajor lak..adeh lerr

Quote:

Originally Posted by iNsPiRoN_69 (Post 2296972)
KENYATAAN PERASAAN~ BETULL..BETUL.. aku pun tak penah dgr wusta.. ape bezenyer?

Wahai sahabatku sekalian. Saya sudah kongsi pemahaman saya kat 1st page tu. Ok ini saya copy balik ye :)

Quote:

Originally Posted by ahib0205 (Post 2199080)
"Kalkalah"
Q: tak silap aku "Kalkalah" ada 3 jenis tp aku tak pasti.. tak silap aku "sughra" , "qubra" dan "Wusta"
(ada sape2 bleh konfemkan?)
gambar kat atas tu, "Kalkalah" ape? apa perbezaan ketiga2 jenis tersebut?

er... wusta tu bukan orang pegi saie kat mekkah ke? :-?

Ok, Sekadar makluman huruf qalqalah ada 5 iaitu: "qaf", "t'o", "Ba", "Jim", "Dal". Maksud qalqalah ialah melantun.

Betul "Qalqalah" ni ada 3 jenis. Iaitu "Qalqalah Sughra", "Qalqalah Kubro" dan "[B]Qalqalah Ashhadul Kubro[B]"

Olah kerana saya tak nampak gambar kat atas tu, saya bagitau beza 3 jenis qalqalah ni ye:

"Qalqalah Sughra" (qalqalah kecil)

kita nampak dalam quran tu huruf qalqalah ada tanda "mati" atau dalam bahasa arab tanda "sukun". Then kita nak berhentikan bacaan. Ha itu panggil qalqalah sugra.


"Qalqalah Kubro" (qalqalah besar)

Kita nampak huruf qalqalah tu ada baris (tak kisah baris apa pun) tapi kita nak berhenti kat situ. So, itu dipanggil qalqalah kubro

dan akhir sekali ialah: Qalqalah Ashhadul Kubro atau dipanggil juga Kubro Akbar.

Ha.. cara bacaan ialah dengan melantun lebih kuat berbanding qalqalah yang lain. Nak kenal senang je. Kat huruf qalqalah tu ada tanda "sabdu"

Contoh jelas tengok ayat pertama surah Al-Lahab (surah lazim tu). Mula ayat "Tabbat yada ....." dan kat akhir tu mesti melantun kuat dan tahan seketika.

P/s: Kat ayat tu banyak orang salah baca!

huhuhu... Payah la nak terang dengan cara tulis kat sini. #:-S Ha... Call saya then saya tunjuk cara bacaan ok tak? :D

:)cgrock :)cgrock :)cgrock

stevie-g 12-09-2008 02:38 PM

Quote:

Originally Posted by ahib0205 (Post 2211652)
Eh bukan tu maksud curi nafas la. Maksud curi nafas ni gini. Contoh kita tengah baca Al-Quran, then tengah-tengah kita baca tu kita tarik nafas sebab tak cukup. Er.. paham ke? huhuhu...

Ok, aku bagi contoh lain la. Contoh ko baca ayat kat bawah ni:

LALALALALALALALALALALALALALLALALALA (masa ni ko tarik nafas cepat-cepat untuk sambung baca lagi) LALALALLALALLA...

Ha tu maksud curi nafas. Paham ke pcboy? :-?

bagus la ada thread mcm ni.....
bleh gak aku yg jahil ni tanya sket.....

bro, curi nafas tu klu kita tarik nafas dgn cpt kan.....
mcmana pula klu kita berenti seketika dlm 2-3 saat sambil tahan nafas & trus sambung baca? (spt cth utk tgk perkataan seterusnya).....

ahib0205 12-09-2008 03:10 PM

Quote:

Originally Posted by stevie-g (Post 2297366)
bagus la ada thread mcm ni.....
bleh gak aku yg jahil ni tanya sket.....

bro, curi nafas tu klu kita tarik nafas dgn cpt kan.....
mcmana pula klu kita berenti seketika dlm 2-3 saat sambil tahan nafas & trus sambung baca? (spt cth utk tgk perkataan seterusnya).....

jelas itu bukan la curi nafas. :) Tapi saya kurang setuju kalo bro baca cara gitu. Maksud saya berhenti sekejap untuk tengok ayat selepas tu.

Selok-eloknya sebelum baca sesuatu ayat la kita tengok dulu. Cadangan saya. Sebelum nak baca kat mulut, baca dulu kat hati. Insya Allah akan lancar.

:)cgrock

P/s: terjawab tak ? huhuhu

stevie-g 12-09-2008 03:39 PM

Quote:

Originally Posted by ahib0205 (Post 2297684)
jelas itu bukan la curi nafas. :) Tapi saya kurang setuju kalo bro baca cara gitu. Maksud saya berhenti sekejap untuk tengok ayat selepas tu.

Selok-eloknya sebelum baca sesuatu ayat la kita tengok dulu. Cadangan saya. Sebelum nak baca kat mulut, baca dulu kat hati. Insya Allah akan lancar.

:)cgrock

P/s: terjawab tak ? huhuhu

ya....phm dah....
mmg ada tgk ayat sblm baca tp kdg2 terjadi gak.....#:-S

ahib0205 14-09-2008 12:57 AM

Quote:

Originally Posted by stevie-g (Post 2298033)
ya....phm dah....
mmg ada tgk ayat sblm baca tp kdg2 terjadi gak.....#:-S

Kalo terjadi judak gitu, bro toksah terus sambung ayat lepas tu. Sebaliknya bro cuba ulang balik ayat sebelum tu ye. Bukan apa takut salah maksud je :)


All times are GMT +8. The time now is 12:58 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.