CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   General Stuffs & Products (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=187)
-   -   Rumah Cantik Kos Murah Jerman Teknologi (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=46197)

interlok 15-07-2011 09:44 PM

To Raikko :

Utk kwsn T'ganu boleh dipertimbangkan..... mmg khidmat kami merangkumi dari peringkat reka, urusan kelulusan plan, bina serta urusan pinjaman.

Utk pengetahuan semua, mana2 plan atau rekabentuk sedia ada, pihak kami kena redesign balik plan tersebut utk disesuaikan dgn ukuran serta saiz bata interlok.Kena susun betul2 tiap2 jenis bata interlok tersebut.

Bata interlok mempunyai beberapa jenis bentuk....sama seperti permainan lego tu.

Paklang & eday84,

Bagi bajet sekitar 100k, mmg boleh dpt banglo dlm 1000kps++ siap dgn wiring, paip air, mozek, syiling kapur..... tp tak termasuk pagar. Sekiranya keadaan tapak yg elok dan ketinggian lantai rumah dgn tanah hanya memerlukan 1 kaki shj dan dgn menggunakan kaedah 'asas rakit' maka i'Allah boleh jimat lg....dan rumah boleh dibesarkan sikit lg.

Keyrul37,

Mmg pihak kami mempunyai barisan tukang sendiri dan adalah diakui mmg susah utk mencari tukang yg benar2 mahir dan berminat dgn kerja2 pemasangan bata interlok ni.

I'Allah.... saya akan postkan kemudian cth2 rumah yg telah dan sedang dibina oleh kami.

kiddd2 15-07-2011 09:58 PM

dier xyah nak plaster dinding dah yek??

sebab tu murah..

zamreda 15-07-2011 09:59 PM

klau 100k yer...

mr_x6006 15-07-2011 11:43 PM

Cam kat Thailand jer..

MalaysiaMalaysia 16-07-2011 05:19 AM

Comelnya rumah kotak kotak nie

peija06 16-07-2011 08:13 AM

salam en interlok..
sy berminat n mungkin akan gunakan kaedah ni utk rumah bru sy nti..
cuma mungkin 2-3 tahun lg. :(

soalan sy, mcmana dgn ancaman anai2?
sbb umah sy skang ni banglo lantai kayu terkena sedikit anai2 jgk..

pkai batu bata ni ada mentenen jgk x?

tq..

paksuli 16-07-2011 11:05 AM

rumah ni tiada beam atau tiang konkrik ke?

AuraSuccess_88 16-07-2011 11:10 AM

buat rumah banglow sebiji mmg elok....

interlok 16-07-2011 12:21 PM

Paksuli.... rumah interlok ni mmg dia dah ada bata beam dan bata tiang... jadi dah tak perlu nak buat beam dan tiang.

p/s : kat forum ni boleh paste gambar tak?

krkic 16-07-2011 03:29 PM

Quote:

Originally Posted by interlok (Post 10125053)
Paksuli.... rumah interlok ni mmg dia dah ada bata beam dan bata tiang... jadi dah tak perlu nak buat beam dan tiang.

p/s : kat forum ni boleh paste gambar tak?

boleh2..:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock

interlok 17-07-2011 06:59 PM

http://1.bp.blogspot.com/-31X5jUaZft...N2981+copy.jpg

cth tiang menggunakan bata interlok

shadow 17-07-2011 07:05 PM

bagus tul teknologi ni.
kene lak murah dan tahan lasak.
skrg kalau buat rumah sendiri dahla mahal pastu meterial tah apa2 dia bagi.

stanley_climbfall 17-07-2011 07:16 PM

mcm CMU je..tp kecik sikit..

tp harga rumah biasanye mahal sbb harga tanah..

melainkan memang rumah tu rumah mewah,mmg susah la nk murah..

abgG 17-07-2011 07:24 PM

Quote:

Originally Posted by interlok (Post 10134873)
http://1.bp.blogspot.com/-31X5jUaZft...N2981+copy.jpg

cth tiang menggunakan bata interlok

kalau nak buat sambung dgn bangunan rumah biasa boleh ke?
aku nak sambung bhg dapor panjang 10'x30' agak berapa kos, siap dgn kemasan tile sekali...

faizk 17-07-2011 07:26 PM

canteekk ni..area kelate leh ejas ke

BOCK 17-07-2011 07:38 PM

kalu bajet rm 150k. besar mana bole buat ni

eday84 17-07-2011 07:46 PM

Quote:

Originally Posted by interlok (Post 10134873)
http://1.bp.blogspot.com/-31X5jUaZft...N2981+copy.jpg

cth tiang menggunakan bata interlok

bata dinding tu mcm selapis jek
nipis sahaja..

erm ancaman anai2 macammana tt sbb bata ni pun berlubang di tengah kan
taktau binatang apa yg bleh duduk tgh2 tu..

tp tgk design tiang mmg smart hehe

complaintatron 17-07-2011 08:13 PM

rumah begini,mudah dibawa kemana2

http://www.youtube.com/watch?v=LJLSoUkh1Vs

AuraSuccess_88 17-07-2011 08:32 PM

Quote:

Originally Posted by interlok (Post 10121441)
To Raikko :

Utk kwsn T'ganu boleh dipertimbangkan..... mmg khidmat kami merangkumi dari peringkat reka, urusan kelulusan plan, bina serta urusan pinjaman.

Utk pengetahuan semua, mana2 plan atau rekabentuk sedia ada, pihak kami kena redesign balik plan tersebut utk disesuaikan dgn ukuran serta saiz bata interlok.Kena susun betul2 tiap2 jenis bata interlok tersebut.

Bata interlok mempunyai beberapa jenis bentuk....sama seperti permainan lego tu.

Paklang & eday84,

Bagi bajet sekitar 100k, mmg boleh dpt banglo dlm 1000kps++ siap dgn wiring, paip air, mozek, syiling kapur..... tp tak termasuk pagar. Sekiranya keadaan tapak yg elok dan ketinggian lantai rumah dgn tanah hanya memerlukan 1 kaki shj dan dgn menggunakan kaedah 'asas rakit' maka i'Allah boleh jimat lg....dan rumah boleh dibesarkan sikit lg.

Keyrul37,

Mmg pihak kami mempunyai barisan tukang sendiri dan adalah diakui mmg susah utk mencari tukang yg benar2 mahir dan berminat dgn kerja2 pemasangan bata interlok ni.

I'Allah.... saya akan postkan kemudian cth2 rumah yg telah dan sedang dibina oleh kami.

Fuh murah betul..mmg cempoy ar...

AuraSuccess_88 17-07-2011 08:35 PM

Quote:

Originally Posted by interlok (Post 10115367)
Kalau bajet dlm 200k, luas rumah boleh dpt dlm 2000 - 2200kps(banglo setingkat) dgn tiles keseluruhan ruang termasuk porch serta syiling kapur.Itu adalah kadar harga utk di negeri kelantan.....

Namun perlu ditekankan disini, sebenarnya harga sebiji bata interlok adalah 5-6 kali ganda lebih mahal dari harga sebiji bata tanah atau bata press tapi dgn menggunakan kaedah interlok pengguna boleh dptkan penjimatan dgnnya krn :

1. kurangnya penggunaan kayu utk buat acuan
2. kurang penggunaaan besi
3. byk ruang dinding yg tidak perlu di plaster
4. tidak perlu kerja2 membelah dinding utk memasang paip elektrik dan air
krn menggunakan lubang2 sedia ada pada bata interlok.

Sekian, moga info ini dpt membantu warga CG sekalian

rupanyer bata agak mahal...tapi tu ar..penjimatan balik kot plaster ape semua tu..

mimie813 17-07-2011 08:39 PM

teknologi baru...

AuraSuccess_88 17-07-2011 08:40 PM

Quote:

Originally Posted by eday84 (Post 10135194)
bata dinding tu mcm selapis jek
nipis sahaja..

erm ancaman anai2 macammana tt sbb bata ni pun berlubang di tengah kan
taktau binatang apa yg bleh duduk tgh2 tu..

tp tgk design tiang mmg smart hehe

kalo tengok kat dlm website dia..nampak tk de nipis sgt..tapi mmg btol selapis jerlah..diantara bata tu buh simen...

waktong.UMOFX 17-07-2011 08:47 PM

Quote:

Originally Posted by interlok (Post 10115367)
Kalau bajet dlm 200k, luas rumah boleh dpt dlm 2000 - 2200kps(banglo setingkat) dgn tiles keseluruhan ruang termasuk porch serta syiling kapur.Itu adalah kadar harga utk di negeri kelantan.....

Namun perlu ditekankan disini, sebenarnya harga sebiji bata interlok adalah 5-6 kali ganda lebih mahal dari harga sebiji bata tanah atau bata press tapi dgn menggunakan kaedah interlok pengguna boleh dptkan penjimatan dgnnya krn :

1. kurangnya penggunaan kayu utk buat acuan
2. kurang penggunaaan besi
3. byk ruang dinding yg tidak perlu di plaster
4. tidak perlu kerja2 membelah dinding utk memasang paip elektrik dan air
krn menggunakan lubang2 sedia ada pada bata interlok.

Sekian, moga info ini dpt membantu warga CG sekalian

hajat di hati mmg nk buat rumah di kelantan ni,,,tanah je x da lg...:">:))

kOmAnDeR 17-07-2011 08:49 PM

ada sebuah skolah 4 tkt di K Brg, Tganu guna bata ni klau x silap aku psl xder nmpak plastering...

eapui 17-07-2011 08:52 PM

cantik rumah..........

AuraSuccess_88 17-07-2011 08:52 PM

Quote:

Originally Posted by kOmAnDeR (Post 10135744)
ada sebuah skolah 4 tkt di K Brg, Tganu guna bata ni klau x silap aku psl xder nmpak plastering...

kalau de gambo mmg cun..sbb beso mesti cun

MrHighLander 17-07-2011 09:33 PM

slm.. haha.. saje nak mnyibuk kat sini.. huhu

sbnrnya skg aku duk tgh buat rumah pkai bata interlock ni.. mmg kos dia lagi jimat dri rumah biasa dalam 30%.. murah x.. hehe

skg rumah aku dalam proses tunggu frame tingkap.. susah skit pasal frame ni aku guna kayu.. biasa skg org pkai aloi je.. tp dah aku minat kayu, nk buat camne.. haha

erm.. klu ikut perkiraan yang tlh dimeterai.. luas rumah aku dalam 1606 kaki/segi tidak termasuk kaki lima dan longkang.. kos seluruhnya dalam RM130,000.00.. tp klu aku pkai atap interlock jugak kene tambah lagi dlam RM5,000.00..

bata ni ada macam2 jenis.. x silap aku dalam 14 jenis tidak termasuk 3 jenis atap.. harga bata plak mmg jauh tinggi dari harga bata biasa.. paling murah RM1.00 dan plg mahal mencecah RM2.80..

pasai apa murah.. penjimatan dalam pembelian perkakas pakai buang seperti kayu lapis, kotak beam dan sebagainya.. simenpun jimat.. besi??? yg ni aku x brani nak kata pasal klu masa buat pelantaian bawah tu, smua guna bata rasuk dan besi akan mengelilingi keseluruhan binaan.. huhu.. tp aku jamin lagi murah berbanding negara jiran.. :))

ermm.. tiang yg tuan interlock tunjuk sblm ni mengapa guna bata dinding.. sepatutnya guna bata tiang.. maka xdelah lorong2 tengah yang tidak menyedapkan mata memandang.. bata dinding dan bata tiang adalah 2 bata yang berlainan..

ancaman anai2.. yg ni aku xleh kata pasal aku x duduk lagi rumah aku tu.. haha.. tp utk makluman, tidak ada ruang kosong diantara bata-bata interlock ni kecuali trunking elektrik dan sistem perpaipan kklu x silap aku.. setelah bata disusun maka ia akan diisi dengan air simen keseluruhan.. jd xkn x kukuh lagi kot.. haha.. aku dah try sepak, x bergerak kedudukan bata tu.. tp x tahulah klu tolak nga jentolak, roboh ke x.. ada sape2 nk buat eksperimen ke.. huhu

adehh.. aku nk tunjuk contoh rumah aku dalam pembinaan ni.. tp aku x reti nak upload masuk dalam ni.. klu ada sape2 yang berbesar hati nak ajar, leh aku kongsi2 gambar.. hehe..

klu ada sape2 nak mnta pandangan aku, dipersilakan.. ciss.. macam baik plak aku ni.. haha

AuraSuccess_88 17-07-2011 09:38 PM

Quote:

Originally Posted by **MrHighLander** (Post 10136096)
slm.. haha.. saje nak mnyibuk kat sini.. huhu

sbnrnya skg aku duk tgh buat rumah pkai bata interlock ni.. mmg kos dia lagi jimat dri rumah biasa dalam 30%.. murah x.. hehe

skg rumah aku dalam proses tunggu frame tingkap.. susah skit pasal frame ni aku guna kayu.. biasa skg org pkai aloi je.. tp dah aku minat kayu, nk buat camne.. haha

erm.. klu ikut perkiraan yang tlh dimeterai.. luas rumah aku dalam 1606 kaki/segi tidak termasuk kaki lima dan longkang.. kos seluruhnya dalam RM130,000.00.. tp klu aku pkai atap interlock jugak kene tambah lagi dlam RM5,000.00..

bata ni ada macam2 jenis.. x silap aku dalam 14 jenis tidak termasuk 3 jenis atap.. harga bata plak mmg jauh tinggi dari harga bata biasa.. paling murah RM1.00 dan plg mahal mencecah RM2.80..

pasai apa murah.. penjimatan dalam pembelian perkakas pakai buang seperti kayu lapis, kotak beam dan sebagainya.. simenpun jimat.. besi??? yg ni aku x brani nak kata pasal klu masa buat pelantaian bawah tu, smua guna bata rasuk dan besi akan mengelilingi keseluruhan binaan.. huhu.. tp aku jamin lagi murah berbanding negara jiran.. :))

ermm.. tiang yg tuan interlock tunjuk sblm ni mengapa guna bata dinding.. sepatutnya guna bata tiang.. maka xdelah lorong2 tengah yang tidak menyedapkan mata memandang.. bata dinding dan bata tiang adalah 2 bata yang berlainan..

adehh.. aku nk tunjuk contoh rumah aku dalam pembinaan ni.. tp aku x reti nak upload masuk dalam ni.. klu ada sape2 yang berbesar hati nak ajar, leh aku kongsi2 gambar.. hehe..

klu ada sape2 nak mnta pandangan aku, dipersilakan.. ciss.. macam baik plak aku ni.. haha

susah2 email kat aku aku tepekkan cini...syok jgk nie nengok...

MrHighLander 17-07-2011 09:44 PM

Quote:

Originally Posted by aura88 (Post 10136150)
susah2 email kat aku aku tepekkan cini...syok jgk nie nengok...

ok2.. nnt aku emailkan.. sama2 kita kongsi.. hehe

lelakiselamanya 17-07-2011 09:48 PM

mana lebey kukuh bata modern ni ngan bata blok simen biasa @ bata merah ?

Duffayoi14 17-07-2011 09:50 PM

ni IBS....kt malaysia xdela baru sngt...tahun 80 an dh ada yg pkai teknologi ni eg precast..

tp luar negara teknologi ni dh jauh kedepan..cuma baru skrng kerajaan jadikan IBS sebahagian dr dasar kerajaan..

mmg murah kalo buat dgn bnyk, tp mahal kalo sikit...

MrHighLander 17-07-2011 09:54 PM

Quote:

Originally Posted by lelakiselamanya (Post 10136239)
mana lebey kukuh bata modern ni ngan bata blok simen biasa @ bata merah ?

lebih kurang kot tp utk jangka masa lama bata ni akan jd lebih kukuh pasal ia bersifat tanah.. makin lama makin bersebati antara satu sama lain..

komposis bata ni x silap aku ialah campuran 5tanah:1pasir:1begsimen(kiraan guna kereta tolak)

interlok 17-07-2011 10:05 PM

Quote:

Originally Posted by abgG (Post 10135037)
kalau nak buat sambung dgn bangunan rumah biasa boleh ke?
aku nak sambung bhg dapor panjang 10'x30' agak berapa kos, siap dgn kemasan tile sekali...

Kos utk kerja2 renovation sebenarnya lebih tinggi jika nak dibandingkan dgn kos membuat bangunan baru krn perlu mengambil kira faktor kerja demolish, ruang bekerja dsbnya.

Utk memberikan sebutharga seeloknya pihak kami kena tgk keadaan tapak dahulu sekiranya tidak byk kerja2 demolish serta kerja pengalihan tandas,i'Allah boleh jimat lagi....

miskhi 17-07-2011 10:11 PM

best best, tapi kos mahal gak wat rumah nie, xde yg 50K je ke :D:D

MrHighLander 17-07-2011 10:51 PM

Quote:

Originally Posted by miskhi (Post 10136423)
best best, tapi kos mahal gak wat rumah nie, xde yg 50K je ke :D:D

blh je.. tp 500kaki/segi.. ko buat plan eh.. :">

NEMO 18-07-2011 01:21 AM

Quote:

Originally Posted by **MrHighLander** (Post 10136096)
slm.. haha.. saje nak mnyibuk kat sini.. huhu

sbnrnya skg aku duk tgh buat rumah pkai bata interlock ni.. mmg kos dia lagi jimat dri rumah biasa dalam 30%.. murah x.. hehe

skg rumah aku dalam proses tunggu frame tingkap.. susah skit pasal frame ni aku guna kayu.. biasa skg org pkai aloi je.. tp dah aku minat kayu, nk buat camne.. haha

erm.. klu ikut perkiraan yang tlh dimeterai.. luas rumah aku dalam 1606 kaki/segi tidak termasuk kaki lima dan longkang.. kos seluruhnya dalam RM130,000.00.. tp klu aku pkai atap interlock jugak kene tambah lagi dlam RM5,000.00..

bata ni ada macam2 jenis.. x silap aku dalam 14 jenis tidak termasuk 3 jenis atap.. harga bata plak mmg jauh tinggi dari harga bata biasa.. paling murah RM1.00 dan plg mahal mencecah RM2.80..

pasai apa murah.. penjimatan dalam pembelian perkakas pakai buang seperti kayu lapis, kotak beam dan sebagainya.. simenpun jimat.. besi??? yg ni aku x brani nak kata pasal klu masa buat pelantaian bawah tu, smua guna bata rasuk dan besi akan mengelilingi keseluruhan binaan.. huhu.. tp aku jamin lagi murah berbanding negara jiran.. :))

ermm.. tiang yg tuan interlock tunjuk sblm ni mengapa guna bata dinding.. sepatutnya guna bata tiang.. maka xdelah lorong2 tengah yang tidak menyedapkan mata memandang.. bata dinding dan bata tiang adalah 2 bata yang berlainan..

ancaman anai2.. yg ni aku xleh kata pasal aku x duduk lagi rumah aku tu.. haha.. tp utk makluman, tidak ada ruang kosong diantara bata-bata interlock ni kecuali trunking elektrik dan sistem perpaipan kklu x silap aku.. setelah bata disusun maka ia akan diisi dengan air simen keseluruhan.. jd xkn x kukuh lagi kot.. haha.. aku dah try sepak, x bergerak kedudukan bata tu.. tp x tahulah klu tolak nga jentolak, roboh ke x.. ada sape2 nk buat eksperimen ke.. huhu

adehh.. aku nk tunjuk contoh rumah aku dalam pembinaan ni.. tp aku x reti nak upload masuk dalam ni.. klu ada sape2 yang berbesar hati nak ajar, leh aku kongsi2 gambar.. hehe..

klu ada sape2 nak mnta pandangan aku, dipersilakan.. ciss.. macam baik plak aku ni.. haha

menarik ni..harapkan testimoni bergambar pertama dari bro

REMEDY KARUNG GUNI 18-07-2011 01:29 AM

mungkin akan aku gunakan utk buat chalet nanti

MrHighLander 18-07-2011 06:45 AM

Quote:

Originally Posted by NEMO (Post 10137978)
menarik ni..harapkan testimoni bergambar pertama dari bro

ptg nnt aku bg gmbar pd aura88 utk dia upload.. huhu.. tggu ye jgn x tggu..

kOmAnDeR 18-07-2011 12:38 PM

Ni hah method nk psg bata ni...just 4 info...

http://i832.photobucket.com/albums/z...ra_pasang3.jpg

bart72 18-07-2011 01:27 PM

kalu murah leh buat sebijik lagi nie


All times are GMT +8. The time now is 12:52 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.